homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Romanii & maghiarii -?!?-5

#77 2009-09-17 11:38:46

blueeyes
Platinum member
De la: BearLand
Inregistrat: 2006-11-30

Re: Romanii & maghiarii -?!?

PillBlast: Sunt 100% de acord cu tine referitor la drepturile speciale si la lipsa de respect din Transilvania.

Insa te contrazic aici:

Traiesti in romania esti roman frate, vorbesti, te c*ci si f*ti romaneste. Vrei sa fii ungur? Ungaria e la o aruncatura de bat, du'te acolo invartindu'te.

Daca traiesti in Romania, nu esti neaparat roman. Intr-adevar, tine de cultura ta generala sa vorbesti corect si fluent limba tarii in care traiesti si sa-i respecti cultura, dar in rest NU esti roman, decat daca alegi sa fii. Eu ma consider unguroaica si asa voi ramane pana mor, chiar daca m-am nascut si am crescut in Ardeal punk  Chiar daca am intalnit in repetate ori mitocani care ma amenintau pentru ca vorbeam ungureste cu mama/fratele/sotul...

Am facut scoala in limba maghiara, 12 ani de zile am invatat romana ca si limba straina, dar stiu s-o vorbesc mai bine decat multi romani! In rest, imi pastrez cultura, traditiile si identitatea si chiar nu am treaba cu nimeni smile

Ultima oara a fost editat de blueeyes (2009-09-17 11:40:18)

patfierbinte      sjuk     
mamica de Davidut si Anna-baba hjarta hjarta hjarta

#78 2009-09-17 11:38:59

Monica999
Hero member
Inregistrat: 2009-03-11
Site

Ca sa nu mai zic ca am mers in autocar cu un ungur si cum a intrat in autocar si au incercat oamenii sa ii spuna sa nu isi puna ditamai bagajul sus a zis "nem tu dom" sau cum s-o scrie. Cand i s-au termincat tigarile insa a venit la mine si mi-a cerut intr-o romana perfecta. I-am spus si eu "nem tu dom" (cu o injuratura adaugata). Nu sunt toti asa, prietenul  meu cel mai bun din tara e ungur 100% si nu am nici o treaba cu el. Daca il intrebi ce este spune ca e roman, si vorbeste romaneste perfect. Lui nu am ce-i reprosa.

blueeyes a scris:

Am facut scoala in limba maghiara, 12 ani de zile am invatat romana ca si limba straina, dar stiu s-o vorbesc mai bine decat multi romani! In rest, imi pastrez cultura, traditiile si identitatea si chiar nu am treaba cu nimeni smile

Eu cu scoala in maghiara nu sunt de acord. Mi se face pielea gaina cand aud. Nu zic, vad ca scrii perfect romaneste, dar mi se pare bataie de joc. In multe tari nu ti se da cetatenie daca nu cunosti limba.

Cat despre cu esti sau nu roman, eu o ziceam mai putin literal. Adica daca eu ma stabilesc in australia, tot romanca o sa fiu, asta e clar, dar nu o sa cer sa imi faca scoala in romana si toate cele. Cum ar fi ca romanii din italia sa faca ce fac ungurii in Romania? Pai li s-ar trage un sut in fund care i'ar trimite urgent in patria mama.

Ultima oara a fost editat de PillBlast (2009-09-17 11:57:11)

#79 2009-09-17 11:48:55

blueeyes
Platinum member

Ce sa spun, a avea dreptul de a vorbi si a invata limba materna, este ceva de baza, dupa parerea mea... La fel ca si 'obligatia' de a cunoaste limba tarii in care traiesti.

Si nu cred ca poti compara prezenta romanilor in Italia cu cea a maghiarilor in Transilvania... 1000 de ani petrecuti intr-un loc nu se pot compara cu 20-25 de ani (cazul romanilor din peninsula). Vezi exemplul catalanilor in Spania, si si eu scoala lor, limba lor si sunt respectati... Dar nah, atat spaniolii cat si ei sunt oameni civilizati neutral

Ultima oara a fost editat de blueeyes (2009-09-17 11:49:46)

patfierbinte      sjuk     

#80 2009-09-17 11:51:44

claudia78
Insomniac member
Inregistrat: 2008-01-05

Pill Blast....li s-ar trage un fund in sut????sigur nu invers????si cum o spuneai? mai putin literal??? nu cumva literar ????
hmmmm

#81 2009-09-17 11:54:02

Monica999
Hero member
Site

Mai, asta e parerea mea, limba materna o inveti acasa. La noi limba oficiala e doar Romana, deci nu vad de ce ar trebui sa fie studiata ca limba straina in nici o scoala de pe teritoriul Romaniei. Plus chestia de 1000 de ani.. ce pot spune... in 1000 de ani romanii din Italia o sa fie asimilati de italieni.. ungurii din romania au tinut mortis sa nu devina romani.

