homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Ce tip de temperament aveti?-3


  • Index
  •  » Jocuri
  •  » Ce tip de temperament aveti?

#39 2008-03-20 21:19:57

blue_elf
Hero member
De la: BUCURESTI
Inregistrat: 2006-08-09
Mesaje: 2475

Re: Ce tip de temperament aveti?

mie mi-a iesit Emotiv+Nonactiv+Secundar = Sentimental big_smile

mi se potriveste:P sunt asociata un pic si cu "nervosul" asta asa este. big_smile

Ultima oara a fost editat de blue_elf (2008-03-20 21:23:54)


Pastreaza-ti cugetul
clar si linistit,ca apele unui lac adanc,transparent ca lumina ochilor de
corb.Deasupra,apele sunt linistite.Nu are rost sa-l rascolesti acum si sa-l tulburi.In
acest suflet netulburat-umbrele evenimentelor acestei lumi se vor topi singure.

Offline

 



#40 2008-03-21 17:52:15

brunetzik
Insomniac member
De la: cluj-napoca
Inregistrat: 2007-02-23
Mesaje: 7332

Re: Ce tip de temperament aveti?

coleric


dragostea este ceea ce tine doi oameni impreuna.......dragostea este o boala fara de care nu poti fi sanatos

Offline

 

#41 2008-03-24 16:33:54

dia2010
Hero member
Inregistrat: 2006-07-26
Mesaje: 3313

Re: Ce tip de temperament aveti?

Testul Eneagramei

Eneagrama este un instrument eficace pentru a ne cunoaste si intelege mai bine pe noi insine si pe cei din jurul noastru.
- Ne arata de ce ne este frica cel mai tare si cum sa scapam de teama care ne limiteaza actiunile;
- Ne ajuta sa intelegem ce este cu adevarat in sufletul nostru si ce ne motiveaza sa mergem mai departe pentru a ne atinge telurile;
- Ne descopera valorile care ne reprezinta;
- Ne ajuta sa intelegem de ce reactionam asa si nu altfel;
- Ne arata si relatiile care se stabilesc intre cele noua tipuri de personalitate si felul in care suntem conectati cu totii, prieteni sau dusmani;
- Ne ajuta sa ne dam seama care sunt punctele noastre forte dar si care sunt punctele noastre vulnerabile, cu care nu ne place sa ne confruntam;
- Ne imbunatateste atat comunicarea cu prietenii si familia cat si cu sefii sau clientii nostri, deschizandu-ne calea unor relatii autentice si armonioase.

E cam lunga povestea, asa ca pun linkul sa citit daca vreti si restul, in afara de testul propriu-zis: http://www.damaideparte.ro/index.php/te … ramei/504/

Redam mai jos testel rapid al Eneagramei, TEST-ul QUEST, asa cum este descris in lucrarea Intelepciunea Eneagramei, de Don Ricardo Riso si Russ Hudson, carte ce va aparea in curand la editura Mix.

Grupul I
A. Am tendinta sa fiu destul de independent si imi place sa ma afirm. Am simtit ca este mai bine sa iau viata in piept. Mi-am stabilit scopurile, imi place sa ma implic si sa fac ca lucrurile sa-mi iasa. Nu-mi place sa stau deoparte - vreau sa realizez lucruri mari si sa am impact asupra celor din jur. Nu caut neaparat sa ma confrunt cu altii, dar nu las oamenii in nici-un caz sa ma dea la o parte. Cea mai mare parte din timp stiu ce vreau si fac totul pentru asta. Am tendinta sa muncesc din greu dar si sa ma distrez.
B. Am tendinta sa fiu tacut si imi place sa fiu singur. Nu obisnuiesc sa atrag atentia asupra mea si nu obisnuiesc in general sa ma afirm. Nu ma simt bine sa preiau conducerea sau sa fiu asa competitiv ca ceilalti. Multi pot spune despre mine ca sunt un visator, o mare parte din trairile mele se petrec in imaginatia mea. Ma simt bine daca nu este nevoie sa fiu tot timpul activ.
C. Am tendinta sa fiu foarte responsabil si devotat. Ma simt groaznic daca nu-mi tin promisiunile si daca nu fac ceea ce ceilalti asteapta de la mine.Vreau ca oamenii sa stie ca sunt aici pentru ei si ca voi face tot ceea ce cred ca este mai bine. Chiar daca ei nu stiu, de multe ori am facut sacrificii mari pentru ceilalti. Deseori nu am grija de mine. Fac ceea ce trebuie facut si ma relaxez (sau fac ceea imi place cu adevarat) numai daca mai ramane timp.

Grupul II
X. Sunt o persoana care are de obicei o imagine pozitiva despre viata si simte ca lucrurile se vor sfarsi cu bine. Pot sa gasesc cu usurinta ceva care sa-mi trezeasca entuziasmul si gasesc intotdeauna ceva de facut. Imi place sa fiu impreuna cu altii si sa ii ajut sa fie fericiti. Ma bucur sa-mi impartasesc starea mea buna cu cei din jur. Nu ma simt intotdeauna grozav dar incerc sa nu arat asta nimanui! Aman de multe ori sa-mi rezolv problemele.
Y. Sunt o persoana cu sentimente puternice, cei mai multi oameni pot spune cand nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalti, dar sunt mult mai sensibil decat las sa se vada. Vreau sa stiu pe cine ma pot baza si prefer sa-mi definesc clar relatiile cu ceilalti. Cand sunt suparat as vrea ca cei din jur sa?mi raspunda si sa fie alaturi mine. Stiu care sunt regulile si nu-mi place ca oamenii sa-mi spuna ce sa fac. Vreau sa hotarasc eu insumi.
Z. Tind sa fiu logic si ma stapanesc bine ? dar nu ma simt in largul meu sa am de-a face cu sentimente si emotii. Sunt eficient - chiar perfectionist - si prefer sa lucrez singur. Cand sunt probleme sau conflicte personale, incerc sa nu ma implic emotional in acea situatie. Unii spun ca sunt prea rece si detasat, dar nu vreau ca emotiile sa ma distraga de la ce este cu adevarat important pentru mine. De obicei nu-mi manifest reactiile chiar daca ceilalti insista.

