Preaviz demisie
- green_fairy
- Platinum member
- De la: undeva...
- Inregistrat: 2006-03-11
- Mesaje: 19228
preaviz demisie
stie cineva daca atunci cand iti dai demisia mai trebuie dat preaviz de 15 zile?
Si-mi vine cateodata s'arunc cu grijile, problemele, cu mainile sus in aer...Si-mi place cateodata sa infrunt necazurile, stresul, gandurile cu mainile sus in aer
- micusa
- Full member
- Inregistrat: 2007-01-08
- Mesaje: 546
Re: preaviz demisie
eu stiu ca din momentul cind ai prezentat cererea de demisie..esti obligata sa stai inca 14 zile la locul de munca..
mariah carey - bye bye
- dianaana
- Full member
- Inregistrat: 2006-07-23
- Mesaje: 144
Re: preaviz demisie
din momentul in care iti dai demisia esti obligat sa stai 15 zile la munca in continuare, intreg programul pe care il ai...
- norishorulalb
- Banat
- De la: Mika
- Inregistrat: 2007-04-03
- Mesaje: 24197
Re: preaviz demisie
Potrivit Codului Muncii prin demisie se intelege actul unilateral de vointa al salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Demisia verbala nu poate fi luata in considerare. Demisia reprezinta desfacerea contractului individual de munca la initiativa angajatului. Pot inceta prin demisie atat contractele incheiate pe durata nedeterminata, cat si cele incheiate pe durata determinata.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Se impune salariatului o singura conditie inainte de a pleca dintr-o firma si anume aceea de a instiinta firma la care lucreaza despre hotararea de a denunta contractul (termenul de preaviz). Necesitatea preavizului este acela de a asigura firmei posibilitatea de a lua masurile care se impun inlocuirii salariatului demisionar, prin cautarea unui nou angajat, evitandu-se consecintele negative asupra activitatii prin plecarea salariatului care a demisionat.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele iar persoana care si-a dat demisia ramane angajata la aceasta firma fiind obligata sa-si indeplineasca obligatiile pe care le are ca si salariat. Cat dureaza preavizul, cel in cauza trebuie sa presteze munca; in literatura de specialitate apreciindu-se ca preavizul nu poate fi dat in intervalele de timp in care salariatul se afla in concediu de orice fel. In cazul in care concediul apare pe perioada preavizului, acesta se va prelungi in mod corespunzator.
In practica este foarte des intalnita situatia in care angajatul dupa ce isi da demisia nu mai respecta termenul de preaviz dorind sa plece de la fosta firma gasindu-si intre timp un nou loc de munca. In acest caz situatia se poate complica pentru angajatul care nu respecta termenul de preaviz.
In astfel de cazuri angajatorul il poate convoca pentru a justifica absentele din perioada de preaviz in care vrea sa plece iar in cazul in care nu gaseste o motivatie credibila angajatorul poate lua impotriva lui masura desfacerii disciplinare a contractului individual munca. Conform Codului Muncii art.264 sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt numeroase, dar cea care ne intereseaza este cea referitoare lit. f) desfacerea disciplinara a contractului munca. Aceasta masura nu poate fi luata decat dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile sub sanctiunea nulitatii absolute, caz in care salariatul va fi convocat in scris de catre angajator.
In cazul in care salariatul a fost convocat la cercetarea disciplinara prealabila si nu s-a prezentat, se va incheia un proces verbal semnat de cei ce sunt prezenti in care se va arata ca salariatul nu a dat curs invitatiei si apoi se va emite decizia de sanctionare.
Daca salariatul se prezinta la cercetare, dar refuza sa dea explicatii cu privire la faptele care i se imputa, atunci angajatorul va prezenta dovezile pe care le are cu privire la savarsirea abaterii disciplinare si apoi va emite decizia de sanctionare.
In cazul in care salariatul nu se prezinta la convocare fara un motiv obiectiv poate fi sanctionat fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile.
