Conizatie-ajutor!
- crisslx
- New member
- Inregistrat: 2008-11-12
Conizatie-ajutor!
Bine v-am gasit! Am si eu, ca mai toata lumea o problema. Rezultatul testului Papanicolau este C4/HSIL si saptamana viitoare sunt programata pentru conizatie. Cine a trecut printr-o astfel de interventie va rog sa-mi dati mai multe informatii, timpul de spitalizare, cum a decurs operatia, pregatirea pentru operatie....de fapt cred ca am sute de intrebari fara raspuns. Sincer imi este foarte frica, cu toate ca am mai citit pe ici pe colo ca este o interventia foarte usoara. Va mutumesc.
- Jessie
- Platinum member
- Inregistrat: 2008-10-08
Re: Conizatie-ajutor!
Ce am gasit pe net. Sper ca te va ajuta. Sanatate multa!
Ce este conizaţia? Conizaţia ?ndepărtează un fragment de ţesut anormal, de formă conică sau cilindrică, de la nivelul colului uterin. Conizatia este indicata in urmatorele situatii - displazie cervicala cu grad inalt - displazie cervicala recidivanta - suspiciune de cancer de col uterin (cancer cervical) Conizatia este o intervenţie chirurgicală de diagnostic sau tratament al cancerului de col uterin. Ea se efectueaza in sala de operatie sub anestezie generala sau spinala. Conizaţia este de obicei efectuată ?n urma unui test Papanicolaou, a unei colposcopii şi, după caz, a unei biopsii ţintite. Fragmentul de ţesut ?ndepărtat este analizat microscopic ?n laboratorul de anatomie patologică pentru a determina prezenţa cancerului. Conizaţia poate reprezenta şi o metodă terapeutică, dacă ?n timpul procedurii este ?ndepărtată complet o leziune canceroasă mică. Rezultatul conizatiei Daca conizatia evidentiaza o displazie cervicala, nu mai este necesar nici un tratament ulterior, cu conditia ca rezectia sa se fi facut in tesut sanatos, adica toate celulele afectate sa fi fost extirpate. Daca conizatia evidentiaza cancer de col uterin (cancer cervical), este indicat un tratament suplimentar. Care sunt tipurile de conizaţie? Există două metode principale de efectuare a conizaţiei. 1/ Conizatia cu ansa: Metoda LEEP sau LLETZ, adică procedeul de excizie electrochirurgicală cu ansa, ?ndepărtează ţesutul prin utilizarea unei anse care este ?ncălzită de curent electric. Intervenţia se execută sub anestezie locală sau generală intravenoasă, put?nd fi efectuată şi ?n cabinet.
2/ Conizatia la rece: Metoda cu bisturiul sau metoda cu laser implică anestezie generală şi trebuie efectuate ?ntr-o facilitate spitalicească sau clinică de o zi. Nu este necesară şederea ?n spital peste noapte. Indicaţia principală a conizaţiei la rece o reprezintă extinderea leziunii prea profund ?n canalul endocervical pentru a putea fi ?ndepărtată cu ansa.
Conizaţia se efectuează ?n următoarele condiţii ?n care se decelează celule precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin: ? test Papanicolaou anormal ? biopsie de col uterin anormală. Intervenţia se efectuează numai atunci c?nd se decelează sau se suspicionează o anormalitate la nivelul celulelor colului uterin.
Cele mai frecvente efecte secundare ale conizaţiei includ ? dureri sau jenă moderată pelvină; ? s?ngerare uşoară. Efectele se pot manifesta timp de 2-3 săptăm?ni după intervenţie.
Pacientele trebuie să evite contactul sexual, introducerea tampoanelor intravaginale şi irigaţiile vaginale p?nă la vindecarea completă a plăgii, care poate dura p?nă la 4-6 săptăm?ni.
Pe termen lung, conizaţia poate produce ? o cicatrice care să ?ngreuneze şansele pacientei de a răm?ne gravidă sau ? incontinenţă cervicală, cu posibilitatea avortului sau naşterii premature ?n caz de sarcină.
Avantajele conizaţiei constau ?n furnizarea unui fragment important de ţesut spre analiză iar ?n unele cazuri intervenţia poate ?ndepărta complet leziunea canceroasă, astfel că pacienta nu mai necesită o intervenţie suplimentară.
Ca ?n cazul oricărei intervenţii chirurgicale, şi ?n cazul conizaţiei pot apare complicaţii; acestea includ: ? S?ngerarea ?n timpul intervenţiei. S?ngerarea este ?n rare cazuri at?t de severă ?nc?t să necesite transfuzie; de obicei poate fi stăp?nită prin cauterizare sau suturare.