Punand impreuna cele doua litere pe care le-ati selectat, se formeaza un cod alcatuit din 2 cifre. De exemplu, ati ales paragraful C din Grupul I si paragraful Y din Grupul II. S-a format codul CY.

Pentru a afla carui tip de personalitate apartii, verifica unde corespunde codul ales de tine si citeste indicatiile din tabel:
AX - 7 - Generalista: Spontana, implinita, impulsiva
AY - 8 - Conducatoare: Increzatoare in sine, hotarata,dominatoare
AZ - 3 - Competitiva: Adaptabila, ambitioasa, constienta de imaginea sa
BX - 9 - Mediatoare: Receptiva, convingatoare, automultumita
BY - 4 - Artista: Intuitiva, esteta, egocentrica
BZ - 5 - Observatoare: Perceptiva, inventiva, detasata
CX - 2 - Altruista: Generoasa, grijulie, posesiva
CY - 6 - Devotata: Atragatoare, responsabila, defensiva
CZ - 1 - Perfectionista: Rationala, principiala, controlata.
Prezentarea detailata a celor noua tipuri de personalitate asa cum le prezinta Eneagrama, ne ofera incitante surprize despre noi insine. Descrierile de mai jos nu reprezinta intregul spectru al unui tip de personalitate, ele sunt numai cateva puncte de reper care sa va trezeasca la maxim curiozitatea.
Pe scurt: o noua privire asupra personalitatii

Tipul 1: Reformatul, Perfectionistul.
Este tipul principial, idealist. Sunt morali si constiinciosi, cu un deosebit simt pentru tot ceea ce este corect. Lupta pentru dreptate, dorindu-si intotdeauna sa faca lucrurile cat mai bine dar fiindu-le intotdeauna teama sa nu greseasca. Bine organizati, ordonati, pretentiosi, incearca sa mentina standarde foarte inalte, dar din aceasta cauza pot ajunge sa fie prea critici si perfectionisti. Problemele lor de baza sunt reprimarea maniei si nerabdarea. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul 1 ajung sa fie intelepti, realisti, cu discernamant, nobili, foarte morali.
Tipul 2: Cel care ajuta, Altruistul.
Tipul grijuliu, care are mereu grija de ceilalti. Persoanele care apartin tipului 2 sunt empatice, sincere si foarte afectuoase. Sunt prietenoase, generoase, gata sa se sacrifice pentru cei din jur dar pot fi si sentimentale, lingusitoare, cautand sa faca pe placul celorlalti. Tind sa fie aproape de ceilalti, si fac deseori servicii numai pentru ca lumea sa aiba nevoie de ei. Problema lor este faptul ca nu au grija de ei si nu sunt constiente de propriile lor nevoi. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul 2 sunt altruisti, lipsiti de egoism si au o dragoste neconditionata pentru ei si pentru cei din jur.
Tipul 3: Cel care reuseste, Competitivul.
Tipul adaptabil, orientat spre obtinerea succesului. Cei din tipul 3 sunt persoane bine bazate, pline de incredere, atractive, fermecatoare. Sunt ambitiosi, competenti si energici si pot fi foarte constienti de pozitia lor sociala si foarte motivati pentru a se realiza. Sunt foarte preocupati de imaginea lor si de ceea ce gandeste lumea despre ei. Problema lor de baza este ca sunt foarte competitivi si ajung sa fie dependenti de munca lor. La cel mai inalt nivel, cei care apartin tipului 3 se accepta pe deplin, sunt autentici, devenind modele de urmat pentru cei din jur.
Tipul 4: Individualistul. Artistul.
Romantic, introvertit. Cei din tipul 4 sunt constienti de sine, sensibili, rezervati si tacuti. Sunt individualisti, introvertiti, sinceri cu sentimentele lor. Pot fi schimbatori, timizi, prea centrati pe persoana lor. Sunt retinuti in relatiile cu ceilalti datorita faptului ca se simt vulnerabili si imperfecti dar dispretuiesc si fug in acelasi timp de modul banal de viata al celorlalti. Au probleme datorita faptului ca sunt prea indulgenti cu ei si se autocompatimesc. La cel mai sanatos nivel, tipul 4 sunt persoane foarte inspirate si creative, in stare sa fie mereu altele si sa-si transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.
Tipul 5: Ganditorul. Observatorul.
Tipul cerebral, intens. Persoanele din tipul 5 sunt intelegatoare, curioase si agere. Sunt capabile sa se focalizeze si sa se concentreze foarte usor, sa dezvolte abilitati si idei complexe. Independente si inovatoare, sunt foarte preocupate de gandurile lor si de constructiile lor mentale. Se detaseaza usor. Au probleme cu singuratatea, excentricitatea si nihilismul. La cel mai sanatos nivel, sunt vizionari, fiind pionierii a ceea ce va urma, au idei inaintea timpului lor si sunt in stare sa impuna o viziune complet noua despre lume.
Tipul 6: Devotatul. Loialul.
Persoana de incredere, orientata spre siguranta personala. Cei din acest tip sunt fiinte vrednice de incredere care muncesc din greu si sunt foarte responsabile. Pot fi si evazivi, batand tot timpul in retragere, puternic anxiosi, traind tot timpul in stres. Sunt deseori ironici si indecisi dar pot fi si rebeli, sfidatori, reactionand violent. Au probleme cu suspiciunea si neincrederea, pe care le manifesta fata de ceilalti cat si fata de ei insisi. La cel mai inalt nivel de dezvoltare au deplina incredere in ei, sunt increzatori in ceilalti, curajosi, fiind un sprijin pentru cei slabi.
Tipul 7: Entuziastul. Generalistul.
Tipul mereu ocupat, foarte productiv. Sunt inconstanti, multilaterali, optimisti si spontani. Jucausi, spirituali, practici, pot fi si indisciplinate, imprastiate. Cauta in permanenta experiente noi si excitante, dar devin zapacite si epuizate datorita acestei alergaturi nesfarsite. Au probleme cu impulsivitatea si superficialitatea. La cel mai sanatos nivel, tipul 7 isi canalizeaza talentele spre teluri valoroase, devenind fericiti, impliniti, si plini de recunostinta.
Tipul 8: Conducatorul.
Cel caruia ii plac provocarile. Puternic, dominator. Cei care apartin tipului Opt sunt fiinte pozitive, puternice, au incredere deplina in ele. Protectoare, ingenioase, hotarate, pot fi si foarte mandri si dominatori. Ei simt ca trebuie sa controleze totul, devenind agresivi si incercand sa intimideze. Au probleme cu apropierea reala de ceilalti. La cel mai inalt nivel, sunt foarte stapani pe sine si isi folosesc puterea sa imbunatateasca vietile celorlalti. Sunt marinimosi, curajosi, putand sa devina mari personalitati istorice.
Tipul 9: Pacificatorul. Mediatorul.
Tipul calm, fara griji, multumit de sine. Sunt fiinte primitoare, stabile, de incredere. Sunt buni la suflet, calmi, ii sprijina pe cei din jur, dar sunt mult prea dispusi sa faca pe placul celorlalti numai ca sa evite scandalul. Ei doresc ca viata lor sa se desfasoare fara conflicte si tind sa se complaca in orice situatie si sa minimalizeze orice tulburare care apare. Au probleme datorita faptului ca sunt pasivi si incapatanati. La nivelul de dezvoltare cel mai inalt, devin neinfricati, in stare sa cuprinda totul, sa impace oamenii si sa vindece conflictele dintre ei.


