homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Statutul profesional al partenerilor

#1 2013-08-30 13:42:00

das
New member
Inregistrat: 2012-07-21

Statutul profesional al partenerilor

Relatiile in care un partener are mai mult succes pe plan profesional decat celalalt, functioneaza?
Daca tu ai o simpla functie de muncitor necalificat iar partenerul tau o functie importanta, nu te-ai simti inferior(oara) ? Cum functioneaza acest lucru?

Pentru mine e oarecum esential ca partenerul meu sa aiba un statut egal cu al meu, sau eu sa-l am egal cu al lui. Altfel nu m-as vedea intr-o relatie de genul. Nu m-as simti comfortabil ca eu sa fiu o simpla doamna ce se ocupa cu curatenia iar sotul meu sa fie inginer la o companie mare. M-as simti intotdeauna inferioara iar asta mi-ar afecta foarte mult increderea in mine si ulterior, ar afecta rolul meu in relatie. Parca tot timpul ar trebui ca el sa fie cel care ia decizii astfel ca eu m-as pierde. Cam asa vad eu lucrurile. Voi?

#2 2013-08-30 13:54:43

alinda
Diamond member
Inregistrat: 2008-01-07

Re: Statutul profesional al partenerilor

nu-i vorba de diferenta de statut profesional, e vorba de diferenta de pregatire care este la baza diferentei de statut.
mai exact, unul are studii superioare, altul nu. de aici rezulta o diferenta majora in gandire/idealuri.
la inceput dragostea poate fi mare, poate exista o atractie care sa compenseze pe moment diferenta intre parteneri. dar mai tarziu apar discrepantele care devin tot mai vizibile odata cu trecerea timpului. cum se simte partenerul mai modest dpdv al educatiei intre colegii sau prietenii celui cu studii? sau invers, ce face cel cu studii in mediul celorlalti?

Ultima oara a fost editat de alinda (2013-08-30 13:56:11)

"I am the Lizard King, I can do anything."- Jim Morrison

#3 2013-08-30 14:21:33

sub
Platinum member
De la: BV
Inregistrat: 2010-05-29

pentru mine nu e esential. atat timp cat noi, ca si cuplu ne-am descurca (si eu as accepta-o asa), nu vad problema. in ziua de azi poti sa ai si studii superioare si sa fii "doamna aia care se ocupa cu curatenia", cunosc f multe cazuri, si mai toti pe care-i stiu sunt fericiti, chiar daca ea nu lucreaza spre exemplu. situatia da, ar fi mai trista daca ai avea si studii superioare si tot nu ai un statut pe plan profesional, dar daca partenerul te accepta asa si te ajuta cu ce poate, nu ar trebui sa te simti inferioara.
asa ca, raspunsul la prima ta intrebare cred ca e "depinde de cuplu".

nu au treaba deciziile luate in cuplu cu faptul ca unul lucreaza si altul nu, pt. ca nu inseamna ca el e seful si face doar cum vrea el.

Ultima oara a fost editat de sub (2013-08-30 14:24:09)

Success is simple. Do what's right, the right way, at the right time.

#4 2013-08-30 14:22:23

alinda
Diamond member

da, poti sa fii doamna de la curatenie si cu trei facultati. dar gandesti altfel decat colegele de mop wink

Ultima oara a fost editat de alinda (2013-08-30 14:23:24)

#5 2013-08-30 14:25:51

pink_martini
Hero member
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-08-08
Site

O facultate nu intotdeauna te face mai destept

"Ai nevoie de atat de putin pentru a fi fericit" - Armand

Ma plangeam ca nu am bani de sandale, pana cand am intalnit un om fara picioare

Publicitate

loading...

#6 2013-08-30 14:29:47

Violete.Purpurii
Diamond member
De la: Honolulu
Inregistrat: 2010-07-29

sustin, ce a spus alinda.
nu m-as simti bine (probabil) intr-un alt mediu decat cel in care m-am format. nici printre prietenii sotului meu de pe santier, dar nici printre nu stiu ce savanti ai lumii!

#7 2013-08-30 14:32:49

Melita
Hero member
Inregistrat: 2011-01-07

das a scris:

Nu m-as simti comfortabil ca eu sa fiu o simpla doamna ce se ocupa cu curatenia iar sotul meu sa fie inginer la o companie mare. M-as simti intotdeauna inferioara iar asta mi-ar afecta foarte mult increderea in mine si ulterior, ar afecta rolul meu in relatie. Parca tot timpul ar trebui ca el sa fie cel care ia decizii astfel ca eu m-as pierde. Cam asa vad eu lucrurile. Voi?