In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Salariatul poate contesta decizia de sanctionare la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Solutionarea conflictelor de munca este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar. Angajatorul poate motiva ca prin plecarea angajatului s-a creat blocarea activitatii firmei ori au fost produse alte pagube prin nerespectarea termenului de preaviz chiar prin timpul scurt in care nu a putut gasi un inlocuitor pentru tine aratand ca din partea lui a fost respectat contractul individual de munca.
In acest caz, pentru a recupera o eventuala pierdere a respectivei firme, angajatul poate fi actionat in judecata (raspunderea patrimoniala, art.270; "salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor" Codul muncii).
- Soleil
- Addicted member
- Inregistrat: 2007-01-31
- Mesaje: 13180
Re: preaviz demisie
daca nu ai o functie de conducere, trebuie sa stai 15 zile in preaviz. la intelegere cu angajatorul si daca mai ai zile libere neluate, poti scurta aceasta perioada.
"Viaţa se compune din ţevi sparte, din robinete care curg, din tencuieli coşcovite, din plase pe care le cari de la piaţă, din rufe care le speli, din coate-n tramvaie, dar şi din Bach şi din Beethoven, din Shakespeare şi din Tolstoi, din Eminescu şi din Blaga, din Michelangelo şi din Ţuculescu. Totul e viaţă."Thé à la menthe
- vonda
- Platinum member
- Inregistrat: 2006-12-09
- Mesaje: 19313
Re: preaviz demisie
fetelor..stie cineva ce implica/cum se solutioneaza demisia care este de comun acord pentru ambele parti?Am auzit ca daca iti dai acest tip de demisie,poti pleca imediat-dar nu stiu ce implica,cum arata formularulo..etc.
- mikki_20
- Hero member
- De la: bucuresti
- Inregistrat: 2006-02-15
- Mesaje: 4694
Re: preaviz demisie
la fosta agentie de promotii la care am lucrat in contractul de colaborare se specifica sa ii anunt cu 15 zile inainte sa nu mai lucrez cu ei si nu mi se pare normal ca e contract nu e carte de munca
Avem 1 an si 5 lunite
- micaella4
- Hero member
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2007-07-06
- Mesaje: 4144
Re: preaviz demisie
tantosica... atunci cand e de comun acord nu se mai respecta preavizul; pleci in aceeasi zi si gata. cel putin asa era la fostul meu loc de munca. a... si nu e nici un formular, nimic... exact la fel...faci cerere de demisie, iti este semnata si atat.
Ultima oara a fost editat de micaella4 (2007-08-21 12:03:16)
- vonda
- Platinum member
- Inregistrat: 2006-12-09
- Mesaje: 19313
Re: preaviz demisie
micaella4 a scris:tantosica... atunci cand e de comun acord nu se mai respecta preavizul; pleci in aceeasi zi si gata. a... si nu e nici un formular, nimic... exact la fel...faci cerere de demisie, iti este semnata si atat.
pai si daca e doar cerere,ca si cea cu preaviz,de unde stii tu,ca angajat daca ti se accepta?(in cazul meu atunci cand depun cererea,nu vorbesc cu managerul,pentru ca tot ce trebuie sa ajunga la el,trece pe la secretariat.)Deci..eu las cererea unei secretare,nu stiu daca imi e semnata sau nu..deci..pot pleca sau nu?
- micaella4
- Hero member
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2007-07-06
- Mesaje: 4144
Re: preaviz demisie
nu merge asa. tre sa vbesti personal cu angajatorul. altfel, dak firma merge pe principiul "respectati protocolul", nu ai sanse; stai in preaviz.
