homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Romanii & maghiarii -?!?-6

#96 2009-09-17 13:13:02

Asher
Full member
Inregistrat: 2009-09-05

Re: Romanii & maghiarii -?!?

Asa este. Avem idei preconcepute. Nu suntem gata sa cunoastem omul, ca individ, ci ii bagam pe toti in aceeasi oala.
Dar daca am lasa din ideile noastre fixe, din respingerea ce o avem pentru o anumita categorie d oameni si am fi gata sa acceptam si faptul ca suntem diferiti si ca trebuie sa fim analizati individiual,nu k si comunitate, atunci am vedea ce ne inselam si ca nu e totul cum credem noi

#97 2009-09-17 13:20:43

puffball
Sr. member
De la: wonderland
Inregistrat: 2009-04-23

imi place topicul... inseamna ca pot sa imi dau parerea, fie ea buna, fie ea rea, nu??? si asta nu inseamna ca ceilalti vor sari pe mine, doar pentru ca mi-am dat parerea PERSONALA! si nu sunt rasista! ok, poate sunt pentru ca nu suport tiganii, dar oricum nici cu ungurii nu ma prea laud big_smile  Stau in Transilvania si sunt romanca 100%, iar cand merg la magazine si ii aud cum intreaba prima data in ungureste si apoi in romaneste ce dorim, imi vine sa le rup mecla. Nici macar nu ar trebui sa intrebe in ungureste. Nu e posibil asa ceva, traim in ROMANIA nu in Ungaria. Cu inscrierile la facultati, cum e posibil ca sectia romana sa fie invadata de unguri, acestia luandu-le locurile romanilor, iar la sectia maghiara sa nu fie niciun singur roman??? de ce??? pentru ca e ungurul la putere! astia sunt ca ciuma! Sa nu mai zic ca in Tg. Mures e invazie de unguri. Iar ca lipsa de respect... cand stau ei la povesti cu romanii, culmea ca ei intre ei tot pe ungureste vorbesc, ca romanul sa nu ii inteleaga. Te cunosti cu ei, iar ei ducand o foooarte mare lipsa de respect se apuca si vorbesc pe ungureste de fata cu tine, iar tu stai ca bou` la poarta noua si te holbezi la ei. Nesimtire curata! Cei care nu stau toata ziua pe langa ei, nu isi dau seama cum sunt, dar eu ca am si "prieteni" de aceasta nationalitate atata de whatever, stiu forte bine de ce spun ceea ce spun. Si sa nu mai spun ca :inteleptul: de Marko Bela, marele politician ungur a propus ca limba maghiara sa fie limba OBLIGATORIE in scolile (sau unele scoli-de asta nu sunt f sigura daca toate sau doar unele) din Tg Mures! Noroc ca nu i s-a aprobat aceasta foooarte proasta propunere. Daca s-ar fi aprobat, s-ar fi iscat un alt razboi mondial, credeti-ma!
Si cu asta inchei!

Ultima oara a fost editat de puffball (2009-09-17 13:22:16)

#98 2009-09-17 13:33:35

claudia78
Insomniac member
Inregistrat: 2008-01-05

eu nu stiu ce aveti cu vb in ungureste...la Aquapark in Hajduszoboszlo sau Gyula toate chelneritzele vorbesc si pe romaneste si te intreaba pe romaneste ce doresti.si nu li se rupe limba

#99 2009-09-17 13:52:30

andrulina
Addicted member
Inregistrat: 2008-09-17

eu nu stiu ce aveti frate cu ungurii, ce noi suntem perfecti? si printre noi sunt atatea uscaturi...
mie imi place mancarea lor de mor hjarta si pt asta ii iubesc

#100 2009-09-17 14:03:19

Jessie
Platinum member
Inregistrat: 2008-10-08

Nu am avut experiente cu ungurii, nu am nimic cu ei, sunt oameni, au si ei "uscaciunile" lor asa cum le avem si noi pe ale noastre, au si ei oameni buni asa cum ii avem si noi pe ai nostrii, dar nu mi se pare normal ca:

1. Pe teritoriul Romaniei sa se intample ca in institutii publice, magazine si alte astfel de locatii sa fi intampinat in limba maghiara (indiferent ca majoritatea locuitorilor de acolo sunt de nationalitate maghiara), atata timp cat locuiesti (si lucrezi) pe teritoriul Romaniei esti obligat sa stii limba romana si sa abordezi lumea in limba tarii in care locuiesti si profesezi.

