homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

INTERPRETARE REZULTATE PAP, pe intelesul tuturor


#1 2008-08-23 19:33:35

titiluka
Full member
Inregistrat: 2008-06-15
Mesaje: 128

INTERPRETARE REZULTATE PAP, pe intelesul tuturor

pentru ca am observat ca multe dintre voi cereti ajutor in intrepretarea rezultatelor PAP si pt ca nu toate reusiti sa primiti raspuns, m-am gandit sa fac o "sinteza" pe intelesul tuturor.
pt ca in majoritatea laboratoarelor din tara rezultatul se exprima azi in sist. Bethesda, la acest sistem o sa ma refer.
deci, rezultatul poate fii:
      A. "Negativ pt o leziune intraepiteliala sau maligna" adica nu exista celule anormale detectabile
      B. "Cu anormalitati celulare" (anormalitatile celulare pot fi de mai multe feluri, in f-ctie de tipul celulelor afectate- SCUAMOASE sau GLANDULARE- si de severitatea acestor modificari)
     
      B1.anormalitati ale celuleror SCUAMOASE
           B1a) LSIL (leziune scuamoasa intraepiteliala de grad scazut)
           B1b) HSIL (leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt)
in ambele cazuri(leziuni precanceroase) se cere efectuarea unei colposcopii pt identificarea zonei bolnave de la nivelul colului uterin.

Uneori se constata prezenta unor mici modificari celulare care nu permit medicului sa le incadreze in categoria rezultatelor cert negative, dar nu sunt nici suficient de importante pt a defini o leziune precanceroasa. In acest caz pe buletinul de analiza se noteaza ASC-US  (celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata); deci, un rezultat ASC-US inseamna ca poate exista o problema, fapt pt care este necesara continuarea investigatiilor. (test HPV, colposcopie,repetare dupa tratament antiinflamator)

Rezultatul ASC-H inseamna "celule scuamoase atipice, fara a se putea exclude o leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt"; urmatorul pas e colposcopia.

       B2. anomalitati ale celulelor GLANDULARE
            B2.a) celule atipice
             B2.b) celule atipice in favoarea unei neoplazii
             B2.c) adenocarcinom in situ.

Offline

 

 Acum   

Footer-ul board-ului© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.