homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Diversificarea


#1 2010-08-31 22:31:06

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

diversificarea

La un copil cu greutate in grafic se incepe diversificarea cu supa crema de legume pe cand la unul mai slabut se va incepe cu cereale fara gluten, adaptate varstei lui. Din proprie experienta recomand humana ? ca aroma si gust. Evident ca puteti alege orice va convine ca pret, marca, alta recomandare, etc.

Dupa ultimele norme OMS diversificarea ar trebui inceputa la 6 luni indiferent ca bebe e alaptat natural sau cu formula. Pana sa fie aplicate si la noi normele astea va mai dura ceva asa ca eu as merge pe varianta 5 luni bebelusul alaptat cu formula si 6 luni cel natural. Daca vreti neaparat evident ca puteti si la 4 luni insa eu nu o recomand ? si in ideea ca stiu baietii aia cu normele ceva tongue

Nu sunt pro suculete, supici, sarmalute si carnaciori de la 2 luni, 3 luni sau chiar 1 luna jumătate in unele cazuri am auzit yikes laptele e foarte important si nu se va mai intalni cu el in formula de inceput asa ca nu faceti rabat, nu ascultati de baba x si baba y care dadea nu stiu ce mancaruri gatite la copii asa de mici. Ascultati-va instinctul dar cu cap 
Bon?acu sa incerc sa va fac si o schema:
-    5 luni - Normotrofic  - supa crema de legume
-    5 luni ? eutrofic ? cereale fara gluten (orez, roscove, porumb)

Supa crema de legume:
Se incepe cu morcov si pastarnac sau patrunjel in cantitate egala, cate 20-30 g pe zi, crescand treptat cantitatea pana ajungeti sa inlocuiti masa de lapte de la ora respectiva. Adica daca bebe papa 200 ml lapte veti ajunge sa ii dati 200 g de supa crema. Evident daca vrea. Daca nu, mergeti pe cantitatea pe care o vrea si completati cu laptic. O data la 4-5 zile, functie de reactia lui la alimentul respectiv, se adauga in ordine ? ceapa la fiert pe care o scoateti cand pasati legumele, dovlecel (ATENTIE sa nu fie si samburii ca sunt cu potential alergen), ardei dar fara coaja (o dati la o parte dupa fiert ca e mai usor de indepartat), cartof. O data introduse puteti sa nu le fierbeti si sa le serviti pe toate o data in acelasi maglavais. Puteti face insa variatiuni pe aceeasi tema tongue

Dupa ce bebe a implinit 6 luni in cazul celui alaptat cu formula si 7 luni cel alaptat natural (decalajul intre ei cu diversificarea e de o luna. Asta e motivul nu pt ca cel alaptat natural nu ar fi pregatit) se poate introduce carnita de pui. Se incepe cu o cantitate care sa incapa intr-o lingurita (cand e deja fiarta si taiata) si se creste treptat pana ajungeti la 30 g zilnic. Nu are nevoie de mai mult.

             Carnea de pui
Se da un clocot intr-o oala separat de legume. Se arunca apa respectiva si i se mai da un clocot intr-o apa noua si curata. Asa zic ei insa eu nu schimbam apa pt ca proteinele ramase in apa aia sunt necesare si ele si cu apa mai subtiam din piureul de legume. Eu puneam carnea la fiert si dupa ce incepea sa bolbocaie o lasam 10 minute si gata carnea. Cumparam piept proaspat sau file ca ala e the best, il portionam in bucatele de vreo 7/7 cm, inveleam fiecare bucatica in folie, bagam totul intr-o cutie pe care scriam data la care am transat the beast si scoteam in fiecare dimineata cate o bucatica pt masa din ziua respectiva. Asa nu trebuia sa merg o data la 2 zile dupa carne.

