homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

POSTINOR


#1 2007-03-04 23:51:37

ionela
Insomniac member
Inregistrat: 2006-03-24
Mesaje: 9792

POSTINOR

Postinor

Ce este contracepţia de urgenţă?

Contracepţia de urgenţă este o metodă de prevenire a sarcinii nedorite care poate fi folosită pe parcursul a cîteva zile după un contact sexual neprotejat (dacă nu a fost folosită nici o metodă de contracepţie, prezervativul s-a rupt sau după un viol). Această metodă acţionează, reţinînd ovulaţia sau împiedicînd implantarea ovulului fecundat pe peretele uterin.

Ce este Postinor?

Este un preparat cu o doză calculată experimental de substanţă activă care permite prevenirea unei sarcini nedorite. Această metodă este eficientă dacă pastilele au fost administrate după un act sexual neprotejat în conformitate cu instrucţiunile. Cu cît mai devreme se administrează cu atît e mai bine.

Ce conţin pastilele Postinor?

Pastilele conţin o substanţă sintetică similară hormonului Levonorgestrel care intră, de asemenea, în componenţa preparatelor contraceptive obişnuite. Însă, în pastilele Postinor acest hormon se conţine într-o doză mult mai mare decît în pastilele contraceptive obişnuite. În ambalajul „Postinor-2” veţi găsi 2 pastile care trebuie luate una după alta, la un interval de 12 ore.

În ce perioadă de timp acţionează Postinor-ul?

Pastilele Postinor, folosite în cazuri urgente, se indică să se ia în primele trei zile (72 de ore) după contactul sexual neprotejat. Deci, în situaţiile urgente, în cazul unui contact sexual neprotejat sau folosirii incorecte a altor metode de contracepţie, femeia are la dispoziţie 3 zile pentru a se adresa la medic. Cu cît mai devreme se administrează, cu atît e mai mare eficienţa acestor pastile. Înainte să folosiţi aceste pastile e bine să consultaţi medicul ginecolog. Dacă nu este posibil, puteţi apela la sfatul unui farmacist. În cabinetele de consultare a femeilor sau centrele de planificare a familiei veţi putea vorbi cu medicul despre alegerea unei metode de contracepţie permanente, aşa încît să nu fiţi nevoită să apelaţi din nou la contracepţia de urgenţă.

Cum se foloseşte Postinor-2?

În primele 72 de ore (3 zile) după contactul sexual neprotejat se ia 1 pastilă, iar după 12 ore de la 1 pastilă/doză se mai ia încă una. După prima pastilă, puteţi să calculaţi cînd trebuie să luaţi cea de-a doua doză. În total trebuie să folosiţi 2 pastile. Dacă pe parcursul primelor 2 ore după administrarea oricărei din cele 2 pastile aţi avut greţuri şi aţi vomitat este necesar să mai luaţi încă o pastilă, deoarece există riscul ca pastila precedentă să nu fi fost absorbită. A doua doză se ia peste 12 ore. Dacă greţurile apar după mai mult de 2 ore de la luarea pastilei, nu este necesar să luaţi o doză repetată.

Pentru a reduce greţurile, se recomandă să beţi pastilele după ce aţi luat masa. Pentru a urmări situaţia, e bine să înregistraţi în calendarul menstrual acţiunile întreprinse. Indicaţi zilele ultimei menstruaţii pe care aţi avut-o pînă la contactul sexual neprotejat şi zilele menstruaţiei survenite după ce aţi folosit Postinor-ul. De asemenea, e bine să notaţi ziua în care aţi avut contactul sexual neprotejat, administrarea celor 2 pastile de Postinor, dacă aţi avut sau nu greţuri, dacă aţi avut sau nu sîngerări (hemoragii vaginale) între cele două menstruaţii. E bine să notaţi adresa şi numărul de telefon a celei mai apropiate instituţii medicale unde aţi putea merge după ajutor în cazul dacă menstruaţia a întîrziat mai mult de o săptămînă, aveţi dureri abdominale pronunţate, aveţi hemoragii vaginale abundente.

Cum acţionează pastilele Postinor?

În dependenţă de faza ciclului menstrual în care se administrează pastilele Postinor ea acţionează în mod diferit: reduce posibilitatea sau împiedică ieşirea ovulului din ovar, previne fecundarea şi/sau implantarea ovulului fecundat. Pastilele nu acţionează asupra ovulului fecundat deja implantat pe peretele uterului. De aici, vom trage 2 concluzii: pe de o parte, asta înseamnă că Postinor-ul nu provoacă avort, iar pe de altă parte, dacă pastilele au fost luate prea tîrziu şi sînteţi însărcinată nu există motive să vă îngrijoraţi pentru acţiunea pastilelor asupra embrionului, iar sarcina poate fi păstrată.

Cît de eficient este Postinor-ul?