Publicitate

loading...

#82 2009-09-17 11:56:12

Monica999
Hero member
Site

claudia78 a scris:

Pill Blast....li s-ar trage un fund in sut????sigur nu invers????si cum o spuneai? mai putin literal??? nu cumva literar ????
hmmmm

LITER?R, -Ă,  literari, -e,  adj. Care aparține literaturii, care se referă la literatură, care corespunde cerințelor literaturii. ♢ Limbă literară = aspectul cel mai corect al limbii naționale, produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciștilor, a oamenilor de știință etc. și constituind o sinteză a posibilităților de exprimare ale limbii ?ntregului popor la un moment dat. ? Din fr. litt?raire,  lat.

LITER?L, -Ă,  literali, -e,  adj. 1. Care se face, se reproduce etc. cuv?nt cu cuv?nt, literă cu literă; textual, exact. 2. (Mat.) Care conține mărimi notate cu litere. ? Din fr. litt?ral,  lat. litteralis.   

Asa ca abtine-te te rog daca nu esti sigura. Cat despre prima greseala sunt sigura ca iti dai seama ca este din cauza ca am scris repede.

#83 2009-09-17 11:56:31

blueeyes
Platinum member

Si ce ti se pare gresit in asta? (ma refer la ultima fraza)

patfierbinte      sjuk     

#84 2009-09-17 11:59:53

Monica999
Hero member
Site

Pai.. daca as fi tinut atat de mult sa fiu o anume nationalitate as merge in tara mama. Dar nu are sens sa mai insistam. Chiar nu are rost sa ne contrazicem pe tema asta. Evident tu crezi ca ai dreptate si eu cred ca am dreptate. Sunt sigura ca adevarul e undeva la mijloc.

#85 2009-09-17 12:00:15

claudia78
Insomniac member

pai nici nu ma mir ca au tinut mortis sa nu devina romani........
nu stiu daca unui ungur i-a fost vreodata rusine ca e ungur....
dar romanilor cred sigur ca le-a fost sau vreodata le va fi rusine ca sunt romani....asta daca vor iesi din tara si vor vedea...isi vor deschide ochii ! mie mi-e rusine ca am in oras o gradina zoologica plina de sobolani si mizerie si nu am ce-i arata copilului meu...iar de la strandurile renumite din Felix venim acasa cu ciuperci si enterocolite....de MArea noastra ce sa mai zic...Iar daca ne punem in masina si mergem o ora....vedem ceva nemapomenit, aquaparcuri curate si o gardina zoologica ca-n filme...of..ma doare sufletul ca romanii nu vor avea niciodata asa ceva !!!!!! de ce ? de ce ? cand Ungaria e o tara f saraca atat in relief cat si in alte multe lucruri.......si asta vorbind numai de Ungaria...daca mergi si mai departe....ei...am avea multe de povestit
Pill, multumesc pt lectiile de gramatica sau ce-or fi tongue
A gresit probabil partea din mine care e unguroaica , adica in jur de 15 % big_smile
iar de abtinut...nu ma pot lol si nici nu vreau lol

Ultima oara a fost editat de claudia78 (2009-09-17 12:05:32)

#86 2009-09-17 12:19:25

OmniaVincitAmor
Insomniac member
Inregistrat: 2009-03-22

Si eu turbez cand ma duc in Ardeal si ma iau aia cu ungureasca lor neutral Imi place in Ardeal,da' plec de acolo cu niste draci... Orice spui/ceri/intrebi,te iau in limba lor. Asa,de fun,le-am f*tut niste injuraturi si atunci brusc le-a venit romana la cap... ete ce sa spun... asta e nesimtire,nu nationalism.

#87 2009-09-17 12:22:07

Monica999
Hero member
Site

La ei nu se pune problema de nationalism, ca au cetatenie romana. Daca vor nationalism, stiu unde trebuie sa se duca.

#88 2009-09-17 12:23:28

claudia78
Insomniac member

vdaiana a scris:

theSame_ElaElis a scris:

ce aveti cu ungurii! sunt si ei oameni! unii... iar romanii sunt si ei oameni.... unii!

subscriu

corect !
unii........

#89 2009-09-17 12:24:54

OmniaVincitAmor
Insomniac member

PillBlast a scris:

La ei nu se pune problema de nationalism, ca au cetatenie romana. Daca vor nationalism, stiu unde trebuie sa se duca.

Da... pai daca au cetatenie romana,si traiesc in Romania,sa vorbeasca in p*zda mamii lor romaneste cu noi si cum dracu or vrea intre ei.

