homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Testosteron mare

#1 2012-05-15 11:54:58

mirem
New member
Inregistrat: 2012-05-15

testosteron mare

Buna ziua,

M-am hotarat sa caut singura care este cauza hirsutismului care ma chinuie de 20 de ani. Am facut urmatoarele analize: ACTH, cortizol seric, DHEA-S, 17 - hidroxiprogesteron, estradiol si testosteronul liber. Toate au iesit in limite normale, mai putin 17 hidroxiprogesteronul, care e de 15 de ori mai mare decat valoarea normala, iar testosteronul liber e de 8 ori mai mare decat limita maxima a valorilor de referinta de pe buletinul de analize. As vrea sa stiu ce poate fi si mai ales daca este tratament pentru asa ceva. Vreau sa spun ca la pubertate mi-a aparut parul pe fata, si de asemenea tot atunci am inceput si sa ma ingras. De atunci ma tot chinui sa imi tin greutatea sub control.Niciodata(de la pubertate incepand) nu am fost slaba, dar am reusit sa ma mentin in limite acceptabile, insa acum am luat-o razna bine de tot si nu stiu ce sa fac. Fac sport(de 3 ori pe saptamana), nu mananc gras, nu paine, nu dulciuri, foarte rar (o data pe luna) ceva prajit. Am fost la 4 endocrinologi si toti mi-au spus ca nu am nimic, deoarece nu am caractere masculine, nu avut niciodata probleme cu ovarele, infertila nu sunt, am 2 copii, si o sarcina intrerupta deoarece nu era momentul, dar eu ma umflu pur si simplu. Parul de pe fata l-am rezolvat local, nu pot spune ca mi-a reaparut, dar sunt foarte ingrijorata de partea cu ingrasatul. In ultima luna, desi pe cantar m-am ingrasat cu numai 2 kg, la haine am cu 2 numere mai mult.

#2 2012-05-15 12:03:25

gargarita
Moderator
Inregistrat: 2008-01-27

Re: testosteron mare

mirem, e clar ca o problema este.
si eu am testosteronul liber crescut si 17-OH progesteronul mare. dar doar foarte putin peste limite. hirsutism am si eu din plin, probleme cu greutatea nu prea. eu n-am mers mai departe cu investigatiile caci nu puteam face tratamente la vremea respectiva, dat fiind ca incercam sa raman insarcinata.
si pur si simplu mi-am scos din minte treaba asta, aveam altele mai serioase pe care sa ma concentrez. poate ar trebui sa mai dau si eu pe la medic.
cauta-ti un medic bun si arata-i analizele. ceva nu functioneaza bine si daca te deranjeaza simptomele e clar ca trebuie actionat.

#3 2012-05-16 08:41:54

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

17-hidroxiprogesteronul creste, cel mai adesea, atunci cind exista un deficit de 21-hidroxilaza insa creste deasemenea si in caz de tumori de glanda suprarenala sau de ovar, cu actiune endocrina. Este principalul marker al hiperplaziei suprarenala congenitale. Daca asta e problema, (si e destul de probabil sa fie asa)tratamentul e cu prednison.
Uite un articol pe acesta tema:
http://www.paginamedicala.ro/articole/H … ilaz__102/
Sfatul meu e sa cauti un endocrinolog, cu analizele tale si cu articolul in mina, sa caute sa puna diagnostic pentru afectiunea ta si tratamentul ei

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

#4 2012-05-16 10:03:57

mirem
New member

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Am citit articolul despre hiperplazia adrenala congenitala, dar nu ma prea regasesc in simptomele acelea. De fapt acesta a fost si motivul pentru care toti doctorii m-au trimis acasa, la epilat, respectiv la slabit. Nu am nimic masculin in mine. Am talie, am forme feminine, nu am voce groasa. Ciclul menstrual imi vine regulat, in fiecare luna, de ramas gravida am ramas de fiecare data cand nu am fost atenta, iar cand m-am hotarat sa fac copiii nu a trebuit decat sa renunt la metodele de protectie si am ramas in prima luna dupa. Doar ca ma ingrasam mult mai repede decat era normal, dar am considerat ca este un factor genetic si nu am dat importanta. M-am chinuit cu diete si sport si cum spuneam nu am depasit limitele acceptabilului. Problema acum este ca inainte de ciclu cu vreo 2-2.5 saptamani incep sa ma umflu. Trebuie sa imi iau haine mai mari, pentru ca ale mele ma strang in acea perioada. Ma simt groaznic pana imi vine ciclul, parca stau sa explodez, parca tot interiorul meu e sub presiune. Am mai avut senzatia asta in sarcina cand simteam ca am pielea prea stramta pentru cat sunt de mare. In aceasta perioada ma si ingras vreo 4-5 kg, desi nu mananc decat mancare dietetica, parca tot ce mananc se depune indiferent de tipul de alimentatie. Cand imi vine ciclul ma dezumflu din prima sau a doua zi, si de pe o zi pe alta slabesc vreo 2 kg, desi am aceiasi alimentatie si nu fac nimic in plus. Oricum, sa merg in ritmul acesta cu aprox 3 kg pe luna e mult, zic eu. Si chiar daca nu mananc nimic, am incercat, de proba si asta, nu dau jos niciun gram( am rezistat o saptamana fara mancare si nimic), desi am facut si sport. ACTH-ul e normal, cortizolul seric la fel, nu l-am facut pe cel din urina inca, dar totusi, sunt toate normale. Cu 17 hidroxiprogesteronul am fost la medic si ca si ceilalti, m-a trimis acasa si mi-a dat pastile de slabit. Atunci m-am dus si mi-am facut testosteronul liber si am constatat ca e foarte mare.  La ginecolog am fost, mi-a spus ca e totul ok, un ovar se prezinta ca inainte de menopauza, dar celalalt e perfect functional. Voi mai merge la un endocrinolog, sa vad ce zice, sper ca de data asta se va gasi un tratament adecvat.

