homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Sindromul ovarelor micropolichistice

#1 2009-05-29 18:43:26

Gabrielle20
New member
Inregistrat: 2007-09-04

Sindromul ovarelor micropolichistice

Buna!

Azi dimineata am fost la doctor si am aflat ca am sindromul ovarelor micropolichistice... Am 21 de ani si niciodata nu am avut ciclu regulat. Din septembrie 2007 pana in martie am luat Rigevidon la sfatul medicului ginecolog. Evident, abia dupa ce am ajuns la endocrinolog si la analize mi s-a spus ca nu sunt bune si ca nu trebuia sa le iau... (mi-a iesit colesterolul mare si transaminazele la fel)

Ajungand inapoi la problema - am facut analize in a 21 zi dupa primul ciclu venit fara AC.

Estradiol - 61,49
Progesteron - 1,38
LH - 16,59
FSH - 5,09

Prolactina - 8,62
Testosteron 111,06

Dna. doctor mi-a spus fara sa stea prea mult pe ganduri ca din moment ce am LH de 3 ori mai mare ca FSH si date fiind ciclurile mele alandala, nu am ovulatie - si impreuna cu testosteronul aproape dublu decat necesar - am SOPC.
A vrut sa imi prescrie Yaz, dar mai intai vrea sa fac o echo la abdomen sa vedem cum sta treaba cu ficatul...

Am incercat sa gasesc mai multe detalii despre acest sindrom, dar fara prea mare succes deocamdata.
Se poate trata?! Eu sunt maritata de 9 luni si desi nu am de gand sa fac copii imediat, ei sunt in planul cincinal..

#2 2009-05-29 22:35:07

gargarita
Moderator
Inregistrat: 2008-01-27

Re: Sindromul ovarelor micropolichistice

nu prea se poate trata gabrielle, in sensul ca nu se vindeca, dar se pot tine sub control anumite aspecte. si poti avea si copii, poate mai greu, dar poti avea, in cel mai rau caz cu tratament.

o curiozitate, cu pilozitatea cum stai, avand in vedere valoarea progesteronului?

sa stii ca s-a mai discutat pe tema asta pe forum, da o cautare

Ultima oara a fost editat de gargarita (2009-05-29 22:35:50)

#3 2009-05-29 22:40:46

Gabrielle20
New member

smile Intre timp am mai citit si eu unele chestii - care se cam bat cap in cap. O sa mai consult si un alt endocrinolog, just in case.

cu pilozitatea e ok - pe picioare e normal, in partea de sus e blond si pentru ca nu il raschetez atat de des; pe maini tot blonda, nu am mustata. un singur loc e mai 'paros' decat ar trebui - sub buric pe burtica am o dungulita pe care o tot pensez - sau mai bine zis, e mai paros decat mi-ar placea mie smile

Nu stiu daca cresterea in greutate are legatura tot cu sindromul - pana sa incep sa iau anticonceptionale aveam 45 kg, dar intr-un an si jumatate de AC am ajuns la 54...sad

Am mai citit un subiect din 2006 - nu am vrut sa resuscitez un thread atat de vechi.

Ultima oara a fost editat de Gabrielle20 (2009-05-29 22:41:49)

#4 2009-05-29 23:01:02

gargarita
Moderator

nu se supara nimeni daca il resuscitai smile

esti o norocoasa ca nu ai mult par, eu am testosteronul fix la limita maxima a normalului si am un hirsutism horror sad

nu strica sa mai ceri o parere
eu am fost la 2 endocrinologi, unul a zis imediat ca am SOPC, altul a spus ca nu prea crede. asa ca eu inca incerc sa ma lamuresc

cresterea in greutate, in cazul tau, are mai degraba legatura cu anticonceptionalele pe care le-ai luat decat cu sindromul
obezitatea la pers cu PCOS se intalneste in general la cele care au rezistenta la insulina, dar nu toate pers cu PCOS au asa ceva

#5 2009-05-29 23:24:11

Gabrielle20
New member

Pe 11 sunt programata la ecografie abdominala sa vad care e problema cu ficatul. Intentionez sa ma duc si la ginecolog sa fac o echo sa vad si cum stau ovarele - daca am probleme la amandoua sau doar unu (apropo - se poate sa fie afectat doar un ovar?!) Dupa ce am oprit AC - mi-a venit dupa 7 saptamani, iar apoi dupa 3 saptamani... cam aceeasi problema o aveam si inainte sa iau AC - de aici imi vine ideea ca poate am -probleme doar la unul din ovare.
Nu stiu - poate fabulez, dar in momentul asta incerc sa gasesc usite de scapare de diagnostic..

