Hiv...se ia atat de usor?
- Claudia211
- Membru
- Inregistrat: 2010-05-20
hiv...se ia atat de usor?
Hmm...fratele meu a facut sex oral cu o fata(aproape necunoscuta) la inceputul lunii februarie...si a citit pe net ca hiv-ul se ia si prin sex oral.Nu stie exact daca fata are ceva sau nu.Mentionez ca a facut un test la inceputul lunii mai si a iesit negativ.Are motive sa se teama?
- vanilleeis
- Hero member
- Inregistrat: 2010-02-16
Re: hiv...se ia atat de usor?
se poate lua si asa din cate stiu.
testul nu se facea in 2...etape? adik se repeta la cateva luni pentru siguranta, parca...
If you take it personal, that's ok!
- moksha
- Hero member
- Inregistrat: 2009-12-19
Claudia211 a scris:Hmm...fratele meu a facut sex oral cu o fata(aproape necunoscuta) la inceputul lunii februarie...si a citit pe net ca hiv-ul se ia si prin sex oral.Nu stie exact daca fata are ceva sau nu.Mentionez ca a facut un test la inceputul lunii mai si a iesit negativ.Are motive sa se teama?
in teorie exista riscul de a capata infectia hiv astfel, dar cazuri raportate nu sunt. riscul este aproape zero daca i s-a facut lui sex oral si un pic mai mult ca aproape zero daca a facut el sex oral. DAR chiar nu e motiv sa isi faca griji.
testele moderne deceleaza infectia la 3 luni de la momentul contactului cu risc, deci daca intamplarea a fost la inceputul lui februarie poate sa stea linistit. oricum poate sa stea linistit, riscul este minim....ca sa iti descriu un scenariu in care ar fi posibil sa se transmita ar trebui de exemplu ca fata sa fie la menstruatie in prima zi si el sa aiba o rana mare in zona bucala sau invers, daca ea i-a facut lui sex oral ar fi trebuit ca ei sa ii curga efectiv sange din gura.
Deci eu zic ca nu e motiv de ingrijorare, dar e foarte bine daca si-a pus problema asta. Daca nu se calmeaza, sa mai repete testul peste 1 luna sa zicem.
ps. la herpes nu s-a gandit? de ce tocmai la hiv?
- Himmel
- Insomniac member
- De la: Magix
- Inregistrat: 2008-05-10
moskha din cate am citit eu un test hiv se face la o luna de la risc, 3 luni si 6 luni. si este relevant dupa prima luna, dar pt siguranta trebuie repetat. nu e asa? riscul de a luat virusul hiv prin sex e mai mare la anal, apoi normal si in cele din urma oral.
Poate ca par fragila, neajutorata si nepamanteana, dar am structura de otel.
- vanilleeis
- Hero member
eu stiam ca e suficient sa aiba tipa o mica rana in gura [ca de ex cele facute cu periuta de dinti pe gingie] mai..."proaspata", ca sa poata transmite virusul...
- moksha
- Hero member
e bine ca isi exprima toata lumea parerea si ma bucur sincer ca stiti despre acest subiect, dar sa nu cadem chiar in extrema cealalta. exista un singur caz raportat vreodata de transmitere prin sarut si a implicat boala gingivala marcata si periaj excesiv. pentru sexul oral nu exista date certe, tocmai pentru ca putine cupluri fac doar sex oral DAR riscul nu e zero. am spus ca este un risc foarte mic pentru ca asa si este. pot sa detaliez mult mai mult daca intereseaza pe cineva, dar punctual in cazul descris de claudia nu vad riscul. practic avem asa: 1. baiatului i se face sex oral de catre o fata. daca baiatul nu ejaculeaza fata are risc zero (ce e cu 0.00ceva il trec ca zero). daca baiatul ejaculeaza atunci exista o sansa un pic mai mare ca zero pentru fata. daca fata nu are sange proaspat in gura si in cantitate mare, baiatul chiar nu are de ce sa isi faca vreo grija. 2. baiatul care ii face sex oral unei fete este in mod virtual lipsit de risc. ma rog, exista scenarii cum a zis vanilleeis, dar in principiu cam orice boala si infectie se pot transmite daca avem rana proaspata, de aceea nici nu e recomandat spalatul pe dinti in proximitatea momentului sexului oral.
nu ma intelegeti gresit, nu propovaduiesc sexul oral ca fiind neaparat sex sigur, dar asa stau lucrurile. singurul sex sigur e cel pe care nu il faci.
