Multumesc mult pentru raspuns ! (a venit cand ma gandeam ca nimeni nu mi-a observat intrebarea)
M-am linistit, cel putin pana ajung din nou la doctor (acum fiind plecata din Bucuresti, stateam pe ghimpi).
Ca sa intelegi de ce eram ingrijorata - Inainte de acest Papanicolau am facut si analiza secretiei vaginale (care in afara de rare filamente miceliene ale candidozei, in rest totul e bine), apoi am facut un tipaj Hpv unde am descoperit ca am radacina 16. Speriata am mers direct la colposcopie - unde si aici se pare ca e destul de bine ( exocol cu zona de transformare normala, matura in cea mai mare parte la periferia unei ectopii micropapilare. Jonctiunea scuamo-cilindrica pe exocol la distanta de orificiul extern. endocol normal fara anomalii, mucoasa trofica fara semne inflamatorii. Concluzii: fara modificari semnificative colposcopic) D-na doctor mi-a zis sa fac si Pap-ul,sa nu mai fiu asa stresata si sa ne vedem dupa ce iese rezultatul. Fiind plecata nu o sa ajung asa curand, dar macar stau mai linistita. Neavand niciun fel de probleme pana acum (sangerari, dureri etc.) nici macar aceasta candidoza care se pare ca e tinuta sub control de lactobacili nu-mi face probleme, va dati seama ce m-am socat cand am aflat de hpv, mai ales ca am un singur partener de 7 ani si nici inainte nu pot sa zic ca as fi avut multi, nu am facut avorturi etc. - in general am fost foarte prudenta, poate exagerat de prudenta, dar uite ca nu a fost suficient. Si imi persista aceasta nelamurire - daca am hpv de mai multi ani sau il am cumva mai recent din moment ce nu am inca modificari ale colului. Si atunci s-ar putea sa invinetesc putin ochiul prietenului meu.. Glumesc.
M-am documentat destul de mult, despre hpv, despre ectopie etc. Stiu ca va trebui sa repet pap-ul peste 4-6 luni...si in rest sa astept..Vad ca unele teorii despre hpv se cam bat cap in cap - unii spun ca nu te vindeci, ca ramane latent in organism, altii ca se negativizeaza (chiar si hpv 16) dar ca poate dura mai mult.
Multumesc inca o data pentru raspuns si scuze pentru "romanul" scris mai sus.