? Perforaţia uterului. Aceasta este o complicaţie neobişnuită, ?nt?lnindu-se mai frecvent la femeile postmenopauzale sau cu uter hiperanteversat. In cazul acestei complicaţii, monitorizarea este de regulă singura măsură necesară. Rareori, o altă intervenţie chirurgicală, cum sunt laparoscopia sau laparotomia, sunt necesare pentru a vizualiza şi, după caz, a remedia leziunile organelor interne afectate.
? S?ngerarea după intervenţie. Deşi s?ngerarea uşoară sau spotting-ul sunt normale, unele paciente prezintă s?ngerare severă c?teva zile sau săptăm?ni postoperator. In general, această complicaţie se poate trata ambulator ?n cabinet, ocazional ?nsă poate fi necesară o intervenţie ?n sala de operaţie.
? Infecţia. Infecţiile reprezintă o complicaţie rară după conizaţie, put?nd avea loc fie la nivelul colului uterin fie cu altă localizare la nivelul tractului genital. Majoritatea infecţiilor pot fi tratate cu terapie antibiotică pe cale orală.
? Complicaţii tardive. Modificările la nivelul colului uterin pot conduce la complicaţii tardive, deşi se opiniază că aceste probleme nu pot fi legate direct de conizaţia ?nsăşi. Aceste complicaţii sunt neobişnuite şi includ: stenoza cervicală, complicaţii ale sarcinii (avort, naştere prematură, distocie de col ?n travaliu), modificări ale mucusului cervical cu dificultăţi ?n obţinerea unei sarcini.
Ca pentru orice intervenţie efectuată sub anestezie, se recomandă să nu mai mancaţi nimic cu 6-8 ore ?naintea operaţiei. Aceasta ?nseamnă că nu aveţi voie să m?ncaţi, să beţi şi/sau să fumaţi. Este interzisă de asemeni mestecarea de gumă de mestecat ?n acest interval. Dacă luaţi medicamente ?n mod regulat, le puteţi lua ?n dimineaţa zilei operaţiei, cu 2-3 guri de apă.
Administrarea medicamentelor analgetice care conţin acid acetilsalicilic (ex. Aspirina), trebuie ?ntreruptă cu aproximativ două săptăm?ni ?naintea operaţiei, deoarece măresc riscul unei s?ngerări postoperatorii.
Inaintea intervenţiei chirugicale trebuie să semnaţi un consimţăm?nt de informare.
Vă reamintim că această intervenţie chirurgicală este o intervenţie ambulatorie de o zi, fără a fi necesară spitalizarea.
Este bine să respectaţi următoarele indicaţii ?n primele 24 ore după operaţie: 1. Nu participaţi activ ?n circulaţia rutieră ? nici ca pieton. 2. Nu consumaţi alcool. Sunt permise alimente uşoare şi băuturi negazoase ?n ziua operaţiei. 3. Acasă nu trebuie sa staţi ?n pat dacă nu doriţi. 4. Nu luaţi decizii importante. 5. Nu efectuaţi activităţi periculoase. 6. Luaţi medicamente pentru durere şi/sau liniştire strict conform indicaţiei medicului.
După operaţie, timp de 4-6 săptăm?ni, se recomandă ? să nu aveţi contact sexual; ? să nu efectuaţi activitate fizică grea; ? să nu faceţi sport; ? să nu staţi la soare; ? să nu faceţi saună; ? să nu faceţi baie; puteţi face duş zilnic; ? să nu utilizaţi tampoane intravaginale (risc de infecţie!), ci doar externe.
In următoarele cazuri este recomandat să informaţi imediat medicul: ? ?n caz de dureri severe, persistente, chiar dacă survin la intervale; ? ?n caz de s?ngerări mai abundente dec?t la o menstruaţie; ? dacă vă simţiţi din ce ?n ce mai bolnavă (faceţi febră, sunteţi moleşită).
"Excelenta morala este un rezultat al felului in care traim. Devenim corecti, facand fapte corecte, devenim temperati comportandu-ne temperat si devenim curajosi facand acte curajoase." - Aristotel
- crisslx
- New member
Multumesc mult Jessie, informatiile furnizate imi sunt de ajutor, insa chiar as fi vrut sa vorbesc cu cineva care a trecut printr-o astfel de interventie. Dr. imi spune ca este necesara spitalizare de 2-3 zile. Eu n-am mai fost in spital asa ca nu stiu la ce sa ma astept, cate lucruri neplacute ma astepta oare?.... Multumesc inca o data.
- Jessie
- Platinum member
- Inregistrat: 2008-10-08
Cu cea mai mare placere! Imi pare rau ca nu am putut sa te ajut mai mult. Dar mai asteapta sa vezi ce zic fetele. Sanatate!
