laptele de vaca nu poate fi metbolizat de bebei...
le:
Mai intii s-a ajuns la concluzia ca laptele de vaca este ideal pentru vitelusi, nu si pentru bebelusi.
Laptele de vaca are cel putin 10 dezavantaje majore:
1. contine prea mult colesterol si grasimi saturate, care cresc riscul bolilor cardiovasculare. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de colesterol ca o friptura de 100 g; 2. consumul de lapte de vaca a fost asociat cu o incidenta mai mare de cancer ovarian; se pare ca unele femei nu pot metaboliza galactoza rezultata din descompunerea lactozei (zaharul din lapte), iar galactoza acumulata are un efect toxic asupra tesutului ovarian; 3. acumularea de galactoza favorizeaza si aparitia cataractei. Aceasta boala este mult mai frecventa in rindul persoanelor mari consumatoare de lapte; 4. contaminarea microbiana a laptelui este un alt risc legat de folosirea lactatelor. Laptele este un excelent mediu de cultura; daca nu este tratat corect, riscul de transmitere a bolilor este semnificativ; 5. laptele este sarac in fier. Un copil, ca sa-si acopere necesarul zilnic de fier exclusiv din lapte, ar trebui sa bea cel putin 6 cani de lapte pe zi; 6. laptele este cunoscut ca unul dintre cele mai alergizante alimente, provocind manifestari alergice cutanate, digestive sau respiratorii la copii sau adulti; 7. cu exceptia rasei caucaziene (de care apartinem noi), majoritatea celorlalte persoane adulte prezinta intoleranta la lapte; 8. exista o asociere puternica intre consumul de lapte si diabetul de tip 1 (juvenil). Intr-un studiu efectuat pe 142 de copii, la toti s-a observat un nivel crescut de anticorpi fata de laptele de vaca. Se crede ca acesti anticorpi distrug celulele insulinosecretante din pancreas.
9. colica la nou-nascut are deseori la baza consumul de lapte de vaca de catre mama care il alapteaza; 10. desi laptele este bogat in calciu, osteoporoza face ravagii tocmai in tarile cu nivel mai ridicat in ceea ce priveste consumul de lactate. Excesul de proteine de origine animala creste eliminarea urinara de calciu. Laptele de vaca contine 120 mg Ca la 100 g (comparativ cu laptele de mama, care are 33 mg la 100 g). Dar laptele de vaca mai contine 97 mg fosfor, comparativ cu 18 mg fosfor din laptele uman. Fosforul se combina cu calciul in tubul digestiv si blocheaza absorbtia acestuia. In momentul terminarii articolului am primit ultimele noutati privind consumul de lapte (Am. J.Clin. Nutrition dec 2007):
- consumul crescut de lapte de vaca in copilarie creste riscul cancerului colorectal la adulti; - cresterea consumului de lactate pentru suplimentarea aportului de calciu nu scade riscul fracturilor la femei si la barbati.
concluzii
daca laptele de vaca si derivatele sale vor continua sa fie o prezenta pe mesele dvs. sau nu, aceasta depinde de alegerea dvs. Alimentele mentionate au multe calitati, dar tot atitea dezavantaje, astfel ca decizia este adesea dificila. Speram ca recomandarile de mai jos sa va fie utile in a lua decizia cea mai buna.
? Laptele matern natural este, de departe, cea mai buna optiune pentru alimentatia sugarilor.
? Evitati sa dati lapte de vaca sugarilor si copiilor mici. Academia americana de pediatrie recomanda sa se evite introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului inainte de implinirea virstei de un an.
? Daca alegeti sa consumati produse lactate, asigurati-va ca ele provin din surse sigure, de la vaci sanatoase. Nu consumati lapte crud.
?Consumati doar produse lactate sarace in grasime si colesterol (lapte degresat 1%, iaurt, brinza de vaci). Evitati untul, smintina si brinza grasa.
? Daca alegeti sa nu consumati produse lactate, asigurati-va ca includeti regulat in dieta dvs. alimente vegetale bogate in calciu (piine si cereale integrale, nuci, leguminoase, migdale etc). In sezonul rece folositi supliment de vitamina D, mai ales daca nu consumati niciun aliment de origine animala.
Ultima oara a fost editat de mykutza (2009-03-12 17:08:46)