A fost cineva pe varful moldoveanu?
- dudu.f
- Sr. member
- De la: Bucuresti
- Inregistrat: 2011-09-01
A fost cineva pe varful moldoveanu?
De curiozitate doar.Cum vi s-a parut traseul?
“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” - Gandhi
- dudu.f
- Sr. member
Re: A fost cineva pe varful moldoveanu?
Vad ca nu a fost nimeni...Pentru cei dornici de aventura o sa va spun eu cum a fost.Mi-a placut la nebunie.Pot spune ca mi-am testat limitele fizice si psihice la maxim am vazut capre negre si privelisti de neuitat:)
Sa incep cu inceputul..
M-am trezit sambata la 4 dimineata, mi-am facut bagajul si senvisurile si la 6 am plecat din oras cu directia Balea Lac. Am trecut pe barajul Vidraru, me-am oprit sa admiram privelistea si sa facem cateva poze. Pe la 10:30 am ajuns la Balea Lac unde am degustat un porump copt.La 11 am plecat in aventura.Scupul era sa atingem varful Moldoveanul.Am ales un traseu de 3 zile pe care a trebuit sa il facem in doua pentru ca luni este zi de munca Traseul pe care l-am urmat a fost:Balea Lac, Saua Caprei, Lacul Capra,Fereastra Zmeilor,La 3 pasi de moare,Saua podul Giurgilui,Lacul Giurgiului,Seaua Podragu,Cabana Podragu(e situala la 2136m), Varful Vistea Mare , Varful Moldoveanu si inapoi.
In prima zi am facut un traseu de 8 ore cu peripetii pana la cabana Podragu.Peripetii pentru ca ne-a prins o ploaie urata torentiale de vara chiar laga Lacul Podul Giurgiului unde spre norocul nostru am gasit un refugiu fara acoperis unde erau 3 schelete de patri suprapuse.Am pus repede niste table si am incropit o mica cazemata..Asteptand sa vina treaca ploaia au inceput sa apara tot felul de grupuri de aventurieri bine ploati care s-au adapostit cu noi sub aceleasi table, si asa am ajuns ca pe 3 cadre metalice sa stam 10 oameni.Desi grupul de 3 din care faceam parte eram cei mai slabi echipati(fara pelerine de ploaie si haine lungi) am ajut bafta sa fim cei mai putini udati.Adevarul este ca toti aveam rucsace mici de 25-30 de litrii si ne-am miscat repede. Pana sa ne prinda ploaia am parcurs drum de creasta unde bate vantul binisor si usca transpiratia pe noi, am urcat pe lanturi pe munte si pe fir de otel prin asa numita "la 3 pasi de moarte".Privelistile erau dea dreptul incantatoare. In cele 8 ore pana la cabana am consumat 4 sanvisuri, o bucata de ciocolata, un mar si 3 litrii de apa. Am ajuns la cabana, le-am relaxat picioarele in apa rece din lac si am dorit sa mancam si noi ceva cald...La bucatarie se serveau 2 feluri de ciorba, dar nu am mancat ciorba ca era dupa ora 18 si 2 feluri de felul doi si anume : fasole cu carne si ghiveci. Cum fasolea nu imi place si costa si 25 ron m-am multumit cu un mar. (Costa asa de mult pt ca hrana era transportata cu 6 magari cu greu). Cabana avea energie electrica de la un generator care tinea lumina in sala de mese, pe hot si in bucatarie aprinsa si apa putina.Nu era "luxul" cu care eram obisnuit in alte vile prin care am fost unde aveam curent, dusuri,... .Cazarea costa 30 ron de persoana si pt cei 30 ron ti se ofereau o patura care era pusa pe rama patului ca sa nu dormi direct pe fier, o alta cu care te inveleai si o perna...In camera eram 20 de persoane si cabana nu facea fata.Erau obligati sa cazeze toti turistii si de aceea se dormea si in sala de mese pe jos. Frumos in cabana.Se spuneau povesti de munte.. Pe la 2 a inceput unu sa sforaie care era langa mine si eu nu suport sa sforaie cineva ca nu pot sa dorm.. si aud o voce feminina pe care o recunosteam si spune "intoarce-l ma pe ala sa nu mai sforaie".M-am comformat.Am miscat perna cu putere si omul s-a simtit, s-a intors si nu a mai sforait. Am fost din nou baftosi ca am ajuns si am primit paturi pentru ca nu aveam saci de dormit..