ti-ai raspuns singura. nu ai suficienta incredre in tine. de ce sa ia el mereu decizii? tu de ce sa nu poti? poate e satul de luat decizii la serviciu si cand vine acasa nu mai vrea sa dea de aceiasi munca. sau daca vrea sa fie seful si acasa poate ca nu vrea acest rol pe deplin, poate vrea sa-ti ceara sfatul si astfel sa luati decizii impreuna.
cred ca mai degraba e o problema celuilalt de a se simti inferior ceea ce nu trebuie sa existe intr-o relatie sanatoasa.
intr-o relatie fecare isi are rolul bine stabilit. in fond, sti de la inceput cu ce se ocupa partenerul, nu? daca nu ti-ar conveni nu ai mai continua. daca partenerul cu studii superioare il accepta pe celalalt fara studii superioare si il trateaza ca pe egalul sau, acelasi lucru ar trebui sa faca si cel fara studii superioare. si ce atata accent pe niste studii superioare. poate cel care nu le are nu le-a putut dobandi ca nu a avut posibilitati financiare sau ceva serios l-a impiedicat sa mearga mai departe. asta nu inseamna ca daca nu are studii superioare neaparat are un nivel mai mic de a gandii. dimpotriva, poate fi mai ager decat celalalt

”Cata bucurie vi s-ar asterne pe chip, daca v-ati demachia de rautati si invidii...” (Mihaela Radulescu Schwartzenberg)

#8 2013-08-30 14:34:53

alinda
Diamond member

mi se pare mie sau discutia asta aluneca si ea pe panta cat-de-proaste-sunt-scolile-de-azi-si-cat-de-inculti-sunt-absolventii-de facultate?
aici nu era vorba de nivelul de pregatire sau ignoranta al celor cu studii superioare, era vorba de discrepantele intre parteneri cu pregatiri diferite.
faceti un exercitiu de imaginatie: sub, ca tot esti absolvent de facultate, ai merge la cheful de craciun al firmei cu prietena ta vanzatoare la chiosc? (a nu se subintelege ca am ceva cu vanzatoarele, era un simplu exemplu). cam cum ar putea ea sa tina pasul cu glumele si discutiile voastre? sau ce ar putea ea povesti interesant pentru voi, cum si-a uitat o babuta restul pe tejghea?
mergand mai departe, cum ne-am simti noi, oameni cu un nivel de pregatire obisnuit, intr-un grup de profesori de la Harvard? cam penibil, nu?

#9 2013-08-30 14:37:08

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21

ok, poate nu neaparat de studii, daca insistati ca studiile nu conteaza, dar de mentalitate, mod de gandire, limbaj
v-ati simti confortabil cu un partener care nu vorbeste corect limba romana sau ale carui interese sociale si culturale sunt net diferite de ale voastre ? credeti ca pe termen lug merge o relatie din asta in care unul e savant ci celalalt analfabet ? si aici nu vorbesc de relatiile de putere din cuplul respectiv, ci de comunicare in primul rand, ca dupa o vreme esti nevoit sa mai stai si de vorba cu cel de alaturi si trebuie sa ai despre ce sa vorbesti
exact cum zice alinda... si poate nu e vorba ca mi-e jena ca x e vanzator, dar vine la petrecere eventual scuipand seminte si fredonand o manea, zic si eu lol nu ca sunt snoaba, dar parca nu mi s-ar parea ok (asta daca in intimitate nu m-ar deranja, ceea ce iar mi se pare greu de crezut)

Ultima oara a fost editat de heimdall (2013-08-30 14:41:41)

#10 2013-08-30 14:41:14

Melita
Hero member

alinda, nu are cum sa fie o diferenta atat de mare... cam rare poveste cu printi si fete obisnuite in viata reala...
mie mi s-a parut mai mult o frustrare a initioatoarei care se vede inferioara din cauza unor studii si uita ca fiecare are rolul lui.

”Cata bucurie vi s-ar asterne pe chip, daca v-ati demachia de rautati si invidii...” (Mihaela Radulescu Schwartzenberg)

#11 2013-08-30 14:43:27

alinda
Diamond member

dar nu era vorba de printi si de fete obisnuite aici, era vorba de dorel de la santuri vs. doamna doctor

mai, ca tot sunteti toate studente/masterande/absolvente de facultati, voi chiar v-ati trai viata alaturi de un zidar?  va
(si nu-mi ziceti acum ca zidarul e un Einstein fara noroc in viata, abandonat de parinti si crescut de maimute)

Ultima oara a fost editat de alinda (2013-08-30 14:45:42)

#12 2013-08-30 14:44:05

Melita
Hero member

heim , ca de fiecare data ai pus punctual pe i. iti dai seama ca unul care da pe langa de destept ce e nu o sa aiba ce vorbi nici la prima intalnire cu un partener care are creierul cat o nuca. poate se naste o relatie bazata pe sex...si atat, ca acolo nu ai nevoie de prea multe cuvinte si clar nu o sa functioneze.

