Buna seara!
Am si eu o intrebare care ma nelinisteste tare:
Am luat azitromicina 1g intr-o zi (joi) si am nedumerirea cat timp trebuie sa ma protejez dupa aceasta doza de azitromicina.
Si eu sunt medic si poate ma duc prea in detaliu cu gandirea, dar stiind ca azitromicina e o macrolida si are eliberare retard, ca timpul ei de injumatatire e la 3 zile si ca - conform informatiilor de farmacocinetica din prospect - doza terapeutica ramane in tesuturi inca 5-7 zile de la ultima doza (deci e ca si cum as lua un antibiotic clasic timp de 5-7 zile), as dori sa stiu daca, de fapt, trebuie sa ma protejez 14 zile dupa ultima (si singura, in cazul meu) doza de azitromicina in loc de 7 cum se considera la restul antibioticelor.
Am dubii si din cauza ca niciodata nu am vazut sa se puna problema separat pentru azitromicina (desi e un antibiotic uzitat in practica terapeutica ginecologica), specificat ca ar necesita un timp prelungit de protectie postantibiotic. Adica, e enumerata, pe unde am citit, alaturi de alte antibiotice cu spectru larg si despre care se specifica clar protectia de 7 zile.
Repet, poate ma duc eu prea in detaliu cu gandirea...
Doctoressa, imi dati un sfat?
Multumesc.
Later Edit: mentionez ca am luat antibioticul in perioada de pauza dintre blistere (care a tinut de luni pana duminica - iar eu am luat joi), iar de luni incep sa iau urmatorul blister. Cata eficienta o sa aiba? (e adevarat, e si minipilula - Logest)
Interesant ar mai fi ca in prospectul medicamentului Klacid SR - tot din clasa macrolidelor (care e claritromicina retard si se ia la fel ca si azitromicina in priza unica/zi), am gasit scris limpede ca NU interactioneaza cu contraceptivele orale. Eu ce sa mai stiu sa mai cred acum despre azitromicina?
Ultima oara a fost editat de irina22 (2014-03-03 03:12:49)