Publicitate

loading...

#6 2009-05-30 00:04:09

gargarita
Moderator

nu ai cum sa ai PCOS si sa ai chisturi doar pe un ovar
am auzit totusi ca sunt si cazuri mai atipice de PCOS, fara chisturi

bafta la echo

#7 2009-07-29 16:30:11

alexa123
Hero member
De la: underground
Inregistrat: 2008-12-08

fetele, facui si eu asta o eco transvaginala si mi-a gasit ovarele putin marite va  si la fel, sindromul ovarelor micropolichistice. Ca idee, se trateaza cu antibb?..mai exact cu ce antibb?..sunt curioasa sa aud pareri, pana luni cand ajung la medicul meu. big_smile

Ultima oara a fost editat de alexa123 (2009-07-29 16:30:32)

when the pomp lights up,you shoot.

#8 2009-08-27 18:44:09

picassa
New member
Inregistrat: 2009-08-27

Buna seara!

Si eu se pare ca am tot sindromul ovarelor micropolichistice...acum un an jumatate am fost la un control ginecologic plecand de acolo foarte nelamurita si debusolata. Am intrebat-o pe doamna doctor ce inseamna mai exact acest sindrom, dar nu mi-a dat nici un raspuns clar. Mi-a spus ca nu am nici ovulatie, deloc, mi-a prescris Yasmine pe care le-am luat aproape 1 an de zile, iar dupa ce le-am intrerupt mi-a venit ciclul menstrual in prima luna, iar dupa aceea vreo 4 luni pauza. Exact acelasi lucru s-a intamplat si inainte sa incep sa le iau, nu imi venise ciclul de vreo 6-7 luni. Timp in care m-am ingrasat destul de mult, de la 53kg la 63kg.
Imi cer scuze, sper ca nu v-am plictisit cu povestea mea, dar sper din suflet sa mai gasesc pe cineva cu aceleasi probleme, pentru ca nu stiu incotro sa o apuc, mi-e frica sa nu nimeresc la vreun doctor care sa imi prescrie cine stie ce tratament.
Am uitat sa va spun ca am aproape 28 de ani si nu am ramas niciodata insarcinata si pana anul trecut cand am luat anticonceptionalele, nici nu am folosit metode de protectie.
Imi doresc mult sa raman insarcinata si mi s-a facut foarte frica citind pe forumuri despre acest sindrom al ovarelor micropolichistice. Sa ma duc la un endocrinolog, ginecolog...nu stiu ce sa fac.
Mersi frumos ca m-ati ascultat si Gabrielle20 sper sa imi spui ce ai mai facut in continuare.

#9 2009-08-28 09:48:40

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16

un endocrinolog e cel mai in masura sa te ajute. in urma unor investigatii, el iti poate spune daca e vb de SOPC sau nu. sper sa gasesti unul bun!

#10 2009-09-21 22:55:03

taniusha
Full member
Inregistrat: 2009-06-17

am si eu aceeasi problmea...ciclul il am de la 13 ani si era mereu regulat..apoi la 17 am inceput sa iau ac cu pauza de 2 luni pe an....atunci menstruatia venea la timp...apoi dupa aproape 3 ani leam intrerupt caci nu mai aveam nevoie de protectie.prima luna a venit ok, apoi mia intarziat 13 zile apoi 15 si acum a venit cu 2 zile de intarziere. cand mia intarziat cu 15 zile am fost la gineco. am facut usg intern si la concluzie era scris - ovare cu tendinta spre polichistoza. medicul mia zis ca exista 3 cauze a acestei boli: toroida, sistemul nervos sau e ereditar. ereditar nu poate fi, tiroida dupa analize de 3 ori repetate in laboratoare diferite e super ok..deci cauza e sistemul nervos/stresul. ca tratament dmna ginecolog mia prescris logest si din a doua luna de ac tinctura de branca ursului. sunt la inceputul primului blister. mentionez ca si eu mam ingrasat..aveam 47-49 kg si iarna 2008-2009 mam ingradsat pana la 55kg sad acum am 53 kg..nu stiu ce sa mai fac sa slabesc la 47 grater nu mananc mult..sport faceam..acum fac o pauza dar cred ca din octombrie voi continua...voi ce faceti? ce tratamente ati primit pt SPOC?

