Eu stiu ca e o dieta care da roade f repede si a fost popularizata prin America. Chiar Atkins a fost cel care a tinut-o dar se pare ca a murit cam devreme, de inima.
Dieta Atkins
Esenta programului Atkins este consumul de proteine, care induce o serie de faze, una dintre consecinte fiind reducerea kilogramelor.
Complexitate: foarte redusa
Doctorul Atkins si-a publicat prima carte, intitulata ?Dieta Revolutionara a Dr. Atkins?, in anul 1972.
Esenta programului Atkins este aceea de a oferi, printr-o dieta ce se bazeaza pe consumul de proteine, o serie de faze, in care corpul va avea anumite reactii, una dintre consecinte fiind reducerea kilogramelor.
O descriere sumara a regulilor Atkins include:
(a) restrictionarea aportului de carbohidrati, de toate tipurile (paine, paste, cereale, legume, fructe, produse ce contin zahar),
(b) incurajarea consumului de carne de toate tipurile
(c) promovarea suplimentelor alimentare (vitamine si minerale).
Astfel, carbohidratii sunt limitati la 20 de grame pe zi, in primele 2 saptamani, urmand sa cresti ratia cu 5 grame pe saptamana, pana ajungi la o valoare maxima.
Atkins este un regim bazat pe un nivel ridicat de proteine si grasimi (carne, branza, oua) si in acelasi timp descurajant pentru hidrocarbonatele complexe (paine, dulciuri, cartofi, paste fainoase si mamaliga). Primul beneficiu al acestei diete consta in pierderea rapida si substantiala a greutatii. Restrictionarea ingerarii hidrocarbonatelor va favoriza arderea mai rapida a grasimilor.
Dupa Atkins, autorul regimului, dieta poate reduce simptomele de oboseala, iritabilitate, durerile de cap, depresia si durerile musculare. Regimul bazat pe un nivel scazut de hidrocarbonate duce la o scadere rapida in greutate datorita pierderii de apa din organism. Reducerea drastica a cantitatii de carbohidrati poate cauza pierderi de glicogen la nivelul ficatului si a muschilor, pierderi ce au un efect diuretic puternic, dar temporar.
Atkins este un regim bazat pe un nivel ridicat de proteine si grasimi (carne, branza, oua) si in acelasi timp descurajant pentru hidrocarbonatele complexe...
Dieta bazata pe patru pasi incepe cu doua saptamani in care se aplica programul de reabilitare a metabolismului individual. Gramezile nelimitate de grasime si proteine sunt permise, dar ingerarea hidrocarbonatelor este restrictionata la 15-20 g pe zi. Mancarurile permise sunt: unt, ulei, carne, peste, oua, branza, frisca. Cantitatea zilnica de hidrocarbonati este egala cu cea a trei castroane de salata de legume continand varza, castraveti si telina. Al doilea pas este destinat pierderii in greutate. Sunt permise 15-40 g de hidrocarbonati pe zi. Atunci cand greutatea corporala este cam la 20 kg de greutatea dorita, incepe faza de pre-mentinere. Se adauga gradual una-trei portii de o felie de fruct sau o felie intreaga de paine. Cand greutatea dorita este atinsa, incepe stadiul de mentinere. Sunt permise in aceasta faza 40-60 g de hidrocarbonati pe zi.
Ca in cazul oricarui regim, se recomanda consultarea medicului. Evaluarea pre-regim trebuie sa cuprinda analize ale sangelui prin care sa se testeze nivelul colesterolului, al glucozei, al insulinei si al acidului uric. Dieta Atkins poate provoca pierderi de vitamine si minerale. Autorul regimului recomanda suplimente nutritive, inclusiv multivitamine.
Dieta nu este recomandata vegetarienilor care consuma lapte si oua deoarece regimul nu poate da rezultate atunci cand se consuma proteine derivate din produse animale. Un alt motiv ar fi ca vegetarienii au o dieta bogata in hidrocarbonate.
Atkins recomanda trecerea de la vegetarianism la regimul normal sau macar la includerea pestelui alaturi de alimentele vegetariene.
_______________________________________
Dieta Atkins: Meniu
Daca urmezi dieta Atkins, stii foarte bine ca trebuie sa eviti zaharul si amidonul, si toate alimentele care contin aceste produse, cum ar fi painea, pastele, bomboanele, prajiturile, inghetata, chipsurile, etc.
