homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Uter retrovers

#1 2007-06-18 10:30:36

ChoCoL4Te
Full member
Inregistrat: 2007-06-13

Uter retrovers

Am fost la control ginecologic.. si mi-a spus ca am uterul retrovers..dar nu prea am inteles ce mi-a explicat pe acolo ..Cine ma poate lamuri ? Pot sa raman mai greu insarcinata ? E de rau ?

No one deserves your tears..and who deserves them won't make you cry

#2 2007-06-18 10:36:37

norishorulalb
Banat
De la: Mika
Inregistrat: 2007-04-03

Re: Uter retrovers

Uter retrovers

Mai intai cateva cuvinte despre uter ...

Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata. Lungimea medie este de 6 - 8 centimetri iar latimea medie este de 3 - 4 centimetri. Peretii sai sunt formati la exterior dintr-un tesut muscular subtire. Peretele uterin este captusit in interior de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii, sub influenta hormonilor. Cand nu are loc fecundatia, endometrul este eliminat prin procesul numit menstruatie. Partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin, se numeste col uterin. In cursul sarcinii dimensiunile uterului se maresc considerabil - la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri.

Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Aceasta pozitie se numeste anteversa si este pozitia normala a uterului. Uterul este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in acelasi timp il impiedica sa coboare in vagin. Uterul isi poate schimba putin pozitia in cursul ciclului menstrual.

Uneori se poate intampla ca pozitia uterului sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate). Aceasta pozitie se numeste retroversa. In acest caz se spune ca este vorba despre retroversie uterina sau ca este un uter retrovers.

Retroversia uterina are mai multe cauze. De cele mai multe ori femeia se naste cu uterul in aceasta pozitie (congenital) - studiile arata ca 15 % dintre femei au uterul retrovers din nastere. Dar se poate ca aceasta pozitie sa fie determinata si de alte cauze.

O alta cauza naturala care poate face ca un uterul normal sa devina retrovers este sarcina : dupa nastere ligamentele de sustinere a uterului isi pierd elasticitatea si tonicitatea, iar uterul in loc sa revina la pozitia normala (spre in fata) "cade" in pozitia retroversa (spre in spate).
Dar exista si cauze patologice care duc la retroversia uterina si cea mai raspundita este endometrioza. Endometrioza poate face ca uterul sa fie "tras" si "tinut" in pozitia retroversa de tesutul endometrial din afara uterului. Din aceasta cauza mobilitatea uterului are de suferit, el fiind "obligat" sa stea intr-o pozitie anormala.

Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra fertilitatii. Pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel fertilitatea. Spermatozoizii isi gasesc drum catre ovul si printr-un uter normal si printr-unul retrovers. Problemele de fertilitate care pot apare nu sunt in legatura cu pozitia fizica a uterului ci cu acele cauze de ordin patologic cum sunt endometrioza sau cu boala inflamatorie pelvina.

Un alt motiv de ingrijorare este relatia dintre uterul retrovers si sarcina. Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra sarcinii. De cele mai multe ori pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel sarcina, uterul ajungand intr-o pozitie normala sarcinii datorita greutatii fatului in dezvoltare. Dar si aici, rar, pot apare probleme. Este vorba despre cazul in care uterul nu revine incet spre o pozitie normala sarcinii odata cu dezvoltarea fatului ci ramane "prins" in pozitia retroversa in zona pelvina, impiedicandu-se astfel dezvoltarea normala a fatului, ducand pana la pierderea sarcinii.

De multe ori uterul retrovers nu are simptome si nici nu necesita interventie medicala. Atunci cand apar, cele mai des intalnite simptome in cazul uterului retrovers sunt durerile in timpul actului sexual (dispareunie) si durerile in timpul menstruatiilor (dismenoree). Bineinteles ca aceste simptome nu reprezinta o regula a uterului retrovers si de aceea este nevoie de un examen medical de specialitate care sa poata pune un diagnostic precis si sa hotarasca cea mai buna abordare. Uterul retrovers poate fi diagnosticat in timpul unui examen ginecologic complet.