"Excelenta morala este un rezultat al felului in care traim. Devenim corecti, facand fapte corecte, devenim temperati comportandu-ne temperat si devenim curajosi facand acte curajoase." - Aristotel
- Rose
- Hero member
- Inregistrat: 2007-08-30
Eu nu am facut conizatie, dar stiu pe cineva care a facut. Nu e neparat nevoie de stat in spital, poti pleca in aceeasi zi acasa. De fapt , nici nu cred ca i-a facut anestezie generala (daca vrei , o intreb). Operatia in sine nu a fost nasoala, si s-a refacut repede. Dupa 6 saptamani era ok totul. ( inclusiv a avut voie contact sexual). Mai grea pt ea a fost perioada de asteptare pana la urmatorul control ( la 3 luni, parca), pt ca era ingrijorata ca nu cumva sa se fi refacut infectia. Dar a fost ok; acum a si uitat, vrea sa faca un bebe. Cred ca depinde si la ce spital faci interventia, am banuiala ca daca o faci intr-un spital de stat este posibil sa te tina acolo cateva zile...C4 la pap nu prea e bine , sa stii...Spune-mi si mie te rog , tu de cand nu mai facusei pap? (Ma intereseaza in cat timp a progresat...). Daca doresti o a doua opinie, iti pot recoamanda o doctorita specializata in asa ceva.
21.04.2013 - Bebe Chitaila www.pisicamov.ro
- crisslx
- New member
Buna Rose! Multumesc pt raspunsul tau. Ultimul Pap l-am facut in 2002 si rezultatul a fost o colpita (nu stiam ce inseamna, daca e grav sau nu) pt care am facut un tratament iar apoi in 2006 cand am revenit in tara am fost la control, insa nu stiu daca am mai facut Pap, nu mai gasesc nimic din acea perioada doar bonurile de casa pt consultatii si alte analize. In 2006 eram "perfect sanatoasa " dupa spusele medicului. Eu sunt din Bv si nu am incredere in nici un medic din orasul meu, asa ca interventia o voi face la Tg. Mures, marti. Chiar nu stiu la ce sa ma astept, nu stiu nimic legat de viata din spital. Am inteles ca-ti fac clisma inainte, apoi iti introduc o sonda uretrala si cine stie cate altele......chiar vreau sa stiu ce se va intampla pas cu pas pt a ma pregati moral. Sper ca dupa conizatie totul sa fie ok, daca nu atunci va trebui sa mai cer si alte opinii.
- Rose
- Hero member
http://www.ginecologie.ro/pagini/invest … conizatia/ http://www.med.umich.edu/1libr/wha/wha_concerla_crs.htm Prietenei mele nu i-au facut clisma, nu i-au pus sonda, iar anestezia a fost locala. (Te sfatuiesc din tot sufletul ca , daca e sa alegi , sa nu optezi pt anestezia generala). Cum ti-am spus , interventia in sine nu a fost foarte traumatizanta. Daca interventia nu era atat de aproape, ti-as fi recomandat-o pe D-na Tarlea, de la Sanador. Oricum , cred ca nu strica sa treci mai tarziu pe la ea pt o o a doua opinie, chiar daca faci interventia la Tg Mures. Vezi insa ca programarile se fac cu mult timp inainte...Ai putea sa iti faci acum o programare pt un control la 2 luni de la interventie , de ex. (Numarul il gasesti pe site-ul Sanador) Acum leziunea era vizibila cu ochiul liber? Ma gandesc ca ar fi trebuit sa fie vizibila si in 2006...
- crisslx
- New member
nu mi-a spus ca este vizibila...dc zici sa nu optez pentru anestezie generala? 80% din cazuri au fost facute cu anestezie generala, cel putin asa am citit pe net. Dr. mi-a spus de anestezie generala si cred ca tocmai de aceea este necesara spitalizarea.
- Rose
- Hero member
Eu nici daca ar fi sa fac cezariana nu as opta pt anestezie generala. Gandeste-te: daca nici la cezariana, unde se "taie" mult mai mult nu este obligatorie anestezia generala, de ce ai opta pt ea la o interventie ca a ta? Riscurile si efectele adverse sunt mult mai mari la anestezia generala. Dar nu as vrea sa te influentez, asta este parerea mea...Mai uita-te pe net , da cautare dupa "efecte anestezie generala", si altele asemenea, vei vedea niste link-uri catre alte forumuri unde s-a mai discutat subiectul . ( nu le pun aici pt nu stiu daca avem voie sa punem linkuri catre alte forumuri...)
