homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Anticonceptionalele si cancerul

#1 2006-04-13 18:46:49

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

Anticonceptionalele si cancerul

Se face foarte multa discutie pe tema asocierii dintre utilizarea anticonceptionalelor orale si cancerul(fie el de sin,de col uterin sau hepatic).In realitate lucrurile stau astfel:
1.Anticonceptionalele nu produc cancer de sin dar pot accelera dezvoltarea unui astfel de cancer daca el exista deja.
2.Anticonceptionalele sunt considerate a fi factor de risc suplimentar in aparitia cancerului de col uterin prin doua mecanisme principale:nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala care sunt un factor de risc pentru cancerul de col si permit  se pare inceperea vietii sexuale la virste tinere precum si existenta partenerilor multiplii(factori importanti de risc pentru cancerul de col)
3.Folosirea timp indelungat a contraceptivelor orale,in special a celor cu dozaj crescut de hormoni(nu se mai folosesc astazi) si in special la femeile cu antecedente de hepatita B, poate predispune la carcinom hepatocelular.
4.Utilizarea indelungata de anticonceptionale combinate este factor de protectie pentru cancerul de endometru si pentru cel de ovar(riscul de cancer scade cu 40-50%la 5 ani de utilizare)
Stiind in egala masura ca orice tip de cancer este conditionat genetic(deci el poate aparea sau nu la interactiunea cu factorii de risc doar daca ai gena),ce atitudine credeti ca ar trebui sa avem fata de anticonceptionale?

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

#2 2006-04-13 22:19:36

eakarina
Full member
Inregistrat: 2006-01-12

Re: Anticonceptionalele si cancerul

grea intrebare ne-ai pus docoressa!dupa ce am citit cele de mai sus,nu ma gandesc sa renunt la antibebe.cred ca tb asta e ceva asemanator cu povestea drobului de sare...dc imi cade in cap..dc nu-mi cade-n cap..dc fac cancer .. dc nu fac cancer..?

A gandi e cea mai dificila munca, probabil de aceea o fac atat de putini.

#3 2006-04-14 10:10:54

Al Pacino
Administrator

Aveti dreptate, amindoua.Chiar asa si stau lucrurile.In plus,intotdeauna se tine cont(e valabil pentru orice fel de tratament) de raportul beneficii/riscuri.Si daca beneficiile sunt mai mari decit riscurile atunci ti le asumi pe cele din urma.

#4 2006-04-14 12:33:54

Al Pacino
Administrator

Sa ne intelegem, riscul genetic are oarsce legatura cu ereditatea dar nu este musai....

#5 2006-05-01 09:27:31

kahlua
Membru
Inregistrat: 2006-05-01

Am citit articole pro si contra folosirii anticonceptionalelor : unele anticonceptionale previn cancerul de san dar pot  provoca pe cel de ovare, etc. Avantaje si dezavantaje. Mama mea a avut cancer. Chist la san - dupa operatie si analize a fost de gr II, tumoare beninga. Dupa 5-6 ani a reaparut - metastaza, dar care nu s-a putut trata sad
Avand in vedere istoria, sa am curaj sa iau anticonceptionale ?

Ultima oara a fost editat de kahlua (2006-05-01 20:16:57)

Publicitate

loading...

#6 2006-05-02 10:41:26

Al Pacino
Administrator

Evident ca sa ai curaj. Sub supravegherea medicului insa, nu de capul tau
Imi permit sa te corectez:cancer=tumora maligna, tumora benigna nu e cancer.

#7 2006-07-12 14:06:31

euali
Membru
Inregistrat: 2006-07-12

mie mia zis o doamna de la planificare familiala ca anticonceptionalele te protejeaza impotriva cancerului. voi nu ati auzit nimic de asta?

#8 2006-07-12 14:08:03

ZZZZ123
Addicted member
De la: Never-ever-land
Inregistrat: 2006-05-19

eu am auzit si am si citit. se pare ca exista anumite tipuri de cancer care au o incidenta mai mica la femeile care iau pastile. dar e vorba de cancerul specific feminin (cancer de san de exemplu)

Nobody home

#9 2006-07-14 12:10:07

Al Pacino
Administrator

doctoressa a scris:

4.Utilizarea indelungata de anticonceptionale combinate este factor de protectie pentru cancerul de endometru si pentru cel de ovar(riscul de cancer scade cu 40-50%la 5 ani de utilizare)

....mie mi se pare suficient de clar...anticonceptionalele ofera protectie impotriva cancerului de endometru si de ovar(sunt specific feminine spre deosebire de cel de sin pe care il pot face si barbatii( destul de rar ce-i drept)

