homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

O intrebare

#1 2010-02-15 22:59:36

Andrei1807
New member
Inregistrat: 2009-08-17

o intrebare

as avea si eu normal o intrebare. Am citit pe acest forum, normal cat si pe altele ca chlamydia nu se transmite prin sarut. De asemenea am auzit ca chlamydia traieste si in gat. Pai atunci cand saruti pe cineva nu se poate infecta?
Exact aceasi intrebare mi se pare normal ca daca cineva infectat cu chlamydia face sex oral cuiva atunci persoana respectiva nu se poate infecta? Asta mai mult sunt curiozitati personale smile
Va multumesc

#2 2010-02-15 23:35:47

moksha
Hero member
Inregistrat: 2009-12-19

Re: o intrebare

Raspunsul pe scurt ar fi ca in afara contactului sexual nu te poti astepta la probleme.

Pentru ca insa esti curios smile, exista si un raspuns mai lung. Exista o serie de specii de Chlamydia, fiecare implicate intr-un anumit tip de patologie. Cea frecvent implicata in transmiterea pe cale sexuala este trachomatis, care se transmite exclusiv prin contact sexual neprotejat cu prezervativ, nu includem aici sexul oral, cel putin din ceea ce stiu eu. Sexul vaginal reprezinta practic cea mai frecventa cale de transmitere, alaturi de sexul anal. Despre sexul oral, ca pentru multe dintre infectiile cu transmitere sexuala, parerile sunt impartite. Inclusiv pentru HIV exista dispute, dar trebuie stiut ca transmiterea pe aceasta cale este ineficienta. De asemenea, tot ca in majoritatea bolilor, barbatii prezinta un risc mai mic de a fi infectati si au o sansa mai mare sa infecteze alte persoane.

Despre infectia rezultata probabil ai citit deja destule, nu stiu daca mai e cazul sa detaliez, dar e important de stiut ca aceasta specie de Chlamydia poate infecta nou-nascutul, provocand o conjunctivita nu prea draguta.

Pe langa aceasta specie, mai exista inca doua cu o semnificatie importanta pentru om, anume C. psittaci si C. pneumoniae. Prima este destul de rara si determina forme grave de boala pulmonara, asa cum face si pneumoniae, ce determina pneumonia smile. Aceste doua specii nu se pot transmite prin contact sexual neprotejat, dar se pot transmite prin contacte personale apropiate, principala cale de raspandire pentru C. pneumoniae fiind aerul smile

Adaug si faptul ca exista miliarde de bacterii care "traiesc" in diferite parti ale corpului nostru si nu ne fac nimic rau, deci nu putem spune in  general asa ca daca o bacterie traieste undeva este si cauza unei boli.

In concluzie, desi este teoretic posbil ca transmiterea sa se faca pe alta cale decat sexul vaginal/anal, sansele sunt minime. Despre sarut nu poate fi vorba in transmiterea Chlamydiei trachomatis. Daca primesti sex oral de la cineva infectat cu chlamydia e practic imposibil sa fii infectat, daca tu insa esti infectat cu chlamydia exista o sansa minima ca partenera ta sa capete infectia.

Totusi cred ca mergi prea departe cu presupunerile, sper ca inainte sa ajungi asa departe ti-ai facut griji pentru bolile mult mai frecvente care pot aparea in contextul descris de tine. Sarutul, desi in termeni medical si deloc poetici inseamna un schimb masiv de microbi si chiar virusuri, nu poate fi fi privit neaparat ca o sursa de infectie, cu exceptia poate a bolii sarutului smile Exista multe alte lucruri pentru care sa iti faci griji si sa fii curios, asa ca profit de ocazie sa amintesc de hepatita B si HIV, chiar daca nu e tema intrebarii tale. Dupa mine ele reprezinta adevaratul pericol dintre bolile cu transmitere sexuala, astfel ca daca te pazesti de ele, te pazesti de majoritatea, mai ales ca barbat.

Daca mai ai alte curiozitati am sa incerc sa iti raspund smile

#3 2010-02-15 23:54:25

Andrei1807
New member
Inregistrat: 2009-08-17

ok ms foarte mult pentru raspuns. Deci normal ca imi fac griji de orice boala. Intrebarea de mai sus chiar era o simpla curiozitate. Nu am zis ca mi s-a facut sex oral fara prezervativ. Era doar o mare curiozitate. Pentru ca nu are logica. daca se raspandeste prin sex oral atunci ce o impiedica sa se raspandeasca prin sarut? Ms mult inca o data.
Daca mai am intrebari normal ca le voi posta.

#4 2010-02-16 00:22:25

moksha
Hero member
Inregistrat: 2009-12-19

Andrei1807 a scris:

ok ms foarte mult pentru raspuns. Deci normal ca imi fac griji de orice boala. Intrebarea de mai sus chiar era o simpla curiozitate. Nu am zis ca mi s-a facut sex oral fara prezervativ. Era doar o mare curiozitate. Pentru ca nu are logica. daca se raspandeste prin sex oral atunci ce o impiedica sa se raspandeasca prin sarut? Ms mult inca o data.
Daca mai am intrebari normal ca le voi posta.

Nu te-am acuzat de nimic si  in nici un caz  nu am insinuat nimic.

Evident ca exista situatii in care o boala se poate trasmite prin sex oral si nu prin sarut, anume atunci cand rezervorul infectiei este la nivelul organelor genitale si nu la nivelul cavitatii bucale. Plus de asta mucoasa de la nivel genital, atat cat este ea expusa in cadrul sexului oral (adica foarte putin smile ) este mai susceptibila la diferite infectii decat cea de la nivelul cavitatii bucale. Sunt diferite scenarii si diferite situatii.

Inteleg care era sensul intrebarii tale - transmiterea de la nivelul cavitatii bucale prin intermediul organelor genitale, situatia este, asa cum am zis, foarte putin frecventa. De fapt, singurul exemplu concret la care ma gandesc acum si e documentat clar este cazul infectarii incrucisate cu herpes. In rest, scenariul trebuie sa se complice un pic pentru a exista o sansa reala de infectare, cel putin teoretic.

Nu iti condamnam curiozitatea, o admiram de fapt si iti spuneam ca daca mai ai alte intrebari sa nu eziti. Ma bucur chiar ca te informezi in absenta unei situatii personale, majoritatea dintre noi ne gandim la ceva doar cand suntem afectati, nu e nevoie sa te superi smile

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.