homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Cauterizare... :(

#1 2009-10-09 15:30:57

x_ynna
Addicted member
Inregistrat: 2009-01-27

cauterizare... :(

am fost azi la medic si mi-a zis ca trebuie cauterizare pentru rana de pe col...as vrea sa va rog din suflet daca ati trecut prin asta sau stiti sa ma informati putin...doare sau nu?...se face anestezie sau nu?...cat dureaza?...cat e de greu sa duc o sarcina dupa asa ceva?...e mai bine cu cauterizare sau e mai bine sa mai fac tratament?
    v-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati impartasi din experienta voastra deoarece sunt foarte speriata... multumesc mult!! puss

O sa te pastrez mereu in sufletul meu mamicutza mea scumpa!! grater

#2 2009-10-09 16:16:53

moniv
Full member
De la: Timisoara
Inregistrat: 2006-10-05

Re: cauterizare... :(

stai linistita nu ai de ce sa fii ingrijorata. eu am fost cauterizata. nu este nevoie de anestezie, nu doare, simti un mic disconfort (o senzatie similara ca si durerile de la menstra). nu dureaza mult (banuiesc ca e in functie de dimensiunea ranii, dar din moment ce doar cauterizeaza nu e rana urata). nu are nici o urmare negativa asupra urmatoarelor sarcini. atat doar ca o vreme vei sta cuminte (fara raport sexual si evident sarcini) pana se vindeca bine locul.

deci relax, e rapid, nedureros si fara urmari urate.

Ultima oara a fost editat de moniv (2009-10-09 16:17:15)

#3 2009-10-09 16:42:19

x_ynna
Addicted member

multumesc mult!!...m-ai mai linistit un pic...nu e nicio problema de raporturi...iubitul meu e foarte intelegator si despre sarcina nu e problema acum dar vroiam sa stiu peste ani daca sa imi fac griji sau nu...deoarece am auzit multe lucruri de genul...daca ai rana faci f usor cancer si poti pierde la fel de usor o sarcina...e adevarat????

eu am facut rana de la trichomonas, pe care l-am luat dinainte sa imi incep viata sexuala, si nu am stiut decat cand am mers la control...am facut tratament pentru trichomonas si rana arata mai biine...banuiesc ca acum a reaparut trichomonasul pentru ca am cam aceleasi simptome si rana iar nu mai arata bine.

u ma sfatuiesti sa mai incerc cu tratament sau e mai buna cauterizarea?

doctorita mea nu mi-a spus ca era f ocupata astazi...tu nu stii?...mai intai trebuie sa fac tratament pentru secretiile astea care nu sunt normale si apoi cauterizare?...sau nu se tine cont de asa ceva?

si ai mers acasa singura?te-ai descurcat?e nevoie de mult repaus? puss

Ultima oara a fost editat de x_ynna (2009-10-09 16:42:49)

#4 2009-10-09 17:05:21

moniv
Full member

na ca nu stiu sa raspund la tot, poate mai intra doctoressa sa iti dea o parere avizata.
ce stiu este ca nu e vorba de ani, ci de saptamani sa iti revii. daca este rana activa, probabil nu e bine pentru sarcina. dar daca o rezolvi acum, nu va fi problema pentru sarcina...crede-ma..sunt la a doua. am un baietel de 2 ani si sunt insarcinata in 14 saptamani. deci colul tau se reface, crede-ma.

nu stiu cum e cu tratamentul inainte sau dupa cauterizare, dar daca doctorul a spus ca este nevoie de cauterizare probabil ca este. daca nu te simti confortabila cu doc (inclusiv nu iti place ca nu te lamureste in toate privintele) mai poti apela la altcineva.

oricum, bucura-te de sotul intelegator si nu te stresa pentru o amarata de rana. o rana netratata da, poate face lucruri urate, dar atata vreme cat ai de gand sa faci ceva cu ea...va fi totul in regula.

nu lua caatare ce spun eu, nu sunt o persoana avizata, doar patita.

#5 2009-10-09 17:10:33

x_ynna
Addicted member

asta si cautam...multi m-au speriat ca asta duce imediat la cancer daca nu fac ceva chiar azi...hai cel tarziu maine si ca o sa duc foarte greu o sarcina...imi doresc un copil dar peste vreo 3 ani ca facultatea de medicina nu imi permite altfel...dar nici nu vreau sa stau cu stres in fiecare moment ca sunt pe punctul de a avea cancer si ca nu o sa pot face copii niciodata...
multumesc mult pentru raspunsuri si multa sanatate tie si copiilor!!