- vonda
- Platinum member
- Inregistrat: 2006-12-09
- Mesaje: 19313
Re: preaviz demisie
aha..am inteles multumesc de lamuriri
- ZZZZ123
- Addicted member
- De la: Never-ever-land
- Inregistrat: 2006-05-19
- Mesaje: 10895
Re: preaviz demisie
m-am trezit si eu cu o intrebare. cica dupa o oarescare lege, daca esti in perioada de proa iti poti da demisia fara preaviz (adica fara alea 15 zile). stie cineva nr legii?
Nobody home
- micaella4
- Hero member
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2007-07-06
- Mesaje: 4144
Re: preaviz demisie
asa e. dar eu una nu stiu legea...
- senorita
- Insomniac member
- De la: CucuruZU :))
- Inregistrat: 2006-08-13
- Mesaje: 6772
Re: preaviz demisie
micaella4 a scris:tantosica... atunci cand e de comun acord nu se mai respecta preavizul; pleci in aceeasi zi si gata. cel putin asa era la fostul meu loc de munca. a... si nu e nici un formular, nimic... exact la fel...faci cerere de demisie, iti este semnata si atat.
si eu stiu la fel.. ca angajatorul are dreptul de a se folosi de tine inca 14 zile de la data semnarii demisiei, care atentie, NU se motiveaza. Daca totusi nu mai vor sa beneficieze de serviciile tale, poate renunta la preaviz.
Gimme my summer back! Ready? Steady... Go!
- senorita
- Insomniac member
- De la: CucuruZU :))
- Inregistrat: 2006-08-13
- Mesaje: 6772
Re: preaviz demisie
Nashira a scris:m-am trezit si eu cu o intrebare. cica dupa o oarescare lege, daca esti in perioada de proa iti poti da demisia fara preaviz (adica fara alea 15 zile). stie cineva nr legii?
Citat din Codul muncii:
TITLUL II - Contractul individual de muncă CAPITOLUL 1 - Încheierea contractului individual de muncă Art. 31. [ perioada de probă ] (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. (2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice. (3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare. (4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni. (41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi. (5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Gimme my summer back! Ready? Steady... Go!
- adriana18
- Full member
- De la: bucuresti....colentina
- Inregistrat: 2006-09-27
- Mesaje: 670
Re: preaviz demisie
cele 14 zile de munca sunt platite......si inca o intrebare mie mi-a zis cineva ca tre sa imi plateasca si zilele de concediu .....io am lucrat 4 luni la vodafone la delear si mi-au spus ca nu am dreptul in primul an la concediu deci nu ar avea cum sa imi dea bani pe el.......
"""You should be kissed and often - by someone who knows how"
- mykutza
- Moderator
- De la: noi de acasica :X
- Inregistrat: 2008-03-28
- Mesaje: 77499
Re: preaviz demisie
eu am lucrat 5 luni..mi-am luat 1 luna concediu de odihna..2 luni concediu fara plata..si dup-aia mi-am dat demisia..am mai stat o luna aksa si m-am dus iara
Sa nu te astepti sa te salut!
- dymomo77
- Full member
- De la: Iasi
- Inregistrat: 2008-05-23
- Mesaje: 259
Re: preaviz demisie
adriana18 a scris:cele 14 zile de munca sunt platite......si inca o intrebare mie mi-a zis cineva ca tre sa imi plateasca si zilele de concediu .....io am lucrat 4 luni la vodafone la delear si mi-au spus ca nu am dreptul in primul an la concediu deci nu ar avea cum sa imi dea bani pe el.......
Chiar daca ai lucrat doar 4 luni aveai dreptul la concediu de odihna corespunzator numarului de luni lucrate din acel an. Si da, odata cu ultimul salariu trebuie sa iti plateasca si zilele de concediu neefectuate.
mami de bebe Dan Mihail -28.10.2009
- Julyyy
- Full member
- Inregistrat: 2010-09-20
- Mesaje: 339
Re: preaviz demisie
stie cineva dupa noul cod al muncii cum se da preavizul? am inteles ca trebuie sa raman 20 de zile dar am inteles eu bine ca muncesc doar 4 ore pe zi?
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|