Sangerare abundenta si persistenta post erad ( sechele vasculare)
- Pistruiata
- New member
- Inregistrat: 2009-07-23
Sangerare abundenta si persistenta post erad ( sechele vasculare)
Buna ziua!
Nu pot sa cred ca problema mea e unica. In ciuda rezultatelor bune pe care le detin ( hpv,biopsie col uterin,secretie,pap), colul meu arata foarte urat (exprimarea dr.). Schematic, am sa va relatez istoria colului meu: - acum 15 ani am tratat o rana pe col prin cauterizare , rezultat col roz bon'bon; urmatorul pas :gravida - acum 4 ani, la 6 luni dupa a-2-a nastere, la primul pap: cervicita cronica (urmat tratam polyginax ovule) ASCUS persistent - dupa un an si jumatate ,cu acelasi diagnostic : - fac testare HPV :rezultat negativ la cele 37 tipuri - repet pap-ul: frotiul comporta celule malpighiene superficiale si intermediare cu modificari reactive citoplasmatice-vacuole, granule, minime modif.nucleare si numeroase polimorfo asociate inflamatiei , celule cilindrice endocervicale normale, prezente organisme cianofile piriforme, cu nucleu vezicular excentric si granule eozinofile in citoplasma. concluzie: frotiu negativ pt o leziune intraepiteliala/maligna ,cu modificari reactive non-neoplazice asociate inflamatiei - colposcopie 1:col hipertrofic, ectopie periorificiala cu mucoasa pavimentoasa trofi ca jixtajonctional(?) ; arie circumferentiala congestiva , cu vase scurte, mai vizibile paracuomimural(?) drept, iod negativa, prelungi ta posterior spre FDS post(?) ; recomandare: control histopatolo gic dupa pregatire antiinflamatorie.
- biopsie: - fragment de col uterin acoperit de metaplazie scuamoasa imatura si matura ce prezinta intinse eroziuni si numeroase polimorfo neutrofile intraepiteliale; - zona limitata ce prezinta caracter de displazie simpla (CIN I); - corionul subepitelial prezinta f marcat infiltrat inflamator subacut difuz nespecific si marcate hemoragii recente difuze ; concluzie: - modificari reactiv-reparatorii epiteliale scuamoase tipice; - displazie epiteliala scuamoasa simpla (CINI) a colului uterin ; - cervicita subacuta eroziva nespecifica cu hemoragii intinse subepiteliale. - erad : "nu a fost necesara lasarea unei mese in vagin ,astfel ca nu tb sa reveniti la control in ziua urm." fara niciun tratament post erad. - rezultat histopatologic fragment 21mm/4mm erad :- ectopie cervicala periorificiala intinsa ; - cervicita subacuta nespecifica cu intinse zone erozive ; - modificari reactiv-reparatorii epiteliale,tipice si nespecifi ce la nivelul colului uterin .
- colposcopie post erad (din cauza aparitiei sangerarii la orice atingere usoara a colului, la 4 luni dupa erad) - col cicatriceal ,cu orificiul beant dupa erad; - JSC pe exocol,in vecinatatea orificiului extern; - zona de transf.normala, matura,la periferia unei ectopii cu papile aglutinate pe alocuri (debut metaplazie) - zona prezinta hipertrofie vasculara tipica,cu vase dispuse radiar fata de orificiul cervical si lacuri sanguine. concluzie: fara anomalii semnificativ colposcopic; - dupa 6 luni - repet pap-ul : frotiu negativ pt o leziune intraepiteliala sau maligna ; - examen de secretie: leucocite polimorfo numeroase,flora microbiana moderata, f.m.-tip bacili gram pozitiv , candida :frecvente filamente miceliene si spori ( din cauza antibioticelor pt gat). - urmat tratament: - cervugid o cutie, mycosyst, viviflor (colpita mixta) - utrogestan 3 luni (sangerarea intre menstre pusa pe seama unei dereglari hormonale,(fara efect); -dupa alte 9 luni ( in tot timpul acesta am sangerat cam din a-12-a zi pana la menstra, continuu) repet pap : - frotiu negativ pt o leziune intraepiteliala/ maligna; - modif.reactive non-neoplazice asociate cu inflamatia si de tip parakeratozic; Ca recomandare: - continuarea supravegherii citologice a colului pe termen lung; - pentru stab.periodicitatii adecvate a acesteia, recomandam retestare HPV - si efectuez si un examen de secretie vaginala : leucocite morfo rare, flora saraca, candida absent. Beton!
