Romani vs. Basarabeni !
- Orange
- Full member
- Inregistrat: 2009-12-04
Romani vs. Basarabeni !
Salutare )) Curiozitatea vine de la faptul ca dupa 12 clase vrea sa vin la studii in Romania (sunt basarabeanca)... A avut grija cineva care studiaza acolo, sa ma avertizeze ca atitudinea voastra este destul de proasta...profii ne reproseaza ca am ocupat locurile voastre la facultate, sa ne caram de unde am venit... pe strada atitudinea e imartita in radicalii Pro si radicalii Contra...cei "Pro" te numesc fratele lor, cei "Contra" te jignesc fara motiv... Intrebarea e, De unde vine asa atitudine? Cum e posibil sa nu incasez si la adresa mea jigniri...sunt mai sensibila si intr-o zi sigur o sa imi string bagajele si vin acasa... Atitudinea voastar fata de basarabeni care e ? Rog seriozitate si sinceritate ...
Ultima oara a fost editat de Orange (2010-10-05 15:10:52)
Am invatat ca nu merita sa irosesti nici macar o clipa din viata pentru a te gandi la oamenii care nu iti plac sau nu te plac Va pup si aveti grija de vOi
- Monica999
- Hero member
- Inregistrat: 2009-03-11
- Site
Re: Romani vs. Basarabeni !
Sincer, nu sunt de acord cu locurile puse de-oparte la facultate. Daca esti din moldova nu ai nici un fel de handicap, vrei sa intri la facultate da examen pe aceleasi locuri ca toti ceilalti si o sa vezi ca nici un profesor nu o sa iti zica nimic (sau coleg) Si daca iti spun le poti spune ca tu ai dat examen ca otti ceilalti, nu pentru locurile speciale.
Parerea mea e ca Basarabenii sunt exact asta: Basarabeni. Nu imi sunt frati sau dusmani. Nimeni nu mi-e frate ca sunt singura la parinti. As vrea insa sa se puna viza pentru ei, pentru ca nu sunt din UE, si pentru ca pana la urma dpdv politic nu sunt Romani. As vrea sa nu fie tratai special de facultati. Au avut multi ani in care au putut sa se alipeasca Romaniei daca asta vroiau, dar au preferat sa nu faca asta, asa ca eu una ii privesc exact drept cea ce sunt, in nici un caz conationali. Si daca ar fi vrut sa fie romani, si ar fi facut demersuri acum multi ani, m-as fi bucurat, dar acum, dupa ce Romania e in UE, si singurul motiv pentru care vor sa se alipeasca e ca sa profite de drepturile de cetatean european eu spun ca Voi ne vreti, eu nu va vreau.
Din pacate Basarabia e foarte saraca acum, si Romania nu are nevoie de si mai multi oameni saraci.
Orange, nu ma refer la tine, atata timp cat tu intri la facultate normal, nu pe locurile rezervate, jos palaria, nu am nici o treaba. Si eu studiez intr-o tara straina si nu mi-au facut nici o favoare ca m-au primit, am intrat pe drept. SI ei ma privesc putin ciudat pentru ca nu sunt de-a lor, si probabil ca asa te-as privi si eu pe tine.
- alinda
- Diamond member
- Inregistrat: 2008-01-07
Interesant topic, ma bucur sa mai citesc si asa ceva! Si eu as zice ca atitudinea generala nu va e neaparat favorabila.... Nu stiu de ce, dat fiind ca eu n-am avut contacte cu basarabeni si nici n-am nimic impotriva lor. Probabil ca manifestarile de ostilitate sunt determinate in primul rand de saracia de aici, de situatia deloc prospera in care se afla o mare parte a populatiei. In consecinta devine evidenta si pe undeva de inteles frica de "rudele sarace", de faptul ca ar vrea sa se reunifice cu Romania, de faptul ca ar vrea sa "profite" intr-un fel sau altul de faptul ca Romania este membra UE, etc, etc... Dar asta nu e un criteriu ca tu sa nu-ti indeplinesti visele sau dorinta de a stuidia aici! Pentru ca, vezi tu, padure fara uscaturi nu exista nicaieri.
"I am the Lizard King, I can do anything."- Jim Morrison
- Monica999
- Hero member
- Site
Eu am avut o colega de liceu Basarabeanca, a venit din liceu aici cu fratele ei (ca sa aiba ocazia sa invete romana mai bine, ca am inteles ca statea intr-o zona in care se vorbea multa rusa) si cand a dat la facultate (stomatologie) nu a vrut sa se bage pe locurile rezervate. O fata foarte desteapta. A intrat bine merci, si a intrat si pe loc fara taxa. Sunt sigura ca nimeni nu ii va reprosa niciodata nimic din cauza asta.