Ultima oara a fost editat de Melita (2013-08-30 14:45:11)

#13 2013-08-30 14:48:20

Melita
Hero member

alinda eu am un caz concret cu o tipa care a facut mutre ca ea e medic chirurg si nu umbla cu oricine. si acum, la 40 de ani se casatoreste cu un tip care lucreaza la cfr. daca lasa nasul mai jos si se uita ca nici ea nu e cine stie ce zana acum avea si copii. peste jumatate din viata i s-a dus doar pt ca vroia si ea un doctor. uite ca pt ea nu a mai fost.

la fel o vara de-a lu maicamea. o placea un tip din liceu dar ea nu l-a vrut ca nu era de nasul ei. a ajuns sa fie directoare la o banca, tipul lucreaza la o firma locala de instalatii centrale. la 40 de ani, si-a dat seama ca a trecut viata pe langa ea si ghici cu cine s-a maritat? cu tipul din liceu, care sincer, daca as fi fost in locul lui nu as fi luat-o pt ca spre deosebire de el, ea are ochelari de cal

Ultima oara a fost editat de Melita (2013-08-30 14:52:15)

#14 2013-08-30 14:53:29

Violete.Purpurii
Diamond member
De la: Honolulu
Inregistrat: 2010-07-29

meli, pai mai are si ea de prins un tren. ce sa faca? sa ramana domnisoara batrana? de cele mai multe ori nu merge asa. cunosc angajati la cfr cu studii universitare lol

ce treaba au ochelarii de cal huh  huh ?

Ultima oara a fost editat de Violete.Purpurii (2013-08-30 14:56:12)

#15 2013-08-30 14:56:18

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21

Mel, eu din asta nu inteleg ca a procedat ea gresit atunci neaparat, ci ca a ajuns acum de disperare sa faca un compromis
si cum spuneam, nu e vorba de diplome, e vorba sa ai ce vorbi si cum vorbi cu omul ala, fie ca e muncitor sau academician, sa nu-ti fie jena cu el nici in lume, ca asta va avea oricum consecinte in cuplu

#16 2013-08-30 14:57:07

alinda
Diamond member

asa, si? asta se cheama dragoste/potrivire pe termen lung? se cheama compromis si frica de singuratate.

#17 2013-08-30 15:01:16

Melita
Hero member

heim, asta incercam si eu sa spun. daca ai ce vorbi unde e problema? daca fiecare reuseste la randul lui sa se integreze in cercul celuilalt de prieteni, unde e problema? problema e la bibilica pt ca doamana care face curatenie e suficient de mandra incat sa nu accepte ca sotul ei e inginer. in cazul asta ar face bine sa-si gaseasca un dorel ca ea, dar nici pe ala nu-l accepta ca doar e dorel si ea vrea mai mult. de obicei persoanele astea sfarsesc prin a face compromisuri.

#18 2013-08-30 15:06:38

das
New member
Inregistrat: 2012-07-21

Inainte de toate, vreau sa precizez ceva: Melita .  Era o intrebare din categoria ?hai sa vad ce spun si altii? Nu sunt in situatia respectiva. Doar ca nu pot spune ca nu m-am gandit la ce s-ar intampla cu relatia daca eu nu m-as ridica la nivelul lui.
Nu e vorba daca te accepta partenerul. El te poate accepta asa cum esti, cine esti, dar nu stiu daca tu te poti accepta in relatie cu el. Si da, poate fi vorba de mandrie.
Cum s-a mai zis, la o petrecere de firma, in care toata lumea "buna" fac glume si tu n-ai habar ca de fapt, e o gluma, pentru ca nu ai inteles nimic din ce s-a spus.

Nu m-am referit la faptul ca nu ai putea contrui un viitor alaturi de un om inferior din punct de vedere al "diplomelor" dar egal in ceea ce priveste gandirea. M-am referit mai mult la lupta interioara, la sentimentul pe care ti-l confera situatia in sine, la mandria pe care o ai sau nu de te simti sau nu bine in aceea situatie.

Am avut un exemplu, ur?t, ?n familie. Tatal meu s-a hotăr?t ca la ani buni dupa terminarea liceului sa faca facultatea pe care la 20 de ani nu a putut-o face din motive financiare. De acolo, parca totul s-a dus pe r?pă. Mama mea nu a putut accepta inferioritatea care automat i se acorda și nu de către tatăl meu, ci poate mai mult de ideea ?n sine a unui statut mai bun. Tatăl meu nu s-ar fi simtit niciodată rău de față de ea la evenimente, dar ea s-ar fi simtit. Nu bag m?na ?n foc, dar cred că acesta e unul din motivele pentru care ei au divorțat. "
Da, poate problema e la "bibilica", Melita.

Ultima oara a fost editat de das (2013-08-30 15:18:46)

#19 2013-08-30 15:09:27

jeannie
Addicted member
Inregistrat: 2010-07-13

alinda a scris:

da, poti sa fii doamna de la curatenie si cu trei facultati. dar gandesti altfel decat colegele de mop wink

Da, din pacate in ziua de azi, chiar daca faci o facultate f grea, tot poti sa nu iti gasesti de lucru decat ca vanzatoare de cartofi sau maturatoare de strazi. Si ironia e ca, cu asemenea joburi, cel mai adesea esti mai bine platit decat un arhitect cu diploma angajat la o firma in domeniu. Cum se mai evalueaza, in acest caz, "statutul carierei"?

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.