Tot acum puteti incepe sa diversificati inca o masa si anume cea de la ora 10. Cu fructe si branzica. Fructul cel mai bine tolerat este marul, de preferat in prima faza copt. Eu i l-am dat crud de la inceput si l-a tolerat f bine. La fel ca si la legume, ca si la orice alt aliment nou introdus, se asteapta 4-5 zile pt a vedea cum il tolereaza bebe. La copii constipati se poate face o combinatie de mar cu para sau chiar numai para. Fructe sa fie pe piata ca avem ce sa le dam. ATENTIE la piersici si caise la puful de pe ele pt ca au potential alergen. Eu am preferat de la inceput sa ii dau fructele la borcanel pt ca sunt bio si pt ca sunt pasteurizate. In felul asta potentialii alergeni dispar.

Branzica in prima faza se face din lapte formula cu pastile de calciu. Puneti laptele la fiert si cand incepe sa creasca puneti pastile pasate de calciu gluconic si amestecati pana vedeti ca se separa zerul. Strecurati prin tifon si gata branza. Din 250 ml lapte ies cam 50 g branza, de ajuns pt o masa. Cam dupa o luna am trecut eu la laptele de vaca strict pt branzica si anume la lapte cedra de 1.5% grasime. Dupa vreo 2-3 saptamani puteti trece la cel gras de 3.5% pt ca au nevoie de acele grasimi.

Daca bebe tolereaza totul ok si nu au aparut eventuale alergii sau mofturele puteti introduce si cerealele. Eu nu sunt pro cereale bagate la biberon seara. Incarca burtica si somnul ala de fapt e mai agitat decat unul numai cu lapte. In momentul in care am introdus cerealele am inversat masa de la 10 cu cea de la 4 si anume cerealele le manca la 10 pt ca dau energie, la 13 avea masa de legume si la 16 masa de fructe cu branzica.  Insa eu diversificasem bebelusul de la 4 luni si se cerea de-acum si a treia masa. Voi puteti pune o lingura de cereale la fructe si branza si sa mai asteptati pana la 7 luni pt a diversifica complet a treia masa.

Dupa 6 luni pot fi introduse cerealele cu gluten. Daca aveti o retinere le puteti introduce dupa 7 luni, nu e nicio problema. E de preferat insa sa aveti zilnic masa de cereale, masa de legume cu carnita, masa de fructe, masa de lapte. Asa acoperiti toata piramida alimentelor.

De la 7 respectiv 8 luni puteti introduce iaurtul (ori facut in casa ori cautati unul in magazine care sa va convina ? a mea a mancat humana muuult timp, apoi mili alternativ cu tnuva), ficatelul pe care il fierbeti ca si carnea de pui, carnea de curcan, fasolea verde, conopida, brocoli, rosia decojita si curatata de samburi  si galbenusul de ou. La fel variatiuni pe aceeasi tema :
-    Dimineata lapte
-    La ora 10 ? fructe cu branzica sau fructe simple sau fructe cu cereale
-    Pranz legume + carne de pui/ carne de curcan/ ficatel/ galbenus de ou (in fiecare zi alt aliment alternativ; sa nu lipseasca in nicio zi unul dintre acestea)
-    La ora 16 ? cereale sau iaurt cu branza si mamaliguta daca nu ati dat branza dimineata, etc
-    Seara laptic.


Recapitulare tongue
1.    La 5 luni cereale sau supa de legume
2.    La 6 luni carne, branza, fructe, eventual cereale
3.    La 7 luni iaurt, ficatel, galbenus

La varsta de 7-8 luni ar trebui sa aiba macar 2 mese diversificate dar nu mai mult de 3. Din momentul asta, avand alimentele de baza introduse, puteti jongla cu mancaruri mai deosebite ? o ciorba de perisoare, un bors de pui, o tocanita de ficatei, paste cu un sos de rosii, pilaf de orez, etc. totul adaptat varstei lor si numarului de dinti big_smile  ? ca si cantitate si fara sare (condimente insa puteti pune)

La 8-9 luni va ramane de introdus carnea de vita care nu e necesara mai mult de 1 data pe saptamana daca nu chiar 2. Pana la 1 an EXCLUS albusul de ou, cacao, dulciuri din comert, peste.
Asta e graficul meu. Fiecare il poate adapta dupa cum vrea si dupa cum i se spune de la foruri mai inalte big_smile nu garantez ca e the best, etc insa eu zic ca e destul de sanatos si de actualitate. Parerea mea evident tongue

Pofta mare la pitici!