Dupa toate acestea, la 2 ani dupa aparitia acestei sangerari anormale si inexplicabile) ,mi-am luat inima-n dinti si am sunat-o pe d-na dr. care mi-a efectuat eradul ,s-o rog sa ma vada ,fiindca sangerarea nu disparuse nicicum . M-a trimis sa fac si alte investigatii inainte sa ma vada, si anume histeroscopia, (metoda de explorare a uterului), pentru a depista o cauza exacta (banuiala de polip uterin, cervical,etc) . In afara sangerarii, i-am spus d-nei dr. ca simt si-o durere in col, prezenta chiar de la 4 luni post erad. Insa dansa mi-a spus ca, colul nu doare. Intr-o saptamana fac si histeroscopia cu rezultatul: endocol de aspect normal, cavitate uterina cu pereti regulati, cu mucoasa in faza secretorie, ostiumuri tubare vizibile permeabile.
Cu certitudinea ca sangerarea este de unde eram eu convinsa, merg la d-na dr.pentru o noua colposcopie ; rezulat: - col de volum normal cu orificiul extern in fanta transversala; - exocol cu zona de transf.normala cu numeroase sechele vasculare sub forma unor lacuri sanguine, ce sangereaza abundent si persistent in momentul atingerii. - pe buza anterioara se obs.o fisura ce poate proveni din locul de montare a pensei de col cu ocazia histeroscopiei; - zona de transf.se afla la periferia unei ectopii cu papile mici aplatzate si cu vase hipertrofice, dispuse radiar; - JSC pe exocol; endocol proximal fara modif.semnif.colposcopice; mucoasa vaginala trofica,fara semne inflamatorii. Concluzie: sechele vasculare post electrorezectie (posibil focare de endometrioza) Recomandare: ar fi utila o verificare histopatologica in vederea cf endometriozei. Daca focarele de sangerare sunt doar cicatrici vas- culare, se poate recurge la distructia lor printr-o cauterizare profunda. Insa , cand d-na dr. mi-a spus ca nu se astepta s-arate colul meu in halul asta, n-am mai auzit nimic, n-am mai priceput nimic din ce urma sa-mi zica. doar franturi din : " inainte de a trece iarasi printr-o biopsie ,sa-ncercam sa oprim menstra pt 6 luni sau macar 3, cu ajutorul anticonceptionalelor. Dar nu stiu de ce; Sunt foarte dezamagita si suparata pe mine,in acelasi timp, ca nu m-am gandit de 2 ori,inainte sa fac eradul.Toate mi se trag din cauza lui.
Intrebarile mele ar fi :
1. Ce dereglari s-ar produce in organismul meu in perioada aceea de 3 luni,cu anticonceptionale, tinand cont ca sunt in evidenta la dr.Lesaru cu mastoza ,displazie de sani fara noduli in prezent?
2. E posibil ca aceste complicatii sa apara din cauza ca nu mi s-au mai aplicat mesele acelea, chiar daca inaintea interventiei, d-na dr.ma pusese in tema cu lucrul acesta ? 3. Ce-nseamna cauterizare profunda? Risc sa dau din ulta in alta? 4. Va rog, sfatuiti-ma si pe mine, nu stiu ce sa fac, n-am mama, n-am tata, decat pe voi .
Iertati-mi acest mesaj lung. Promit ca nu mai fac
a
- Pistruiata
- New member
Re: Sangerare abundenta si persistenta post erad ( sechele vasculare)
Nu ma poate ajuta nimeni ?
Doctoressa, te rog, spune-mi parerea ta . Stiu ca m-am lungit, dar am zis ca un amanunt poate sa conteze f.mult.