2. Problema cu scolile in limba maghiara mi se pare o absurditate. Nu suntem in Ungaria ci in Romania deci predarea se face in limba tarii in care locuiesti.

3. Ca mai intai sa se prezinte un spectacol sau ceva in limba nationalitatii de care apartii ci prezenatrea trebuie facuta in limba tarii in care locuiesti. Daca era vb de o adunare a nationalitatii respective atunci hai sa spun ca era ok, dar era o manifestare publica nationala.

4. Sa se ceara autonomie. Ce e asta?! Cum vine asta?! Repet, suntem pe teritoriul Romaniei.

Atata timp cat au ales sa locuiasca in continuare pe teritoriul Romaniei sunt romani de nationalitate maghiara, deci comportamentul trebuie sa fie in conformitate cu acest fapt. E o diferenta. Pot sa vorbeasca ungureste acasa, intre ei, la adunari in familie etc, dar in momentul in care la manifestari publice si la locul de munca se vorbeste in ungureste nu mai este normal.

Ultima oara a fost editat de Jessie (2009-09-18 13:01:20)

"Excelenta morala este un rezultat al felului in care traim. Devenim corecti, facand fapte corecte, devenim temperati comportandu-ne temperat si devenim curajosi facand acte curajoase." - Aristotel

Publicitate

loading...

#101 2009-09-17 14:06:24

kdeea
Platinum member
Inregistrat: 2008-06-13

Umm ... Avand in vedere orasul in care traiesc - si unele dintre voi stiu care e acesta - cred ca pot sa afirm cu tarie ca problema asta e una EXTREM de delicata.

Si chiar daca sunt romanca 100 %, in jurul meu aud vorbindu-se maghiara in proportie de 90 % si nu stiu daca ma credeti cand va zic ca sunt totalmente uimita in momentul in care aud o vanzatoare vorbind romaneste, ori un tip intrebandu-ma pe strada cat e ceasul in romaneste ...

Ca sa supravietuiesti in orasul asta TREBUIE efectiv sa fii nascut aici, altfel ar fi deosebit de greu sa incepi sa te obisnuiesti sa traiesti cu maghiarii - si nu o zic la modul ostentativ, eu nu am nimic cu ei - ci pentru ca aici e un ALT mod de viata - asa incat, sincer, nu stiu de ce unele dintre voi se scandalizeaza in halul asta, in conditiile in care traiti inconjurate de romani - eu ce sa mai zic ? Si nici macar nu ma plang ...

Ca ma deranjeaza, asta e un aspect si trebuie sa admit ca am avut parte de unele incidente aboslut frustrante care m-au determinat sa zic ca nu exista dreptate, ca prea vor ungurii sa monopolizeze Romania, dar sunt de parere ca ... trebuie, ori ar trebui sa existe o cale de mijloc; la modul ca, de exemplu, suntem singura familie de romani din bloc ( ma rog, ai mei vorbesc limba maghiara la fel de bine ca limba romana ), dar ne intelegem foarte bine cu toti vecinii. De asta zic ca prea mult nationalism nu e ok, nici din partea romanilor, nici din partea ungurilor. Tocmai de asta ar trebui ca si unii si altii sa lase de la ei, ori altfel e imposibila conlocuirea intr-o asemenea zona - si oricum e greu ... Dar nu stiu daca voi puteti sa va plangeti ... smile

Just a puppet on a lonely string, oh who would ever wanna be king ?

#102 2009-09-17 14:08:31

Monica999
Hero member
Inregistrat: 2009-03-11
Site

Subscriu Jessie.

Daca r fi fost englezi, francezi, sau alta natie si ar fi pretins ce pretind ungurii si ar fi facut ce fac ei, tot la fel de revoltata as fi. Nu am nimic cu ungurii in sine ci cu ce a spus jessie mai sus.

#103 2009-09-17 14:37:17

Jessie
Platinum member
Inregistrat: 2008-10-08

E foarte grav sa te simti in minoritate in propria tara.
Bun, sa lasam si noi de la noi, sa lase si ei de la ei.  Acum am 2 intrebari:

1. NOI ce sa lasam de la noi?

si

2. EI ce sa lase de la ei?

Si mai am o intrebare, asa pt cultura mea generala, mai exista vreo tara in care o minoritate are partid?

