sursa: ADEVARUL
Ele pot cauza dereglări menstruale şi dureri în timpul actului sexual
Disconfortul abdominal, senzaţia de tensiune în sâni, menstruaţiile dureroase şi creşterea în greutate sunt cele mai frecvente simptome ale existenţei chisturilor ovariene. Cu toate că majoritatea acestora sunt inofensive, există şi cazuri în care chisturile pot creşte în dimenisuni. Netratate, ele pot cauza infertilitate. O ecografie pelviană făcută din şase în şase luni poate depista din timp prezenţa acestora.
Peste 70% din pacientele care solicită o consultaţie ginecologică de rutină află cu surprindere că au chisturi ovariene, potrivit dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Şerban Vodă din Capitală. Acesta susţine că femeile până în 30 de ani acuză mai des simptomele specifice existenţei chisturilor: disconfortul abdominal, senzaţia de tensiune în sâni, menstruaţii dureroase, dar şi creşterea greutăţii corporale. În multe cazuri însă, aceste simptome nu există, chisturile ovariene fiind depistate întâmplător. "Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive şi dispar de la sine. Ele pot cauza dereglări menstruale, dureri abdominale, pilozitate excesivă şi dureri în timpul actului sexual. Este vorba despre acele chisturi funcţionale, dezvoltate în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule, care dispar după două, trei luni de la apariţie. Există însă şi alte tipuri de chisturi care determină dureri pelvine severe şi chiar hemoragii şi care necesită tratament de urgenţă. Ignorarea chisturilor ovariene poate duce la instalarea infertilităţii. Chisturile devin periculoase abia atunci când depăşesc doi centimetri", mai spune dr. Popescu. El recomandă femeilor aflate la menopauză să meargă regulat la specialist, deoarece, în cazul lor, există riscul ca aceste chisturi să favorizeze apariţia unui cancer ovarian. "Medicul este singurul care decide dacă se intervine sau nu chirurgical în cazul unui chist mai mare de doi centimetri. Indicaţia pentru operaţie depinde de mulţi factori, printre care vârsta pacientei, mărimea şi tipul chistului", a concluzionat dr. Daniel Popescu.
Sfatul medicului
Ecografia, în special cea transvaginală, este cea mai bună metodă de depistare a chisturilor ovariene, nişte "săculeţi" cu pereţii subţiri, umpluţi cu un lichid transparent. În cazul depistării unor chisturi de dimensiuni mici, până în doi centimetri, se recomandă reluarea investigaţiei după
şase-opt săptămâni.