homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Problema administrare Duphaston

#1 2012-03-13 22:04:23

Allyna20
New member
Inregistrat: 2008-12-01

Problema administrare Duphaston

Buna seara,
saptamana trecuta am fost diagnosticata cu un chist pe ovarul stang, avand un diametru de 7-8 cm. In urma rezultatului analizelor VSH si CA 125 foarte bun, am ales sa urmez calea medicamentoasa, in schimbul unei operatii. Astfel, medicul mi-a prescris un antiinflamator, un antibiotic si Duphaston. Problema aparein momentul admnistrarii celui din urma medicament, pe care mi l-a prescris incepand din cea de-a cincea zi de menstra timp de 20 de zile, dar in locul menstrei, ieri (in a 33- zi) am avut o scurgere maronie, urmata de cateva picaturi, iar azi doar o secretie maro. Pot considera ca menstra a aparut ieri?

#2 2012-03-13 22:12:14

eph
Hero member
Inregistrat: 2011-04-06

Re: Problema administrare Duphaston

eu zic ca poti sa consideri. si acum? nu ti-a dat si anticonceptionale?

#3 2012-03-13 22:42:14

Allyna20
New member

Ms pt raspunsul prompt. Legat de anticonceptionale, mi-a spus ca Duphaston actioneaza la fel ca ele. Tratamentul acesta mi l-a prescris doar pt o luna, dupa care, mi-a spus ca daca nu e eficace, o sa-mi recomande altul, pe baza de Diane timp de 3 luni.

#4 2012-03-14 09:19:34

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

Allyna20 a scris:

Ms pt raspunsul prompt. Legat de anticonceptionale, mi-a spus ca Duphaston actioneaza la fel ca ele. Tratamentul acesta mi l-a prescris doar pt o luna, dupa care, mi-a spus ca daca nu e eficace, o sa-mi recomande altul, pe baza de Diane timp de 3 luni.

Fa un test de sarcina inainte de a incepe duphaston
existenta unui chist unic, doar pe un ovar, nu justifica administrarea Diane-35

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

#5 2012-03-14 11:31:53

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16

de ce sa faca test de sarcina inainte de duphaston? huh duphastonul nu dauneaza sarcinii; dimpotriva, ajuta la fixare. antibioticul si antiinflamatorul pot face rau in caz de sarcina. in plus, nu a zis nimic de posibilitatea de a fi insarcinata, presupun ca s-a protejat.
cum sa nu fie diane35 potrivite ca tratament pt un chist de 8 cm? daca ele nu, atunci ce? chiar daca e unic, e mare!

Allyna20, eu vad doua probleme aici:
1. duphastonul luat din ziua 5 in ziua 25 e cea mai mare prostie ever!!! te rog mult, nu repeta greseala pe care am facut-o eu in urma cu 5 ani si pe care am regretat-o luna de luna, timp de un an. la fel mi s-a prescris, pt un chist ovarian de 4 cm, dar pt 3 luni. dupa 3 luni, chistul de 4 cm era bine merci, la aceleasi dimensiuni, dar pe celalalt ovar imi aparuse unul de ~3.5 cm. pe langa asta, a inceput sa-mi intarzie ciclul de la 2 saptamani in sus, asta de fiecare data, in conditiile in care inainte aveam ciclu regulat. un an de zile am avut menstruatia tot o data la 6-7 saptamani. abia dupa un an (in care n-am mai luat niciun medicament) s-a reglat si am scapat si de unul din chisturi (celalalt e endometriozic si nu-l pot elimina decat prin operatie).
scurgerea de alaltaieri nu e menstruatia. trebuie sa astepti sa curga sange, sa aiba culoarea rosie ca sa o poti considera menstra. sper ca nu iei duphaston zilele astea, pt ca atat timp cat il iei, nu poate sa se instaleze menstruatia.
de regula, duphastonul se ia din ziua 16 pana in ziua 25, unde ziua 1 e prima zi in care sangerezi ca la o menstruatie obisnuita.

2. chistul e foarte mare! pericolul sa se sparga si sa provoace o hemoragie e maricel cesafac. e foarte riscant sa stai asa si sa incerci sa-l micsorezi cu duphaston. cred ca mai indicate erau anticonceptionalele (diane), mergeau mai la sigur decat duphaston-ul. dar varianta cea mai sigura si preventiva e laparoscopia. te sfatuiesc sa mai discuti cu un medic.

multa sanatate!