#5 2012-05-16 13:24:43

Al Pacino
Administrator

eu insist totusi pe ideea de a merge sa discuti despre hiperplazia adrenala....adica sa le pui tu tema in dezbatere....daca vrei. Chiar daca nu esti infertila si nu ai vocea groasa...cum nu suntem facuti la strung, asta nu exclude diagnosticul...

Publicitate

loading...

#6 2012-05-17 09:45:03

mirem
New member

am fost la medic si intr-adevar se pare ca ar fi acest deficit de 21-hidroxilaza, dar pentru orice siguranta trebuie sa fac si rmn-ul. mi-a mai spus doctorul ca sunt o perna de apa si de aceea ma simt asa umflata si ca nu sunt alte tratamente decat cu anticonceptionale. eu am luat, mai demult, diane 35 si nu numai ca nu au avut niciun efect, dar m-au si ingrasat. de atunci am o retinere mare fata de anticonceptionale, deoarece si asa am probleme cu greutatea, daca mai adaug si efecte de acest gen ca urmare a anticonceptionalelor, unde ajung?! dar orice ar fi, trebuie sa fac ceva, deoarece si doctorul a spus ca va valorile testosteronului sunt foarte mari - "uriase".
si as mai avea o intrebare, daca este posibil: trebuie neaparat sa incep tratamentul cu anticonceptionale dupa ce vad rezultatul de la rmn, sau pot sa iau medicatia si sa fac rmn-ul in timp ce sunt sub tratament? nu de alta, dar programarile la rmn dureaza mult si asta ar insemna sa nu fac nimic inca vreo 2 luni, iar eu as incepe imediat.
multumesc anticipat.

#7 2012-05-30 15:56:03

Al Pacino
Administrator

inca odata, tratamentul e cu PREDNISON, nicidecum cu anticonceptionale. Fireste deci ca nu te-au ajutat in nici un fel Diane-35, insa cu ingrasatul mai e de discutat.
personal as astepta sa fac RMN-ul....20 de ani nu te-ai grabit si te grabesti acum acum?
Poate mai cauti si in alte parti programare la RMN, unde nu dureaza chiar o vesnicie

#8 2012-08-08 14:23:45

mirem
New member

buna ziua,

multumesc frumos pt raspunsuri. am facut rmn-ul si a iesit perfect, nimic in plus, nimic in minus, nici la suprarenale, nici la ovare.
in concluzie doctorita mi-a prescris anticonceptionale yasmin. nu mi-a dat prednison, deoarece cortizolul a iesit f bine la analize si nu era necesar, asa mi-a spus doctorita.
cert este, ca dupa o luna si jumatate de cand iau anticonceptionalele am reusit sa slabesc 7 kg, fara efort, ba as putea spune ca mananc mai mult decat inainte. firele de par, cele care au mai ramas, au o crestere foarte inceata, fata de cea anterioara, deci pot spune ca acest tratament, in cazul meu, are efect. acum, intrebarea mea este cat timp pot lua anticonceptionalele, deoarece am inteles ca imediat ce intrerup tratamentul valorile redevin foarte mari deoarece acea enzima inceteaza sa se mai produca? si daca nu le pot lua mult timp ce alterative as avea?

#9 2012-08-08 17:17:43

Nicole_
Hero member
Inregistrat: 2011-04-02

le poti lua cat timp doresti sa nu ramai insarcinata.
Eu iau anticonceptionale de 5 ani, si nu am facut nicio zi de pauza din momentul in care am inghitit prima pastila (bine, exeptand cele 7 zile de pauza intre blistere, sa nu ma intelegi gresit, ma refer ca nu am facut intrerupere o luna, doua trei etc... )

daca tie ti le-a dat pt alte probleme, nu stiu ce sa zic daca o sa iti reapara daca ai inceta cu ele. Sti cum e, e posibil sa da, e posibil sa nu. Nu ai de unde sa stii cum va reactiona corpul tau

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.