Evita chiar si produsele naturale care contin zaharuri si multi carbohidrati ca sucuri de fructe, cartofi, porumb si fasole. Dar exista surse de carbohidrati mai putin evidente in alimente naturale sau prelucrate.
? Mezelurile, carnea de pui, pestele si fructele de mare - cele mai multe mezeluri, carnati, sunca, snitele, bacon si diversele sosuri folosite la fripturi contin zahar, faina si grasimi nesaturate. Unele produse au un continut scazut de carbohidrati, 1 g sau mai putin intr-o portie, dar altele au nivel mult mai ridicat. Va trebui sa fii foarte atenta la produsele care au pe eticheta un continut scazut de grasimi sau sunt light, pentru ca ele pot contine multe grame de carbohidrati (carnatii, sosurile, toba, smantana). De multe ori in compozitia acestora se adauga faina. Acelasi lucru se intampla la conservele de peste, iar unele fructe de mare sunt foarte bogate in carbohidrati chiar in stare naturala.
- ficat si rinichi: 1,1 g carbohidrati
- friptura de vaca: 8,9 g
- vitel: 3,1 g
- pui: 1 g
- fructe de mare: 5,8 g
- scoici: 8 g
- oua: 0,6 g
Produsele lactate - toate contin carbohidrati. De exemplu, laptele cu un continut scazut de grasimi contine mai multi carbo: intre 11 g si 14 g la 250 ml. Si smantana are multi carbohidrati, mai ales cea light. Branzeturile, crema de branza, cascavalul, iaurtul contin amidon, folosit pentru a scadea cantitatea de grasimi.
- smantana: 0,6 g
- cafea cu lapte: 1 g, varianta light: 2 g
- branza: 1 g, crema de branza light: 3 g, cascaval: 0,4 g
- iaurt: 6 g, light: 8 g.
Bauturile - multe dintre ele contin carbohidrati chiar daca sunt light.
- cafea, normal sau fara cofeina: 0,8g/ ceasca
- ceai, negru sau verde: 0 g
- ceaiuri de plante: 0 g sau 0,5g la cele cu fructe
- bauturi light: 0 g
- cocteiluri light din fructe: 0,5 g.
Sosurile si condimentele - in general, stii ca sosurile dulci sunt bogate in zaharuri si carbohidrati, insa unele condimente pe care le folosim frecvent au un continut neasteptat de mare de carbohidrati.
- ierburi: busuioc, oregano, menta, tarhon: 1-2 g
- seminte: piper, ghimbir, coriandru, curry, chili, scortisoara: 1 g
- vanilie, esenta de portocale: 0,5 g
- usturoi proaspat: 1 g, usturoi praf: 2,3 g
- otet balsamic: 2 g
- sosuri picante: contin mult zahar
- bulion: 1 g/ lingura
- suc de lamaie: 1 g
- sos de soia: 0,5 g
- mustar: 0,5 g/ lingurita
- maioneza: 0,5 g/ lingura, light: 3-4 g/ lingura
Daca vrei sa obtii rezultate uimitoare cu dieta Atkins, nu neglija aceste produse ce au carbohidrati ascunsi si iti pot influenta meniul zilnic.
____________________________________
Meniul traditional pentru o zi de dieta Atkins este:
Mic dejun
Oua si sunca. Plus o ceasca de cafea cu frisca
Dejun
Piept de pui si 170g de salata
Cina
80g de spanac cu sunca
Gustari
2-3 felii de sunca
Acest meniu va ofera, pe parcursul unei zile:
- 1200 - 1300 calori
- 80g grasimi
- 130g proteine
- 5g carbohidrati
- 4g fibre
O zi tipica de dieta Atkins va ofera un meniu cu un numar de calorii scazut, care ajuta pierderea in greutate. Insa este extrem de bogat in grasimi. Tot odata contine extrem de multe proteine (130g) in timp ce cantitatea normala este de 45g pentru femei. De asemenea, este foarte scazut in fibre. In mod normal avem nevoie de 18-20 g fibre pe zi.
Ultima oara a fost editat de witty_ina (2009-12-06 19:09:57)