|
Nu esti logat.
Romanii & maghiarii -?!?-5#77 2009-09-17 11:38:46
Re: Romanii & maghiarii -?!?PillBlast: Sunt 100% de acord cu tine referitor la drepturile speciale si la lipsa de respect din Transilvania.
Daca traiesti in Romania, nu esti neaparat roman. Intr-adevar, tine de cultura ta generala sa vorbesti corect si fluent limba tarii in care traiesti si sa-i respecti cultura, dar in rest NU esti roman, decat daca alegi sa fii. Eu ma consider unguroaica si asa voi ramane pana mor, chiar daca m-am nascut si am crescut in Ardeal Chiar daca am intalnit in repetate ori mitocani care ma amenintau pentru ca vorbeam ungureste cu mama/fratele/sotul... Ultima oara a fost editat de blueeyes (2009-09-17 11:40:18) Offline #78 2009-09-17 11:38:59Re: Romanii & maghiarii -?!?Ca sa nu mai zic ca am mers in autocar cu un ungur si cum a intrat in autocar si au incercat oamenii sa ii spuna sa nu isi puna ditamai bagajul sus a zis "nem tu dom" sau cum s-o scrie. Cand i s-au termincat tigarile insa a venit la mine si mi-a cerut intr-o romana perfecta. I-am spus si eu "nem tu dom" (cu o injuratura adaugata). Nu sunt toti asa, prietenul meu cel mai bun din tara e ungur 100% si nu am nici o treaba cu el. Daca il intrebi ce este spune ca e roman, si vorbeste romaneste perfect. Lui nu am ce-i reprosa.
Eu cu scoala in maghiara nu sunt de acord. Mi se face pielea gaina cand aud. Nu zic, vad ca scrii perfect romaneste, dar mi se pare bataie de joc. In multe tari nu ti se da cetatenie daca nu cunosti limba. Ultima oara a fost editat de PillBlast (2009-09-17 11:57:11) Offline #79 2009-09-17 11:48:55
Re: Romanii & maghiarii -?!?Ce sa spun, a avea dreptul de a vorbi si a invata limba materna, este ceva de baza, dupa parerea mea... La fel ca si 'obligatia' de a cunoaste limba tarii in care traiesti. Ultima oara a fost editat de blueeyes (2009-09-17 11:49:46) Offline #80 2009-09-17 11:51:44
Re: Romanii & maghiarii -?!?Pill Blast....li s-ar trage un fund in sut????sigur nu invers????si cum o spuneai? mai putin literal??? nu cumva literar ???? Offline #81 2009-09-17 11:54:02Re: Romanii & maghiarii -?!?Mai, asta e parerea mea, limba materna o inveti acasa. La noi limba oficiala e doar Romana, deci nu vad de ce ar trebui sa fie studiata ca limba straina in nici o scoala de pe teritoriul Romaniei. Plus chestia de 1000 de ani.. ce pot spune... in 1000 de ani romanii din Italia o sa fie asimilati de italieni.. ungurii din romania au tinut mortis sa nu devina romani. Offline Publicitateloading...
#82 2009-09-17 11:56:12Re: Romanii & maghiarii -?!?
LITER?R, -Ă, literari, -e, adj. Care aparține literaturii, care se referă la literatură, care corespunde cerințelor literaturii. ♢ Limbă literară = aspectul cel mai corect al limbii naționale, produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciștilor, a oamenilor de știință etc. și constituind o sinteză a posibilităților de exprimare ale limbii ?ntregului popor la un moment dat. ? Din fr. litt?raire, lat. Offline #83 2009-09-17 11:56:31
Re: Romanii & maghiarii -?!?Si ce ti se pare gresit in asta? (ma refer la ultima fraza) Offline #84 2009-09-17 11:59:53Re: Romanii & maghiarii -?!?Pai.. daca as fi tinut atat de mult sa fiu o anume nationalitate as merge in tara mama. Dar nu are sens sa mai insistam. Chiar nu are rost sa ne contrazicem pe tema asta. Evident tu crezi ca ai dreptate si eu cred ca am dreptate. Sunt sigura ca adevarul e undeva la mijloc. Offline #85 2009-09-17 12:00:15
Re: Romanii & maghiarii -?!?pai nici nu ma mir ca au tinut mortis sa nu devina romani........ Ultima oara a fost editat de claudia78 (2009-09-17 12:05:32) Offline #86 2009-09-17 12:19:25
Re: Romanii & maghiarii -?!?Si eu turbez cand ma duc in Ardeal si ma iau aia cu ungureasca lor Imi place in Ardeal,da' plec de acolo cu niste draci... Orice spui/ceri/intrebi,te iau in limba lor. Asa,de fun,le-am f*tut niste injuraturi si atunci brusc le-a venit romana la cap... ete ce sa spun... asta e nesimtire,nu nationalism. Offline #88 2009-09-17 12:23:28
Re: Romanii & maghiarii -?!?
corect ! Offline #89 2009-09-17 12:24:54
Da... pai daca au cetatenie romana,si traiesc in Romania,sa vorbeasca in p*zda mamii lor romaneste cu noi si cum dracu or vrea intre ei. Offline #90 2009-09-17 12:26:42
Eu nu stiu unde ati fost voi, ca eu, cel putin in ultimii ani, am intalnit numai oameni care se straduiau sa vorbeasca in romana, se vedea ca le e greu, dar niciodata nu s-au facut ca nu inteleg sau ceva de genul asta... Am fost anul trecut la Harghita-Bai si, fara exagerare, eram singurii romani din toata statiunea, dar oameni atat de amabili n-am mai intalnit in Romania. Fiind vorba de turism, mi se pare si normal sa nu-ti furi caciula singur... dar era mai mult decat atat. Pe acolo oamenii nu stiau cum e cu bacsisul, fetele care serveau la restaurant erau jenate si pentru un leu pe care-l lasai in plus. Asta ca sa aveti si un exemplu pozitiv Offline #91 2009-09-17 12:28:34
Re: Romanii & maghiarii -?!?Mie imi place foarte mult in Ardeal, mai ales in zona Sighisoara, Sibiu.. si da, de obicei, aud in jur numai maghiara, da niciodata nu mi-a vorbit cineva in ungureste. Foarte amabili toti chelnerii, vanzatorii..Nota 10 pt ei chiar daca sunt unguri sau romani! Offline #92 2009-09-17 12:29:00
Re: Romanii & maghiarii -?!?Pana nu vad eu exemplul ala pozitiv,nu ma conving. Pana acum am dat doar peste... in fine,mai bine pastrez nota decenta. Offline #93 2009-09-17 12:33:24
Re: Romanii & maghiarii -?!?Shine, asa e, probabil ai dat tu peste exemple negative.In Sighisoara, cand a fost ultima data era un festival de fanfara si in jurul meu se vorbea numai ungureste. dar la restaurante sau magazine numai in romana mi s-a vorbit. Ce ma mai "enerva" era la festivalul asta cand anunta ceva mai intai in ungureste si apoi in romana.. in rest, numai de bine de ei din punctul meu de vedere, mi se par cei mai ospitalieri si calmi oameni. Offline #94 2009-09-17 12:35:15
Re: Romanii & maghiarii -?!?Fetelor, e "nem tudom" si inseamna "nu stiu". Ultima oara a fost editat de Asher (2009-09-17 12:44:46) Offline #95 2009-09-17 13:01:49
Eu cred ca trebuie sa ai si o anumita deschidere spre a nu observa numai exemplul negativ... Ceea ce din pacate, exista in prea putini oameni, fie ei romani sau unguri. Offline © Anticonceptionale.ro. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris. |
|