"Excelenta morala este un rezultat al felului in care traim. Devenim corecti, facand fapte corecte, devenim temperati comportandu-ne temperat si devenim curajosi facand acte curajoase." - Aristotel

#104 2009-09-17 14:50:16

puffball
Sr. member

Jessie a scris:

E foarte grav sa te simti in minoritate in propria tara.
Bun, sa lasam si noi de la noi, sa lase si ei de la ei.  Acum am 2 intrebari:

1. NOI ce sa lasam de la noi?

si

2. EI ce sa lase de la ei?

Si mai am o intrebare, asa pt cultura mea generala, mai exista vreo tara in care o minoritate are partid?

bune intrebari lol la una am raspuns din nou cu parerea mea cat se poate de personala dance  la intrebarea nr. 2 : ar putea sa lase de la ei superioritatea pe care cred ei ca o au la NOI in tara. Cam uita ca fac parte din minoritate si nu sunt cu absolut nimic mai superiori decat romanii tongue

#105 2009-09-17 17:43:21

pokemon
Diamond member
De la: Craiova
Inregistrat: 2006-10-06

eu am patit-i in Mierciurea ciuc si in Sf Gheorghe. 3 zile cat am stat in fiecare din ele, nu am auzit nicio vanzatoare care sa ma intrebe ceva in romana, iar cu majoritatea trebuia sa discut prin semne.
in rest, de acord cu ceea ce a spus Jess. si repet, nu am nimic cu niciun ungur, atata timp cat nu are pretentii sa traisca in Ro, cum ar trai in Ungaria.

Indragostita de bebe Razvan si de tatic de bebe Razvan ♥ 2 ani+ ♥
No matter how you feel. Get up, dress up, show up, and NEVER give up

#106 2009-09-17 19:06:02

Finesse
Banat
Inregistrat: 2009-01-16

Extraordinar cum aţi reuşit să găsiţi subiectul ăsta plin de rahat şi să ?l ?mpărţiţi. Speram că nu există aşa ceva pe forum, dar se pare că discuţia asta ?i m?ncă pe toţi undeva. Şi unele vă credeţi intelectuale. Pffff
Arivederci

Goodnight moon

#107 2009-09-17 20:09:08

OmniaVincitAmor
Insomniac member
Inregistrat: 2009-03-22

Eu ma duc des in Ardeal,ca imi place... deci cand ma aud aia ca sunt romanca,nu doar vorbesc in ungureasca lor si refuza romana,dar si baga din burta anumite chestii. Mie mi s-a zis (in maghiara,tradusa de o prietena care era cu mine) ca Red Bull e interzis minorilor. Da...clar. Nu zic ca nu exista si unguri ok,dar am umblat mult si numai peste ****** am dat (puteti sa puneti orice insulta sau injuratura in loc de stelute; merge orice ca sa-i caracterizeze ). In situatia in care eu n-am vazut nici macar UN ungur normal la cap si care sa nu aiba aere de superioritate fata de mine in TARA MEA,nu imi cereti sa fiu deschisa la minte ( tampita,adica. ca ei n-ar fi deschisi la minte fata de noi nici daca i-ai bate ).

#108 2009-09-17 20:29:30

katami
Platinum member
De la: sapte coline - orasu, nu vinu
Inregistrat: 2008-01-09

eu cred ca am mai scris aici... mi-am petrecut langa miercurea ciuc vacantele de la 8 la 17 ani, cam asa... vara de vara... si n-am avut ABSOLUT NICIODATA pb....

Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12)

Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/

#109 2009-09-17 20:55:03

puffball
Sr. member

ShineOfBlood a scris:

Eu ma duc des in Ardeal,ca imi place... deci cand ma aud aia ca sunt romanca,nu doar vorbesc in ungureasca lor si refuza romana,dar si baga din burta anumite chestii. Mie mi s-a zis (in maghiara,tradusa de o prietena care era cu mine) ca Red Bull e interzis minorilor. Da...clar. Nu zic ca nu exista si unguri ok,dar am umblat mult si numai peste ****** am dat (puteti sa puneti orice insulta sau injuratura in loc de stelute; merge orice ca sa-i caracterizeze ). In situatia in care eu n-am vazut nici macar UN ungur normal la cap si care sa nu aiba aere de superioritate fata de mine in TARA MEA,nu imi cereti sa fiu deschisa la minte ( tampita,adica. ca ei n-ar fi deschisi la minte fata de noi nici daca i-ai bate ).