Publicitate

loading...

#6 2012-03-14 15:08:13

Allyna20
New member

Posibilitatea de a fii insarcinata este exclusa. Abia astazi a aparut sangerarea.
Operatia as vrea sa o aman momentan. Doctorul mi-a mai spus ca, indiferent, daca scap de chist prin operatie sau prin tratament, ovarul meu este compromis, adica nu mai produce ovule. Iar in momentul operarii, mi-a spus ca va vedea daca il poate "salva" sau va fi extras odata cu chistul.

#7 2012-03-17 11:17:29

kathrynn
Hero member
Inregistrat: 2009-08-24

Acum aprox o saptamana am primti un tratament cu duphaston pt un diagnostic destul de vag. Scrie pe reteta "boala inflamatorie pelvina cu tulburari de ciclu" (Daca am descifrat bine).
Doctorita a zis sa incep sa il iau din a 15-a zi a menstruatiei si dupa cum i-am zis eu atunci data ultimului ciclu trebuia sa le incep in caetav zile. Doar ca acasa cand m-am uitat pe calendar mi-am dat seama ca i-a zis gresit data aia, ca de fapt imi venise mai repede si deja trecusera si 15 zile dupa. oricum am inceput sa iau tratamentul si tocmai ce am citit mai sus ca pana iau Udphaston nu-mi vin cicilul? Sigur-sigur?
Bine, ca hemoragia din cauza careia m-am dus la doctor nu da semne ca s-ar reduce ba din contra ... Mi-a zis sa fac tratamentul 2 luni, la ciclu am alte medicamente de luat si apoi sa revin la control. Poate imi trece luna viitoare...

Shorty, we can switch positions
From the couch to the counters in my kitchen

#8 2012-03-17 23:21:32

Allyna20
New member

Buna seara, imi poate recomanda cineva in ce moment al zilei sa iau Duphaston ( dimineata, la pranz sau seara)? Inainte de masa, sau dupa?

#9 2012-03-17 23:59:59

kathrynn
Hero member

Mie mi-a prescris dimineata si seara dar nu mai stiu daca inainte sau dupa masa. Cel mai bine intreaba medicul care ti l-a prescris.

#10 2012-03-19 11:13:44

anca90
Platinum member

Allyna20, nu conteaza cand il iei pt ca e hormon, nu-ti afecteaza stomacul. daca ti-a pescris doar unul pe zi, il poti lua oricand, dar sa fie cam la aceeasi ora in fiecare zi. daca ai 2 de luat, atunci iei dimineata si seara (indiferent de masa), la 12 ore distanta.

kathrynn, nimic nu e "sigur-sigur" cand e vorba de hormoni. cel mai frecvent asa se intampla: cat timp iei duphaston, nivelul de progesteron e suficient de ridicat incat sa nu se declanseze menstruatia. dar e posibil si ca organismul tau sa declanseze sangerarea de la un nivel mai ridicat de progesteron, deci nu te poti baza pe asta ca pe o tehnica de amanare a menstruatiei.

acum, despre ce hemoragie e vorba? daca vrei sa dai mai multe detalii... daca sangerezi neincetat de la ultima menstruatie, nu cred ca duphastonul e solutia hmm. sangerarea poate fi de la bip. ce tratament ti-a dat pt asta? ce ai inceput sa iei pana in prezent? cum era ciclul pana luna aceasta de a scris doctorul "tulburari de ciclu"? nu e prea clar ce ti se intampla; poate te putem ajuta mai mult daca dai mai multe detalii.

#11 2012-03-19 13:37:56

Allyna20
New member

Ms Anca, am inceput sa iau Duphaston la pranz, inainte de masa.

