homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Lipsa menstruatie -Probleme hormonale

#1 2010-02-18 21:07:35

Miko
Membru
Inregistrat: 2010-02-18

Lipsa menstruatie -Probleme hormonale

Buna seara!
In speranta ca as putea gasi aici o persoana care stie sa interpreteze analizele va expun , pe scurt , situatia in care ma aflu.
Pe fondul unor probleme determinate de existenta unui nodul la tiroida si ca urmare a unui tratament cu Euyrox , dupa 6 luni de administrare mi s-a oprit ciclul menstrual. La sfatul medicului, am oprit tratamentul si am asteptat ca organismul sa-si revina. Toate bune, doar a menstruatia a intarziat sa apara (in total o lipsa de 6 luni ). Am inceput un tratament cu acupunctura si , dupa o luna a aparut menstra, in cantitatea si pe perioada normala. Asta s-a intamplat 2 luni la rand dupa care, iar nu a mai venit. Acum sunt in a 42-a zi de la ultimul ciclu, deci o intarziere de cca 15 zile. Am facut analize de sange( in a 40-a zi de la aparitia ultimei menstre) si ecografie iar rezultatele sunt: FSH  1.73mUI/mL , LH 3.48mUI/mL, T3 1.49 nmol/L, T4  80.97 nmol/L, TSH  1.99 uUI/mL, progesteron 0,73 nmol/L. La ecografie au iesit toate organele cu aspect normal iar endometrul "6.5mm cu o fina lama de lichid in interior -5mm" (are cineva idee despre ce "lama" e vorba?) Nici nu mai stiu la ce fel de medic sa merg, endocrinolog, ginecolog...?  grater .Am uitat sa mentionez ca am 42 de ani.

Ultima oara a fost editat de Miko (2010-02-18 22:58:11)

#2 2010-02-18 22:03:33

moksha
Hero member
Inregistrat: 2009-12-19

Re: Lipsa menstruatie -Probleme hormonale

Nu cunosc ca efect secundar al eutiroxului amenoreea, de fapt chiar nu are de ce sa determine lipsa menstruatiei.
Analizele hormonale nu pot fi interpretate fara valorile normale ale laboratorului si fara sa stim perioada ciclului menstrual in care va aflati, pentru ca aceste valori difera functie de perioada.

#3 2010-02-18 22:48:27

Miko
Membru

Miko a scris:

Buna seara!
In speranta ca as putea gasi aici o persoana care stie sa interpreteze analizele va expun , pe scurt , situatia in care ma aflu.
Pe fondul unor probleme determinate de existenta unui nodul la tiroida si ca urmare a unui tratament cu Euyrox , dupa 6 luni de administrare mi s-a oprit ciclul menstrual. La sfatul medicului, am oprit tratamentul si am asteptat ca organismul sa-si revina. Toate bune, doar a menstruatia a intarziat sa apara (in total o lipsa de 6 luni ). Am inceput un tratament cu acupunctura si , dupa o luna a aparut menstra, in cantitatea si pe perioada normala. Asta s-a intamplat 2 luni la rand dupa care, iar nu a mai venit. Acum sunt in a 42-a zi de la ultimul ciclu, deci o intarziere de cca 15 zile. Am facut analize de sange( in a 40-a zi de la aparitia ultimei menstre) si ecografie iar rezultatele sunt: FSH  1.73mUI/mL , LH 3.48mUI/mL, T3 1.49 nmol/L, T4  80.97 nmol/L, TSH  1.99 uUI/mL, progesteron 0,73 nmol/L. La ecografie au iesit toate organele cu aspect normal iar endometrul "6.5mm cu o fina lama de lichid in interior -5mm" (are cineva idee despre ce "lama" e vorba?) Nici nu mai stiu la ce fel de medic sa merg, endocrinolog, ginecolog...?  grater .Am uitat sa mentionez ca am 42 de ani.

