Colposcopia vs recoltare Paps
- amiracurus
- Full member
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2008-08-05
colposcopia vs recoltare Paps
buna, am o mica dilema. o prietena vrea sa si le faca pe amandoua - sa-si recolteze pt analize dar si colposcopia pt ca la un consult mai vechi i s-a zis ca are un chist .... conform programarilor facute, ar treb facuta colposcopia luni, si a doua zi sa recolteze pt Paps, secretie, mycoplasma etc ..... vreau sa stiu daca e ok asa sau intai sa-si recolteze si apoi colpo?! voi ce pareri aveti?
multam,
Amira C.
- moksha
- Hero member
- Inregistrat: 2009-12-19
Re: colposcopia vs recoltare Paps
amiracurus a scris:buna, am o mica dilema. o prietena vrea sa si le faca pe amandoua - sa-si recolteze pt analize dar si colposcopia pt ca la un consult mai vechi i s-a zis ca are un chist .... conform programarilor facute, ar treb facuta colposcopia luni, si a doua zi sa recolteze pt Paps, secretie, mycoplasma etc ..... vreau sa stiu daca e ok asa sau intai sa-si recolteze si apoi colpo?! voi ce pareri aveti?
multam,
colposcopia nu mi se pare normal si intelept, chiar si daca ne gandim doar la bani sa o faca asa din senin, fara recomandarea unui medic si fara sa fi inspectat cineva macar vizual zona, fara sa aiba rezultatele la restul analizelor
parerea mea ar fi ca nu e cazul sa isi faca colposcopie, decat daca ii recomanda acum medicul ginecolog. oricum, daca e un chist, tot nu are indicatie de colposcopie, chisturile chiar nu ridica probleme si sunt destul de aproape de fiziologic in general. deci eu as face papul, secretia si culturile, nu as face mycoplasma ca oricum in tarile civilizate nu se trateaza si oricum nu are nici o importanta daca nu o sa faca bebe curand, chlamydia eventual si pe urma cu rezultatele in brate m-as duce la un doctor ginecolog.
ps. oricum, daca tine neaparat sa si le faca pe amandoua nu are o importanta anume in ce ordine le face.
Ultima oara a fost editat de moksha (2010-03-04 21:59:32)
- gargarita
- Moderator
- Inregistrat: 2008-01-27
moksha, daca nu te superi, o sa fac o precizare. la colposcopie, pentru a se pune in evidenta zonele cu modificari, colul se trateaza cu solutie de acid acetic si cu lugol. deci, trebuie intai facuta recoltarea pt Pap si celelalte analize si apoi colposcopia.
amiracurus, e vorba despre un chist pe col, da? intr-adevar, nu este motiv de colposcopie. colposcopia in general se recomanda daca exista un Pap nu tocmai bun sau daca se vede cu ochiul liber o leziune pe col, nu este o investigatie de rutina.
- moksha
- Hero member
gargarita a scris:moksha, daca nu te superi, o sa fac o precizare. la colposcopie, pentru a se pune in evidenta zonele cu modificari, colul se trateaza cu solutie de acid acetic si cu lugol. deci, trebuie intai facuta recoltarea pt Pap si celelalte analize si apoi colposcopia.
amiracurus, e vorba despre un chist pe col, da? intr-adevar, nu este motiv de colposcopie. colposcopia in general se recomanda daca exista un Pap nu tocmai bun sau daca se vede cu ochiul liber o leziune pe col, nu este o investigatie de rutina.
nu ma supar, asta mai lipsea dar si pentru pap unii doctori procedeaza in exact acelasi fel desi e mai invechit, pentru a vedea exact zona de unde sa recolteze, e la fel de important si la pap de fapt sa recolteze dintr-o eventuala zona cu probleme. prin urmare consideram ca acest procedeu nu afecteaza in nici un fel rezultatul papului, dar foarte bine ca ai facut precizarea.
oricum ideea centrala era ca nu e nevoie de colposcopie si oricum le facea in aceeasi sedinta eventual, fara sa o intereseze exact pe ea personal etapele.