Pastilele Postinor sînt destul de eficiente în situaţii extreme, cum este cazul unor contacte sexuale neprotejate. Din păcate, nu putem vorbi de o eficienţă de 100%, ca în cazul pastilelor contraceptive de utilizare permanentă şi regulată. Chiar dacă pastilele Postinor au fost folosite corect (respectate toate instrucţiunile), 1 femeie din 100 (după alte date, 2-3 femei din 100) vor rămîne însărcinate. Folosirea repetată a acestei metode scade din eficienţa ei şi creşte riscul obţinerii unei sarcini sau a unor efecte secundare. Iată de ce acest preparat poate fi utilizat doar în cazuri excepţionale. Postinor-ul nu vă protejează de o sarcină nedorită în cazul dacă aţi mai avut relaţii sexuale neprotejate în următoarele zile după folosirea pastilelor. Pentru a preveni o sarcină nedorită alegeţi o metodă de contracepţie permanentă. Dacă sînteţi deja însărcinată pastilele nu au nici un efect.

Ce efecte secundare apar după folosirea Postinor-ului?

Cel mai des apar greţurile sau voma. De asemenea, în zilele următoare după folosirea pastilelor Postinor pot apare sîngerări între 2 menstruaţii (menstruaţia care a precedat utilizarea contracepţiei de urgenţă şi cea care va urma).

În cazuri rare sînt semnalate dureri de cap, ameţeli, stări de oboseală, slăbiciuni, sîni tensionaţi. De regulă, aceste efecte neplăcute vor dispare pe parcursul a 24 de ore.

Influenţează Postinor-ul data apariţiei următoarei menstruaţii?

La majoritatea femeilor următoarea menstruaţie va începe la timp sau cu cîteva zile mai devreme sau mai tîrziu. Dacă menstruaţia nu apare într-o săptămînă de la data calculată, există probabilitatea de a fi rămas însărcinată. În acest caz trebuie să mergeţi imediat la medicul ginecolog (şi să faceţi testul la sarcină).

În ce cazuri nu se recomandă folosirea Postinor-ului?

Pastilele pentru cazuri de urgenţă au drept scop evitarea sarcinii, iată de ce dacă sînteţi deja însărcinată această metodă nu mai are nici un efect.

Dacă suferiţi de o boală cronică şi/sau faceţi o cură de tratament, este necesar să cereţi sfatul medicului ginecolog. De obicei, femeile pot lua Postinor, însă respectînd recomandările medicului în situaţia concretă.

Atenţie!

Postinor-ul (ca şi celelalte pastile contraceptive) nu protejează de infecţiile cu transmitere sexuală. Dacă suspectaţi că aţi fost infectată, adresaţi-vă imediat medicului.

Important!

Dacă după ce aţi luat pastila Postinor aţi mai avut un contact sexual neprotejat, efectul de protecţie a pastilei nu are acţiune asupra acestui contact sexual.

Reţineţi!

Postinor-ul (inclusiv, alte pastile contraceptive folosite în cazuri de urgenţă) nu este o metodă de contracepţie permanentă care poate fi folosită regulat. Aceste pastile pot fi folosite doar în cazuri extreme. Trebuie să se evite folosirea Postinor-ului în fiecare lună. După ce aţi folosit Postinor este necesar să consultaţi medicul şi să alegeţi o metodă de contracepţie permanentă.
Sper sa va fie de folos,sa intelegeti cum si cand trebuie folosit postinorul!

Ultima oara a fost editat de ionela (2007-03-04 23:54:15)

Offline

 #2 2007-03-05 00:01:29

andrada79
Full member
De la: orasul celor 7 coline
Inregistrat: 2007-02-18
Mesaje: 883

Re: POSTINOR

Bravo, ionela!
Cred ca topicul asta merita facut sticky!


"Şi chiar dacă mă vei mai iubi
Peste crivăţul iernii ce vine,
Fără braţe, cu ochii pustii
N-am să am ce întinde spre tine..." (Adrian Paunescu - Copaci fara padure)

Offline

 

#3 2007-03-05 00:15:40

sasha
New member
Inregistrat: 2007-03-04
Mesaje: 20

Re: POSTINOR

multumesc mult,pt informatie

Offline

 

#4 2007-03-05 09:56:21

ZZZZ123
Addicted member
De la: Never-ever-land
Inregistrat: 2006-05-19
Mesaje: 10895

Re: POSTINOR

nici pe acesa nu il va citi cine trebuie.. daca nu ciesc aici http://www.anticonceptionale.ro/despre- … nta-4.html ...


Nobody home

Offline

 

#5 2007-03-05 11:41:06

ela_is_sweet
Sr. member
Inregistrat: 2006-08-10
Mesaje: 1309

Re: POSTINOR

nashira, nu poti sa face sticky-urile astea cu scris mai mare si alta culoare? sa sara in ochi

Offline

 

 Publicitate


loading...

#6 2007-03-05 12:01:53

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: POSTINOR

nu prea


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#7 2007-03-05 18:51:03

DanielaG
New member
Inregistrat: 2007-01-12
Mesaje: 26

Re: POSTINOR

vreau sa intreb si eu ceva testele ,,Sure check'' is bunee.. chiar au o o precizie este 99%????????? ...