#90 2009-09-17 12:26:42

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21

ShineOfBlood a scris:

Si eu turbez cand ma duc in Ardeal si ma iau aia cu ungureasca lor neutral Imi place in Ardeal,da' plec de acolo cu niste draci... Orice spui/ceri/intrebi,te iau in limba lor. Asa,de fun,le-am f*tut niste injuraturi si atunci brusc le-a venit romana la cap... ete ce sa spun... asta e nesimtire,nu nationalism.

Eu nu stiu unde ati fost voi, ca eu, cel putin in ultimii ani, am intalnit numai oameni care se straduiau sa vorbeasca in romana, se vedea ca le e greu, dar niciodata nu s-au facut ca nu inteleg sau ceva de genul asta... Am fost anul trecut la Harghita-Bai si, fara exagerare, eram singurii romani din toata statiunea, dar oameni atat de amabili n-am mai intalnit in Romania. Fiind vorba de turism, mi se pare si normal sa nu-ti furi caciula singur... dar era mai mult decat atat. Pe acolo oamenii nu stiau cum e cu bacsisul, fetele care serveau la restaurant erau jenate si pentru un leu pe care-l lasai in plus. Asta ca sa aveti si un exemplu pozitiv smile

#91 2009-09-17 12:28:34

ioana_4
Diamond member
Participant la intalnirea nationala
Inregistrat: 2006-11-13

Mie imi place foarte mult in Ardeal, mai ales in zona Sighisoara, Sibiu.. si da, de obicei, aud in jur numai maghiara, da niciodata nu mi-a vorbit cineva in ungureste. Foarte amabili toti chelnerii, vanzatorii..Nota 10 pt ei chiar daca sunt unguri sau romani!

#92 2009-09-17 12:29:00

OmniaVincitAmor
Insomniac member

Pana nu vad eu exemplul ala pozitiv,nu ma conving. Pana acum am dat doar peste... in fine,mai bine pastrez nota decenta.

#93 2009-09-17 12:33:24

ioana_4
Diamond member
Participant la intalnirea nationala
Inregistrat: 2006-11-13

Shine, asa e, probabil ai dat tu peste exemple negative.In Sighisoara, cand a fost ultima data era un festival de fanfara si in jurul meu se vorbea numai ungureste. dar la restaurante sau magazine numai in romana mi s-a vorbit. Ce ma mai "enerva" era la festivalul asta cand anunta ceva mai intai in ungureste si apoi in romana.. in rest, numai de bine de ei din punctul meu de vedere, mi se par cei mai ospitalieri si calmi oameni.

#94 2009-09-17 12:35:15

Asher
Full member
Inregistrat: 2009-09-05

Fetelor, e "nem tudom" si inseamna "nu stiu".

Asa cum sunt atatia romani care ne fac d rusine si pateaza imaginea romanilor, asa sunt si unguri care uita unde se afla si nu accepta faptul ca sunt in minoritate.

Daca mergi in alta tara si e un oras, 2, 3 d romani, crede-ma ca poti face scoala romana acolo, sau macar poti face cerere la stat pt o clasa macar in romana.(cunosc eu personal scoli, gradinite, biserici). Si nu da exemplu cu italia, ca acolo romanii si rromii nu sunt acceptati pentru ca au facut atata rau. (auzi tu mereu la stiri de unguri care violeaza, ucid, fura?)
Iubitul meu a fost la singura clasa in maghiara din orasul lui(deci nu e o scoala intreaga).
Chiar daca ei vorbesc maghiara in casa, au avut grija sa vorbeasca in romana in prezenta mea.

Orice ar spune ceilalti, nu las maghiarul meu nici pt toti romanii din lumea asta.

Si, da, mi-a fost de multe ori rusine sa spun ca sunt romanca si apreciez maghiarii ca se pot mandri mereu k sunt maghiari.

Despre vorbitul in maghiara..
Eram in tren si erau numai maghiari in jurul meu.(plecam din cluj si mergeam acasa). Si au inceput ei sa vorbeasca despre mine in ungureste.(nimic d rau, dar ma analizau). Cand auzeam imi venea sa rad big_smile si atunci l-am sunat pe iubi si am inceput sa vorbesc in maghiara cu el big_smile trebuia sa fi vazut ce fata au facut big_smile
Asta e doar unul din cazuri, dar nu vreau sa generalizez. Sunt si maghiari cu bun simt.

Ultima oara a fost editat de Asher (2009-09-17 12:44:46)

#95 2009-09-17 13:01:49

blueeyes
Platinum member

ShineOfBlood a scris:

Pana nu vad eu exemplul ala pozitiv,nu ma conving. Pana acum am dat doar peste... in fine,mai bine pastrez nota decenta.

Eu cred ca trebuie sa ai si o anumita deschidere spre a nu observa numai exemplul negativ... Ceea ce din pacate, exista in prea putini oameni, fie ei romani sau unguri.

patfierbinte      sjuk     

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.