Ultima oara a fost editat de moksha (2010-03-04 22:18:19)
- gargarita
- Moderator
uau, nu mi-as fi imaginat! intr-un fel are logica, pt ca standard se recolteaza din endocol si nu intotdeauna problema este acolo. dar chiar sa nu influentete rezultatul? te cred dar ma si mir in acelasi timp. dar pt culturi din secretie vaginala chiar nu cred ca e o idee buna sa se recolteaza dupa ce au trecut solutiile alea prin zona.
- moksha
- Hero member
gargarita a scris:uau, nu mi-as fi imaginat! intr-un fel are logica, pt ca standard se recolteaza din endocol si nu intotdeauna problema este acolo. dar chiar sa nu influentete rezultatul? te cred dar ma si mir in acelasi timp. dar pt culturi din secretie vaginala chiar nu cred ca e o idee buna sa se recolteaza dupa ce au trecut solutiile alea prin zona.
ai dreptate cu secretia, sigur nu e prea bine, de aceea am si zis ca am invatat mai mult cu titlul de istorie, desi am mai vazut medici care practica asta. si e foarte probabil sa fie asa si cu papul, oricum metoda ca atare este supusa unui factor uman, adica daca e o mare tumora pe col si se recolteaza de langa ea, nu iese nimic etc. dar suntem off topic, e clar ca nu are nevoie de colposcopie prietena fetei care a pus intrebarea
- amiracurus
- Full member
deci, nu va certati
stiu ca la colposcopie se da cu solutie iodata. deja a fost consultata si i s-a spus ca are un chist. e bine totusi sa faca colpo ca sa vada totusi cat e de grav, daca este grav....
apoi mycoplasma si toate celelalte si le face oricum, pentru ca are tot felul de senzatii:mancarimi, usturimi si chiar dureri la contact. vrea colposcopie considerand ca un chist nu se vede la ochiul liber, a speriat-o, i-a zis ca trebuie operat urgent. ca atare vrea sa-si faca analizele in alta parte .....
Amira C.
- gargarita
- Moderator
eu nu ma cert, profit de cunostintele pe care le are moksha ca sa mai invat si eu cate ceva
amira, am mai intrebat, e un chist pe col? astea sunt inofensive din cate stiu
- amiracurus
- Full member
gargarita a scris:eu nu ma cert, profit de cunostintele pe care le are moksha ca sa mai invat si eu cate ceva
amira, am mai intrebat, e un chist pe col? astea sunt inofensive din cate stiu
aia e, ca nu stie unde este. a consultat-o una care la ochiul liber i-a spus ca are un chist de 4 cm si treb operat urgent iar ea, paranoia, s-a speriat. mai bine sa astepte rezultatele analizelor si apoi sa ii spuna medicul daca e cazul de colpo, nu?
Amira C.
- moksha
- Hero member
amiracurus a scris:deci, nu va certati
stiu ca la colposcopie se da cu solutie iodata. deja a fost consultata si i s-a spus ca are un chist. e bine totusi sa faca colpo ca sa vada totusi cat e de grav, daca este grav....
apoi mycoplasma si toate celelalte si le face oricum, pentru ca are tot felul de senzatii:mancarimi, usturimi si chiar dureri la contact. vrea colposcopie considerand ca un chist nu se vede la ochiul liber, a speriat-o, i-a zis ca trebuie operat urgent. ca atare vrea sa-si faca analizele in alta parte .....
nici eu nu ma cert, iti spuneam doar care e parerea mea.
nu cunosc nici o formatiune chistica la nivelul colului care sa fie periculoasa. daca insa ar exista o formatiunea - sa ii zicem chistica - nu consider colposcopia de electie, poate doar urmata de o biopsie daca si numai daca am avea cel mai mic dubiu ca acel chist este altceva decat un banal chist, ceea ce nu consideram
vrea colposcopie considerand ca un chist nu se vede la ochiul liber, a speriat-o, i-a zis ca trebuie operat urgent - nu inteleg ce ai vrut sa spui in prima parte a frazei, cat despre partea a doua pot doar sa spun ca mi se pare neprofesionist din partea medicului sa o sperie si sa nu ii explice clar.