#10 2006-07-26 17:27:22

Assanda
Membru
Inregistrat: 2006-04-07

Buna,

Am si eu o problema. Iau anticonceptionale de vreo 4 ani. Am facut si pauze mai lungi de 6-7 luni si mai scurte... Am observat ca atunci cand fac pauza am niste probleme: balonari si constipatie cu toate celelalte simptome: burta se mareste in volum si e tare si dureroasa.
Credeti ca are o legatura? E important pentru ca am si probleme cu hemoroizii si am auzit multe despre anticonceptionale si cancer de colon si nu stiu ce sa cred.
Stiu ca sfatul cel mai bun e sa merg la medic dar eram curioasa sa stiu daca mai are cineva simptomele mele.\
Mercic

#11 2006-07-26 18:16:37

marmota
Full member
Inregistrat: 2006-06-17

Pai de ce faci pauze mai ales daca pauzele iti dau asa probleme? Anticonceptionalele poti sa le iei linistita si fara pauze mai multi ani la rand.
Eu nu am auzit de vreo legatura intre antibebe si cancerul de colon, ci de alte tipuri de cancer. Cancerul de colon apare din alte cauze cum ar fi o alimentatie dezechilibrata (in care sunt favorizate proteine animale si defavorizate legumele si fructele adica fibrele). Intr-adevar, exista o legatura intre anticonceptionale si inflamatii ale venelor sau probleme circulatorii de acest gen (luand inconsiderare k faci referire la hemoroizii ganditu-te probabil k sunt niste dilatatii ale venelor de la nivelul anusului si rectului si de-aici sa apara probleme), dar hemeoroizii parca au alte cauze (alimentatie defectuoasa, sarcina, constipatie etc.).
Eu zic k intre antibebe si hemeroizi+cancer de colon n-ar fi mare legatura...
Ar fi bine sa ajungi la un medic sa-i rezolvi totusi k presupun k iti cauzeaza o serie de neplaceri...
Si daca te simti bine cu anticonceptionalele nu mai face pauze.

How good it is to live, even at the worst!

#12 2007-06-20 20:35:35

daniela75
Full member
De la: Rosiori de Vede
Inregistrat: 2007-06-14

Decat chiuretaje, mai ales pt noi cele cu rani pe col, mai bine anticonceptionale.... Apropo, Logestul are dozaj crescut de hormoni?

#13 2007-06-20 20:44:17

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18

nu - e printre cele cu continut scazut

mami de minuni hjarta

#14 2007-06-20 21:15:33

danuta_4u
Membru
Inregistrat: 2007-06-20

am si eu o nelamurire...iau diane 35 de o luna de zile la sfatul medicului endocrinolog si medicului ginecolog. Am sindromul ovarelor polichistice si acnee destul de grava mai ales pe spate si mi-au fost recomandata aceste pastile. in prima luna am inceput administrarea lor din a 5-a zi de menstruatie iar acum nu stiu...fac pauza de 7 zile sau iau pastilele tot din a5-a zi de menstruatie? va multumesc mult!

#15 2007-06-20 21:28:55

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18

daca faci pauza de 7 zile e clar ca le incepi din a 8-a zi, indiferent daca mai esti sau nu la menstruatie, indiferent a cata zi e.

mami de minuni hjarta

#16 2007-06-21 17:36:13

still_dreaming
Full member
De la: Yes we can!
Inregistrat: 2006-11-28

Eu cunosc pe cineva care a luat anticonceptionale timp indelungat, fara intrerupere.
prima data i le-a dat dermatologul ca zicea ca asa o sa ii treaca acneea .
Si acum are probleme in sensul ca nu poate sa ramina gravida.
Are 35 de ani si a oprit luare de anticoncetionale de 6 luni.

To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe.
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.

#17 2007-06-21 17:50:49

evilpink
Banat
Inregistrat: 2006-11-02

pai daca incearca de 6 luni sa faca un bebel chiar nu este mult ca na nu putem sa pocnim din degete si sa ramanem gravide e un intreg proces biologic.daca trece mai mult de un an atunci sa isi puna semne de intrebare si poate problema nu este la ea ci la partener.smile

VOI SPERANZE CHE SPERAI,SORRISI E PIANTI MEI.PROMESSE DI ALLEGRIA E SOGNI IN CUI VOLAI.
VENTO SOFFIERA,LA PIOGGIA PIOVERA, LA NEBBIA VELERA, IL SOLE PICCHIERA.ED IL RICORDO.IL RICORDO DI TE NON PASSA MAI.

puss puss puss

#18 2007-06-22 13:00:46

Al Pacino
Administrator

ralucaelena, ai foarte multa dreptate....nici eu nu puteam spune mai bine

#19 2007-08-21 23:34:11

vanilia
Full member
Inregistrat: 2007-08-01

am luat destul de mult postinor in trecut, la intervale destul de mici. acum doua luni circa am suferit o sarcina extrauterina, desi am luat postinor din nou.
cum pot evita cancerul de col? mi s-a extirpat o trompa, nu vreau alte probleme. exista vitamine, ceaiuri, etc., pt evitarea acesui tip de cancer? la ce varsta apare?

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.