homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Boli cu transmitere sexuala


#1 2007-09-30 13:13:53

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

boli cu transmitere sexuala

B.T.S. - afectiuni care se pot transmite prin raporturi sexuale. Din ele fac parte bolile venerice care se transmit aproape exclusiv pe cale sexuala (boli majore), cat si acelea care se transmit frecvent prin raporturi sexuale, neafectand totdeauna oraganele genitale (boli minore). Va propunem informatii despre cateva din cele mai raspandite si importante boli venerice.


Sifilis

  Este o boala venerica majora care prin evolutia sa afecteaza atat organele genitale , cat si orice alt organ al organismului. Este foarte contagioasa avand ca agent patogen Treponema pallidum. Calea de transmitere principala - sexuala 95%. Alte modalitati de contaminare sunt: transfuzii de sange, transplancentar de la mama la fat, contactul direct cu secretiile infectante. Transmiterea prin obiecte este mai mult ipotetica.
  Perioada de incubatie (perioada de la momentul inocularii treponemei pana la aparitia primelor simptome) este aproximativ de 21 de zile, cu limite intre 12 si 90 zile.
  In functie de tipul manifestarilor clinice si termenul infectiei, sifilisul se imparte in:
Sifilis primar. In locul inocularii (nu neaparat regiunea genitala) apare leziunea primara - sancrul dur sau sifilomul, reprezentand una sau mai multe eroziuni rosii, rotunde sau ovalare de 1-2 cm in diametru, superficiale si nedureroase. Deseori ele sunt asociate cu marirea nodulilor limfatici regionali (cel mai des cei inghinali). Netratata, leziunea dispare de la sine in 1-6 saptamani fara nici o urma. Aceasta nu inseamna ca boala s-a autotratat: ea a trecut in alta faza de evolutie, si anume in sifilis latent. In aceasta perioada pacientul a ramas contagios chiar daca nu prezinta plangeri sau leziuni (testele serologice ramanand pozitive). Complicatiile pentru aceasta perioada sunt la barbati fimoza si parafimoza, la femei edem al labiilor mari si mici.
Sifilis secundar. Apare de la 3-6 saptamani de la debutul leziunii primare (cu sau fara ea). Aceasta perioada a bolii se caracterizeaza prin diseminarea treponemelor in tot organismul cu efecte nocive aproape la tote organele. Cele mai importante leziuni sunt: eruptii la nivelul pielii si mucoaselor (sifilide atat in regiunea genitala, cat si in orice alte regiuni ale corpului), alopecia (caderea parului), splenomegalie (marirea splinei), afectare hepatica, afectare renala, gastrite, artralgii, artrite, afectare osoasa, inflamatie oculara, surditate, tulburari neurologice. Sifilisul latent urmeaza stadiului secundar cu o contagiozitate putin mai scazuta la un an de la infectie (dar cu progresarea bolii). Pentru 2/3 din pacienti perioada latenta poate persista intreaga viata, iar 1/3 din ei dezvolta sifilis tertiar.
Sifilis tertiar. Manifestarile cutanate apar in perioada 1-20 de ani dupa sifilisul secundar. Acestea sunt sifilidele nodulare si gomele care pot sa se localizeze in zone diferite si in organe interne, cu diferite complicatii locale (cicatrici, atrofii, perforatii...). De asemenea apar afectari: anevrism aortic, osteoliza, paralizie generala progresiva.
Sifilisul congenital este sifilisul transmis intrauterin fatului de mama. Sifilisul matern poate provoca: nastere prematura, moarte intrauterina a fatului, infectie congenitala sau moarte neonatala (dupa nastere). Aproape toti copiii nascuti din mame bolnave de sifilis sunt infectati. Manifestarile clinice, in sifilis congenital, sunt asemanatoare ca in sifilisul dobandit.
  In diagnosticul sifilisului se folosesc diferite metode si teste dintre care: microscopia, reactii de fixare a complimentului (Bordet-Wasserman), reactii de floculare (VDRL), reactii de fluorescenta, de hemaglutinare si imunoenzimatice.
  Tratamentul se face numai la medicul specialist (dermatovenerolog). Eficacitatea si durata tratamentului coreleaza cu termenul bolii.
  Din metodele de profilaxie individuala putem recomanda prezervativul si diferite solutii dezinfectante (mai recent aparute, pentru profilaxia a mai multor boli venerice incluzand si sifilisul) cu folosire postcoitala.


