Mononucleoza Infectioasa, ajutor!
- ScareCrows
- New member
- Inregistrat: 2008-06-10
Mononucleoza Infectioasa, ajutor!
Buna ziua!
Am o mare dilema, si sper ca Domnii/Doamnele Doctor de pe site (daca sunt disponibili si amabili), cat si ceilalti utilizatori (in masura in care dansii pot) sa-mi ofere cateva lamuriri/detalii .
O fata pe care o cunosc de aproximativ o luna de zile, a fost, acum 4 luni, diagnosticata cu Mononucleoza Infectioasa (test pozitiv pentru Ebstein-Barr, herpesvirusul uman tip 4), contaminarea avand loc cel mai probabil cu o luna inaintea diagnosticarii/aparitiei simptomelor (gripa/pseudogripa/letargie/adenopatie/slabiciune/etc.) respectiv acum ~ 5 luni de zile (prin intermediul "fostului"). Actualmente, mai exista sanse ca aceasta fata, sa transmita, (prin saliva/sarut, sau orice alta cale) virusul Ebstein-Barr, la persoane sanatoase (care nu au avut in trecut mononucleoza)? Virusul persista, activ, in saliva, iar gazda devine practic un "purtator"? Daca da, pentru cat timp? Asta avand in vedere perioada de 3-4 luni dintre evenimente (disparitia simptomelor) si prezent. In acest caz, care ar fi perioada-"marja de siguranta", dupa care se pot renunta la orice precautii, vis-a-vis de contagiozitate?
Intrebarea ramane legata de contagiozitatea virusului Ebstein-Barr, in acest moment, (in cazul in care persoana mai este purtatoare de tulpina activa (sau inactiva?) a virusului), si daca mai exista posibilitatea ca infectia sa fie transmisa prin saliva. Voi putea intretine relatii intime cu aceasta fata (persoana nu mai prezinta niciun fel de simptom, s-a recuperat aparent 100%), dupa acest interval de 3-4 luni de convalescenta? Sau riscul de a ma contamina cu Ebstein-Barr mai exista inca (ideea de a fi pe viata, purtator de acest virus, nu ma incanta absolut deloc), iar in acest caz, decizia inteleapta (probabil), pe care ar trebui sa o iau, ar fi, in mod evident, una extrem de dureroasa ?
Putin ajutor? Voi cum ati proceda in locul meu? Nu-mi prea vad optiunile... cele de pana acum, par inumane.
- camysh
- Moderator
- Inregistrat: 2007-12-08
Re: Mononucleoza Infectioasa, ajutor!
- ScareCrows
- New member
- moksha
- Hero member
- Inregistrat: 2009-12-19
ScareCrows a scris:Buna ziua!
Am o mare dilema, si sper ca Domnii/Doamnele Doctor de pe site (daca sunt disponibili si amabili), cat si ceilalti utilizatori (in masura in care dansii pot) sa-mi ofere cateva lamuriri/detalii .
O fata pe care o cunosc de aproximativ o luna de zile, a fost, acum 4 luni, diagnosticata cu Mononucleoza Infectioasa (test pozitiv pentru Ebstein-Barr, herpesvirusul uman tip 4), contaminarea avand loc cel mai probabil cu o luna inaintea diagnosticarii/aparitiei simptomelor (gripa/pseudogripa/letargie/adenopatie/slabiciune/etc.) respectiv acum ~ 5 luni de zile (prin intermediul "fostului"). Actualmente, mai exista sanse ca aceasta fata, sa transmita, (prin saliva/sarut, sau orice alta cale) virusul Ebstein-Barr, la persoane sanatoase (care nu au avut in trecut mononucleoza)? Virusul persista, activ, in saliva, iar gazda devine practic un "purtator"? Daca da, pentru cat timp? Asta avand in vedere perioada de 3-4 luni dintre evenimente (disparitia simptomelor) si prezent. In acest caz, care ar fi perioada-"marja de siguranta", dupa care se pot renunta la orice precautii, vis-a-vis de contagiozitate?
Intrebarea ramane legata de contagiozitatea virusului Ebstein-Barr, in acest moment, (in cazul in care persoana mai este purtatoare de tulpina activa (sau inactiva?) a virusului), si daca mai exista posibilitatea ca infectia sa fie transmisa prin saliva. Voi putea intretine relatii intime cu aceasta fata (persoana nu mai prezinta niciun fel de simptom, s-a recuperat aparent 100%), dupa acest interval de 3-4 luni de convalescenta? Sau riscul de a ma contamina cu Ebstein-Barr mai exista inca (ideea de a fi pe viata, purtator de acest virus, nu ma incanta absolut deloc), iar in acest caz, decizia inteleapta (probabil), pe care ar trebui sa o iau, ar fi, in mod evident, una extrem de dureroasa ?
