Raspunsul pe scurt ar fi ca in afara contactului sexual nu te poti astepta la probleme.
Pentru ca insa esti curios , exista si un raspuns mai lung. Exista o serie de specii de Chlamydia, fiecare implicate intr-un anumit tip de patologie. Cea frecvent implicata in transmiterea pe cale sexuala este trachomatis, care se transmite exclusiv prin contact sexual neprotejat cu prezervativ, nu includem aici sexul oral, cel putin din ceea ce stiu eu. Sexul vaginal reprezinta practic cea mai frecventa cale de transmitere, alaturi de sexul anal. Despre sexul oral, ca pentru multe dintre infectiile cu transmitere sexuala, parerile sunt impartite. Inclusiv pentru HIV exista dispute, dar trebuie stiut ca transmiterea pe aceasta cale este ineficienta. De asemenea, tot ca in majoritatea bolilor, barbatii prezinta un risc mai mic de a fi infectati si au o sansa mai mare sa infecteze alte persoane.
Despre infectia rezultata probabil ai citit deja destule, nu stiu daca mai e cazul sa detaliez, dar e important de stiut ca aceasta specie de Chlamydia poate infecta nou-nascutul, provocand o conjunctivita nu prea draguta.
Pe langa aceasta specie, mai exista inca doua cu o semnificatie importanta pentru om, anume C. psittaci si C. pneumoniae. Prima este destul de rara si determina forme grave de boala pulmonara, asa cum face si pneumoniae, ce determina pneumonia . Aceste doua specii nu se pot transmite prin contact sexual neprotejat, dar se pot transmite prin contacte personale apropiate, principala cale de raspandire pentru C. pneumoniae fiind aerul
Adaug si faptul ca exista miliarde de bacterii care "traiesc" in diferite parti ale corpului nostru si nu ne fac nimic rau, deci nu putem spune in general asa ca daca o bacterie traieste undeva este si cauza unei boli.
In concluzie, desi este teoretic posbil ca transmiterea sa se faca pe alta cale decat sexul vaginal/anal, sansele sunt minime. Despre sarut nu poate fi vorba in transmiterea Chlamydiei trachomatis. Daca primesti sex oral de la cineva infectat cu chlamydia e practic imposibil sa fii infectat, daca tu insa esti infectat cu chlamydia exista o sansa minima ca partenera ta sa capete infectia.
Totusi cred ca mergi prea departe cu presupunerile, sper ca inainte sa ajungi asa departe ti-ai facut griji pentru bolile mult mai frecvente care pot aparea in contextul descris de tine. Sarutul, desi in termeni medical si deloc poetici inseamna un schimb masiv de microbi si chiar virusuri, nu poate fi fi privit neaparat ca o sursa de infectie, cu exceptia poate a bolii sarutului Exista multe alte lucruri pentru care sa iti faci griji si sa fii curios, asa ca profit de ocazie sa amintesc de hepatita B si HIV, chiar daca nu e tema intrebarii tale. Dupa mine ele reprezinta adevaratul pericol dintre bolile cu transmitere sexuala, astfel ca daca te pazesti de ele, te pazesti de majoritatea, mai ales ca barbat.
Daca mai ai alte curiozitati am sa incerc sa iti raspund