Publicitate

loading...

#6 2009-10-09 17:46:54

moniv
Full member

pai facultate de medicina si asa prapastioasa tu ynna...of of. acusi vor depinde pacienti de tine si tu va trebui sa linistesti pe altii. big_smile

glumesc evident, multumesc de urari, sanatate si tie si tine-te de scoala, nu se stie cand voi apela eu la tine smile

#7 2009-10-09 18:20:58

x_ynna
Addicted member

multumesc moniv pentru tot!!...daca o sa pot o sa te ajut cu placere dar sper sa nu ajungi nici la mine nici la alt medic vreodata...
si in facultate iti este dat sa vezi atatea incat nu stii ce sa mai crezi...o sa ma descurc eu...ai grija de tine si de bebei puss

#8 2009-10-09 19:30:23

michidoo
Full member
Inregistrat: 2008-12-24

pot sa-ti spun ce stiu eu de la doctori in legatura cu rana pe col (am o ectopie, din nastere, mi-au spus). Doctorii o considera periculoasa si spun ca poate duce la cancer in eventualitatea unei infectii cu HPV. Fiind rana pe col, infectia se instaleaza mult mai usor si mai departe, daca e vorba de o tulpina cu risc crescut, poate sa dezvolte un cancer.

In legatura cu sarcina, o doctorita (care nu e adepta cauterizarii) mi-a spus ca in cazul sarcinii, e mai bine sa nu se faca aceasta cauterizare. In sensul ca colul va fi un pic mai rigid dupa cauterizare si deh, ca sa iasa copilul e nevoie de ceva flexibilitate smile  Intr-adevar, am inteles ca se reface repede colul (am vazut paciente plecand pe picioarele lor dupa cauterizare si in general e nevoie de o luna in care sa nu faci sex, apoi totul e ok) insa mai intreaba doctorii ce se intampla exact acolo si daca ar putea afecta sarcina.

Acestea fiind zise, eu zic totusi sa incerci un tratament inainte de cauterizare. Nu ai nimic de pierdut, inteleg ca nu ai de ce sa te ingrijorezi in legatura cu infectia HPV (avand un partener stabil care probabil nu are virusul) si atunci nu trebuie sa te grabesti neaparat sa faci cauterizarea. Am inteles ca ovulele Cervugid fac minuni, am vazut mai multe cazuri in care dupa un tratament cu 2-3 cutii a disparut rana de pe col. Discuta cu un doctor despre asta, eu n-as putea sa-ti zic ca e cea mai potrivita varianta pentru tine deoarece nu stiu exact ce-i cu rana asta, doar doctorul stie. Dar daca sunt sanse sa dispara fara cauterizare, de ce sa nu incerci?

#9 2009-10-09 19:36:41

x_ynna
Addicted member

multumesc pentru raspunsuri michidoo...eu nu vreau sa raman acum insarcinata...dar era o intrebare care ma ingrijora
   partenerul meu e stabil si in plus acum 2 luni am facut un pap unde nu a iesit hpv...o sa mai fac probabil unul dar sper sa nu am probleme
   am vb cu ai mei acum sa mai cer parerea unui doctor deoarece la acesta am avut trimitere si nu am platit...si desi mi s-a parut bun, pun putin la indoiala sarguinta lui. spre exemplu pentru rana mi-a dat doar 10 ovule cervugid si din cate vad la voi e cam putin...
    iti multumesc pentru tot...si sa te rogi pentru mine sa fie bine ca sunt foarte speriata...te pup!!

Ultima oara a fost editat de x_ynna (2009-10-09 19:37:32)

#10 2009-10-09 19:42:24

zlata
Full member
Inregistrat: 2007-02-25

x_ynna draga,nu are rost sa te stresezi.Eu am avut o rana foarte urata pe col...am tratat-o cu tot felul de ovule si nici un rezultat,am schimbat 2-3 doctori pana nu am dat de un dr foarte bun.Am cauterizat rana in ianuarie.Desi era rana foarte mare,mi-a facut cauterizarea fara anestezie.Am simtit un mic discomfort dar nici pe departe cum imi imaginam eu ca va fi durerea.Dupa 2-3 ore am avut dureri exact ca cele inaintea ciclului,dar cu un nurofen au trecut.Nu are rost sa te stresezi...eu nu am dormit toata noaptea de dinaintea cauterizarii si chiar nu avea rost.