@himmel - depinde de situatie. testele moderne detecteaza infectia cam la 3 luni, la 1 luna e un pic cam devreme pentru testare cu testele uzuale (sunt teste mai specifice care pot decela infectia mai devreme,dar nu sunt folosite pe scara larga pentru pacienti, decat in anumite situatii). practic in ziua de azi un negativ la 3 luni cu foarte foarte foarte mare siguranta va fi negativ si la 6 luni, prin faptul ca testele au devenit mai sensibile. ca sa raspund la ce ai zis tu nu prea e relevant la 1 luna, relevant ar fi la 3 luni de la posibila expunere. riscul depinde de multi multi factori, asa ca nu pot sa fac un top chiar asa strict cum ai zis tu, dar in teorie intr-adevar asa e. teoria conspiratiei ar include si sarutul, tot pe baza ideei expuse de vanilleeis cu ranile, dar nu dovezi nu sunt, plus ca este destul de evident ca daca s-ar transmite asa usor....ar fi grav. s-au identificat substante in saliva care impiedica transmiterea virusului de exemplu.
as putea sa scriu pagini intregi despre infectia asta, sunt pasionata in general de infectii, deci mai bine ma opresc aici, probabil am devenit plicticoasa.
inca o data pentru claudia, nu e motiv de panica.
dar ma bucur sincer ca exista informare, lumea in general nu percepe infectia asta ca fiind printre noi si credeti-ma ca este.
- moksha
- Hero member
imi cer eu scuze daca am lasat impresia ca m-a deranjat ca ai zis tu ceva, nu ai zis nimic aiurea, sowy. incercam doar sa lamuresc lucrurile, caci daca stam cu frica asta nu ajungem nicaieri. si exact cum zici si tu, sunt atatea milioane de boli cu transmitere sexuala.
putea sa ia cateva boli ce-i drept DAR nu stiu daca e de judecat...chestii de genul asta se intampla si eu sunt foarte fericita ca exista interes in a le rezolva.
inca o data scuza-ma pe mine daca am lasat impresia ca m-a deranjat ce ai zis tu. e foarte bine sa fim atenti, eu mai mult incercam sa raspund la intrebare, anume ca eu cred ca nu exista riscul de hiv in cazul dat.
- Himmel
- Insomniac member
citeam pe un site (un site oficial sau ceva de genu) ca se poate lua si prin sarut (si atat, nu scria nimic de sangerarea etc) mi se pare neetic din partea lor. sunt foarte multi tineri care nu stiu cum se poate lua. in plus foarte multi fac confuzia hiv=sida.
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
Himmel a scris:citeam pe un site (un site oficial sau ceva de genu) ca se poate lua si prin sarut (si atat, nu scria nimic de sangerarea etc) mi se pare neetic din partea lor. sunt foarte multi tineri care nu stiu cum se poate lua. in plus foarte multi fac confuzia hiv=sida.
pai nu e chiar neetic...cam prin toate caile se poate lua doar daca exista solutii de continuitate(cel mai adesea singerare)...ca prin sarut e extrem de putin probabil(cum bine zice moksha) e foarte adevarat.... in ceea ce priveste confuzia hiv-sida...ce sa zic, hiv e virusul care determina boala numita sida...asadar, esti sigura ca e chiar o confuzie?
