homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Uter dublu


#1 2010-07-15 13:54:52

sleeping_beauty
Addicted member
Inregistrat: 2006-11-23
Mesaje: 13449

uter dublu

cunoasteti cazuri reale? chiar sunt curioasa de mai multe informatii, sincer pana azi habar n-am avut ca exista asa ceva pe lumea asta, am mai citit pe un alt forum despre o tipa care avea si 2 coluri uterine...ma gandesc ca sexul trebuie sa fie fantastic cand sunt ambele coborate (per nefertila)mai jos am postat cateva informatii luate de pe un alt forum:

Anomalii congenitale uterine
"In procesul de embriogeneza organele genitale interne feminine iau nastere prin fuziunea a doua structuri embriologice denumite canalele lui Muller, aflate de o parte si de alta a liniei mediane a organismului. Capetele superioare ale celor doua canale nu fuzioneaza devenind cele doua trompe uterine, portiunea medie a canalelor Muller fuzioneaza formand uterul, iar portiunea inferioara formeaza prin fuziune colul uterin si portiunea superioara a vaginului. Daca in acest proces complicat de organogeneza apar disfunctii, in mod evident organele anatomice in final vor prezenta anomalii structurale. Aceste particularitati arhitectonice ale uterului pot sa influenteze neagtiv dezvoltarea armonioasa a embrionului sau mai tarziu a fatului.

Dintre cele mai frecvent intalnite sunt:
- Uter septat . apare prin lipsa de resorbtie a peretilor canalelor Muller care intra in contact unul cu altul astfel incat nu se formeaza o cavitate uterina unica ci doua cavitati separate de un sept. Avortul poate sa apara din mai multe motive dintre care cel mai frecvent este aceela ca embrionul se implanteaza pe septul uterin care este sarac vascularizat astfel incat nu poate furniza suficiente nutriente embrionului, acesta oprindu-si evolutia la un anumit moment dat cand cererile sale depasesc net oferta materna.
- Uter bicornuat . apare din lipsa de acolare a celor doua canale Muller in portiunea medie astfel incat apar apar doua hemiutere (adica doua jumatati de uter) cu un singut col. Acesta are cel mai bun prognostic dintre toate anomaliile mulleriene, cauze de avort spontan fiind lipsa de distensie adecvata a hemiuterului gravid concomitent cu cresterea fatului sau implantarea embrionului pe peretele medial, cel care ar fi trebuit sa fuzioneze cu peretete contralateral al celuilalt hemiuter si apoi sa se resoarba (acesti pereti sunt foarte slab vasculatizati, intervenind mecanismul escris la uterul septata). Din fericire aceasta anomalie este foarte rar o cauza de avort spontan. O forma mai blanda a acestei anomalii o reprezinta uterul arcuat, care prezinta un fel de incizura spre fundul uterin, fiind deci vorba de o incompleta fuziune a peretilor mediali in partea superioara. In acest caz exista o cavitate unica sub forma unei inimi.
- Uter unicornuat . apare din lipsa de formare completa sau partiala a unei jumatati de uter.

Apar astfel trei subtipuri ale acestei anomalii:
Uter unicornuat cu un corn rudimentar de partea afectata care nu comunica cu cavitatea uterina;
Uter unicornuat cu un corn rudimentar care comunica cu cavitatea uterina; Uter unicornuat care nu prezinta nici o structura mulleriana de partea afectata.
In general sarcinile pot fi duse la capat (cca 40% se termina cu avort spontan) mecanismele avortului fiind cele descrise la uterul bicorn.
- Uter didelf . reprezinta cea mai rara anomalie muleriana. Apare prin lipsa totala de acolare a celor doua canale mulleriene rezultand doua hemiutere cu doua coluri uterine. Sarcina poate fi dusa la capat, mecanismele avortului fiind cele de mai sus.

Diagnosticul acestor anomalii poate fi pus:

Clinic - in timpul examenului cu valve se poate decela prezenta a doua coluri (deci uter didelf) sau a unui sept vaginal in treimea superioara (suspiciune de anomalie muleriana cu obligativitatea investigatiilor ulterioare)

Echografic . la o echografie facuta de un echografist experimentat se pot pune in evidenta prezenta a doua cavitati care sugereaza o anomalie uterina (sept, uter uni sau bicorn). Necesita investigatii ulterioare.

Histerosalpingografia HSG . se injecteaza o substanta de contrast radioopaca in cavitatea uterina si se realizeaza o radiografie care pune in evidenta forma cavitatii uterine, dar care nu poate da indicii asupra tipului de anomalie (de exemplu nu poate diferentia septul de uter bicorn)

Histeroscopia . este o procedura diagnostica extrem de simpla care consta in introducerea unei camere video minuscule in cavitatea uterina cu vizualizarea imaginilor pe un ecran TV. Pe langa acuratetea deosebita a detaliilor histeroscopia poate fi utilizata si pentru rezolvarea chirurgicala a unora dintre anomalii, in speta septul uterin.

Laparoscopia este singura metoda care poate pune diagnosticul exact al anomaliei uterine, si consta in introducerea unei camere video printr-o incizie abdominala subombilicala minuscula (5mm sau 10mm daca se intentioneaza si terapie chirurgicala) si se vizualizeaza imaginile pe un monitor TV. Singurul dezavantaj al acestei proceduri este ca necesita anestezie generala"
Tratamentul este obsterical neinvaziv sau prin proceduri chirurgicale de reconstructie uterina.

aici am pus un link cu o poveste reala inspirata de o alta poveste urmarita la stiri in decursul zilei de astazi
http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regio … -copil.htm

Offline

 #2 2010-07-15 14:30:11

kdeea
Platinum member
Inregistrat: 2008-06-13
Mesaje: 20306

Re: uter dublu

Coincidenta sau nu, acum vreo 2 ore am vazut pe un post de televiziune un caz de femeie insarcinata, avand 2 utere si, prin urmare, era insarcinata cu 2 copii, dar nu gemeni. Cu unul in 5 saptamani si cu celalat in 6. Si la echo se vedea clar cum sunt copiii acolo, separat. Ziceau ca un asemenea caz ( nu stiu exact la ce se refereau - o femeie cu 2 utere sau o sarcina dubla ) e de 1 la 5 milioane si, fiind ceva atipic, e destul de periculos. Cam atat stiu eu despre subiectul asta smile


Just a puppet on a lonely string, oh who would ever wanna be king ?

Offline

 

#3 2010-07-15 15:23:14

sleeping_beauty
Addicted member
Inregistrat: 2006-11-23
Mesaje: 13449

Re: uter dublu

cred ca e vb despre aceeasi stire, zicea doctorul ei ca exista 100 de astfel de cazuri in lume...cu sarcina in ambele utere in acelasi timp

Offline

 

 Acum   

Footer-ul board-ului© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.