Putin ajutor? Voi cum ati proceda in locul meu? Nu-mi prea vad optiunile... cele de pana acum, par inumane.
in primul rand nu te mai comporta ca si cum mononucleoza infectioasa este ciuma, pentru ca nu e. in al doilea rand, exista mari spre foarte mari sanse sa fi fost infectat la un moment dat si sa nu fi facut boala manifesta. deci e destul de probabil sa fii purtator deja, fara sa insemne nimic anume. mai mult, majoritatea fetelor pe care le-ai sarutat vreodata erau purtatoare, dar nu puteau transmite virusul. in teorie, cam la 8 saptamani dupa simptome nu se mai transmite, dar practic s-au raportat cazuri de transmite si la 18 saptamani.
dar repet, nu te panica asa, nu e ceva atat de grav cat sa te determine sa te stresezi in acest fel. serios.
- ScareCrows
- New member
Multumesc pentru raspuns Moksha, ai perfecta dreptate, m-am panicat prea tare.
"deci e destul de probabil sa fii purtator deja, fara sa insemne nimic anume. mai mult, majoritatea fetelor pe care le-ai sarutat vreodata erau purtatoare" Exista o sansa sa fiu purtator, da... insa fara a-l fi captat prin intermediul unui sarut, pentru ca nu am sarutat niciodata . Stiu ca totul depinde de Sistemul meu Imunitar, insa esti 100% sigur ca cifra aceea de 18 se referea la saptamani si nu la luni?
Inca o data, mersi.
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
ScareCrows a scris:Multumesc pentru raspuns Moksha, ai perfecta dreptate, m-am panicat prea tare.
"deci e destul de probabil sa fii purtator deja, fara sa insemne nimic anume. mai mult, majoritatea fetelor pe care le-ai sarutat vreodata erau purtatoare" Exista o sansa sa fiu purtator, da... insa fara a-l fi captat prin intermediul unui sarut, pentru ca nu am sarutat niciodata . Stiu ca totul depinde de Sistemul meu Imunitar, insa esti 100% sigur ca cifra aceea de 18 se referea la saptamani si nu la luni?
Inca o data, mersi.
Intrucit bag de seama ca Moksha nu a reusit sa te faca sa intelegi(desi mie mi se pare ca a fost destul de limpede ce a zis ea) nu e nici un motiv pentru care sa iti faci atita grija din pricina mononucleozei... se numeste boala sarutului, la un moment dat tot o sa te saruti cu vreo persoana care are virusul si il transmite si il vei lua si tu...ce atita discutie?Evident ca se refera la saptamini si nu la luni....sa ne intelegem, foarte multa lume ia virusul asta si nu face hepatita aia(cu evolutie autolimitata si ea oricum, fara nici un fel de potential de cronicizare) si nici vreo hipertrofie de glande salivare...pe scurt si pe romaneste: mononucleoza infectioasa nu merita deloc atita discutie si sigur nu merita sa te panichezi(nici mult nici putin)...iar ideea ca te-ai putea desparti de cineva pentru ca a avut o infectie cu Epstein-Barr, nu spune decit lucruri foarte rele despre tine)
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
- anca90
- Platinum member
- Inregistrat: 2008-07-16
doctoressa a scris:iar ideea ca te-ai putea desparti de cineva pentru ca a avut o infectie cu Epstein-Barr, nu spune decit lucruri foarte rele despre tine
cand a scris asta, n-avea nicio idee ce inseamna "Epstein-Barr". poate isi imagina ca e o boala grava, gen sifilis sau hiv. ce e rau in faptul ca vrea sa se fereasca de BTS si sa ocoleasca persoanele purtatoare? (in conditiile in care nu stia ce e mononucleoza si doar isi imagina ca ar fi ceva grav). poate acum, ca i s-a explicat, vede altfel situatia.
Ultima oara a fost editat de anca90 (2011-05-19 09:58:42)
- ScareCrows
- New member
Intr-adevar, privesc altfel acum situatia si imi cer multe scuze daca am reusit prin panica si doza mea de paranoia iesita din orice comun si scapata de sub orice control, sa fac pe cineva sa-si "iasa din pepeni", aprinzand "n" fitiluri, nu asta a fost intentia mea... informarea mea a fost probabil precara, si usor intimidata de studiile citite ce aveau un prognostic extrem de sumbru si deloc optimist, precum si de sfaturile altor medici:
"Persoanele ce au fost pozitive la VEB [ herpesvirusul uman tip 4] chiar in convalescenta, aparent sanatosi, fara nici un fel de simptom [ dar totusi purtatori de virus ] sunt contagiosi, pot excreta timp indelungat virusul.Acesta ramane cantonat la nivel respirator [principalul rezervor ] la purtatorii cronici, transmiterea facandu-de prin contact direct, intim, prin sarut sau pe cale aeriana, prin inhalarea picaturilor de secretie orofaringiana.Durata de contagiozitate poate fi de luni sau ani, nu se stie cu siguranta...unele studii spun ca una an , altele 18 luni de la perioada infectanta., alte studii spun ca 2 ani sau chiar mai mult, in functie de excretia indelungata virala.Persoana este bine sa aiba in aceasta perioada tacamurile proprii in bucatarie si sa pastreze o igiena orala stricta. Mai poti cauta pe net studii legate de contagiozitatea virusului Ebstein Barr."