Ultima oara a fost editat de o'hara (2010-08-31 22:36:45)


mami de minuni hjarta

Offline

 



#2 2010-08-31 23:28:53

katami
Platinum member
De la: sapte coline - orasu, nu vinu
Inregistrat: 2008-01-09
Mesaje: 20382

Re: diversificarea

multamim tongue

eu imi ascult instinctul... nush daca cu cap sau nu big_smile 99% is de acord cu lista. cateva puncte unde nu:

de ex cerealele mi se par mai ok alea fara gusturi si gustulete... cereale simple sa fie. eu am gasit de la milupa bio. dar is fara gluten, sper sa gasesc si cu.

iaurtu de la tnuva are lapte praf, e mai fain napolact sau covalact de tara

branza calcica am facut-o direct cu lapte de vaca, dar as recomanda laptele de capra... cel putin pt astia alaptati, care n-au avut treaba cu formula

personal, carne zilnic mi se pare, repet, prea mult. parere clar neoficiala, dar e a mea si cu ea defilez


si tu esti aproape medic, bre, ce te smeresti dijaba tongue kram


Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12)

Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/

Offline

 

#3 2010-09-01 00:11:28

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: diversificarea

no...mie alea fara gust - adica cele de la milupa, mi se pareau cu gust de mal tongue chiar nu NE-au placut rotfl
iaurtul stiu ca e cu lapte praf asa cum stiu si ca ala de la napolact nu zice ce contine tongue
in cazul vostru cu atat mai mult trebuia sa mergi intai pe lapte praf si apoi pe cel de capra si nu pe vaca.

si nu, nu sunt aproape medic. da' mai videm, cine stie... tongue puss


mami de minuni hjarta

Offline

 

#4 2010-09-01 05:31:02

flowerpot
Insomniac member
Inregistrat: 2009-02-24
Mesaje: 5465

Re: diversificarea

Multumesc din suflet, O'hara!
Mai am o intrebare: laptele de vaca se introduce de la 1 an?


in a very beautiful way, our child teaches us - if we listen - what love is.
bebe

Offline

 

#5 2010-09-01 10:22:54

rruxxy
Platinum member
Inregistrat: 2008-11-17
Mesaje: 15354

Re: diversificarea

Mie imi place tare mult ideea ta de diversificare  tummenupp

Chiar nu stiam cum o sa-i dau eu zi branzica pentru ca nu mi-ar fi mancat cei 400 de lapte pe zi daca faceam o masa de fructe, una de legume si una de branzica. Deci e ok si branzica cu fructe si am acoperit o masa.

Carnea am tot citit ca se da cate 30, 40 de g de trei, patru ori pe saptamana. E ok in fiecare zi?

Ai zis ca 50 g de branzica este cantitate suficienta pentru o masa? Nu este putin?

Offline

 

 Publicitate


loading...

#6 2010-09-01 10:34:34

nico12345
Full member
Inregistrat: 2009-11-19
Mesaje: 764

Re: diversificarea

Super O'hara, suntem pe aceeasi lungime de unda, singura diferenta este ca i-am introdus vita la 7 luni si o saptamana. kram  kram  majoreta


Are mami o fetita cat un ghemotoc  hjarta  hjarta

Offline

 

#7 2010-09-01 10:35:05

fleurette
Hero member
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2008-09-29
Mesaje: 3111

Re: diversificarea

mi se pare super ce spui tu o'hara, e ca la carte  par
si noi am incercat dif cereale si nu le plac decat cele de la humana, sincera sa fiu am gustat si eu...concluzia : astia mici stiu ce e bun  chicot
kata poate nu e tocmai 100% bine sa aiba carne zi de zi, dar macar la 2 zile...eu le-am dat peste de la 10 luni, oare e prea devreme? eu alternez pui, curcan, peste, vita, oua, ficatel ...e rau? (adik in fiecare zi altceva)... iaurt am incercat si noi dif marci pana am ajuns la napolact, asta il papa si simplu  smile


mamica de gemeni: Darius si Clarisa al9leacer

Offline

 