Oricat ti-ar fi de greu nu uita sa zambesti...maine va fi mai bine smile

#11 2009-10-09 19:43:52

michidoo
Full member

uite, am gasit un articol al doamnei dr Indiana Pelin - ea a fost prima care mi-a vazut rana si mi-a recomandat cauterizarea. Ai sa vezi in articol ca vorbeste despre rani din nastere. La mine asa a fost. Dar mai sunt si rani provocate de diverse infectii si nu trebuie lasate netratate pentru ca la un moment dat pot afecta fertilitatea. Doctorita Pelin e pro-cauterizare, nu stiu daca are sau nu dreptate, insa am pus articolul pentru ca descrie exact ce se intampla in timpul si dupa cauterizare. In legatura cu HPV-ul, nu vreau sa te sperii, dar la Papanicolau iese doar suspectia de HPV, asta daca sunt celule precanceroase. Virusul poti sa-l ai chiar si fara sa apara la Papanicolau ceva iesit din comun, asta insemnand ca sistemul tau imunitar nu-l lasa sa-si faca de cap. Daca-ti ies Pap-urile bune, nu cred ca e cazul sa te ingrijorezi, dar trebuie sa stii ca poti afla daca ai HPV doar facand un test special - genotiparea HPV (costa aprox 250-500 lei)

Rana pe colData publicarii: Joi, 10 Februarie 2005
Autor: Dr. INDIANA PELIN
O rana pe col este o afectiune congenitala ( femeia se naste cu ea ) consta in exteriorizarea mucoasei endocervicale pe exocervix. In mod normal la nivelul orificiului extern al colului uterin se intalnesc doua mucoase diferite:
1. cea endocervicala, ce este o mucoasa unistratificata, glandulara, special dezvoltata pentru mediul alcalin si steril al uterului;
2. mucoasa ce acopera exocervix-ul si tubul vaginal ( 5 straturi ), scuamoasa de unde si provine secretia vaginala, ce rezista mediului acid vaginal, infectiei vaginale, contactului sexual. Este o mucoasa ce permanent se descuameaza si se regenereaza ( este un mecanism de protectie a femeii in contact direct cu mediul extern). Ectopia ( rana de pe col ) se descopera cu ocazia unui consult ginecologic cu valve sau specul. O data diagnosticata aceasta ectopie trebuie tratata, deoarece poate complica viata unei femei de la secretii vaginale abundente, infectate pana la cancer de col. Din pacate frecventa cancerului la col este foarte mare, este pe locul doi dupa cancer la san. tratamentul consta in cauterizarea ectopiei, ce se poate efectua prin mai multe metode.
- diatermocauterizarea
- laseroterapia
- criterapia ( prin inghet )
De obicei, tratamentul este definitiv, la 6 luni este bine o reexaminare pentru a verifica eventualele sechele ( ramasite ) ce pot ramane dupa prima cauterizare si care trebuie recauterizate. Tratamentul consta in distrugerea tesutului ectopic cu formarea unei cruste, care se elimina printr-o secretie vaginala abundenta apoasa si la un moment dat ( cam la 7-10 zile ) si sangeranda; curatarea dureaza 10-14 zile plus urmatoarele 14-20 zile de cicaterizare. In toata perioada de curatare si cicaterizare se practica si pansamente locale. Cauterizarea este o interventie nedureroasa ( senzatia este doar pe momentul cauterizarii ca la menstra, deoarece exocolul nu are receptori de durere, dar cauterizand exocolul, uterul se contracta, aparand acele senzatii "de menstra" . Un simplu antiinflamator ( flamexin, nurofen, saridon ) si un medicament antispastic ( no-spa, lizadon ) administrare cu 15-30 min. inainte de interventie va ofera o relaxare si o analgezie adecvata. Imediat dupa interventie puteti merge la serviciu sau in alta parte, trebuie dacat respectat un repaus sexual de 4-5 saptamani si mai putin efort fizic. Dupa o cauterizare se poate ramane imediat ( la o luna ), insarcinata eliminand acel focar de infectie, ce era rana pe col; astfel va puteti oferi o protectie in plus pentru o viitoare sarcina.

#12 2009-10-09 19:55:37

x_ynna
Addicted member

mie medicul mi-a zis ca am facut de la trichomonas...am luat tratament pentru trichomonas...am facut candida...am luat trat si pentru ea...apoi pentru rana...si dupa prima menstruatie a aparut iar o secretie...deci e probabil sa le am pe amandoua nu?...si cum e mai bine?sa le tratez si sa  fac cauterizarea ?...sau cum ati spus si voi secretia e de la rana?...nu prea sunt lamurita...
multumesc pentru articol michidoo...si pentru incurajari zlata puss

#13 2009-10-09 19:57:59

michidoo
Full member

eu zic sa le tratezi si apoi vezi daca e cazul sa faci si cauterizarea. A, si ai grija sa nu te reinfectezi de la partener. Daca e necesar, da-i si lui tratament (ar trebui sa-ti spuna doctorul)

#14 2009-10-09 20:55:52

x_ynna
Addicted member

da michidoo am luat amandoi...o sa vedem...trebuie sa ies...mai tinem legatura...va pup...aveti grija de voi!!