Offline

 

#8 2007-03-05 18:58:50

evilpink
Banat
Inregistrat: 2006-11-02
Mesaje: 17669

Re: POSTINOR

Toate testele sunt sigure asta daca sunt facute cand trebuie adica la 3 saptamani de la contactul sexual cu risc sau la 7 zile de intarziere de menstruatie


VOI SPERANZE CHE SPERAI,SORRISI E PIANTI MEI.PROMESSE DI ALLEGRIA E SOGNI IN CUI VOLAI.
VENTO SOFFIERA,LA PIOGGIA PIOVERA, LA NEBBIA VELERA, IL SOLE PICCHIERA.ED IL RICORDO.IL RICORDO DI TE NON PASSA MAI.

puss puss puss

Offline

 

#9 2007-03-13 14:38:59

Mikala
New member
Inregistrat: 2007-03-13
Mesaje: 12

Re: POSTINOR

Buna ziua!As avea si eu o intrebare...luna trecuta mai exact pe data de 12 febr am avut un contact sexual ...prietenului meu i s-a rupt prezervativul si desi nu ejaculase ink...k sa nu avem nici un fel de indoiala am luat postinor la un interval de nici 12 ore de la contact ..dupa 2 zile s-a produs o sangerare kre a durat in jur d 4-5 zile si kre consider k a fost menstruatie...luna aceasta mie normal trebuia sa imi vina pe data de 1 dar luna trecuta dupa cum am mai zis dupa ce am luat postinor mi-a venit iar menstruatia pe data de 14 ....ar trebui sa ma ingrijorez...km la kte zile ar trebui sa imi vina din nou?exista vreo posibilitate sa raman gravida?Sau e normal sa intarzie mai multe zile...

Offline

 

#10 2007-03-13 15:05:56

ionela
Insomniac member
Inregistrat: 2006-03-24
Mesaje: 9792

Re: POSTINOR

ai luat prima pastila la nici 12 ore? a doua la ce intrval?e posibil sa intarzie!

Offline

 

#11 2007-03-13 15:23:51

Mikala
New member
Inregistrat: 2007-03-13
Mesaje: 12

Re: POSTINOR

Pai am luat prima pastila la nici 12 ore d la contac si doua la 12 ore dupa prima cum scria in prospect

Offline

 

#12 2007-03-13 17:19:40

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: POSTINOR

Mikala, in functie de singerarea de pe 14 astepti menstruatia


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#13 2007-03-13 21:34:35

Mikala
New member
Inregistrat: 2007-03-13
Mesaje: 12

Re: POSTINOR

Km dupa cate zile ar trebui sa ma ingrijorez dak nu imi vine menstruatia?Este normal sa imi intarzie mai mult timp?

Offline

 

#14 2007-03-13 21:41:12

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: POSTINOR

iti intarzie acum datorita postinorului. daca doctoressa a zis sa o astepti in functie de cea de pe 14 pana pe 20 ar trebui sa iti vina.

Ultima oara a fost editat de eu_vreau (2007-03-13 21:41:31)


mami de minuni hjarta

Offline

 

#15 2007-03-13 22:09:38

Mikala
New member
Inregistrat: 2007-03-13
Mesaje: 12

Re: POSTINOR

Ms mult pt raspunsuri....m-am mai linistit acum:D

Offline

 

#16 2007-03-16 14:43:24

Mikala
New member
Inregistrat: 2007-03-13
Mesaje: 12

Re: POSTINOR

hmmm suntem in data de 16 si nimik nu a venit ...jtiu k mi s-a spus k pana pe data de 20 ar trebui sa vina dar sunt asa nelinistita ..stresata intr-un fel ...sa imi iau totusi un test de sarcina?tongue

Offline

 

#17 2007-03-17 21:42:04

Mikala
New member
Inregistrat: 2007-03-13
Mesaje: 12

Re: POSTINOR

Si as mai avea ink o intrebare:D....knd jtiu dak sunt in perioada fertila sau nefertila?

Offline

 

#18 2007-03-17 21:48:26

ZZZZ123
Addicted member
De la: Never-ever-land
Inregistrat: 2006-05-19
Mesaje: 10895

Re: POSTINOR

http://www.anticonceptionale.ro/despre- … tie-4.html => metoda calendarului.
si scrie te rog in limba romana clasica.


Nobody home

Offline

 

#19 2007-03-17 21:52:53

andrada79
Full member
De la: orasul celor 7 coline
Inregistrat: 2007-02-18
Mesaje: 883

Re: POSTINOR

Mikala ...sunt convinsa ca poti sa scrii si corect romaneste.E tare obositor pentru ochi sa citesti mesaje scrise cu k in loc c , j in loc de s, etc.
daca nu ai mai avut nici un contact sexual neprotejat de pe 12 februarie, atunci poti face un test de sarcina , pentru ca au trecut mai mult de 3 saptamani de atunci.
intra pe www.anticonceptionale.ro si cauta la metode naturale de contraceptie amanunte despre metoda calendarului.Ai acolo metoda de calcul a perioadei fertile.


"Şi chiar dacă mă vei mai iubi
Peste crivăţul iernii ce vine,
Fără braţe, cu ochii pustii
N-am să am ce întinde spre tine..." (Adrian Paunescu - Copaci fara padure)

Offline

 

 Acum   

Footer-ul board-ului© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.