homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Frotiu cu celule glandulare atipice - AGC de tip endocervical.

#1 2014-02-10 12:00:31

Blue33
New member
Inregistrat: 2014-01-16

Frotiu cu celule glandulare atipice - AGC de tip endocervical.

Buna!

A mai avut cineva acest diagnostic, frotiu actual cu celule glandulare atipice - AGC de tip endocervical?un procent semnificativ de citologii cu această interpretare au ca substrat o leziune scuamoasă de grad ?nalt sau anormalităţi glandulare intraepiteliale, precum și de v?rstă, se recomanda continuarea investigaţiilor cu colposcopie şi evaluarea endocolului.
Ce presupune acest diagnostic si oare la ce sa ma astept?
Care sunt pasii si ce implica?
Am gasit pe net urmatoarele informatii:
atipii glandulare ? AGC Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat anomalii ale celulelor glandulare din endocol. Se recomanda colposcopie.

Astept povesti si raspunsuri coffestudiu

#2 2014-02-11 09:27:52

Blue33
New member

Re: Frotiu cu celule glandulare atipice - AGC de tip endocervical.

Infectia cu HPV a disparut; inainte de a disparea, insa, a produs ceva in neregula in interiorul uterului si a modificat citologia, asta ce inseamna, exista tratament?

Mda....nu raspunde nimeni

#3 2014-02-11 09:58:15

jeannie
Addicted member
Inregistrat: 2010-07-13

Am gasit despre ele ca sunt, cum ai zis si tu, anomalii ale celulelor glandulare, "de semnificatie necunoscuta". Am gasit si ca ar avea legatura cu CIN II - III, ceea ce prezinta un risc.
In primul rand am gasit ca se impune o colposcopie (nu stiu daca videocolposcopia e neaparat mai buna) si medicul s-ar putea sa iti recomande chiar si o biopsie - pentru ca aceasta da un diagnostic de certitudine in cazul problemelor de col. Numai ca despre aceste celule glandulare am gasit acum, la o simpla cautare (intrucat nu cunosteam nimic despre patologia si conduita impusa de acest diagnostic), faptul ca se pot referi nu numai la probleme de col, ci si de endometru sau uter - cazuri in care biopsiile (din aceste tesuturi) cred ca sunt mai greu de prelevat si probabil nu la fel de relevante ca in cazul biopsiei din col.
Eu NU am studii de medicina, doar am citit foarte multe despre patologia apararului reproducator feminin, asa pentru mine, din cauza ca am nimerit la ginecologi care si-au batut joc, asa ca am decis sa ma documentez cat de cat.
In primul rand, trebuie sa iti gasesti un ginecolog BUN, eventual specializat in chirurgii histopatologice (sau asa ceva), pentru ca poate sa aiba o experienta mai buna in a te consulta si a sti ce este de facut. Celulele acelea glandulare ar putea sa nu insemne nimic, dar e mai bine sa fii prevazatoare.

Fetelor moderatoare, puteti sa o anuntati pe doctoressa sa isi dea o parere avizata in ce priveste acest diagnostic?

#4 2014-02-11 10:14:49

Blue33
New member

Multumesc Jeannie pentru raspuns, chiar sunt ingrijorata, am citit fel si fel de articole si in limba engleza si m-am alarmat si mai tare.Hpv-ul este un virus parsiv, inainte sa dispara, mi-a dat o ultima lovitura, nu stiu ce va urma..dar incerc sa fiu optimista
Maine sunt programata la colposcopie, o sa revin aici pe forum cu detalii. cesafac

#5 2014-02-11 10:54:20

Blue33
New member

AGC standuri pentru celule glandulare atipice. Celulele glandulare sunt celule care produc mucus si se afla in colul uterin sau uter. Acest rezultat inseamna ca unele din celulele glandulare nu sunt normale. Aceste modificari sunt de obicei mai grave. Persoanele care au AGC pot avea un risc mai mare de cancer al colului uterin. Medicul va poate efectua o colposcopie pentru a examina orice tesut care nu este normal.

Cancer????oh, Doamne!!

Publicitate

loading...