- crisslx
- New member
iti multumesc, sper sa revin cu bine si o sa povestesc cum a fost, pas cu pas pt ca cele care sunt nevoite sa treaca prin asta sa stie exact ce inseamna. Toate cele bune!
- Blu
- Membru
- Inregistrat: 2010-04-20
Mi s-a facut o conizatie saptamana trecuta, luni. Statul in spita si asteptarea au fost cele mai neplacute, in rest operatia in sine a decurs bine (sau cel putin asa mi s-a spus). Mi s-a facut anestezie generala si nici nu se face altfel, deoarece se taie bucata din tine, deci anestezia locala e egala cu zero. Am mai auzit si eu de perosane care au fost lasate sa plece in aeeasi zi, dar e iresponsabil. Problema mea e ca inca am o hemoragie usoara si nu siu cat va mai dura. Evident, la spital nu mi s-a spus nimic, iar unele lucruri nici macar nu ne gandim sa le intrebam. Poate are cineva un raspuns pentru mine, fiindca am tot cautat pe net si in afara de descrieri le procedeului in sine nu am mai gasit mare lucru.
Ultima oara a fost editat de Blu (2010-04-20 12:24:20)
- daenarys
- Vizitator
Blu...banuiesc ca 2-3 saptamani pana se cicatrizeaza...
- katrina_ktr
- Membru
- Inregistrat: 2010-06-21
Pentru a nu mai deschide un nou suiect, indraznesc sa va intreb aici
In aprilie 2009 am facut un pap care a iesit c3. Pt ca medicul nu a avut increder in rezultat (nu se vedea nimic pe col si papurile anterioae iesisera bine), am repetat in iunie 2009 i a iesit perfect normal papul in mediu lichid.
In ianuraie 2010 a m facut un nou pap care a avut rezultatul LSIL
Am facut ADN-HPV si am doua radacini: 61 de risc scazut si 53 de risc mediu
Am fost apoi la dr Tarlea pt colposcopie, care mi-a recomandat colposcopie si chiuretaj biopsic cu diagnostic JSC neregulata tip 2. zona medie de modificari minore predominant endocervical cu limita proximala greu accesibila.
In urma cu 10 zile am facut conizatia electrica inalta si chiuretajul biopsic fractionat. in timpul operatie a fost nevoie de fire de vicril pt a opri hemoragia si m-au tinut peste nopte in spital (am fost la euroclinic).
Acum am mai multe nelamuriri/griji: 1. nu mi s-a dat niciun tratament post-operator, cu exceptia spirulinei si echinaceei. nu ar fi trebuit sa primesc si un tratament local? 2. La 10 zile de la operatie inca sangerez - cam ca in ultima zi a menstruatiei, dar azi am eliminat si cheaguri 3. Medicul meu mi-a recomandat tratament cu Aldara aplicat pe col la o luna dupa operatie. Eu m cautat informatii despre aceasta crema si producatorul nu o recomanda pt utilizare interna, ci exclusiv pe piele. eu nu am de gand sa folosesc aceasta crema, insa daca medicul meu mi-a recomandat un tratament impropriu, ma intreb daca a mai facut si alte greseli...
E normal sa sangerez si sa am dureri de ovare si uter la atata timp dupa operatie?
Eu merg la control joi, dar nu stiu daca e cazul sa cer o a doua opinie a unui medic.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
nu ai doreri de ovare...e doar o senzatie pentru ca avem de-a face cu inervatie imprecisa...sincer si cu privire la vreo eventuala durere de uter in legatura cu operatia aceea ma indoiesc deoarece interventia a fost la nivelul colului care are inervatie destul de saraca pentru durere.... in rest insa, cred ca indoielile tale sunt justificate mai ales in privinta singerarii o a doua opinie intotdeauna e binevenita
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
- daenarys
- Vizitator
avand in vedere operatia facuta de tine eu zic ca dupa 10zile sa sangerezi putin e ok,cheagurile ale ana cam pun pe ganduri.in legatura cu aldera atat dinca cat si tarlea o folosesc si o aplica si pe col stiu ca nu e recomandata pt.interior dar am citit si de cazuri in care a functionat si anumite probleme s-au rezolvat.
am o intrebare pt.tine cine ti-a facut operatia la euroclinic?
- katrina_ktr
- Membru
- Inregistrat: 2010-06-21
Multumesc frumos pt raspunsuri.
Imi voi face o alta programare sa ma mai vada un medic, macar pt linistea mea.
Operatia a fost facuta de dl dr Dinu Alexandru
@doctoressa: simt din cand in cand cate o durere in dreptul uterului si o contractie, ca si cum as fi primit un pumn puternic in zona aia
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
ok, inteleg...nu stiu insa in ce masura are legatura cu operatia chestia asta...
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|