Gonoreea

  Este o boala venerica foarte des intalnita, datorita contagiozitatii sale. Este provocata de Neisseria gonnorrheae, transmisa aproape exclusiv pe cale sexuala. Alte cai de contaminare sunt contactul nou-nascutului in canalul de nastere cu secretiile infectate ale mamei si, exceptional, lenjeria murdara. Perioada de incubatie (perioada de la infectare pana la primele semne de boala ) este aproximativ de 3 zile (poate varia de la 1 la 14 zile).
  Manifestari clinice la barbati. Secretie purulenta galben-verzuie abundenta din canalul uretral, senzatie de arsura si usturime la mictiune. Netratata promt, poate produce balanopostita (inflamatia preputiului) si fimoza (ingustarea inelului preputial). Procesul inflamator in curand ajunge in uretra posterioara cu complicatii: prostatita gonococica, veziculita gonococica si epidimita gonococica. Efectele acestor complicatii sunt: stricturi de uretra, abcese, sterilitate.
  Manifestari la femei. Infectia acuta la femei este rara. Se caracterizeaza prin secretia vaginala insotita de senzatie de arsura si usturime. Vulva, vaginul si colonul uterin sunt de un rosu-aprins si tumefiate. Daca este afectata si uretra (ce este des), pacienta prezinta mictiuni frecvente, uneori sanguinolente. De cele mai multe ori forma acuta are un caracter tranzitoriu evoluand spre forma cronica. Aceasta evolueaza cu fenomene subiective moderate, fiind adesea apreciata ca o leucoree banala. Adesea menstrele produc o activare a focarelor latente exacerband simptomatologia, ceea ce face ca bolnava sa fie deosebit de contagioasa in zilele urmatoare ciclului menstrual. Din complicatiile mai severe fac parte bartolonitele, salpingitele (inflamatia trompelor uterine), anexita, pelviperitonita, sterilitatea.
  Tratamentul gonoreei nu prezinta probleme atata timp cat boala este tratata de medicul specialist care prescrie un tratament concordant cu evolutia bolii, complicatiile aparute, asocierea de alti agenti patogeni. Insa de cele mai multe ori pacientii se trateaza de sinestatator cu eficacitate temporara si complicatii de lunga durata, ajungand tot la specialist in stare mult mai grava din punct de vedere terapeutic.


Trichomoniaza urogenitala

  Agentul patogen al Trichomonozei este Trichomonas vaginalis - un protozoar flagelat. Infectia se intalneste des. Adesea este depistata in urma unor investigatii ocazionale.
  Trichomoniaza, la femei, constitue 20-40 % din toate vulvovaginitele. La barbati, reprezinta o treime din uretritele negonococice. Parazitul se transmite cel mai des prin cale sexuala. Foarte rar el se poate transmite si mediat (la fetite). Pericol prezinta atat bolnavii, cat si purtatorii asimptomatici. Incubatia este de 4-21 de zile. La barbati, manifestarile sunt constituite din secretii uretrale moderate de tipul "picaturii matinale" cu sau fara prurit si jena la mictiune. Dintre complicatii putem mentiona balanopostitele (inflamatia glandului si preputiului), prostatitele, rar epidimitele. La femei - leucoreea (secretie alb-galbuie cu miros particular) cu inflamatia vulvei si vaginului. Femeia prezinta prurit sau senzatie de arsura. In formele cronice netratate apar complicatii utero-anexiale. Tratamntul nu este dificil in formele acute.