- Al Pacino
- Administrator
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-01
1.nu risti nimic, 3 luni de contraceptive orale nu iti vor agrava mastoza mai cu seama ca spui ca acumnici nu ai vreo modificare la nivelul sinilor. In schimb, daca opresti 3 luni menstra, deci impiedici endometrul sa se dezvolte, asta da ceva informatii despre existenta/NU A ENDOMETRIOZEI...foarte util dupa parerea mea Lacurile alea cu singe aparute cred ca nu le poti atribiu nimanui, daca vrei sa gasesti vinovat...asa a fost sa fie, nu cred ca se putea prevedea. Despre eventualul risc al unei cauterizari profunde pentru a inchide cicatreicile vasculare nu stiu sa spun prea multe...insa cred sincer ca merita cauterizat daca se dovedeste a fi cazul, cu scopul de a opri aceste singerari....eventual, cu rezultatele investigatiilor in mina, mai cere si o a doua parere
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre medic.
- Pistruiata
- New member
iti multumesc foarte mult, doctoressa ! Pe 26 aprilie voi merge la d-na dr.Dinca si revin cu vesti, sper ele... bune.
- AndaF
- New member
- Inregistrat: 2011-04-20
Buna seara. Sunt un membru nou si sper sa ma descurc pe acest forum . Mi-am creat un cont pe acest forum tocmai pentru ca am citit cateva dintre intrebarile si raspunsurile voastre despre ERAD si sper sa ma puteti ajuta si pe mine cu informatii. Eu am facut ERAD acum 4 luni si jumatate, iar la ultimul control, saptama trecuta, inca nu se videcase colul. Mi s-a spus sa revin in iulie iar pana atunci sa fac tratament cu Colpotrophine. Pe mine ma sperie insa intervalul acesta foarte mare de timp, fapt pt care am mai cerut o opinie si mi-a fost recomandata conizatia, motivand ca daca nu s-a vindecat pana acum, nici nu se mai vindeca. Ce parere aveti? Multumesc
- Pistruiata
- New member
Buna si Hristos a inviat! Am fost ieri la d-na dr. Dinca. Ati avut dreptate, fetelor,e o doctorita de exceptie...numai din cateva vorbe, fara s-apuce sa-mi vada colul, si-a dat seama ca de vina de sangerarea mea sunt sechelele. M-a-ntrebat doar unde am facut eradul si in care iaurt trebuia sa suflu ( exprimarea d-nei dr. care mi-a recomandat eradul), pe semne ca si-a dat seama c-a fost o eroare medicala. Trebuie sa urmez un tratament o perioada cu extract de afin si detralex ( tratament al manifestarilor insuficientei venoase) . M-as bucura sa raspund la el. Oricare ar fi procedura ulterioara, eu de la d-na dr. nu mai plec. Daca nu ma trimitea ginecologul meu la clinica unde m-am investigat acesti 3 ani de chin ( una foarte cunoscuta pe patologia colului), poate o depistam pe d-na dr. de atunci si colul meu era cel mai frumos
Anda, daca esti din Bucuresti , ti-o recomand cu incredere pe aceasta doctorita.
- AndaF
- New member
Adevarat a Inviat! Multumesc mult pentru raspuns! Eu incerc acum sa imi fac o programare la MICOMI, care am inteles ca este o clinica specializata in patologia colului. Dna dr. Dinca despre care vorbesti unde poate fi gasita?
- Pistruiata
- New member
Anda, eu de-acolo am plecat si uite-ma in ce stadiu sunt dupa 3 ani . Doctorita Dinca consulta la Sanador, dar si la Polizu. Poate mai stiu fetele in ce loc o mai poti gasi...
- AndaF
- New member
Mie mi-a fost recomandata acesta clinica pentru ca este considerata singura specializata in patologia colului. Dar banuiesc ca asa se intampla "la pomul laudat...". M-am regasit in rezultatele pe care le-ai postat, si eu am lacuri sangvine si ma incearca acelasi sentiment ca poate nu trebuia facut eradul. Desi nu imi este de niciun folos sa ma mai gandesc acum. Dar sunt speriata si as vrea sa se rezolve cat mai repede problema, pentru ca ne dorim un copil. Dr Dinca ti-a spus ca se va rezolva cu tratament sau ca e posibil sa fie nevoie de o noua interventie?