#8 2010-09-01 10:38:49

rruxxy
Platinum member
Inregistrat: 2008-11-17
Mesaje: 15354

Re: diversificarea

Iaurtul se da ca si gustare dupa 7 luni?
Acum am recitit ca se poate da cu branza si mamaliguta smile

Ultima oara a fost editat de rruxxy (2010-09-01 10:41:06)

Offline

 

#9 2010-09-01 10:42:45

sanca
Hero member
Inregistrat: 2005-09-13
Mesaje: 3053

Re: diversificarea

o'hara desi la noi inca nu e cazul o sa salvez si eu schema ta si iti multumim frumos!  puss cu siguranta voi ajunge si eu la aceste batai de cap ce, cand, cum ii dau?!


Daria Ioana - 06.08.2010

Offline

 

#10 2010-09-01 11:20:37

katami
Platinum member
De la: sapte coline - orasu, nu vinu
Inregistrat: 2008-01-09
Mesaje: 20382

Re: diversificarea

bre, da cum faceti voi mamaliga cu branza la bebei... fara sare? eu am incercat si e ORIBILA. nici cris n-a mancat, desi in ultimul timp imi accepta cam orice...


Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12)

Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/

Offline

 

#11 2010-09-01 11:51:35

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: diversificarea

flower laptele de vaca dupa 1 an, clar. OMS zice chiar sa mergi cu formula pana la 4 ani. eu alternez. formula papa prin somn iar cel de vaca i-l dau cu "cacacu" (cacao) dimineata. bine, a mea are 2 ani si 2 luni hjarta

rux 30 g de carne e ok zilnic. dupa ce vei baga si ficatel si ou va fi o zi una o zi alta, etc. a mea avea luni - pui, marti - ficatel, miercuri - ou si de joi o luam de la capat. duminica ii dadeam legume simple. branza e destul 50 g. daca vrea mai mult ii poti da mai mult. baby manca la un mom dat o cutie de branza fagaras o data yikes ii poti da iaurtul ca si gustare, da, daca nu vrei sa il amesteci cu altceva. mult timp la noi iaurtul a fost masa de seara cu inca ceva pe langa.

nico eu cu vita am asteptat nitel si sugerez la fel pt ca e mai greluta, se digera nitel mai greu, etc. nici acum nu ii dau mai des de o data la 3-4 saptamani.

fleur e super ok cum le alternezi. cu pestele se asteapta pana dupa 1 an pt ca favorizeaza un teren alergic. noi nu mancam peste deloc  visslar  da' bagam mili cu omega 3 rotfl

kata te-ai gandit vreodata ca toata carcoteala ta legata de mancare o simte si o vede si nu ii mai trebuie? de ce nu iti impui sa crezi ca e buna ca si el sa o manance cu placere si nu ca pe rumegus? big_smile mamaliga o faci fara sare, da. fetita finilor mei mananca branza cu mamaliga la greu fiind singura masa din zi pe care o mananca cu placere. restu' - cax max puss


mami de minuni hjarta

Offline

 

#12 2010-09-01 11:56:03

katami
Platinum member
De la: sapte coline - orasu, nu vinu
Inregistrat: 2008-01-09
Mesaje: 20382

Re: diversificarea

o'hara, repet, mai nou al meu mananca aproape orice big_smile ieri mi-a lins un iaurt de 300 g. chiar si supa de legume o haleste cu destul chef. deci nu e vb de carcoteala aici wink fetita finilor tai o manca, al meu nu... nu-i place... si, sincer, il inteleg, cum spuneam, am gustat si e super nasoala asa, fara sare. deci cred ca l noi mamaliga va fi peste 1 an, cu sare....


Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12)

Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/

Offline

 

#13 2010-09-01 12:00:56

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: diversificarea

bre chestia cu sarea e o prostie... nu ii place ca nu are sare. da' el stie cum e cu sare ca sa faca diferenta? esti culmea...evident ca tie nu iti place ca tu stii si reversul tongue da' na... big_smile


mami de minuni hjarta

Offline

 

#14 2010-09-01 13:49:54

flowerpot
Insomniac member
Inregistrat: 2009-02-24
Mesaje: 5465

Re: diversificarea

Mamele cu mai multa experienta, de unde cumparati ficatul? De la supermarket? Cum il preparati sa iasa ca o pasta?
Si de la curcan ce le dati de mancare? Piept sau puple? Cum le preparati?


in a very beautiful way, our child teaches us - if we listen - what love is.
bebe

Offline

 

#15 2010-09-01 14:00:36

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: diversificarea

flower eu ficatul il iau din hipermarket - ori de calarasi ori fragedo pt cele care stiu marcile astea. mai am un magazinas jos care aduce vrac de la o ferma din zona si cand nu am mai iau de la ei. ficatelul il fierbi 10 minute si dupa ori il dai prin sita mica de ceai apasandu-l cu o lingurita pana trece pe partea cealalta roi direct la bender. e mai avantajoasa varianta cu sita pt ca nu trec si pielitele, atele si ce mai ramane pe acolo, ci doar carnita.

curcanul ca si puiul trebuie dat din fiecare parte a lui. pieptul contine niste proteine, pulpele altele, aripioarele altele, etc. pt inceput cel mai bun e pieptul, evident. dar nici copanelele nu is de lepadat mai incolo big_smile


mami de minuni hjarta

Offline

 

#16 2010-09-01 14:06:38

flowerpot
Insomniac member
Inregistrat: 2009-02-24
Mesaje: 5465

Re: diversificarea

MUltumesc mult, O'hara. teiubesc


in a very beautiful way, our child teaches us - if we listen - what love is.
bebe

Offline

 

#17 2010-09-01 14:11:15

adinagrig
Insomniac member
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2008-06-05
Mesaje: 8701

Re: diversificarea

fetelor, super topicul asta cu diversificarea, nu mai salvez ca banuiesc ca ramane aici...


9 ani de copilarie ....

Offline

 

#18 2010-09-01 14:13:09

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: diversificarea

si intrebai de preparare la curcan. pana sa ajungi sa ii dai mancare gatita gen tocanite, etc fa-l simplu fiert si apoi bagat la blender cu legumele. da o aroma faina carnea fiarta la legume. chiar miroase a supica big_smile

uitasem ieri la schema sa va zic de grasimi. astea pot fi introduse incepand cu 6-7 luni, depinde cat de avansate sunteti la diversificare. le puteti introduce in luna in care ati bagat carnita. in prima faza se adauga o lingurita de ulei de masline extravirgin crud cand bagati legumele la blender deci nu la fiert. dupa ce ati introdus iaurtul buteti pune si un varf de lingurita de unt (noi foloseam de la president ca e singurul fara sare. acum folosim dorna ca e singurul bio). cand puneti unt nu mai e necesar uleiul.

tot pe la 7 luni puteti introduce si spanacul. asta merge f fain in combinatie cu piureul de cartofi si/ sau galbenusul de ou si poate si o lingura de iaurt. atentie insa la spanacul luat din piata care contine cantitate crescut de nitriti/ nitrati. cel mai bine e sa il luati la pungute congelate care contin ca niste bulete de spanac. cand clocoteste apa aruncati o buleta de aia, lasati 5 minute si gata spanacul. nici nu va trebuie mai mult cantitativ.


mami de minuni hjarta

Offline

 

#19 2010-09-01 14:38:40

katami
Platinum member
De la: sapte coline - orasu, nu vinu
Inregistrat: 2008-01-09
Mesaje: 20382

Re: diversificarea

n-am zis ca nu ii place ca nu e cu sare, am zis ca nu ii place pt ca e NASOALA. nu stie el ca e buna cu sare, asta e clar. stie doar ca fara e naspa lol

baai, uitasem de spanac. ia sa caut si io (da' ce te face sa crezi ca ala congelat nu e plin de nitrati?)

dorna e singurul bio? si restu' au sare? ce faza... nu stiam. eu foloseam albalact, ala "comunist", stiam ca e unul dintre putinele alimente "bio" de pe piata...

io carne iau de la o sursa bio, a gasit-o maica-mea si ne tinem de ea dance


Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12)

Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/

Offline

 

 Acum



   

Footer-ul board-ului



© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.