#12 2012-03-20 00:02:47

Rose
Hero member
Inregistrat: 2007-08-30

Anca, cum poate sa fie sangerarea de la bip? Adica, sangerarea nu este hormonala? Bip afecteaza hormonii? De fapt, am mai auzit ca anexita poate da tulburari de ciclu, dar care-i mecanismul? (Daca stii cumva...Am de mai multa vreme nelamuririle astea si vad ca tu esti in tema)

21.04.2013 -  bebic Bebe Chitaila
www.pisicamov.ro

#13 2012-03-20 11:33:01

anca90
Platinum member

Rose, nu stiu nici eu exact care e mecansimul, dar sangerarea nu apare intotdeauna pe baza hormonala. stii ca unele femei care au rana pe col, sangereaza la contact. la bip se poate inflama si endometrul si cred ca asta influenteaza menstruatia. la mine s-a manifestat astfel: menstruatia a intarziat vreo 4-5 zile (presupun ca din cauza ca ovarele erau inflamate, secretia de hormoni a fost influentata), iar cand a aparut, am avut vreo 6 zile doar spotting - cred ca sangerarea usoara provenea de la endometrul inflamat + o oarecare doza de progesteron ce nu putea sa scada complet din cauza ovarelor inflamate.
in cazul lui kathrynn, daca uterul e inflamat, endometrul nu se poate reface si de aici sangerarea continua.
^ astea sunt doar presupuneri, numai un medic ne poate lamuri ce se intampla de fapt.

Ultima oara a fost editat de anca90 (2012-03-20 11:34:13)

#14 2012-03-20 13:39:28

Al Pacino
Administrator

anca90 a scris:

de ce sa faca test de sarcina inainte de duphaston? huh duphastonul nu dauneaza sarcinii; dimpotriva, ajuta la fixare. antibioticul si antiinflamatorul pot face rau in caz de sarcina. in plus, nu a zis nimic de posibilitatea de a fi insarcinata, presupun ca s-a protejat.
cum sa nu fie diane35 potrivite ca tratament pt un chist de 8 cm? daca ele nu, atunci ce? chiar daca e unic, e mare!

Allyna20, eu vad doua probleme aici:
1. duphastonul luat din ziua 5 in ziua 25 e cea mai mare prostie ever!!! te rog mult, nu repeta greseala pe care am facut-o eu in urma cu 5 ani si pe care am regretat-o luna de luna, timp de un an. la fel mi s-a prescris, pt un chist ovarian de 4 cm, dar pt 3 luni. dupa 3 luni, chistul de 4 cm era bine merci, la aceleasi dimensiuni, dar pe celalalt ovar imi aparuse unul de ~3.5 cm. pe langa asta, a inceput sa-mi intarzie ciclul de la 2 saptamani in sus, asta de fiecare data, in conditiile in care inainte aveam ciclu regulat. un an de zile am avut menstruatia tot o data la 6-7 saptamani. abia dupa un an (in care n-am mai luat niciun medicament) s-a reglat si am scapat si de unul din chisturi (celalalt e endometriozic si nu-l pot elimina decat prin operatie).
scurgerea de alaltaieri nu e menstruatia. trebuie sa astepti sa curga sange, sa aiba culoarea rosie ca sa o poti considera menstra. sper ca nu iei duphaston zilele astea, pt ca atat timp cat il iei, nu poate sa se instaleze menstruatia.
de regula, duphastonul se ia din ziua 16 pana in ziua 25, unde ziua 1 e prima zi in care sangerezi ca la o menstruatie obisnuita.

2. chistul e foarte mare! pericolul sa se sparga si sa provoace o hemoragie e maricel cesafac. e foarte riscant sa stai asa si sa incerci sa-l micsorezi cu duphaston. cred ca mai indicate erau anticonceptionalele (diane), mergeau mai la sigur decat duphaston-ul. dar varianta cea mai sigura si preventiva e laparoscopia. te sfatuiesc sa mai discuti cu un medic.

multa sanatate!

Anca....am zis sa faca testul de sarcina din pricina caracteristicilor menstrei....si iarta-ma da nu intotdeauna e bine sa fixezi excesiv vreo sarcina....si progestativul de sinteza nu e cher ce-a mai de dorit chestie la fatul de sex feminin?
Si cred ca a gresit ea cind a scris 7-8cm, cred ca sunt mm de fapt.
Si nu inteleg in baza carei judecati medicale ti se pare tie ca e de preferat un antitestosteronic pentru a rezolva problema unui chist unic de ovar....
Si mai cu seama mi se pare mie sau ai aerul ca stii mai multa medicina decit mine cit si decit medicul care a vazut-o pe ea?????