- Pistruiata
- New member
Anda, nu s-a pus problema de nicio interventie... deocamdata. Am intrat si am citit pe alte forumuri despre detralex si cica se administreaza pe-o perioada de cel putin 3 luni. Dac-ar fi dupa mine, as fi grabit putin mai mult acest procedeu de oprire a sangerarii, indiferent de severitatea lui, pentru ca nu mai suport sa vad atata sange ,luna de luna. Ca sa nu mai spun ca si viata mea sexuala e data peste cap. Nu mi-am permis sa pun prea multe intrebari din prima, mai ales ca fusese chemata la o operatie in spital ce a retinut-o 2 ore si era f grabita. Pe 10 mai ne vom vedea din nou, pentru ca atunci am si rezultatele la citotest, secretie si culturi col. Poate o sa am norocul s-o gasesc mai libera atunci si s-o-ntreb mai multe. Da, asa e, m-am dus legata la ochi la "pomul laudat" din 2 motive: dupa ASCUS-ul meu am luat legatura cu obstreticianul meu care m-a trimis acolo si mai stiam din surse sigure ca d-na Mihaela Badea este una dintre cele mai bune in patologia colului. Am zis ca merg la sigur. Numai ca, dansa nefacand interventii (erad,conizatii) decat colposcopii, am rugat-o sa-mi recomande pe cineva si asa am ajuns pe mainile doctoritei cu care lucreaza dansa.
sanatate muuulta!
- Pistruiata
- New member
Anda, am uitat sa-ti spun : si mie mi-a recomandat doi dr. ginecologi, care nu-s specializati in probleme de col, sa-mi scot colul ca tot am 2 copii; dar nu s-au gandit ca n-am nici macar 40 ani. Au vazut colul sangerand , dar niciunul nu s-a gandit ca exista posibilitatea sa nu fie cancer, ci doar niste vase puternic vascularizate. Papanicolau era ok, in repetate randuri, deci cum poti sa spui asa ceva?
Cu atat mai mult, la tine au trecut doar 4 luni de la erad, ai sanse mari sa te vindeci mai repede. Gandeste-te ca eu m-am intors tot la 4 luni de la erad (pentru ca aveam durere in col si sangeram si-ntre menstre) la dr.care m-a operat ca sa-mi spuna, dupa ce mi-a facut colposcopia, ca sunt bine sanatoasa, cand eu sangeram ca naiba. Clar, n-a vrut sa-si asume vina...Dar si eu am gresit c-am crezut-o, ma multumeam ca citotestele aratau bine...
- AndaF
- New member
Mie mi-a spus un dr. ginecolog odata ca "asa suntem noi ginecologii, ne place sa taiem", probabil ca de-asta ne tot sugereaza diferite interventii in detrimentul tratamentelor. Eu cand am citit mesajul tau initial, doar ce primisem recomandarea sa fac conizatie. Dar am mai cerut o a doua parere, iar aceasta parere a fost ca ar fi bine sa astept rezultatul de la testul Papanicolau si HPV. Intre timp, am obtinut rezultatul analizelor: pap a iesit II cu recomandarea de repetare dupa efectuarea unui tratament antiinflamator, iar HPV negativ. Dupa ce am avut rezultatele am incercat sa-mi fac o programare la dna dr Dinca la Sanador si mi-au spus ca urmatorul lor liber este pe 18 iulie. Tu ai reusit sa te mai duci la ea? Ai gasit-o la Sanador sau in spital?
- Pistruiata
- New member
Anda, chiar azi m-am vazut cu d-na doctor. Am fost dupa rezultate la pap, culturi si secretie. A iesit doar o inflamatie, drept pentru care trebuie sa fac tratament si-apoi sa ne revedem. Oricum nu scap de cauterizare a vaselor/capilarelor de sange, insa dansa prefera ca aceasta sa se efectueze pe-o portiune mai restransa ; pentru asta mi-a dat tratament preoperator ca apoi sa fie mai putin de "sudat"...
Imi pare rau ca n-am mai intrat si sper sa nu fie tardiv ; da ,poti suna la spital si te programezi la dansa de pe-o luna pe alta. Eu chiar am putut sa ma reprogramez, pentru ca nu-mi trecuse menstra si eram programata si la o eco transvaginala. Iti trimit pe mail nr.de telefon al spitalului si interiorul la care poti face programare. Iti doresc numai bine!