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
- Himmel
- Insomniac member
am zis ca este neetic in conditiile in care nu specifica ca prin sarut in combinatie cusangerare. la confuzia care faceam referire... multi cred k daca esti infectat cu hiv automat ai sida, ceea ce nu este adevarat. poti sa ai hiv fara sa ai si sida .. la asta ma refeream
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
Himmel a scris:am zis ca este neetic in conditiile in care nu specifica ca prin sarut in combinatie cusangerare. la confuzia care faceam referire... multi cred k daca esti infectat cu hiv automat ai sida, ceea ce nu este adevarat. poti sa ai hiv fara sa ai si sida .. la asta ma refeream
ok...cum ziceam, combinatia cu singele se subintelege, ea e valabila la toate caile de transmitere. asa e, poti fi infectat cu hiv fara sa ai boala
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
- moksha
- Hero member
Himmel a scris:am zis ca este neetic in conditiile in care nu specifica ca prin sarut in combinatie cusangerare. la confuzia care faceam referire... multi cred k daca esti infectat cu hiv automat ai sida, ceea ce nu este adevarat. poti sa ai hiv fara sa ai si sida .. la asta ma refeream
eu una consider ca nu prea important exact cum se numeste propriu-zis infectia/boala, asta e important pentru medic. e ca si cum ai zice ca stranuti sau ca esti racit. sunt de parere ca trebuie o cat mai agresiva explicatie. mai ales pentru faptul ca odata infectat hiv o sa dezvolti si boala. deci desi ele nu sunt sinonime din punct de vedere clinic, sunt strans legate. e drept ca infectia hiv a devenit azi mai mult o boala cronica, dar eu cred ca daca se face informare agresiva si se spune sida ca sa inteleaga cat mai multi cu atat mai bine. infectia hiv in momentul de fata este o infectie cronica, controlabila, evolutiva DAR mortala.
neetic nu e un termen prea fericit. poate incomplet. oricum nu cred ca a incetat cineva sa se sarute cu altcineva de teama hiv. toata ideea e sa se evite prezenta sangelui, dar nu ne referim la taieturi microscopice, fisuri invizibile si sange invizibil.
teoretic daca am locui intr-o tara civilizata singura noastra grija ar fi sexul neprotejat in legatura cu transmiterea. nu stiu insa daca este sigur cazul romaniei...
ps. fara legatura exacta cu subiectul, dar de mare importanta este ca hepatita b se transmite exact la fel, ba chiar mult mult mult mai usor, pentru ca virusul hep b este de multe ori mai rezistent pe suprafete si in sangele uscat, iar transmiterea pe cale sexuala este la fel foarte foarte probabila, asa ca e si asta o grija.
ps1. sa completez un pic ce a scris doctoressa - scuze ca indraznesc - dar nu se intelege foarte clar din mesaj unde este scris "combinatia cu singele se subintelege, ea e valabila la toate caile de transmitere" - la calea sexuala pe cale vaginala sau anala NU este nevoie de sange, virusul este extrem de prezent in secretiile genitale. sa nu cumva sa inteleaga cineva altceva.
- ryanna22
- Hero member
- Inregistrat: 2008-10-08
dar daca sa zicem saruti persoana infestata cu hiv si o musti/te musca de buza si`ti da sangele, se ia boala? inclin sa cred ca da, ca intra in legatura cu acea sangerare..
- moksha
- Hero member
ryanna22 a scris:dar daca sa zicem saruti persoana infestata cu hiv si o musti/te musca de buza si`ti da sangele, se ia boala? inclin sa cred ca da, ca intra in legatura cu acea sangerare..
sa ne pastram calmul
conditiile pentru ca hiv sa se transmita in scenariul expus de tine sunt: 1. persoana pe care o musti sa fie infectata hiv - probabilitate mica in general, dar nu neglijabila mai ales la categoria de varsta <=20 de ani 2. sa il musti bine bine de tot, astfel inca sa curga sange vizibil 3. sa ai o rana deschisa, macroscopica sau sangele lui sa ajunga in cantitate foarte foarte mare sub limba ta 4. toate astea sa se intample repede si continuu astfel incat sangele sa iasa direct din rana lui in rana ta
Practic exista un singur caz de transmitere pe calea sarutului. Da, evident ca e greu sa faci cercetari, ca nu e etic sa le faci, ca e greu sa contorizezi, ca majoritatea celor care se saruta si sunt adulti fac si sex DAR cercetarile sunt de crezut dupa faptul ca totusi rata de atac a bolii - adica puterea cu care ea se propaga - nu este foarte mare. Am mai zis, saliva contine se pare un factor care inhiba transmiterea virusului.
Bref, trebuie sa ne pastram calmul, dar totusi sa fim atenti. In principiu eu cred ca nimeni nu saruta pe cineva care are sange tasnind din gura, cam asta e ideea. Virusul acesta nu se transmite chiar asa usor, are anumite cai de transmitere si atat.