Shine, din cate vad experientele tale cu ungurii au fost ceva ca ale mele, doar ca eu traiesc zi de zi cu ei si stiu foarte bine ce spun si de ce sunt asa rea cand vorbesc despre ei...dar bine ca sunt altele mai intelectuale ca noi! nah ce sa zica si ele daca nu au avut experiente cu cei de nationalitate maghiara si normal ca isi bat gura aiurea ca nu le convine ce spun altii  cascat

#110 2009-09-17 21:03:14

wild_wind
Platinum member
De la: tara nimanui
Inregistrat: 2008-08-14

evilpink a scris:

munteanca,nascuta in tirgoviste frumos oras multa istorie acolo

si eu si eu...la fel....
prima mea patanie a fost culmea...aici in austria....m-am ,,imprietenit cu o pustoaica in autobuz,mi-a spus ca tatal ei este din sibiu si ca se duce in vacanta in ungaria la bunicii ei care locuiesc in brasov....am fost socata,i-am spus ca brasov este in romania si..cu o inocenta la  10 ani,mi-a spus...ba nu..e in ungaria..asa mi-a zis tata....nu vreau sa comentez

cealalta patanie este tot in austria cu o colega de curs de germana,de nationalitate ungur,care a tinut sa spuna in gura mare ,cu toti de fata, ca noi romanii,le-am luat ungurilor transilvania,ca transilvania a fost a lor....la fel nu vreau sa comentez.

VA ROG NU MA CITATI CAND SPUN TAMPENII!!!

#111 2009-09-17 21:45:07

Monica999
Hero member
Inregistrat: 2009-03-11
Site

Mai, si un prieten de'al meu ungur de aici, la betie a zis ca transilvania e furata de noi. A doua zi si-a cerut scuze... dar e clar ce gandeste, nu? lol

#112 2009-09-17 21:46:10

OmniaVincitAmor
Insomniac member
Inregistrat: 2009-03-22

As zice eu ceva... Transilvania a fost a noastra. Ei au furat-o,si noi ne-am luat-o inapoi. Ce mare filosofie...

#113 2009-09-17 21:50:16

sophie
Addicted member
De la: Atlantis
Inregistrat: 2008-02-19

Bai, eu n`am nimic cu nimeni, dar ... nu mi se pare corect  sa ma duc in COvasna si sa n`am de unde sa cumpar o sticla de suc, ca nu inteleg ei decat dupa ce le bagi p**a in totii mortii neutral

#114 2009-09-17 23:58:27

Asher
Full member
Inregistrat: 2009-09-05

Sariti-mi in cap daca vreti, dar vreau sa va spun ca generalizati.

Ok, am intalnit unguri care nu realizeaza ca sunt in Romania si se cred stapani pe tara noastra..si am avut si unele dispute cu ei, dar am realizat k n-are sens sa ma consum datorita unor specimene din astea.

Uitati-va in jurul vostru, la tv. Canalele, ziarele sunt pline de tot felul de lucruri oribile facute de romani. Dar toti sunt la fel?

Asta e ca faza cu religiile. Nu comenteaza nimeni knd un ortodocs fura, ucide, violeaza, dar daca un "pocait" face unul din lucrurile astea, deja toti il acuza si ii sar in cap. De ce? Pentru ca oamenii au idei preconcepute.

Zona in care stau e tixita d baruri, rromi, mereu aud batai si tot asa, dar am ales sa cred ca mai sunt si altfel d oameni.

Incercati sa va ganditi ca mai sunt si maghiari care doar doresc sa fie acceptati in tara noastra. Si, in caz ca nu stiti, sunt zone, orase, sate din tare unde sunt numai maghiari, sau majoritatea. Eu dak o sa merg in alta tara si am alti romani p langa mine, logic ca vorbesc romaneste cu ei. Asa fac si ei. (o parte din ei)

si, ganditi-va ca sunt fete pe forum care sunt unguroaice. Nu cred k le prind bine "stelutele alea".

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.