#15 2009-10-09 21:05:31

zlata
Full member
Inregistrat: 2007-02-25

Sa ne ti la curent

Oricat ti-ar fi de greu nu uita sa zambesti...maine va fi mai bine smile

#16 2009-10-10 18:40:21

x_ynna
Addicted member

desigur zlata...saptamana asta imi fac programare la un cabine privat si discutam dupa ce revin...va pup!! ...sa aveti grija de voi!! puss

#17 2009-10-13 22:02:40

aly2109
New member
Inregistrat: 2006-12-22

astazi am fost la medic sa-mi iau rezultatul la paps si se prezinta astfel:
frotiuri satisfacatoare pt evaluare, frecvente hematii
negativ pt leziune epiteliala/malignitate, organisme: bacterii
modificari celulare reactive asociate cu: inflamatie, remaniere scumoasa
iar la HPV e un semnul intrebarii, iar clasa este II
eu mai imi facusem un pap in urma cu 3 luni si mi se depistase si o rana pe col cu ochiu liber, iar doctora de atunci m-a chemat la cauterizare si am zis sa mai cer si o a 2 parere
doctora de acum la care am fost azi dupa rezultat mi-a zis din start k ea nu-mi recomanda cauterizare daca nu am bts(am facut si clamydia, ureaplasma si mycoplasma-negative) sau modificari la pap, iar astazi cand mi-a interpretat rez mi-a zis ca este ok k si ca nu e cazul sa-mi fac cauterizare pt k cel mai probabil pata rosie de pe col este o ectopie, cat despre hpv-ul ala cu "?" mi-a spus nu sunt modificari si ca trebuie sa fac un alt pap la 6 luni, dar cu rana pt linistea mea pot sa-mi fac o colposcopie ceea ce urmeaza sa si fac. as vrea totusi sa stiu ce implica semnul de ? de la hpv...pt ca ea nu prea m-a linistit zicandu-mi ca nu sunt modificari:(

#18 2009-10-22 18:05:36

bella-yzaura
Full member
De la: iasi
Inregistrat: 2009-04-06

este bine sa cauterizam rana de pe col sau nu?

Daca am fi picaturi de ploaie/N-am avea nevoie de lacrimi/Daca am fi cuvinte/N-am avea nevoie de marturisiri/Dar cum suntem oameni/Avem nevoie de dragoste!!!

#19 2009-10-22 18:17:05

michidoo
Full member

e bine sa o cauterizezi daca te expui anumitor pericole, gen infectarea cu HPV. Sa-ti dau exemplul meu. Aveam o rana din nastere (asa mi-a zis doc) descoperita la primul control dupa inceputul vietii sexuale. Mi-a fost recomandata cauterizarea, dar eu nu eram convinsa ca e cazul si am amanat-o. Tot de la inceputul vietii sexuale m-am pricopsit cu un HPV care, desi e o tulpina cu risc scazut, a inceput sa-si faca de cap pe col. Nu stiu cat de grava e situatia, dar doc nu parea prea optimista, se pare ca se dezvolta ca o tulpina cu risc crescut. Ma gandesc ca fiind acea rana pe col, HPV-ul a gasit mediu prielnic sa-si faca de cap. Sigur ca nu pot spune cu certitidune ca daca nu aveam rana, HPV-ul nu s-ar fi dezvoltat. Dar poate totusi n-ar fi avansat cu atata rapiditate.

De aceea spuneam ca parerea mea e ca ranile pe col trebuie cauterizate in momentul cand sunt expuse la infectii (in special cu HPV), adica atunci cand faci sex neprotejat si nu stii daca partenerul are sau nu HPV. Dar sigur ca doctorul e cel mai in masura sa-ti spuna ce e bine si ce nu e bine sa faci. Doar ca te-as sfatui sa consulti mai multi inainte de a lua o decizie. Mie unii mi-au spus sa o cauterizez, altii sa nu o fac, dar m-au avertizat ca poate crea probleme in cazul infectiei cu HPV, ceea ce s-a si intamplat

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.