De aici intrebarea oscilanta legata de numarul 18 ... deci
"iar ideea ca te-ai putea desparti de cineva pentru ca a avut o infectie cu Epstein-Barr, nu spune decit lucruri foarte rele despre tine"
Va aprob D-na Doctor, poate ca eu sunt mai mizerabil de felul meu si trebuie sa recunosc cu sinceritate ca la un moment dat aceasta idee era in mintea mea (in momentul in care luasem in considerare antecedentele mele medicale de natura Imunologica, dar nu numai, fapt care probabil in contrast cu psihologia mea ... instabila, a creat un cocktail de paranoia si hipervigilenta in legatura cu ceea ce se intampla in organismul meu.), insa soarele a rasarit din nou, iar la idei imbecile am renuntat. Asta e ... ganduri "fugare".
Obiectivul meu a fost informarea, pentru asta va multumesc.
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
cer iertare ca mi-am iesit din pepeni...nu aveam voie, aparent insa nu sunt decit un om si eu...ramin insa ferm convinsa de faptul ca, daca nu esti deprimat imunitar(situatie in care simplul fapt ca iesi printre oameni poate avea efecte nasoale) atunci mononucleoza nu merita deloc atita discutie...in principal pentru ca la un moment dat cred sincer ca noi toti fie am intrat fie vom intra in contact cu virusul asta
anca90 cu tot respectul, eu una cred ca stia...mai departe, asa cum am zis, imi cer scuze ca am dat dovada de atita slabiciune umana incit sa reactionez nepotrivit la exagerarea cu pricina(care defapt poate nu e exagerare, poate omul are probleme serioase cu imunitatea si eu nu am luat in calcul asta...din nefericire uneori reactionez prost la tipul asta de ghicitori)
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
- ScareCrows
- New member
NU aveti pentru ce sa va cereti scuze doamna Doctor, eu va multumesc pentru indicatii si ajutor, si imi cer eventual eu scuzele de rigoare daca am fost absurd prin ceva anume.
Sanatate si numai bine!
- andreiC
- Membru
- Inregistrat: 2011-05-28
Eu am facut vara trecuta mononucleoza infectioasa la 19 ani . Prima data am vazut ca mi se umfla ganglionii de la gat desi nu ma durea gatul iar in vreo 5 zile aveam niste dureri de gat insuportabile. Cand nu am mai suportat durerea si vedeam ca nu mai trece cu nimic m-am internat in spital la infectioase si intr-o saptamana eram ca nou (desi in spital nu s-au prins ca am monocleoza.. diagnosticul era parca amigdalita pultacee nu mai stiu sigur). Mi s-a parul ciudat ca am facut amigdalita in mijlocul verii desi nu ma racesc cam niciodata (o data la 2 ani si aia trece intr-o zi 2). Cam peste o luna de la externare am inceput sa ma simt extrem de obosit (da cand zic obosit nu eram in stare de nimic) si mi-am facut o tona de analize si pana la urma am vazut ca am fost facut mononucleoza recent (test monospot parca). Oboseala a durat cam 2 luni in proportii tot mai mici pana a disparut de tot. Desi probabil aceasta stare de oboseala nu se manifesta la toata lumea.. eu nu as mai vrea sa trec prin asa ceva niciodata (probabil a fost data si de faptul ca atunci cand am iesit din spital nestiind ca am mononucleoza si este indicata odihna , m-am culcat pe la ore tarzii fiind in vacanta s-a ajuns la un punct cand corpul a cedat). Eu m-am simtit dator sa-ti spun toate astea deoarece si eu atunci am tot citit sute de forum-uri si zicea ca este precum o banala raceala, dar la mine a fost mult mai rau. Partea buna ii ca in 2 luni am trecut si peste asta desi era mai bine sa nu fie:))
Ultima oara a fost editat de andreiC (2011-05-28 20:33:51)
- ScareCrows
- New member
@andreiC
"Eu m-am simtit dator sa-ti spun toate astea..."
Apreciez, multumesc frumos.
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|