"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele."~Rabindranath Tagore

Offline

 

#42 2008-03-24 22:56:34

bela
Sr. member
Inregistrat: 2006-11-03
Mesaje: 1729

Re: Ce tip de temperament aveti?

floarea soarelui...undeva intre tipul 7 si 8 (mai mult 8)


Ruga de magar si blestemul de curva nu se suie la cer...

Offline

 

#43 2008-03-25 21:20:21

GreenBubbles
Insomniac member
Inregistrat: 2008-03-08
Mesaje: 8211

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu cica sunt nervoasa dar nu mi se potriveste totul de acolo,f putin...mai mult sentimental decat nervos


i love my King!! the most beautiful leonberger ever hjarta

Offline

 

 Publicitate


loading...

#44 2008-04-07 02:04:39

uffff
Insomniac member
De la: mii de km departare
Inregistrat: 2008-02-29
Mesaje: 7508

Re: Ce tip de temperament aveti?

coleric+ iris+ conducatoare...nu-i rau big_smile.....ma caracterizeaza de minune

Offline

 

#45 2008-04-07 02:17:49

pink_butterfly
Insomniac member
Inregistrat: 2006-08-10
Mesaje: 8371

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu cred ca am putin din fiecare wink


http://www.youtube.com/watch?v=mwMdO3HK_ws our song hjarta
em todas as ruas do amor seras meu e eu serei tua hjarta
http://www.youtube.com/watch?v=DDuLPHsIuTg

Offline

 

#46 2008-04-07 07:06:12

ankuzza
Hero member
De la: Ploiesti
Inregistrat: 2006-02-18
Mesaje: 3330

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu sunt agitata,nervoasa si am mancarici mereu lol nu pot sta locului


Unii oameni vorbesc din experienta, altii, din experienta, nu vorbesc!

Offline

 

#47 2008-04-07 11:46:37

delly
New member
Inregistrat: 2008-01-09
Mesaje: 90

Re: Ce tip de temperament aveti?

vulcanic.... tac,tac dar si cand rabufnesc big_smile

Offline

 

#48 2008-04-08 20:44:15

colorika
New member
Inregistrat: 2008-01-28
Mesaje: 77

Re: Ce tip de temperament aveti?

Temperament Pasional ! wink)


O sa imi traiesc viata asa cum ar trebui..Nu conteaza cat de greu este voi fii bine! wink

Offline

 

#49 2008-04-14 23:22:25

skumpi
Vizitator

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu sunt floarea soarelui big_smile

 

#50 2008-04-29 15:46:42

ana_18
Full member
De la: galati
Inregistrat: 2007-11-27
Mesaje: 110

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu sunt sangvinica...cu toate ca uneori nu mi s potriveste...