#6 2014-02-11 22:48:17

jeannie
Addicted member

Eu as merge la un ginecolog bun si l-as intreba in ce fel pot monitoriza sanatatea aparatului genital feminin, pana cand diagnosticul de AGC dispare de la Papanicolau: de exemplu, daca sunt relevante si cat sunt de relevante biopsierea de tesuturi sau un RMN de abomen inferior. Sau care dintre acestea ar fi mai recomandata, asta daca e cazul de asemenea investigatii neobisnuite. Am citit (repet, nu am studii medicale) ca AGC poate avea legatura cu adenocarcinoamele, deci intreaba ginecologul daca un RMN de abdomen inferior poate sa surprinda asa ceva in stadiu incipient - asta e doar parerea mea neavizata.
Este posibil ca - daca infectia HPV a disparut - vor disparea si "stricaciunile" produse de ea. Ideea e ca tu vei sti ca esti complet in regula atunci cand vei primi un rezultat Papanicolau de "frotiu inflamator" (clasa II) sau "frotiu normal" (clasa I).
E ciudat faptul ca, din ce am citit, se vorbeste despre o legatura a AGC cu "CIN II" si "CIN III", acestea fiind cu totul alte rezultate de Papanicolau si corespunzand claselor III-IV. Rezultatul tau actual e AGC, nu clasa III sau IV sau vreun CIN. Oricum, medicul ginecolog trebuie sa te indrume astfel incat sa se vindece celulele acelea atipice si sa ajungi la clasa II.

Un rol foarte important in ravagiile produse de HPV il joaca sistemul imunitar, de aceea e bine sa ai grija de el. Eu am aflat abia de curand ca sistemul nostru imunitar cica ar tine de sanatatea colonului si ca ajuta sa luam suplimente cu culturi probiotice (lactobacili, care daca sunt fixati pe tarata de psyllium cica sunt si mai ok) care sa refaca flora intestinala buna. In infectiile cu HPV, medicii dau ca imunostimulent Isoprinosine, dar nu stiu cum actioneaza acesta; in cazul tau, infectia cu HPV deja a disparut sau a ajuns la valori nedetectabile.

Mai exista un "diagnostic de incertitudine" printre clasificarile acestea, si anume "ASC-US" (celule atipice cu semnificatie nedeterminata); acesta se situeaza undeva la granita intre clasa II si clasa III, fiind "indecis", "neconcludent pentru leziune".
Legat de asta, eu ma gandesc ca si acest AGC e un fel de "diagnostic de incertitudine", pentru ca se refera la "celule glandulare atipice de semnificatie nedeterminata".

Eu am fost in trecut la multi ginecologi si am fost tratata foarte rau, pana cand am ajuns la Gynecoland, care mi s-au parut foarte profesionisti, de asta ti-i recomand; daca esti din Bucuresti, uita-te putin pe site-ul lor la specializarile pe care le au medicii de acolo; de asemenea, eu am gasit numai pareri bune despre ei pe net, de asta am si prins curaj sa ma duc la ei.

Ultima oara a fost editat de jeannie (2014-02-11 23:10:43)

#7 2014-02-12 09:37:34

Blue33
New member

Multumesc, Jeannie pentru sustinerea morala si pentru toate informatiilepe care mi le-ai scris si pe care le-am recitit de mai multe ori. Acum privesc lucrurile putin altfel, mai de sus si le vad mult mai clar si amanuntit si voi tine cont de ele. Azi merg la colposcopie, pentru ca m-am programat imediat ce am primit rezultatele si mi-a spus si doctorita.
Revin mai spre seara cu noutati!
O zi frumoasa!

#8 2014-02-13 10:13:35

Blue33
New member

Rezultat colposcopie:Satisfacatoare
Concluzii:ectopie
Mi-au facut curetaj endocervical,adica a razuit, a ciupit zona pentru prelevarea probei.trebuie sa astept o luna rezultatul biopsiei

Prea multe intrebari n-am pus pentru ca mi-a venit sa plang.
Starea mea....no comment drink
Cred ca pana imi vine rezultatul..ma dau cu bang
Daca era ceva grav nu trebuia sa apara la colposcopie?

Ultima oara a fost editat de Blue33 (2014-02-14 09:38:22)

#9 2014-02-14 09:39:10

jeannie
Addicted member

Te inteleg... E bine ca ti-a facut biopsie, ea oricum e cea mai sigura in ce priveste diagnosticul Papanicolau. Colul se va vindeca imediat de acea ciupitura; a fost o analiza despre care medicul a decis ca se impune in cazul tau.
Pentru ca a prelevat tesut din endocol, ma gandesc ca se va verifica si sanatatea endometrului, desi asta nu stiu sigur.
Iti tin pumnii sa iti iasa perfect biopsia. Practic vei avea un diagnostic Papanicolau mai cert.
Ecografie transvaginala ti-ai facut recent, da? Ca aia e asa, de rutina.
Pana peste o luna cand afli rezultatul biopsiei, ti s-a dat vreun tratament pentru AGC sau unul post-interventie?

L.E. La colposcopie, se vad doar leziuni de exocol.
Eu zic sa te linistesti un pic pentru ca problemele pe col/ uter, depistate din timp, se trateaza cu succes in ziua de azi, mai ales daca sunt depistate din timp, in gen 100% din cazuri. Mai problematic e la femei trecute de 50 de ani care stau de ani de zile fara sa mai mearga la controale regulate (nu fac control si testul Papanicolau o data pe an, asa cum ar trebui), ele avand o problema veche de ani de zile fara a sti (sau stiu ca au o problema, dar o ignora).
Si un AGC nu inseamna ca sigur ti se va gasi o leziune; poate fi doar o faza trecatoare. Tocmai de aceea ti s-a facut biopsia, ca sa se verifice daca e alarma falsa sau daca e ceva in neregula.