#3 2007-06-18 16:51:26

viez
New member
Inregistrat: 2007-03-05

si eu am uter retrovers. Doctorita mea mi-a zis sa nu ma ingrijorez, ca pot ramane insarcinata si asa. Eventual, dupa contact sa stau putin pe burta, cu o perna sub burta, ca spermatozoizii sa isi gaseasca drumul mai usor. smile

#4 2007-06-21 12:01:39

andreiuta_4u
Full member
Inregistrat: 2007-04-27

buna fetelor!si eu am uter retrovers si la fel medicul mi-a spus ca voi ramane mai greu insarcinata!eu iau si pilule credeti ca imi poate agrava si mai rau situatia,adica sa nu mai raman deloc insarcinata?si inca o intrebare ,avand uter retrovers se poate naste normal sau numai prin cezariana?pupici

#5 2007-06-21 12:07:02

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

pastilele nu vor agrava problema, care de altfel nici nu e chiar asa mare
poti naste normal, evident

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Publicitate

loading...

#6 2007-06-21 12:10:58

andreiuta_4u
Full member
Inregistrat: 2007-04-27

multumesc doctoressa,pot sta linistita acum!pupici

#7 2007-06-22 09:30:38

viez
New member
Inregistrat: 2007-03-05

hey, si eu am uter retrovers si tocmai ce am ramas insarcinata, in a treia luna de cand ne-am apucat. Deci..don't worry!!!!!! smile

#8 2008-08-27 21:29:43

blueeyes
Platinum member
De la: BearLand
Inregistrat: 2006-11-30

V-as ruga sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarele intrebari: dupa o consultatie ecografica, ginecologul a scris ca am uter in pozitie anterversa flexica. Am citit ce inseamna "antevers"
1. insa la ce se refera pozitionarea flexica?
2. ce semnifica o grosime a endometrului de o.65 cm? E normal sa fie asa cu 5 zile inainte de menstruatie?
3. Doctorita a zis ca am ovarul drept usor marit (3.72 ori 3.46 cm) cu un folicul de 1.28 cm. Asta inseamna ca luna viitoare voi ovula din ovarul drept?
4. Ce se intampla cu foliculul acela daca incep sa iau antibebe din prima zi de menstruatie?
5. Ovarul stang are dimensiunile de 1.93 ori 1.44 cu 2 foliculi de aprox. 0.54 cm. Asta inseamna ca pot spera la o sarcina gemelara peste 2 luni? (daca nu incep antibebe)

Sarumana, fetele, puss

patfierbinte      sjuk     
mamica de Davidut si Anna-baba hjarta hjarta hjarta

#9 2008-08-28 08:14:57

blueeyes
Platinum member

Sa nu ma uitati nici pe mine, fetele! Ms...

patfierbinte      sjuk     

#10 2008-08-28 08:30:36

norishorulalb
Banat
De la: Mika
Inregistrat: 2007-04-03

Cred ca un doctor te poate lamuri cel mai bine

#11 2008-08-28 08:33:40

blueeyes
Platinum member

Oki, am sa intreb ginecologul... multumesc!

patfierbinte      sjuk     

#12 2010-06-15 08:57:46

ma_love
New member
Inregistrat: 2010-03-22

neatza fetelor!nu de mult am fost la un consult ginecologic sai dr mi-a zis ca am uterul retrovers si ca voi naste prin cezariana din cauza asta.mi-e tare teama de asta.astept pareri

#13 2010-06-15 10:36:44

gargarita
Moderator
Inregistrat: 2008-01-27

va asta n-am mai auzit pana acum. uterul retrovers este o particularitate care nu pune nici un fel de probleme din cate stiu eu

#14 2010-09-02 12:38:59

bubu_bubu
New member
Inregistrat: 2010-09-02

Am facut un ecograf si printre altele doctorita mi-a zis ca am uterul retrovers..ciudat mi se pare ca am mers la un medic ginecolog cu ceva timp in urma si nu mi-a zis nimic de uter,m-a tratat superficial cred..m-am ingrijorat putin dar din ce am citit pe aici si pe alte siteuri nu pare a fi o problema..am sa merg luna asta la un control sa ma linistesc,sa aud o parere avizata,zic eu,depinde si pe la ce medic nimeresc..pfff..

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.