Offline

 

#51 2008-04-30 22:49:37

yadira
Full member
De la: Alba Iulia
Inregistrat: 2008-04-21
Mesaje: 109

Re: Ce tip de temperament aveti?

temperament amorf si sunt o margareta, mi se potriveste ce am citit....


hjarta daca ma respecti inseamna ca ma iubesti cu adevarat hjarta

Offline

 

#52 2008-05-01 11:25:15

tomina
Hero member
De la: Cluj
Inregistrat: 2007-01-19
Mesaje: 3647

Re: Ce tip de temperament aveti?

mi-a iesit tipul flegmatic. nu se potriveste sad . mai degraba sangvinic lol

si sunt floarea-soarelui lol cred ca de la blondul parului se trage. la floarea-soarelui e adevarat tot tongue


iubesc+Camelia+Matei

Offline

 

#53 2008-05-14 18:06:28

freecriss_69
Full member
De la: dambovita
Inregistrat: 2008-03-19
Mesaje: 225

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu am temperament coleric, sunt bujor dar nu prea se potriveste ce e scris acolo, iar la ultimu test mi'a iesit ca sunt entuziasta si generalista tongue


shining from heaven...

Offline

 

#54 2008-05-14 18:27:55

JanisJoplin
Platinum member
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-12-26
Mesaje: 20471

Re: Ce tip de temperament aveti?

eu nu ma incadrez nicaieri in grupul unu......pt ca sunt aproape tot ce zice la A..mai putin cu independenta....imi place cateodata sa ma sustina cineva...sa ma ajute..moral macar tongue si ca la pctu C sunt devotata...si la grupul 2 sunt X clar.....deci as fi genul Entuziast..dar si putin altruista....(yeah right!rotfl2 raman entuziastul cu ceva mici scapari tongue


6 ani de dragoste  hjarta

Offline

 

#55 2008-05-14 18:28:48

mykutza
Moderator
De la: noi de acasica :X
Inregistrat: 2008-03-28
Mesaje: 77499

Re: Ce tip de temperament aveti?

mie mi-e lene sa fac testele astea de aici..da am mai facut si sunt o colerica convinsa..big_smile


Sa nu te astepti sa te salut!

Offline

 

#56 2008-05-27 21:18:29

my_aa
Insomniac member
Inregistrat: 2007-10-29
Mesaje: 5438

Re: Ce tip de temperament aveti?

Ce spune despre tine felul in care scrii?
Scrisul reprezinta o forma de comunicare interumana, prin intermediul caruia omenirea a avansat datorita posibilitatii pe care a oferit-o de a transmite informatiile din generatie in generatie, sau de la o epoca la alta. El se formeaza ca o deprindere intelectuala, devenita in timp un stereotip dinamic, realizata evident prin exersare pana la automatizare. Insa acest aspect nu implica lipsa constiintei in realizarea actului de scris, ci numai lipsa controlului extrem de rigid in favoarea unei supravegheri generale.

Stiinta care se ocupa cu studiul scrisului se numeste grafologie. Aceasta stiinta analizeaza legaturile existente intre scrisul unei persoane si temperamentul si caracterul ei. In timp aceasta analiza a evoluat foarte mult, transformandu-se dintr-o preocupare mondena intr-o stiinta reala, bazata pe dovezi si aplicabilitate practica, in domenii precum pedagogie, criminalistica, medicina sau mai nou management.
Inainte de a incepe o analiza grafologica, trebuie sa tineti cont de anumite limite sau specificatii:

- nu orice trasatura caracteriala isi are corespondenta in scrisul persoanei;

- grafologia are caracter general, neputand sa surprinda personalitatea in varietatea formelor ei de exprimare;

- analiza scrierii surprinde mai degraba modurile de manifestare ale individualitatii biologice si ale personalitatii de suprafata, mai mult sub aspect social, dand insa si unele indicii in legatura cu trairile si aspiratiile omului individual;

- scrisul supus analizei trebuie sa fie nedeghizat, sincer, pe o hartie neliniata, realizat fara ca subiectul sa stie ca scrisul sau va face obiectul unei analize.


O analiza grafologica cuprinde de obicei:

- analiza aspectului scrisului in ansamblu;

- analiza literelor privite separat;

- observarea aspectelor secundare (semne de punctuatie, bastoane, paragrafe etc.);

- oranduirea in spatiu si felul incadrarii in foaie;

- considerarea influentelor care pot modifica scrisul (starea fiziologica actuala, varsta, nationalitate, pozitia de scris etc.)


Criterii obiective
A. Forma - rezida din caracterul rotunjit sau unghiular al scrisului. Scrisul in care predomina unghiul este colturos si denota rigiditate, iar scrisul rotund poate sa indice moliciune.
In general omul cu un scris colturos iubeste controversa si tinde spre a lua singur deciziile. Nu este foarte sentimental si poate sa dea dovada de o mare incapatanare. Cand scrierea colturoasa sugereaza si o energie redusa, o moliciune grafica, dovedeste existenta unor inhibitii si tensiuni interne.

Scrisul rotund se intalneste mai des la persoane inclinate catre latura afectiva, sugerand uneori pasiune, abandonare de sine sau devotament. In cazul lipsei de energie se vorbeste despre calm sau comoditate.
B. Dimensiunea - se refera la inaltimea literelor si continuitatea acesteia, largimea sau amploarea lor.

1. Dupa inaltimea literelor, avem scriere mare sau inalta si scriere mica. In primul caz inaltimea minusculelor depaseste 3mm, iar in cel de-al doilea literele sunt sub linia de 2 mm.

Cand se interpreteaza pe baza acestui criteriu, trebuie sa se tina cont si de trei planuri ale personalitatii: planul afectiv, planul energetic si planul identitatii de sine. Interpretarea se face sub aspect pozitiv si sub aspect negativ.