#11 2009-09-21 23:20:49

gargarita
Moderator

in primul rand, nu reiese de nicaeri ca ai PCOS. ca ai tendinta sa faci chisturi e cu totul altceva
intarzierile astea probabil ca sunt consecinta a intreruperii anticonceptionalelor si nimic mai mult, mai ales ca  inainte spui ca aveai cicluri regulate.

#12 2009-09-21 23:41:20

taniusha
Full member

pai la inceput asa credeam..insa dupa usg intern medicul mia zis ca am incluziuni pe ovare si ca nu ovulez in fiecare luna si intarzierele atat de mari de ciclu este inca o simptoma de SOPC...

#13 2009-09-21 23:47:04

gargarita
Moderator

usg= echografie, da?
diagnosticul de PCOS nu se pune doar pe baza unei echo. ba chiar nu este criteriu de diagnostic.
daca crezi ca este posibil sa ai PCOS vorbeste si cu un endocrinolog. e nevoie de teste hormonale pentru a vedea care este treaba

#14 2009-09-22 10:45:46

taniusha
Full member

da usg (ultrasonografie interna) este echo..si am scris ca am facut de 2 ori teste hormonale la glanda tiroida si ea este ok..mi sa spus ca, cauza la mine este sistemul nervos nu tiroida...nu mai stiu ce sa cred..

#15 2009-09-22 11:48:57

Detzy
Insomniac member
De la: ...mine pentru ....voi
Inregistrat: 2008-01-23

eu sunt curioasa daca pilozitatea usor excesiva poate fi si din cauza fibromului.. eu nu am chisturi dar in schimb ma mandresc cu un fibrom
e adevarat ca nu am fost la endocrinolog, trebuie sa ajung si pe-acolo

baby Dragos hjarta rugaciune

#16 2009-09-22 12:29:59

gargarita
Moderator

taniusha a scris:

da usg (ultrasonografie interna) este echo..si am scris ca am facut de 2 ori teste hormonale la glanda tiroida si ea este ok..mi sa spus ca, cauza la mine este sistemul nervos nu tiroida...nu mai stiu ce sa cred..

vorbeam despre PCOS. nu exista nici o legatura intre PCOS si tiroida. altele sunt analizele hormonale pe care trebuie sa le faci si ti le va recomanda endocrinologul.
ideea e sa nu pui semn de egalitate intre chisturile pe ovare si sindromul ovarelor polichistice dar daca tu crezi in continuare ca ai putea avea sindromul, mergi la endocrinolog, e nevoie de mai mult decat de o echo si de dozarea hormonilor tiroidieni pentru a se stabili diagnosticul de PCOS.  sanatate!

#17 2009-09-22 14:45:07

taniusha
Full member

nu am stiut....mie mi sa spus ca sindromul ovarelor polichistice si polichistoza, la ce tind ovarele mele, e acelasi lucru... acum nu mai stiu ce sa fac..nu mai sunt acasa, sunt la invatat si doar in februarie as putea face investigatiile necesare...aici maximum ce as putea face este doar o vizita ginecolog, sa mai vad o parere .... nu va fi prea tarziu?
PS. scuze ca atata intreb, insa acum chiar mai pus pe ganduri si imi fac griji sad

#18 2009-09-22 15:18:31

gargarita
Moderator

nu e prea tarziu... du-te in februarie. n-am vrut sa te ingrijorez, nici n-ai avea de ce sa o faci.
chisturi pe ovare au foarte multe femei, fara sa constituie neaparat o problema.

#19 2009-09-22 19:03:07

taniusha
Full member

sper sa fie doar chisturi...caci vreau sa fiu mamica si nu doar odata rodnar in viitor...
merci mult pt raspuns puss kram

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.