Valorile de referinta ale laboratorului sunt :
FSH : faza foliculara 3.5-12.5, faza ovulatorie 4.7-21.5, faza luteala 1.7-7.7,menopauza 25.8-134.8;  LH faza foliculara 2.4-12.6, faza ovulatorie 14-95.6, faza luteala 1-11.4,menopauza 7.7-58.5;  T3  1.3-3.1 ;    T4 66-181; TSH 0.27-4.2; progesteron :faza foliculara 0.6-4.7, faza ovulatorie 2.4-9.4, faza luteala 5.3-86,menopauza 0.3-2.5   Fiind in a 42-a zi de la inceputul ultimei menstruatii, nu stiu exact in care faza ma incadrez

Ultima oara a fost editat de Miko (2010-02-18 22:52:39)

#4 2010-02-18 22:52:36

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19

miko i am lasat doctoressei linkul...

happy with him...inlove with him...puss

#5 2010-02-18 22:53:49

Miko
Membru

crys_ty_na a scris:

miko i am lasat doctoressei linkul...

Multumesc  smile

Publicitate

loading...

#6 2010-02-18 23:43:45

moksha
Hero member
Inregistrat: 2009-12-19

Scuze, nu am citit atent mesajul si nu am vazut in ce zi a ciclului menstrual esti, acum am vazut ca ai scris. Important e ce zi era cand ai facut analizele. Am sa ma adresez cu persoana a 2 a singular, imi cer scuze dar imi este mai comod.

Cel mai bine sa emita o parere mai clara doctoressa, eu una as deduce ca ai fi in perioada luteala teoretic cel putin, prin urmare progesteronul fiind prea mic, ceea ce ar putea explica absenta menstruatiei.

Hipotiroidismul si cresterea TSH ar putea fi cauze de amenoree secundara, dar eu din ce vad hormonii tiroidieni sunt ok, desi in general stiam ca mai fiabili sunt free t3 si free t4. Deci in momentul de fata cu tiroida nu vad vreo problema.

Pana la un sfat mai precis, eu am sa zic cum am invatat eu ca se procedeaza in cazurile de amenoree secundara. Asta nu inseamna ca ai ceva din ce voi descrie, ci pur si simplu procedeul care teoretic se urmeaza, pentru a avea o idee. Pana la o parere mai clara, eu zic ca progesteronul e micut si ar fi trebuit sa mai faci si estrogen, testosteron si prolactina. E important daca ai luat si un alt tratament de mentionat, anti conceptionale, daca ai suferit o scadere brusca in greutate sau invers.

Deci
1. definim ca amenoree secundara lipsa menstruatiei pentru minim 3 luni
2. excludem sarcina
3. determinam TSH si prolactina. Cu tsh-ul stai bine, nu stim cu prolactina. Daca sunt modificate, tratam cauza, daca nu
4. dam o cantitate mica de progesteron (de exemplu 10 mg pe zi de acetat de medroxiprogesteron pentru 5 zile). Daca pacienta are o faza proliferativa (prima faza a ciclului), dar nu ajunge la ovulatie si prin urmare nu produce progesteron, daca administram acest progesteron care lipseste va avea mensturatie si concluzionam ca motivul amenoreei ar fi anovulatia. daca tot nu are ciclu,
5. administram o combinatie de estogren si progesteron pentru 3 luni. daca nici in acest caz nu apare menstruatia ne gandim la o patologie uterina, cervicala etc. Daca are ciclu, endometrul functioneaza si trebuie sa vedem daca nu exista o problema cu axul hipotalamo-hipofizar. Deja de aici lucrurile se complica putin ca explicatie si nu cred ca este cazul sa mai detaliez, mai ales ca fshul si lhul sunt normale, conform deductiei ca esti in faza luteala.

Cam asta e secventa teoretica de urmat, eu nu am experienta practica, asa ca trebuie sa astepti o parere avizata.

Sanatate multa!

Ultima oara a fost editat de moksha (2010-02-18 23:45:56)

#7 2010-02-22 10:12:19

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

sincer nu tratamentul cu eutirox e de vina pentru problemele cu menstra. Presupun ca valorile pe care le ai pentru hormonii tiroidieni sunt astea pentru ca faci in continuare tratament...
progesteronul e foarte micut pentru perioada luteala si asta poate explica intirzierea menstrei
cita vreme LH SI FSH nu se gasesc in intervalul caracteristic menopauzei nu ne gindim inca la aceasta...atita tot ca tulburari de premenopauza pot aparea la 42 ani si una dintre acestea e dereglarea menstruala.
Indiferent ca mergi la endocrinolog sau la ginecolog(eu parca as merge la ginecolog) conduita e aceeasi...tratament cu progesteron acum sa vina menstra si apoi 15 zile pe luna timp de 3 luni...urmind a se mai vedea.
succes

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.