Sub aspect pozitiv

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: entuziasm, atitudine pozitiva / realism, obiectivitate, prudenta;

B. Dimensiunea - se refera la inaltimea literelor si continuitatea acesteia, largimea sau amploarea lor.

1. Dupa inaltimea literelor, avem scriere mare sau inalta si scriere mica. In primul caz inaltimea minusculelor depaseste 3mm, iar in cel de-al doilea literele sunt sub linia de 2 mm.

Cand se interpreteaza pe baza acestui criteriu, trebuie sa se tina cont si de trei planuri ale personalitatii: planul afectiv, planul energetic si planul identitatii de sine. Interpretarea se face sub aspect pozitiv si sub aspect negativ.


Sub aspect pozitiv

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: entuziasm, atitudine pozitiva / realism, obiectivitate, prudenta;

B. Dimensiunea - se refera la inaltimea literelor si continuitatea acesteia, largimea sau amploarea lor.

1. Dupa inaltimea literelor, avem scriere mare sau inalta si scriere mica. In primul caz inaltimea minusculelor depaseste 3mm, iar in cel de-al doilea literele sunt sub linia de 2 mm.

Cand se interpreteaza pe baza acestui criteriu, trebuie sa se tina cont si de trei planuri ale personalitatii: planul afectiv, planul energetic si planul identitatii de sine. Interpretarea se face sub aspect pozitiv si sub aspect negativ.


Sub aspect pozitiv

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: entuziasm, atitudine pozitiva / realism, obiectivitate, prudenta;

in plan energetic: initiativa, energie in plan actional, independenta / responsabilitate, concentrare, precizie, moderatie;


- in planul identitatii de sine: demnitate, cult al personalitatii, idealism, distinctie, rafinament / respect, modestie, devotament, acomodare rapida.


Sub aspect negativ

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: iluzii, exaltare, lipsa de spirit critic / inflexibilitate, vid;

- in plan energetic: inconsecventa, instabilitate, lipsa concentrarii / caracter meschin, indecis, limitat;

- in planul identitatii de sine: aroganta, orgoliu, despotism, grandomanie / anxietate, frustrari, indoiala de sine
in plan energetic: initiativa, energie in plan actional, independenta / responsabilitate, concentrare, precizie, moderatie;


- in planul identitatii de sine: demnitate, cult al personalitatii, idealism, distinctie, rafinament / respect, modestie, devotament, acomodare rapida.


Sub aspect negativ

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: iluzii, exaltare, lipsa de spirit critic / inflexibilitate, vid;

- in plan energetic: inconsecventa, instabilitate, lipsa concentrarii / caracter meschin, indecis, limitat;

- in planul identitatii de sine: aroganta, orgoliu, despotism, grandomanie / anxietate, frustrari, indoiala de sine
3. Dupa largimea scrierii:

- scriere dilatata, larga: caracteristica oamenilor extravertiti. In sens pozitiv implica trasaturi precum: sociabilitate, pozitivism, satisfactie de sine, sinceritate, naturalete. in sens negativ insa, ea descrie persoane usor influentabile, exagerat de petrecarete, indecente, histrionice, superficiale;

- scriere inghesuita, stransa: in general semnifica existenta unor tendinte egocentriste, nesiguranta, refulare, rigiditate. In sens pozitiv se traduce prin meticulozitate, simt practic, responsabilitate, tenacitate. In sens negativ presupune o oarecare incapacitate de asimilare a unor concepte complexe, avaritie, invidie, teama.
C. Directia

Intr-un sens foarte general se iau in considerare directia literelor si directia randurilor.


Directia literelor

In functie de acest criteriu, despre care este bine sa retineti ca este un criteriu general, se disting doua tendinte:

- miscarea catre dreapta sau sens dextrogir, progresiv

Desi miscarea pe care face in mod normal un dreptaci este o miscare catre dreapta, s-a demonstrat ca ea poate sa fie mult accentuata sau diminuata. Scrierile dextrogire sunt rapide, desemnandu-i pe oamenii energici, vioi, puternici. Acest gen de scriere semnifica si extraversiunea, deschiderea catre lumea exterioara, expansiune.

- miscarea catre stanga sau sens sinistrogir, regresiv
Aceasta este o scriere lenta, intarziata, realizandu-se in sensul opus sensului firesc al scrierii. Caracterizeaza persoanele ezitante si este un indice al introversiunii, al inchiderii in sine.

Cum spuneam aceste interpretari sunt relative si nu trebuie privite ca o eticheta ce desemneaza un lucru neaparat pozitiv pentru scrierea progresiva si negativ pentru scrierea regresiva. Pentru a face o interpretare corecta se tine cont si de semnificatia diferitelor zone si de faptul ca de cele mai multe ori scririle sunt mixte.


Directia randurilor
Cea mai simpla clasificare este data de caracterul ascendent si descendent al randurilor.

- scrierea ascendenta: liniile urca in traiectoria lor de la stanga spre dreapta. In general acest tip de scriere reflecta ambitia, dorinta de autorealizare, de dominare si dirijare a altora. In sens pozitiv reflecta un spirit combativ, cu initiativa, optimism, dinamism, incredere in reusita si forta creatoare. In sens negativ insa reflecta pierdearea raportului cu realitatea, inadvertenta dintre scopuri si posibilitati .

- scriere descendenta: In sens general reflecta existenta unor tendinte depresive, scadere a capacitatii de lucru si a nivelului energetic, tristete si sentimente de culpabilitate, infidelitate si ipocrizie. Daca aceasta coborare este accidentala iar scrisul in general este armonios, ea reflecta o depresie pasagera sau o stare de surmenaj fizic
D. Ordonare si plastica

Aceasta clasificare releva facultatea de adaptare si organizare.