Acum mi-am dat seama ca primul mesaj a fost cam negativ, nu vreau sa te descumpanesc. In principiu ma doare in pix de unde vine o peersoana atata timp cat nu are avantaje din cauza asta, si cat nu cere tratament deosebit.
- alinda
- Diamond member
- Inregistrat: 2008-01-07
PillBlast a scris:Eu am avut o colega de liceu Basarabeanca, a venit din liceu aici cu fratele ei (ca sa aiba ocazia sa invete romana mai bine, ca am inteles ca statea intr-o zona in care se vorbea multa rusa) si cand a dat la facultate (stomatologie) nu a vrut sa se bage pe locurile rezervate. O fata foarte desteapta. A intrat bine merci, si a intrat si pe loc fara taxa. Sunt sigura ca nimeni nu ii va reprosa niciodata nimic din cauza asta.
Acum mi-am dat seama ca primul mesaj a fost cam negativ, nu vreau sa te descumpanesc. In principiu ma doare in pix de unde vine o peersoana atata timp cat nu are avantaje din cauza asta, si cat nu cere tratament deosebit.
Sunt niste legi (scrise, nescrise, cum vrei tu) conform carora orice tara din lumea civilizata acorda niste favoruri sau niste facilitati etnicilor ei care provin din alte tari. Astfel au beneficiat si toti sasii plecati din Transilvania de o multime de inlesniri din partea statului german, la fel acorda si statul roman niste facilitati cetatenilor de etnie romana din alte tari. Si nu, nu cred ca trebuie sa raspundem la intoleranta cu aceeasi moneda...
"I am the Lizard King, I can do anything."- Jim Morrison
- Monica999
- Hero member
- Site
Ai 2 mani, 2 picioare, poti foarte bine sa inveti. Nu am pomenit de favoritisme la facultate. La fel si cu tiganii. Grr, ma enervez numai cand ma gandesc.
Ultima oara a fost editat de PillBlast (2010-10-05 16:06:16)
- lala20
- Hero member
- Inregistrat: 2009-03-07
Orange, o să-ţi spun părerea mea personală: Nu am nimic cu basarabenii, de fapt, nici nu-i consider basarabeni, adică nu-i percep ca pe un popor diferit, ci ca ROM?NI. Că au fost circumstanţele de aşa natură ?nc?t Basarabia a fost alipită Rusiei şamd, asta e altceva, dar basarabenii sunt rom?ni care s-au format ca toţi ceilalţi din contopirea dacilor cu romanii ( partea asta a sunat ca o frază de cls a 6-a ) Vino ?n Rom?nia dacă asta ?ţi doreşti, şi dacă vei ?nt?lni reacţii negative nu le da ascultare . Aici e m?ncătorie by default, nu contează că vii din Basarabia sau din orice altă parte.
The wise man said just find your place In the eye of the storm Seek the roses along the way Just beware of the thorns.
- ionela
- Insomniac member
- Inregistrat: 2006-03-24
nu am absolut nici o problema cu ei, de altfel am avut 10 colegi in liceu care erau din moldova si ne-am inteles foarte bine singura mea problema e ca se ofera locuri speciale la licee, la facultati si nu mi se pare corect. adica de ce se face asa diferenta cand ar putea da si ei examen la fel ca si noi sau pe baza de dosare cum e la multe universitati acum.
- taisha
- Hero member
- De la: bucuresti
- Inregistrat: 2008-01-17
de trei zile m-am mutat in camera cu 3 basarabence. Deocamdata par fete de treaba, pana acum nu am avut contact cu basarabeni, dar nu-i privesc in niciun fel.. pt mine sunt ca orice alti romani
- Greenvision
- Full member
- Inregistrat: 2009-12-18
am cunoscut si persoane de toate jena si persoana de nota 10 din Rep.Moldova asa ca nu ma pronunt.Si nu inteleg ideea cu locurile la facultate
ente....
- sunshine16
- Banat
- Inregistrat: 2008-09-01
- Site
Basarabenii sunt tot romani. Daca cei care conduc tara nu au vrut sa faca demersuri pt a transforma Basarabia in Romania, oamenii nu au nicio vina. Eu sincer, nu am nimic cu ei. PS: Basarabencele sunt niste femei extrem de frumoase!