Infectia urogenitala cu chlamydia

  Este o infectie cu o incidenta crescuta, mai ales in ultimii ani, datorita aparitiei si dezvoltarii diferitor metode noi de diagnostic. Acum incidenta infectiilor cu chlamydia trachomatis este mai mare chiar decat a gonocociilor, considerate mult timp cele mai frecvente. In majoritatea cazurilor, chlamydiozele sunt asociate cu alte infectii urogenitale: trichomoniaza, gonoreea, mycoplasmoza... Aceasta infectie este de o importanta majora pentru femei, fiind cea mai agresiva din punct de vedere a complicatiilor ce aduc la sterilitate. In acelasi timp, aceasta infectie poate persista in organismul uman asimptomatic, fara nici o problema pentru pacient, fiind numai sursa de infectie pentru ceilalti.
  Mecanismul de transmitere este sexual. Perioada de incubatie variaza de la 7 la 21 de zile. La barbati se manifesta prin uretrita, mai rar acuta si mai des subacuta sau cronica. Semnul distinctiv sunt secretiile uretrale sub forma de "picatura matinala". Netratata, uneori se complica cu epididimita, care la randul ei poate aduce la sterilitate. La femei, formele asimptomatice ajung pana la 50% din cazuri (femei tinere, "purtatoare sanatoase", care sunt cu potential de imbolnavire in viitor). Formele simptomatice sunt reprezintate prin cervicita, salpingita, cistita. Salpingita provocata de chlamydia este cea mai intalnita cauza de infertilitate din cauzele infectioase ale sterilitatii. Aceasta impune masuri de profilaxie adecvate mai ales pentru adolescenti, care pot evita orice contact sexual neprotejat.


Infectia urogenitala cu Mycoplazma

  Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis si Mycoplasma genitalis sunt speciile caracteristice pentru aceasta infectie. Incidenta este destul de mare (aproximativ la nivelul chlamydiozelor). Se intalneste mai rar ca o monoinfectie, adesea fiind asociata cu alte infectii urogenitale. Transmiterea este aproape exclusiv prin contact sexual. Complicatiile sunt aceleasi ca la infectiile cu chlamydii, insa intr-o masura mai mica. Pentru aceasta infectie sunt caracteristice aceleasi forme asimptomatice cu efect major in transmiterea infectiei. Manifestarile clinice sunt similare cu cele din infectiile cu chlamydia, atat pentru barbati cat si pentru femei.


mami de minuni hjarta

Offline

 



#2 2008-01-09 21:39:08

cristian_elena
Full member
Inregistrat: 2008-01-08
Mesaje: 206

Re: boli cu transmitere sexuala

am si eu o problema kre ma nelinisteste,de la o vreme in timpul contactului sexual la intrarea in vagin simt ca si cum m'ar zgaria.asta se intampla la fiecare contact! va rog spuneti'mi ce as putea avea cry:


hjarta  IUBESC SI SUNT LA FEL DE IUBITA  hjarta

Offline

 

#3 2008-01-09 21:44:02

@adriana
Banat
De la: unde sunt mereu happy
Inregistrat: 2007-09-28
Mesaje: 11432

Re: boli cu transmitere sexuala

zgarie, sau ustura?k daca ustura, asta ar putea fi un semn k nu esti destul de lubrifiata

Offline

 

#4 2008-01-09 21:47:41

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: boli cu transmitere sexuala

ori problema cu lubrifierea ori o inflamatie


mami de minuni hjarta

Offline

 

#5 2008-01-09 22:24:05

@adriana
Banat
De la: unde sunt mereu happy
Inregistrat: 2007-09-28
Mesaje: 11432

Re: boli cu transmitere sexuala

cristian_elena, daca ti s-a rasp aici, nu mai posta si in alte locuri k vei lua warn

Offline

 

 Publicitate


loading...

#6 2008-01-09 22:35:11

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: boli cu transmitere sexuala

cristian_elena ai warn pt posturi multiple...citeste te rog regulile...


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#7 2008-01-10 17:45:07

camys
Membru
Inregistrat: 2008-01-10
Mesaje: 4

Re: boli cu transmitere sexuala

am fost diagnosticata cu chlamydia si ca tratament mi s-a prescris 1 tableta de SUMAMED de 2 ori pe zi, timp de 5 zile(fara a se mentiona pe reteta concentratia). Acest medicament nu se mai importa inprezent in Romania. Cand l-am sunat pe doctor si i-am explicat acest lucru, mi-a spus ca pot folosi Azitrox fara probleme, dar de data aceasta mi-a recomandat doar 1 pastila pe zi, timp de 5 zile. Problema mea este ca din prospect, rezulta ca pentru boli cu transmitere sexuala  ar trebui luate 2 pastile odata (pentru a avea o doza unica de 1 g/zi). Nu stiu care este doza corecta pe care ar trebui sa o iau pentru a ma face bine si am senzatia ca doctorul meu, a scapat din vedere concentratia corecta sau nu a stiut care este. As vrea sa incep tratamentul cat mai repede ca sa pot evita/trata efectele acestei boli, asa ca as vrea s stiu care este modul corect de administrare pentru acest medicament. Va multumesc!