- scrierea ordonata: in sens pozitiv se refera la inteligenta si organizare in plan ideativ, adaptare rapida. In sens negativ poate sa demonstreze conformism si inflexibilitate, aderarea la norme fara a le intelege sau a si le insusi.

- scrierea dezordonata: interpretarea se refera la lipsa de finete, ignoranta, gandire puerila, neglijenta. Se acorda mare atentie unor factori precum conditiile in care se realizeaza scrierea (graba, masa instabila, masina etc.) sau varstei.
E. Presiunea

Sau forta pe care degetele o exercita asupra instrumentului grafic. Intr-o prezentare dupa Klages, Radu Constantin distinge urmatoarele semnificatii ale presiunii:

- presiunea forte: in sens pozitiv semnifica masculinitate, virilitate, forta combativa: in sens negativ se refera la iritabilitate si agresivitate.

- presiunea slaba: in sens pozitiv demonstreaza sensibilitate, delicatete, spiritualitate; in sens negativ descrie o persoana timida, susceptibila, chiar labila.
F. Viteza

Sub acest aspect, trebuie sa se faca diferenta intre o viteza mare in mod natural, specifica celui care scrie, si viteza mare impusa de o anumita situatie. Asadar ea depinde temperament dar si de vointa.

- scriere rapida: in sens pozitiv denota vivacitate, impulsivitate, agilitate, nevoia de actiune, initiativa; in sens negativ se refera la inconstanta, superficialitate, lipsa de organizare, agitatie.

- scriere lenta: pozitiv demonstreaza calm, natura contemplativa, prudenta, constanta; negativ semnifica apatie, spirit obtuz , ezitare, slaba vointa.

G. Continuitatea
Se refera la modul in care sunt legate elementele grafice intre ele.

- scriere legata: literele sunt prinse unele de altele, fara intreruperi. In sens pozitiv, aceasta scriere se traduce prin spontaneitate, coordonare a ideilor, eruditie, capacitati crescute de asimilare. In sens negativ se refera la conformism, rutina, inteligenta mediocra, gandire unilaterala, lipsa simtului realitatii.

- scriere nelegata: literele nu au contact unele cu altele, sunt independene. Interpretata in sens pozitiv, aceasta scriere se refera la spirit intuitiv, iluminari interioare, rapiditatea conexiunilor. In sens negativ ea predispune la angoase, inhibitie, dezintegrarea personalitatii, lipsa capacitatii de adaptare.

H. Deschiderea literelor

Se iau in discutie literele a, o, g, q, p dar si m si n care pot sa fie scrise sub forma de w si u, adica deschise in sensul invers, in sus.

- deschiderea indreptata catre sus: este specifica persoanelor influentabile, vivace, care simt nevoia sa-si exteriorizeze sentimentele si sa-si povesteasca experientele;
deschidere in sus si spre dreapta: spontaneitate, exprimarea directa a impresiilor de moment,lipsa elaborarii raspunsurilor, sinceritate;

- deschidere in jos: ipocrizie, manipulare, dorinta de dominare, poate diplomatie;

- deschidere catre stanga: timiditate, prudenta, bun-simt, introversie;

- deschidere neregulata: discretie, dorinta de intimitate;

- inchidere: literele in general inchise exprima o atitudine rezervata, defensiva. Daca sunt nearmonioase, pot sa semnifice lipsa sinceritatii.


„Dă tot ce ai mai bun în tine, întrucât totul din viaţa ta îţi aparţine numai ţie.”

Offline

 

#57 2008-05-27 23:18:27

my_aa
Insomniac member
Inregistrat: 2007-10-29
Mesaje: 5438

Re: Ce tip de temperament aveti?

Ce spune despre tine felul in care scrii?
Scrisul reprezinta o forma de comunicare interumana, prin intermediul caruia omenirea a avansat datorita posibilitatii pe care a oferit-o de a transmite informatiile din generatie in generatie, sau de la o epoca la alta. El se formeaza ca o deprindere intelectuala, devenita in timp un stereotip dinamic, realizata evident prin exersare pana la automatizare. Insa acest aspect nu implica lipsa constiintei in realizarea actului de scris, ci numai lipsa controlului extrem de rigid in favoarea unei supravegheri generale.

Stiinta care se ocupa cu studiul scrisului se numeste grafologie. Aceasta stiinta analizeaza legaturile existente intre scrisul unei persoane si temperamentul si caracterul ei. In timp aceasta analiza a evoluat foarte mult, transformandu-se dintr-o preocupare mondena intr-o stiinta reala, bazata pe dovezi si aplicabilitate practica, in domenii precum pedagogie, criminalistica, medicina sau mai nou management.
Inainte de a incepe o analiza grafologica, trebuie sa tineti cont de anumite limite sau specificatii:

- nu orice trasatura caracteriala isi are corespondenta in scrisul persoanei;

- grafologia are caracter general, neputand sa surprinda personalitatea in varietatea formelor ei de exprimare;

- analiza scrierii surprinde mai degraba modurile de manifestare ale individualitatii biologice si ale personalitatii de suprafata, mai mult sub aspect social, dand insa si unele indicii in legatura cu trairile si aspiratiile omului individual;

- scrisul supus analizei trebuie sa fie nedeghizat, sincer, pe o hartie neliniata, realizat fara ca subiectul sa stie ca scrisul sau va face obiectul unei analize.