True sophistication lies in simplicity! www.bubulinagospodina.com
- Orange
- Full member
- Inregistrat: 2009-12-04
PillBlast a scris:Sincer, nu sunt de acord cu locurile puse de-oparte la facultate. Daca esti din moldova nu ai nici un fel de handicap, vrei sa intri la facultate da examen pe aceleasi locuri ca toti ceilalti si o sa vezi ca nici un profesor nu o sa iti zica nimic (sau coleg) Si daca iti spun le poti spune ca tu ai dat examen ca otti ceilalti, nu pentru locurile speciale.
Parerea mea e ca Basarabenii sunt exact asta: Basarabeni. Nu imi sunt frati sau dusmani. Nimeni nu mi-e frate ca sunt singura la parinti. As vrea insa sa se puna viza pentru ei, pentru ca nu sunt din UE, si pentru ca pana la urma dpdv politic nu sunt Romani. As vrea sa nu fie tratai special de facultati. Au avut multi ani in care au putut sa se alipeasca Romaniei daca asta vroiau, dar au preferat sa nu faca asta, asa ca eu una ii privesc exact drept cea ce sunt, in nici un caz conationali. Si daca ar fi vrut sa fie romani, si ar fi facut demersuri acum multi ani, m-as fi bucurat, dar acum, dupa ce Romania e in UE, si singurul motiv pentru care vor sa se alipeasca e ca sa profite de drepturile de cetatean european eu spun ca Voi ne vreti, eu nu va vreau.
Din pacate Basarabia e foarte saraca acum, si Romania nu are nevoie de si mai multi oameni saraci.
Orange, nu ma refer la tine, atata timp cat tu intri la facultate normal, nu pe locurile rezervate, jos palaria, nu am nici o treaba. Si eu studiez intr-o tara straina si nu mi-au facut nici o favoare ca m-au primit, am intrat pe drept. SI ei ma privesc putin ciudat pentru ca nu sunt de-a lor, si probabil ca asa te-as privi si eu pe tine.
Ne este pusa viza... alta e treaba ca e vorba ca in cateva luni va cost in jur la 100$...Nu cred ca ar fi corect...Dar .. apreciez sinceritatea ta ...
Stiu ca nu e o scuza dar pentru un loc "rezervat" de voi e un concurs foarte mare...
Am invatat ca nu merita sa irosesti nici macar o clipa din viata pentru a te gandi la oamenii care nu iti plac sau nu te plac Va pup si aveti grija de vOi
- kreed
- Sr. member
- Inregistrat: 2008-05-13
Nici mie nu mi se pare normal sa existe atatea facilitati pentru studentii basarabeni, dar am intalnit persoane din Republica Moldova care desi stiu ca au astfel de beneficii, invata f bine(cel mai bun exemplu este colega mea de la master) si se chinuie sa fie printre primii! II admir foarte mult pentru ca sunt persoane f ok, care nu ti-ar spune nici un da-te mai incolo, cateodata sunt prea simtite si nu de multe ori lasa de la ei, doar ca sa nu fie conflicte...sau cel putin asa e colega mea!
- wild_wind
- Platinum member
- De la: tara nimanui
- Inregistrat: 2008-08-14
cred ca nici nu trebuie sa mai intrebi asa ceva. chestiile astea se intampla la oricine vine din alta tara,sa studieze sau sa munceasca,asa este peste tot..nu ma refer expre la romania. ca sa nu te priveasca lumea altfel,trebuie sa muncesti de trei ori mai mult ca ,,normalii".. apoi despre reactii..sa stii ca sunt si la noi,de exemplu intre zone..bucuresti-ardeal sau din bucuresti versus moldova noastra..perfectiune nu vei gasi nicaieri. tu stii mai bine care este telul si interesul tau..
VA ROG NU MA CITATI CAND SPUN TAMPENII!!!
- sophie
- Addicted member
- De la: Atlantis
- Inregistrat: 2008-02-19
Orange, eu am avut de-a face cu studenti basarabeni care au venit la studii in Romania si pot sa iti spun ca mi s-au adresat mai respectuos decat studentii romani; toata stima din partea mea! In alta ordine de idei, sa stii ca sunt fundatii in Romania care acorda burse de merit celor care vin la studii in Romania, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate. Daca nu te descurci sa gasesti pe google, da-mi un mail
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|