homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Deficit de progesteron

#1 2012-05-14 06:52:42

kalina222
New member
Inregistrat: 2008-03-18

Deficit de progesteron

Buna!
In urma cu un an am fost diagnosticata cu amenoree secundara si ovare polichistice. La vremea respectiva am avut o intarziere mai mare a CM (a intarziat o luna de zile). Mi s-a prescris Duphaston, 2 pastile pe zi timp de 5 zile pentru a declansa menstruatia. Apoi a trebuit sa continui cu Duphaston, 1/zi, cinci zile -din ziua 20 - 15 a CM. Mi s-a spus ca este posibil ca amenoreea sa apara din nou, la un numar de luni, urmand ca eu sa reiau tratamentul. A trecut un an si ceva de atunci, CM-ul a fost regulat (ca niciodata). De doua luni am inceput sa am intarzieri: luna trecuta 49 zile, luna aceasta au trecut deja 38 (la un cm de 35 zile).

Mentionez urmatoarele:
Toata viata am avut intarzieri de cateva zile, uneori chiar mai mult ale CM.
M-am saturat sa fac controale gineco peste controale. Ultima data medicul mi-a spus ca sunt sanatoasa si ca imi chisturile fiind micute (posibil foliculi), iar intarzierile fiind dintotdeauna, trebuie sa ma accept asa cum sunt.
Am incercat mladite de zmeur si coacaz, apipropolen, laptisor de matca. Duphastonul a avut un efect evident, acestea nu. Desi n-am mai racit de cativa ani. smile De asemenea, Duphastonul a avut si alte efecte: ma simteam mai vesela, imi crescuse libidoul etc.
Nu sunt supraponderala, am glicemia micuta, nu am hirsutism, acnee etc. Medicul zice ca n-am PCOS.
Nu am facut dozari hormonale (medicii - vreo 4 la numar - mi-au spus ca-s inutile daca nu imi doresc copii acum).

Intrebarile mele ar fi:
Avand in vedere ca medicul mi-a recomandat asta, ar trebui sa imi induc CM-ul cu Duphaston din nou sau ar trebui sa mai astept?
As putea rezolva cumva aceasta problema, sau sfatul de a-mi accepta intarzierile e mai nimerit?
Stresul prin care trec in ultima vreme ar putea fi cauza amenoreei?

#2 2012-05-14 10:14:53

gargarita
Moderator
Inregistrat: 2008-01-27

Re: Deficit de progesteron

buna kalina.

medicii cam au dreptate. asa functionezi tu. daca reusesti sa-ti accepti ciclurile asa cum sunt, lasa-le asa. daca nu, duphaston pentru inducere menstra sau anticonceptionale. desi ar fi mult mai nimerite anticonceptionalele  ( dupa parerea mea neavizata) caci pun ovarele in repaos si chisturile cel mai probabil se resorb.

si eu tot cam asa de lungi am ciclurile, poate chiar mai lungi si cu deosebirea ca nu le-am avut absolut niciodata regulate.
dar nu ma incurca cu nimic, am invatat sa recunosc momentul ovulatiei si stiu astfel cand sa astept menstra, ca sa nu ma ia prin surprindere.

#3 2012-05-14 17:45:50

kalina222
New member

Multumesc tare mult Gargarita! Credeam ca sunt singura in situatia asta. Anticonceptionale nu mai vreau, am luat vreo 2 ani pt. un chist mai maricel, apoi din obisnuinta si pt. protectie. Voi mai astepta putin, apoi il voi induce cu Duphaston, daca tot nu vrea sa vina. Stiu ca e stupid, avand in vedere ca am cm de la 11 ani, iar acum am 24, dar inca nu m-am obisnuit cu organismul meu. In perioada in care nu eram activa sexual nu ma deranjau intarzierile, acum insa fac 5 teste de sarcina in anumite luni, desi ma protejez de fiecare data.smile Sotul meu crede ca-s nebuna, desigur. smile

#4 2012-05-15 08:32:14

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

kalina222, nu esti deloc singura in situatia asta, ba dimpotriva, foarte multe femei au cicluri menstruale lungi si/sau neregulate

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

#5 2012-05-17 03:49:30

kalina222
New member

Doctoressa, multumesc frumos pentru raspuns! S-a rezolvat totul, cu o intarziere de 2 zile. Asadar, purced la procesul de a-mi accepta imperfectiunile, de la celulita, la ciclul neregulat. smile

Publicitate

loading...

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.