#15 2012-03-20 14:55:32

anca90
Platinum member

nu am aerul ca stiu mai multa medicina (teorie), ci ca am experienta, practica. tot un medic m-a vazut si pe mine cand mi-a prescris schema aia aiurea de duphaston care m-a dereglat un an de zile.
nu cred ca ii dadea sa faca CA 125 pt un chist de 8 mm. din ce a mai scris Allyna dupa, se intelege ca chistul are intr-adevar 8 cm.
AC ar putea rezolva problema chistului nu prin caracterul antitestosteronic (nu eu am propus Diane, ci medicul care a consultat-o), ci prin blocarea ovarelor pt o perioada de timp.

imi poti spune te rog ce efect(e) poate avea progesteronul sintetic asupra fatului de sex feminin?

#16 2012-03-20 16:38:59

Al Pacino
Administrator

pilozitate in exces...
diane-35 rezolva eficient(mai eficient decit alt contraceptiv), excesul de testosteron, nu formatiunile de pe ovar.
extrem de sigur, o formatiune de 8cm nu este de natura functionala. Asa sa te gindesti ca se simte prin burta la palpare la dimensiunea asta deci da simptomatologie algica(dureroasa) importanta
daca este insa de 8mm(cum eu continui sa cred), destul de multicel si asta fie vorba intre noi daca te raportezi la dimensiunea ovarului, merita sa incerci sanctiune medicamentoasa.
CA 125 nu se indica functie de dimensiunea formatiunii

#17 2012-03-20 17:22:02

anca90
Platinum member

doctoressa, eu chiar n-am auzit ca vreun medic sa ia in calcul operatia si markerii tumorali pt un chist de 8 mm. Allyna spune ca i s-a propus operatia desi CA125 a iesit bine, deci nu e nimic de speriat la chistul acela in afara de marime. de regula chisturile de cativa mm sunt neglijate (daca sunt putine), pt ca de cele mai multe ori se resorb de la un ciclu la altul... sau cresc nesimtit de mult, pana ating 8 cm. spui ca un chist care la origini a fost functional nu poate sa creasca atat?

poate mai intra Allyna sa ne spuna dimensiunea exacta de la ecografie smile.

legat de efectul anticonceptionalelor asupra chisturilor, sunt atatea cazuri in care s-au micsorat chisturile de pe ovare dupa administrarea de AC timp de cateva luni.

Ultima oara a fost editat de anca90 (2012-03-20 17:24:24)

#18 2012-03-20 23:24:14

kathrynn
Hero member

anca90 a scris:

kathrynn, nimic nu e "sigur-sigur" cand e vorba de hormoni. cel mai frecvent asa se intampla: cat timp iei duphaston, nivelul de progesteron e suficient de ridicat incat sa nu se declanseze menstruatia. dar e posibil si ca organismul tau sa declanseze sangerarea de la un nivel mai ridicat de progesteron, deci nu te poti baza pe asta ca pe o tehnica de amanare a menstruatiei.

acum, despre ce hemoragie e vorba? daca vrei sa dai mai multe detalii... daca sangerezi neincetat de la ultima menstruatie, nu cred ca duphastonul e solutia hmm. sangerarea poate fi de la bip. ce tratament ti-a dat pt asta? ce ai inceput sa iei pana in prezent? cum era ciclul pana luna aceasta de a scris doctorul "tulburari de ciclu"? nu e prea clar ce ti se intampla; poate te putem ajuta mai mult daca dai mai multe detalii.

Anca, nici mie nu mi-e clar ce se intampla si in plus am senzatia ca doctorita asta ma trateaza cam superficial. Nu cred ca a durat 1 minut (pe ceas) ecografia.
Inital in decembrie cand am avut o sangerare in a doua parte a ciclului (cam de la ovulatie pana la ciclul urmator) a zis ca am un folicul inflamat pe un ovar si ca de la ala e posibil sa sangerez si ca foarte probabil o sa se desprinda la ciclu. Sincer, nu mai stiu daca am luat ceva sau nu atunci. Apoi 1-2 luni n-am avut nimic, acum in martie iar mi-a aparut sangerarea si dupa ecografia aia super rapida a zis ca am ceva dereglare hormonala (mi-a explicat dar asa de rapid ca acum nu mai in minte) si mi-a dat tratamentul asta.

Nu stiu ce e "bip" ....
M-am saturat ca de cateva luni nu mai pot sa fac sex ca lumea si ma tot plimb la doctor sad

#19 2012-03-21 07:58:57

Al Pacino
Administrator

bip inseamna Boala Inflamatorie Pelvina

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.