Ultima oara a fost editat de jeannie (2014-02-14 10:01:57)

#10 2014-02-14 09:48:58

Blue33
New member

Buna, Jeannie
Inca ma doare burta, adica na..nu ma plang..sau ma plang partydance cine ma mai intelege
N-am primit nici un tratament deocamdata...mi-a zis sa asteptam rezultatul.Pe buletinul de la colposcopie scrie ectopie.Aseara am reusit sa-i scriu un email doctoritei cu toate intrebarile care ma framanta, asa am corespondat de-a lungul timpului mereu.Acolo la cabinet..eram prea speriata sa mai pun vreo intrebare.Ecografie am facut si era totul ok.
Mi-a zis ca povestea cu AGC este alta, nu are legatura cu HPV-ul care l-am avut si care mi-a disparut nustiu

#11 2014-02-14 10:05:40

jeannie
Addicted member

Da, intradevar, de HPV am vazut ca da anomalii de celule scuamoase. Poate sa n-aiba nicio legatura.

#12 2014-02-14 11:07:11

Blue33
New member

Iti multumesc ca mi-ai fost alaturi zilele astea:))Sper sa mai vorbim, adica mi-ar placea...esti o prietena virtuala de nadejde.
O zi frumoasa!

Raspuns dr. primit azi
Examenul citologic este screening, adica un test care poate fi fals pozitiv sau fals negativ, destul de frecvent. Dupa cum v-am spus la colposcopie, sper ca acest rezultat sa fie fals pozitiv si sa avem un nou rezultat, bun, la biopsie si la urmatoarea testare citologica.
Cam atat....

Ultima oara a fost editat de Blue33 (2014-02-14 11:43:28)

#13 2014-02-18 10:42:48

Blue33
New member

Stie cineva ce este ectopia diagnosticata la colposcopie?

#14 2014-02-26 16:14:18

Blue33
New member

Doctoressa ..imi spune-ti  va rog ce inseamna ectopia vazuta la colposcopie, cu un diagnostic de ACG la Papanicolau?Multumesc

#15 2014-03-12 12:13:45

Blue33
New member

Rezultatul la biopsie mi-a iesit bun, deci testul Papanicolau (citologic) a fost fals pozitiv!Scriu toate astea poate pe viitor cineva va avea acelasi diagnostic si poate va dori sa stie mai multe despre AGC endocervical, este normal sa-ti faci griji, dar este mai bine sa astepti rezultatul de la biopsie apoi sa citesti tot ce se poate de pe net..ca altfel te ingrozesti si iti faci fel si fel de scenarii.

Rezultat histopatologic dupa curetaj endocervical:

Materialul tisular recoltat este reprezentat de:
?    fragmente de epiteliu scuamos;
?    fragmente de col uterin recoltate de la nivelul unei ectopii micropapilare ce prezintă metaplazie scuamoasă imatură şi matură cu marcată acantoză şi alungirea crestelor papilare. Corionul conţine glande mucosecretante şi discret infiltrat inflamator cronic dispus difuz.
Pe nici unul dintre fragmentele examinate nu se găsesc semne de inflamaţie virală specifică şi nici atipii citonucleare.

Diagnostic anatomo-patologic concluziv:

Ectopie micropapilară cervicală.
Modificări reactiv-reparatorii epiteliale scuamoase tipice şi nespecifice.

Cu bine!wink

Ultima oara a fost editat de Blue33 (2014-03-12 12:18:25)

#16 2014-06-24 21:35:09

pink_pop
Platinum member
De la: buc
Inregistrat: 2010-05-31

tocmai am primit si eu rezultatul de la pap: AGC-NOS. am inteles ca nu e vorba de o leziune, dar in timp ar putea degenera intr-o problema. Oare care sa fie cauza pentru diagnosticul asta? nu am cum sa ajung la o colposcopie de curand. sper sa reusesc sa repet luna viitoare pap-ul.
la examenul de secretie a iesit colpita. 
anul trecut era totul in regula.

viata e roz si roz e lumea toata! hjartahjartahjarta

can a woman make you a millionaire ..yes, but only if you are a billionaire

#17 2014-06-24 21:54:58

mykutza
Moderator
De la: noi de acasica :X
Inregistrat: 2008-03-28

offtopic pink hai dincolo

Sa nu te astepti sa te salut!

#18 2014-06-25 10:02:08

pink_pop
Platinum member

imediat smile

#19 2015-01-07 22:42:16

pink_pop
Platinum member

nustiu

Ultima oara a fost editat de pink_pop (2015-01-13 19:46:37)

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.