Ps. am observat de-a lungul scurtei mele experiente ca lumea se concentreaza in cazul hiv mai ales pe caile rare de transmitere. cand calea cea mai frecventa e sexul neprotejat. si nu vreau sa deschid cutia pandorei, dar oare cati/cate dintre noi de pe acest forum de exemplu au facut un test hiv inainte sa avem relatii neprotejate cu cineva? si cati ne-am bazat pe e ok, il cunosc de mult timp? ideea e ca da, e posibil cumva sub 0.0ceva la suta sa se transmita prin sarut, dar la fel de probabil e sa ne loveasca fulgerul, dar e mai inspirat sa ne concentram pe ce e mai frecvent si mai usor de controlat. Asta e parerea mea.
- vanilleeis
- Hero member
moksha a scris:ryanna22 a scris:dar daca sa zicem saruti persoana infestata cu hiv si o musti/te musca de buza si`ti da sangele, se ia boala? inclin sa cred ca da, ca intra in legatura cu acea sangerare..
sa ne pastram calmul
1. persoana pe care o musti sa fie infectata hiv - probabilitate mica in general, dar nu neglijabila mai ales la categoria de varsta <=20 de ani 2. sa il musti bine bine de tot, astfel inca sa curga sange vizibil 3. sa ai o rana deschisa, macroscopica sau sangele lui sa ajunga in cantitate foarte foarte mare sub limba ta 4. toate astea sa se intample repede si continuu astfel incat sangele sa iasa direct din rana lui in rana ta
pai nu se spunea ca se transmite si prin refolosirea acelor de seringa? in cazul asta nu ar fi o cantitate de sange mare(sau ma rog, chiar deloc) si totusi virusul ajunge de la cineva infectat la cineva sanatos..
- moksha
- Hero member
vanilleeis a scris:moksha a scris:ryanna22 a scris:dar daca sa zicem saruti persoana infestata cu hiv si o musti/te musca de buza si`ti da sangele, se ia boala? inclin sa cred ca da, ca intra in legatura cu acea sangerare..
sa ne pastram calmul
1. persoana pe care o musti sa fie infectata hiv - probabilitate mica in general, dar nu neglijabila mai ales la categoria de varsta <=20 de ani 2. sa il musti bine bine de tot, astfel inca sa curga sange vizibil 3. sa ai o rana deschisa, macroscopica sau sangele lui sa ajunga in cantitate foarte foarte mare sub limba ta 4. toate astea sa se intample repede si continuu astfel incat sangele sa iasa direct din rana lui in rana ta
pai nu se spunea ca se transmite si prin refolosirea acelor de seringa? in cazul asta nu ar fi o cantitate de sange mare(sau ma rog, chiar deloc) si totusi virusul ajunge de la cineva infectat la cineva sanatos..
una e sa refolosesti o seringa, anume sa introduci un obiect ascutit si taios direct in torentul circulator cu o cantitate de virus si alta este sa exista sange in cantitate neglijabila pe o suprafata teoretic integra si intr-un mediu in care exista inhibitori ai transmiterii si multiplicarii virusului. chiar si prin intepare directa, depinde de obiect, rata de transmitere e mica, mult mai mica decat la hep b de exemplu.
repet, e nevoie ca cineva sa scuipe mult sange direct in rana deschisa si mare si proaspata din gura unei persoane pentru ca transmiterea sa fie cel mult posibila. sub limba e un risc usor mai mare, pentru ca de acolo absorbtia este mult mai mare.
Ultima oara a fost editat de moksha (2010-05-25 23:08:22)
- goian_alina
- New member
- Inregistrat: 2010-02-23
pana la urma ar ajunge sa se ia doar prin un sarut in cazul in care amandoi au o rana in gura.... Acuma na... poate n-are fata nimic... riscul era poate mai mare in alte conditii......
Ce sa facem? sa nu ne mai nici pupam?
Ultima oara a fost editat de goian_alina (2010-05-26 01:20:34)
- tinerelul
- Membru
- Inregistrat: 2009-09-04
Buna, sa nu mai creez eu un topic.. am si eu o intrebare si o curiozitate, scenariul este in felul urmator un baiat o face sex cu o fata pe care nu o cunostea foarte bine, si in timpul contactului sexual prezervativul sa rupt(din motive de neexperienta) sa zic asa, pe langa faptul ca sa rupt a observat imediat si intr-o fractiune de cateva secunde si-o scos-o afara si a spalato. curiozitatea mea este daca intr-o situatie ca asta este posibil sa primesti o boala?
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|