- AndaF
- New member
Iti multumesc pt raspuns! Pe mail nu a aparut nimic, nu stiu daca nu ai apucat sa-mi trimiti nr. de tel sau nu am selectat eu optiunea atunci cand m-am inscris pe acest forum. In alta ordine de idei, daca inteleg bine faci acum tratament cu detralex pt reducerea sechelelor vasculare, dar in final tot vor trebui cauterizate? Ti-a explicat in ce consta procedura, daca implica anestezie si ce fel de anestezie? Eu intre timp am fost la "pomul laudat", stii ca iti spusesem ca incercam sa obtin o programare. Si m-am gandit ca daca tot am obtinut-o, nu-mi strica inca o opinie (cam a 3-a in cazul meu!) Iar opinia a fost ca aceste sechele se intampla la majoritatea interventiilor pe col, (deci se pare ca nu suntem in niciun caz exceptii, ceea ce ma linisteste putin ) si ca nu mai am nimic de facut. I-am spus dnei dr. ca vrem un copil si a zis ca nu vede niciun impediment pt a ramane insarcinata, chiar mai mult, colul va suferi modificari pe timpul sarcinii si nu are sens sa ne batem capul acum. Dar nu stiu cum va reactiona colul la contact, pt ca noi suntem intr-o perioada de abstinenta de la sfarsitul anului trecut. Si ma gandesc ca de fapt voi avea exact aceleasi probleme pe care le ai tu si deci nu pot astepta sa raman insarcinata, sa nasc etc si apoi sa-mi bat capul. Asa ca as vrea sa merg si eu la dna dr Dinca. Daca poti, trimite-mi te rog mail cu nr de tel. Multumesc si iti doresc sa se rezolve cat mai repede problema!
- Pistruiata
- New member
Buna, Anda!
Deci, sa-nteleg c-ai fost la Micomi pana la urma. Si pot sa ghicesc si cine anume ti-a spus ca deseori se-ntampla sa ramai cu sechele dupa erad. Daca ti-o spunea alt medic, poate mai credeam...Daca d-na dr.Dinca m-a-ntrebat cine mi-a facut eradul, e clar ca ea e vinovata. Putea sa ma-ntrebe orice altceva , nu ?
Apropo, tu unde l-ai facut? Ai urmat vreun tratament post erad?
Da, acum urmez un tratament pt o inflamatie, se pare ea cam veche, si pentru care d-na dr. cu pricina n-a binevoit sa-mi dea tratament la timpul potrivit . Ma tot complimenta," daca a iesit pap-ul bine, ce mai conteaza ca sangerati in afara menstrei, faceti din 6 in 6 luni pap-ul". Sa nu mai aud de MICOMI .Nu mai stiau pe ce sa-mi mai ia banii. Analizele imi ieseau ok (cica),si pentru ca tb sa mai cotizez din cand in cand, s-au gandit ei sa mai repet HPV-ul ca-i doar 480 ron , in conditiile in care am acelasi partener si nu se pune pb unei infidelitati. Da,corect, daca la pap ar fi aparut ceva atipic,as mai fi zis, insa asa?
Si nu este un tratament musai pentru inflamatie ci si o procedura premergatoare cauterizarii vaselor. Ideea e ca, cu acest tratament sa obtinem o ingustare a vaselor, a suprafetei de cauterizat, tocmai pt a nu interveni pe-o suprafata foarte intinsa. Probabil, se intervine sub anestezie, nu stiu. Stiu doar ca m-a rugat sa ne vedem dupa 2 luni, in conditiile in care tanti de la care am plecat, (si tie ti-a zis) ca nu mai e nimic de facut. De stricat e usor, de reparat e mai greu, cred si eu... Sa-nteleg ca si tie -ti sangereaza colul la cea mai mica atingere? Pentru ca am mai auzit de un caz cu sechele, care nu se manifesta la fel.
Incerc sa-ti mai trimit inca o data, am dat click pe e-mail-ul galben si am trimis mesajul. Chiar ma surprinde ca nu l-ai primit. Hai ca mai incerc ...pup si sanatate multa
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|