O analiza grafologica cuprinde de obicei:

- analiza aspectului scrisului in ansamblu;

- analiza literelor privite separat;

- observarea aspectelor secundare (semne de punctuatie, bastoane, paragrafe etc.);

- oranduirea in spatiu si felul incadrarii in foaie;

- considerarea influentelor care pot modifica scrisul (starea fiziologica actuala, varsta, nationalitate, pozitia de scris etc.)


Criterii obiective
A. Forma - rezida din caracterul rotunjit sau unghiular al scrisului. Scrisul in care predomina unghiul este colturos si denota rigiditate, iar scrisul rotund poate sa indice moliciune.
In general omul cu un scris colturos iubeste controversa si tinde spre a lua singur deciziile. Nu este foarte sentimental si poate sa dea dovada de o mare incapatanare. Cand scrierea colturoasa sugereaza si o energie redusa, o moliciune grafica, dovedeste existenta unor inhibitii si tensiuni interne.

Scrisul rotund se intalneste mai des la persoane inclinate catre latura afectiva, sugerand uneori pasiune, abandonare de sine sau devotament. In cazul lipsei de energie se vorbeste despre calm sau comoditate.
B. Dimensiunea - se refera la inaltimea literelor si continuitatea acesteia, largimea sau amploarea lor.

1. Dupa inaltimea literelor, avem scriere mare sau inalta si scriere mica. In primul caz inaltimea minusculelor depaseste 3mm, iar in cel de-al doilea literele sunt sub linia de 2 mm.

Cand se interpreteaza pe baza acestui criteriu, trebuie sa se tina cont si de trei planuri ale personalitatii: planul afectiv, planul energetic si planul identitatii de sine. Interpretarea se face sub aspect pozitiv si sub aspect negativ.


Sub aspect pozitiv

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: entuziasm, atitudine pozitiva / realism, obiectivitate, prudenta;

B. Dimensiunea - se refera la inaltimea literelor si continuitatea acesteia, largimea sau amploarea lor.

1. Dupa inaltimea literelor, avem scriere mare sau inalta si scriere mica. In primul caz inaltimea minusculelor depaseste 3mm, iar in cel de-al doilea literele sunt sub linia de 2 mm.

Cand se interpreteaza pe baza acestui criteriu, trebuie sa se tina cont si de trei planuri ale personalitatii: planul afectiv, planul energetic si planul identitatii de sine. Interpretarea se face sub aspect pozitiv si sub aspect negativ.


Sub aspect pozitiv

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: entuziasm, atitudine pozitiva / realism, obiectivitate, prudenta;

B. Dimensiunea - se refera la inaltimea literelor si continuitatea acesteia, largimea sau amploarea lor.

1. Dupa inaltimea literelor, avem scriere mare sau inalta si scriere mica. In primul caz inaltimea minusculelor depaseste 3mm, iar in cel de-al doilea literele sunt sub linia de 2 mm.

Cand se interpreteaza pe baza acestui criteriu, trebuie sa se tina cont si de trei planuri ale personalitatii: planul afectiv, planul energetic si planul identitatii de sine. Interpretarea se face sub aspect pozitiv si sub aspect negativ.


Sub aspect pozitiv

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: entuziasm, atitudine pozitiva / realism, obiectivitate, prudenta;

in plan energetic: initiativa, energie in plan actional, independenta / responsabilitate, concentrare, precizie, moderatie;


- in planul identitatii de sine: demnitate, cult al personalitatii, idealism, distinctie, rafinament / respect, modestie, devotament, acomodare rapida.


Sub aspect negativ

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: iluzii, exaltare, lipsa de spirit critic / inflexibilitate, vid;

- in plan energetic: inconsecventa, instabilitate, lipsa concentrarii / caracter meschin, indecis, limitat;

- in planul identitatii de sine: aroganta, orgoliu, despotism, grandomanie / anxietate, frustrari, indoiala de sine
in plan energetic: initiativa, energie in plan actional, independenta / responsabilitate, concentrare, precizie, moderatie;


- in planul identitatii de sine: demnitate, cult al personalitatii, idealism, distinctie, rafinament / respect, modestie, devotament, acomodare rapida.


Sub aspect negativ

- Scrierea mare/ mica semnifica:

- in plan afectiv: iluzii, exaltare, lipsa de spirit critic / inflexibilitate, vid;

- in plan energetic: inconsecventa, instabilitate, lipsa concentrarii / caracter meschin, indecis, limitat;

- in planul identitatii de sine: aroganta, orgoliu, despotism, grandomanie / anxietate, frustrari, indoiala de sine
3. Dupa largimea scrierii:

- scriere dilatata, larga: caracteristica oamenilor extravertiti. In sens pozitiv implica trasaturi precum: sociabilitate, pozitivism, satisfactie de sine, sinceritate, naturalete. in sens negativ insa, ea descrie persoane usor influentabile, exagerat de petrecarete, indecente, histrionice, superficiale;

- scriere inghesuita, stransa: in general semnifica existenta unor tendinte egocentriste, nesiguranta, refulare, rigiditate. In sens pozitiv se traduce prin meticulozitate, simt practic, responsabilitate, tenacitate. In sens negativ presupune o oarecare incapacitate de asimilare a unor concepte complexe, avaritie, invidie, teama.
C. Directia

Intr-un sens foarte general se iau in considerare directia literelor si directia randurilor.


Directia literelor

In functie de acest criteriu, despre care este bine sa retineti ca este un criteriu general, se disting doua tendinte:

- miscarea catre dreapta sau sens dextrogir, progresiv

Desi miscarea pe care face in mod normal un dreptaci este o miscare catre dreapta, s-a demonstrat ca ea poate sa fie mult accentuata sau diminuata. Scrierile dextrogire sunt rapide, desemnandu-i pe oamenii energici, vioi, puternici. Acest gen de scriere semnifica si extraversiunea, deschiderea catre lumea exterioara, expansiune.

