homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Tipuri de contraceptie hormonala


#1 2005-05-17 22:49:52

DorianGray
New member
Inregistrat: 2005-05-10
Mesaje: 13

Tipuri de contraceptie hormonala

Metodele hormonale sunt bazate pe actiunea fie unei combinatii de progestageni si estrogeni, fie doar pe progestageni.

a) Contraceptivele orale combinate sunt preparate de estrogeni si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni.

b) Contraceptivele orale numai cu progestageni contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Ele nu contin estrogen.

c) Implantele subdermice sunt 6 capsule subtiri, flexibile, (de dimensiunea unui chibrit) care contin un progestagen asemanator hormonului natural produs de organismul femeii. Se implanteaza sub piele, in partea superioara a bratului.

d) Contraceptivul injectabil contine un progestagen sau un progestagen si un estrogen.

Offline

 



#2 2005-05-17 23:01:24

The Cyclotron
New member
Inregistrat: 2005-05-17
Mesaje: 12

Re: Tipuri de contraceptie hormonala

Metodele hormonale sunt bazate pe actiunea fie unei combinatii de progestageni si estrogeni, fie doar pe progestageni.

      Contraceptivele orale combinate sunt preparate de estrogeni si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni.
      Actiune : efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei (eliberarea ovulelor din ovare). De asemenea modifica invelisul intern al uterului (endometru), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
      Folosire : contraceptivele orale combinate sunt disponibile sub forma de folii cu 21 de pilule sau 28 de pilule 21 de pilule active, care contin de hormoni si 7 pilule inactive. In cazul foliei cu 21 de pilule se administreaza cate o pilula timp de 21 de zile, apoi o pauza de 7 zile inaintea inceperii unei noi folii. In cazul foliei cu 28 de pilule se administreaza cate o pilula timp de 21 de zile iar in timpul pauzei se administreaza cate o pilula placebo dintre ultimile pilule de pe fiecare folie.
      Eficienta : deosebit de eficiente daca sunt utilizate corect si continuu.
      Avantaje : sunt eficiente imediat, nu sunt legate de momentul actului sexual, menstruatiile sunt regulate, sangerarea este in cantitate redusa si dureaza mai putine zile, reduc durerile menstruale, pot ameliora anemia, protejeaza impotriva cancerului endometrial si ovarian, previn sarcina ectopica.
      Dezavantaje : nerespectarea orarului duce la disparitia protectiei, eficienta poate fi diminuata in cazul interactiunii cu alte medicamente. Hormonilor li se pot datora efecte secundare : greturi, dureri de cap, mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, usoara crestere a greutatii corporale, senzatie de tensiune a sanilor. Pilula implica un risc pentru sanatatea fumatoarelor si a femeilor trecute de 35 de ani.
      De unde se procura : va fi prescrisa de medic iar apoi va fi luata de la farmacie.

      Contraceptivele orale numai cu progestageni contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Ele nu contin estrogen.
      Actiune : efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).
      Folosire : se administreaza o pilula in fiecare zi, fara pauza si fara sa se tina cont de momentul aparitiei menstruatiilor.
      Eficienta : deosebit de eficiente daca sunt utilizate corect si continuu. Important este ca administrarea sa se faca in aceeasi zi, aproximativ la aceeasi ora.
      Avantaje : sunt eficiente imediat, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu au efecte secundare estrogenice (nu cresc probabilitatea complicatiilor legate de estrogen), administrare foarte simpla, pot fi utilizate de femeile care alapteaza, reduc durerile menstruale, protejeaza impotriva cancerului endometrial, scad incidenta bolilor benigne ale sanului, pot fi folosite de femeile care fumeaza.
      Dezavantaje : pentru a fi foarte eficiente trebuie administrate aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, pot apare modificari ale ciclurilor menstruale (mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoreea, unele femei pot avea menstruatii prelungite sau abundente) posibil timp de mai multe luni, neregularitati in privinta greutatii corporale (pot apare cresteri sau scaderi).
      De unde se procura : va fi prescrisa de medic iar apoi va fi luata de la farmacie.

      Implantele subdermice sunt 6 capsule subtiri, flexibile, (de dimensiunea unui chibrit) care contin un progestagen asemanator hormonului natural produs de organismul femeii. Se implanteaza sub piele, in partea superioara a bratului.
      Actiune : hormonul este eliberat din cele 6 capsule in circulatia sanguina, lent, constant, in cantitati foarte mici. Efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).
      Eficienta : deosebit de eficienta. Un set de capsule previne sarcina timp de cel putin 5 ani.
      Avantaje : previne sarcina pe perioada foarte lunga dar cu efect reversibil, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu necesita administrare zilnica, la aceeasi ora, fertilitatea revine aproape imediat dupa extragerea capsulelor, nu au efecte secundare estrogenice (nu cresc probabilitatea complicatiilor legate de estrogen), ajuta la prevenirea sarcinilor ectopice, poate ajuta la prevenirea cancerului endometrial, femeile nu pot incepe sau intrerupe singure tratamentul.
      Dezavantaje : pot apare modificari ale ciclurilor menstruale mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoree, cresterea dimensiunii ovarelor sau chisturilor de ovar, greturi, nervozitate, acnee sau eruptii cutanate, modificarea poftei de mancare si a greutatii corporale.
      De unde se procura : medic. Capsulele trebuie sa fie inserate si extrase de personal medical instruit in acest sens.

      Contraceptivul injectabil contine un progestagen sau un progestagen si un estrogen.
      Actiune : efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei (eliberarea ovulelor din ovare). De asemenea ingroasa mucusul cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
      Folosire : se administreaza o injectie in fiecare luna sau din 3 in 3 luni.
      Eficienta : foarte eficienta. O injectie previne sarcina timp de o luna sau timp de 3 luni.
      Avantaje : previne sarcina pe perioada lunga dar cu efect reversibil, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu necesita administrare zilnica, ajuta la prevenirea cancerului endometrial, ajuta la prevenirea fibromatozei uterine, poate ajuta la prevenirea cancerului de ovar.
      Dezavantaje : pot apare modificari ale ciclurilor menstruale mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoree, poate determina cresterea in greutate, revenirea fertilitatii se face dupa un timp mai indelungat decat in cazul celorlelte metode, la unele femei pot sa apara greturi, dureri de cap, scaderea apetitului sexual, acnee.
      De unde se procura : medic. Injectiile trebuie facute de personal medical care a fost instruit in administrarea injectabilelor.

IMPORTANT

      Nici o metoda contraceptiva hormonala nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala nici a infectiei cu virusul HIV.

      Nici una din metode nu actioneaza prin intreruperea evolutiei unei sarcini preexistente.

      Decizia asupra metodei contraceptive hormonale potrivite trebuie sa fie luata impreuna cu medicul. El este cel care va face evaluarea starii de sanatate a femeii si va decide asupra situatiilor speciale, a conditiilor deosebite sau a contraindicatiilor.

sursa: http : // www . seximus . ro / art11a . html

Ultima oara a fost editat de The Cyclotron (2005-05-17 23:22:05)

Offline

 

#3 2007-07-12 14:55:25

elenutza
New member
Inregistrat: 2007-07-12
Mesaje: 24

Re: Tipuri de contraceptie hormonala

iti multumesc mult pentru mesajul acesta..chiar aveam nevoie de astfel de informatii si nu stiam de unde sa le iau...sunt incepatoare si vreau k totul sa fie cat mai bine!!

Offline

 

 Acum



   

Footer-ul board-ului



© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.