Offline

 

#8 2008-01-10 17:49:45

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: boli cu transmitere sexuala

camys ai warn pt posturi multiple...te rog citeste regulile...intradevar 2 pastilute sunt indicate in bts uri...eu te sfatuiesc sa ti suni medicul si sa i ceri explicatii...poate a avut el un motiv pt care ti a dat asa...


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#9 2008-01-11 19:10:15

evilpink
Banat
Inregistrat: 2006-11-02
Mesaje: 17669

Re: boli cu transmitere sexuala

fa o analiza la secretie.se poate sa fie candida ce descri tu.


VOI SPERANZE CHE SPERAI,SORRISI E PIANTI MEI.PROMESSE DI ALLEGRIA E SOGNI IN CUI VOLAI.
VENTO SOFFIERA,LA PIOGGIA PIOVERA, LA NEBBIA VELERA, IL SOLE PICCHIERA.ED IL RICORDO.IL RICORDO DI TE NON PASSA MAI.

puss puss puss

Offline

 

#10 2008-01-11 19:24:57

ginetta
Membru
Inregistrat: 2008-01-11
Mesaje: 3

Re: boli cu transmitere sexuala

nu stiu daca poate fi candida pt ca am citit cam care sunt sintomele..si nu prea se potriveste..eu atat am mancarimi dimineata si seara dar nu mereu..iar arsuri f rar.eu fac tratament si cu antibiotice de foarte mult timp,poate fi si din cauza asta?

Offline

 

#11 2008-01-11 19:30:16

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: boli cu transmitere sexuala

pai consumul excesiv de antibiotice poate duce la aparitia candidozei. de ce nu faci o analiza la secretie?


mami de minuni hjarta

Offline

 

#12 2008-01-11 20:05:07

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: boli cu transmitere sexuala

candida o ai in organism in mod normal si la o dezechilibrare a florei ia avant sin se dezvolta, in cazul tau posibil de la antibiotice.


mami de minuni hjarta

Offline

 

#13 2008-01-25 12:28:37

allexyy
Membru
Inregistrat: 2008-01-25
Mesaje: 2

Re: boli cu transmitere sexuala

buna.am avut si eu o problema..care credeam ca e candida dar sa dovedit a fi doar o alergie l antibiotice si am fost l control..mi-a dat ovule si un unguent..am inceput tratamentul dupa menstruatie..dar atunci nu mai aveam nici un simtom..mi-a dat 10 ovule..si am folosit 5 pana akm desi nu mai avem mancarimi..nimic mai are rost sa continuii?sau il pot intrerupe?

Offline

 

#14 2008-01-25 12:29:27

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: boli cu transmitere sexuala

analiza de secretie ai facut?


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#15 2008-01-25 12:58:49

allexyy
Membru
Inregistrat: 2008-01-25
Mesaje: 2

Re: boli cu transmitere sexuala

nu am facut ca nu mi-a zis sa fac.i-am explikt ce tratament fac si mi-a zis ca nu e nici o problema si mi-a dat unguient si ovule p care nu le-am luat imediat pentru k am avut menstruatie dar intre timp nu am ami avut mancarimi nimic si totusi am inceput tratamentul si am folosit 5 ovule .are eva daca il intrerup?sau e bine sa-l termin?

Offline

 

#16 2008-01-25 13:22:55

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: boli cu transmitere sexuala

e bine sa il termini


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#17 2008-02-04 21:21:16

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: boli cu transmitere sexuala

poate avea candida. unul din voi sau amandoi trebuie sa mearga la dr


mami de minuni hjarta

Offline

 

#18 2008-02-04 21:43:34

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: boli cu transmitere sexuala

in ce sens eruptiva? si de cate ori recidiveaza pe an?


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#19 2008-02-04 22:03:11

sydonia
Membru
Inregistrat: 2008-02-04
Mesaje: 1

Re: boli cu transmitere sexuala

am fost diagnosticata cu condilomatoza ovo vulvara acum un an. am facut tratament cu condyline si alte pastile (isoprimosine) si mi-au disparut. mi-am facut un prieten de sapte luni si de vreo saptamana i-au aparut si lui. ce sa facem?
dc i-au aparut asa de tarziu lui?
exista riscul daca at cand voi ramane insarcinata sa transmit si copilului?
va multumesc mult

Offline

 

 Acum



   

Footer-ul board-ului



© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.