prin urmare, ca sa se lamureasca, fara sa faca colposcopie si nici un fel de analiza, sa faca o programare la micomi, gasesti pe internet detaliile si intreaba la telefon TOT ce nu ii e clar in legatura cu ce trebuie si nu sa faca in vederea analizelor.
dar situtatia mi se pare un pic ciudata, nu contest faptul ca dr care a vazut-o e un doctor bun, dar e prima oara cand aud in 6 ani ca un chist pe col e chiar ceva asa grav...de aia intr-adevar e buna inca o parere.
parerea mea deci s-a schimbat - sa mearga la micomi
later edit - cu parere de rau ma las batuta, m-ai pierdut pe parcurs si nu stiu ce sa mai zic.
Ultima oara a fost editat de moksha (2010-03-04 23:01:13)
- Lavinia_tia
- Sr. member
- Inregistrat: 2006-12-30
eu am facut ambele interventii la acelasi consult si medicul m-a intrebat daca vreau sa imi fac si papanicolau pentru ca trebuie recoltat inainte de colposcopie.
- gargarita
- Moderator
am insistat cu intrebarea pt ca am presupus ca mai degraba este vorba despre un chist ovarian. poate l-a simtit la consult, dar cred ca trebuia vazut si masurat la echo totusi. sa mearga la un doctor de incredere si sa incerce sa intrebe tot ce ii este neclar.
LE Lavinia, si la mine a fost la fel
Ultima oara a fost editat de gargarita (2010-03-04 22:58:54)
- amiracurus
- Full member
Amira C.
- moksha
- Hero member
sunt sigura ca daca nu e cazul de colpo nu o sa ii faca cu toata programarea, asta o sa aprecieze la consult. acum ca zici si de pap, sunt si mai convinsa ca nu are ce sa fie chiar asa grav. ramane de vazut, sa ne povestesti ce se intampla
- gargarita
- Moderator
da, si eu sunt curioasa ce e de fapt acolo. imi e greu sa accept ca ar avea un chist de 4cm pe col. multa sanatate prietenei tale.
- amiracurus
- Full member
gargarita a scris:da, si eu sunt curioasa ce e de fapt acolo. imi e greu sa accept ca ar avea un chist de 4cm pe col. multa sanatate prietenei tale.
multumesc! marti are programarea. bine si doctorul m-a rugat sa ii spun sa doar ma linistita ca nu e motiv de panica, dar deh... asa e cand ti se intampla prima data
am sa va tin la curent!
Amira C.
- amiracurus
- Full member
am promis ca revin cu raspuns, nu era chist era polip (nu stiu care e diferenta ) i l-a scos azi cu pensa, si i-a recoltat Pap si restul analizelor. asteptam rezultatul pap apoi va face o colposcopie si probabil si o eco, daca va recidiva ii va face biopsie.
Amira C.
- moksha
- Hero member
amiracurus a scris:am promis ca revin cu raspuns, nu era chist era polip (nu stiu care e diferenta ) i l-a scos azi cu pensa, si i-a recoltat Pap si restul analizelor. asteptam rezultatul pap apoi va face o colposcopie si probabil si o eco, daca va recidiva ii va face biopsie.
spunem in general chist atunci cand are un continut lichid, cele mai frecvente sunt chisturile naboth, care apar dupa cateva nasteri.
polipul pe col este o formatiune care in 99% din cazuri nu ridica nici o problema, e total benign si nici macar nu trebuie scos neaparat, ramane la alegerea doctorului. tot nu vad care e rostul colposcopiei, dar ma rog...biopsie trebuia facuta din polip, adica orice polip trebuie trimis la anatomie patologica si vazut exact. sunt un pic cam ametita de situatie, dar ii urez multa sanatate prietenei tale!
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|