onlyydiva eu te-as sfatui sa ramai pe anticonceptionale....
uite aici avantaje si dezavantaje ale contraceptivului injectabil:
Avantaje:
1. Nu contin estrogen. Datorita acestui fapt, folosirea lor nu seasociaza cu complicatiile rare dar severe pe care le pot determina pilulele combinate asupra aparatului cardiovascular.
2. Efecte asupra ciclului menstrual:
- Menstruatii rare sau chiar absente, si prin aceasta si lipsa anemiei. Acest tip de produse contraceptive determina reducerea numarului de menstruatii sau chiar disparitia acestora, lucru considerat de multe femei drept un avantaj. (mie chiar nu mi se pare ok sa nu ai menstruatie lunar...)
- Atenuarea sau disparitia durerilor si crampelor din timpul menstruatiei;
- Disparitia durerilor abdominale de la jumatatea ciclului menstrual,datorate ovulatiei.
3. Scaderea riscului de cancer endometrial, ovarian, si boala inflamatorie pelvina.
4. Reversibilitate. Si metodele injectabile sunt total reversibile, doar ca in acest caz trebuie asteptat sa dispara efectul contraceptiv al ultimei injectii efectuate. Acesta scade dupa trecerea primelor trei luni de eficienta maxima, prima ovulatie putand aparea insa abia dupa 9-10 luni de la ultima injectie. (o perioada f lunga, dupa parerea mea...)
5. Comoditate in utilizare.
6. Eficienta contraceptiva foarte mare.
Dezavantaje:
1. Lipsa de protectie contra infectiilor cu transmitere sexuala,inclusiv infectia cu HIV/SIDA. Este chiar posibil ca, datorita subtierii mucoasei vaginale determinate de progeteron, riscul de imbolnavire sa creasca. Persoanele cu comportament riscant in acest sens trebuie sa foloseasca pentru protectie prezervativul.
2. Neregularitatea ciclurilor menstruale. Este motivul cel mai frecvent invocat in cazul renuntarii la acest fel de contraceptie. Cele mai multe femei prezinta amenoree asociata cu folosirea contraceptiei progesteronice, dar unele persoane pot prezenta un numar crescut de zile de sangerare menstruala usoara. Foarte rar poate aparea cresterea numarului de zile de menstruatie, iar sangerarea sa fie abundenta. Durata ciclurilor menstruale poate varia de la 21 la 35 de zile.
3. Crestere in greutate. O parte dintre femeile ce utilizeaza acest tip de contraceptie, considera ca au castigat in greutate. Acest lucru pare a se corela cu cresteriea poftei de mancare.
4. Sensibilitate crescuta a sanilor.
5. Depresie. Este posibil ca, in anumite cazuri, folosirea contraceptivelor progesteronice sa determine depresie.
6. Nu pot fi intrerupte imediat. Din momentul in care femeia care utilizeaza contraceptive injectabile decide ca doreste sa intrerupa folosirea acestei metode, trebuie sa astepte pana cand dispare efectul ultimei injectii efectuate (6-8 luni de la momentul injectiei). In toata aceasta perioada pot persista efectele nedorite posibil cauzatoare ale necesitatii intreruperii metodei: crestere in greutate, depresie, sensibilitate a sanilor, neregularitatea ciclului menstrual. De asemenea, pot trece 6-12luni pana cand femeia poate ramane insarcinata.
7. Repetarea injectiilor la fiecare 12 sapatamani, ceea ce presupune o noua vizita la medic/cabinet de planificare familiala.
8. Reactii alergice. Desi rare, pot aparea reactii alergice la acest tip de injectii. Din acest motiv, este de preferat ca femeia sa ramana in clinica inca 20-30 de minute dupa efectuarea injectiei.
9. Modificari ale lipidelor plasmatice ce pot accelera aparitia aterosclerozei, si scaderea densitatii osoase, ce poate accelera aparitia osteoporozei (fumatul poate fi un factor de risc asociat). Aceste efecte se datoreaza nivelelor scazute de estrogeni din sange.