- miscarea catre stanga sau sens sinistrogir, regresiv
Aceasta este o scriere lenta, intarziata, realizandu-se in sensul opus sensului firesc al scrierii. Caracterizeaza persoanele ezitante si este un indice al introversiunii, al inchiderii in sine.

Cum spuneam aceste interpretari sunt relative si nu trebuie privite ca o eticheta ce desemneaza un lucru neaparat pozitiv pentru scrierea progresiva si negativ pentru scrierea regresiva. Pentru a face o interpretare corecta se tine cont si de semnificatia diferitelor zone si de faptul ca de cele mai multe ori scririle sunt mixte.


Directia randurilor
Cea mai simpla clasificare este data de caracterul ascendent si descendent al randurilor.

- scrierea ascendenta: liniile urca in traiectoria lor de la stanga spre dreapta. In general acest tip de scriere reflecta ambitia, dorinta de autorealizare, de dominare si dirijare a altora. In sens pozitiv reflecta un spirit combativ, cu initiativa, optimism, dinamism, incredere in reusita si forta creatoare. In sens negativ insa reflecta pierdearea raportului cu realitatea, inadvertenta dintre scopuri si posibilitati .

- scriere descendenta: In sens general reflecta existenta unor tendinte depresive, scadere a capacitatii de lucru si a nivelului energetic, tristete si sentimente de culpabilitate, infidelitate si ipocrizie. Daca aceasta coborare este accidentala iar scrisul in general este armonios, ea reflecta o depresie pasagera sau o stare de surmenaj fizic
D. Ordonare si plastica

Aceasta clasificare releva facultatea de adaptare si organizare.

- scrierea ordonata: in sens pozitiv se refera la inteligenta si organizare in plan ideativ, adaptare rapida. In sens negativ poate sa demonstreze conformism si inflexibilitate, aderarea la norme fara a le intelege sau a si le insusi.

- scrierea dezordonata: interpretarea se refera la lipsa de finete, ignoranta, gandire puerila, neglijenta. Se acorda mare atentie unor factori precum conditiile in care se realizeaza scrierea (graba, masa instabila, masina etc.) sau varstei.
E. Presiunea

Sau forta pe care degetele o exercita asupra instrumentului grafic. Intr-o prezentare dupa Klages, Radu Constantin distinge urmatoarele semnificatii ale presiunii:

- presiunea forte: in sens pozitiv semnifica masculinitate, virilitate, forta combativa: in sens negativ se refera la iritabilitate si agresivitate.

- presiunea slaba: in sens pozitiv demonstreaza sensibilitate, delicatete, spiritualitate; in sens negativ descrie o persoana timida, susceptibila, chiar labila.
F. Viteza

Sub acest aspect, trebuie sa se faca diferenta intre o viteza mare in mod natural, specifica celui care scrie, si viteza mare impusa de o anumita situatie. Asadar ea depinde temperament dar si de vointa.

- scriere rapida: in sens pozitiv denota vivacitate, impulsivitate, agilitate, nevoia de actiune, initiativa; in sens negativ se refera la inconstanta, superficialitate, lipsa de organizare, agitatie.

- scriere lenta: pozitiv demonstreaza calm, natura contemplativa, prudenta, constanta; negativ semnifica apatie, spirit obtuz , ezitare, slaba vointa.

G. Continuitatea
Se refera la modul in care sunt legate elementele grafice intre ele.

- scriere legata: literele sunt prinse unele de altele, fara intreruperi. In sens pozitiv, aceasta scriere se traduce prin spontaneitate, coordonare a ideilor, eruditie, capacitati crescute de asimilare. In sens negativ se refera la conformism, rutina, inteligenta mediocra, gandire unilaterala, lipsa simtului realitatii.

- scriere nelegata: literele nu au contact unele cu altele, sunt independene. Interpretata in sens pozitiv, aceasta scriere se refera la spirit intuitiv, iluminari interioare, rapiditatea conexiunilor. In sens negativ ea predispune la angoase, inhibitie, dezintegrarea personalitatii, lipsa capacitatii de adaptare.

H. Deschiderea literelor

Se iau in discutie literele a, o, g, q, p dar si m si n care pot sa fie scrise sub forma de w si u, adica deschise in sensul invers, in sus.

- deschiderea indreptata catre sus: este specifica persoanelor influentabile, vivace, care simt nevoia sa-si exteriorizeze sentimentele si sa-si povesteasca experientele;
deschidere in sus si spre dreapta: spontaneitate, exprimarea directa a impresiilor de moment,lipsa elaborarii raspunsurilor, sinceritate;

- deschidere in jos: ipocrizie, manipulare, dorinta de dominare, poate diplomatie;

- deschidere catre stanga: timiditate, prudenta, bun-simt, introversie;

- deschidere neregulata: discretie, dorinta de intimitate;

- inchidere: literele in general inchise exprima o atitudine rezervata, defensiva. Daca sunt nearmonioase, pot sa semnifice lipsa sinceritatii.



Scrisul vostru ce denota???

Ultima oara a fost editat de ane_mona (2008-05-27 23:20:37)


„Dă tot ce ai mai bun în tine, întrucât totul din viaţa ta îţi aparţine numai ţie.”

Offline

 

 Acum


  • Index
  •  » Jocuri
  •  » Ce tip de temperament aveti?

   

Footer-ul board-ului



© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.