Pentru a 2a zi aveam un traseu de aproximativ 14 ore si de aceea ne-am trezit la 5 dimineata.Am fost foarte fericit ca am prins si eu 6 ore de somn orihnitor. Ne-am trezit la 5, ne-am umplut sticlele de apa de la o teava care iesea din pamant si am plecat sa in calcam pe Moldovean pe crestet.Rasaritul de munte..SUPERB..Am vazut capre negre.Drumul de la cabana pana la moldoveanu a fost de aproximativ 3h.Cel mai greu mi s-a parut urcarea pe versantul varfului Vistea Mare unde era un traseu de mers "in 4 labe"pentru ca mereu te ajutai de maini ca sa te urci.Pe la 8:15 am ajuns pe varful Vistea Mare ( 2.527 , al 3lea varf din Romania).Am savurat un sanvis si unu l-am "donat" unuia din grupul meu. De aici pana la Moldoveanu era un traseu de 30 de minute care trebuia parcurs cu mare atentie pt ca trebuia sa te folosesti de lanturile care erau puse... Am ajuns si pe Moldoveanu pe la un 9.Aci ne-am intanlit cu un grup care facea majoratul pe munte.Am tras cateva poze, am admirat privelistea...Parca Romania se vede altfel de acolo de sus. Am plecat spre Balea Lac...Mai aveam o ciocolata milka mjoy si vreo 2 litrii de apa.De la Moldoveanu spre Balea este un traseu de vreo 3.5+8h..Trebuia sa depun efort vreo 12 ore si ramasesem deja fara mancare. Peripetii multe nu prea au mai fost pe drumul de intoarcere.A fost doar un test de anduranta..Am trecut pe langa o turma de oi criminale.(Unele arungau cu pietre de sus in altele.Nu a murit nici una dar am vazut vreo 2 pietre cazand cu forta.Oile se impiedicau si pietrele se duceau la vale).A mai plouat dar nu ne-a udat prea tare(de parca mai conta). Pe traseu imi calculam bucatelele de ciocolata si apa ca sa imi ajunga pana la destinatie.Nu trebuia sa mananc mai mult de 3 bucatele de ciocolata la o oprire(si am calculat ca facem vreo 6).Cu apa nu am stat rau pentru ca am gasit un fir de apa de unde ne-am umplut sticlele.
Ultimele 2 ore au fost cele mai grele(dupa 10 ore de pers pe munte pe un sanvis si 12 bucatele de ciocolata).O panta m-a secat rau de tot de energie.Inainteam 30 de metrii ma odigneam 2-3 minute..In capul meu ma automotivam ca jos la Balea Lac ma asteapta o pastrama buna, dar ajunsesem sa ma gandesc pe nenorocita aia de panta ce se intampla daca nu mai pot sa inaintez si cine o sa vina dupa mine in "salbaticia" aia.Aici am mancat ultimele 6 bucatele de ciocolata care imi mai ramasese pentru ca nu mai aveam energie deloc.Dupa panta asta a urmat un drum mai lejer cu o urcare "lina" dupa care o coborare naspa spre balea pe grohotis. Am ajuns pe la un 18 la balea dupa vreo 12 ore de mers pe munte.Eram asa de obosit incat nu am putut sa mananc si abia mai puteam sa vorbesc.Nu am patit niciodata sa fiu asa de obosit.Mi-am revenit cam intr-o ora dupa ce am bagat in mine niste sirop (zaharuri) luat de pe drum.
In cele 2 zile am slabit 3-4kg.
A fost o aventura pe cinste
“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” - Gandhi
- AciDulaSs
- Banat
- Inregistrat: 2008-10-16
bravo tie ... mai intalnesc si romani fericiti
- ani88
- Full member
- Inregistrat: 2008-06-17
Daca as avea de la 12/13 la 20 ani poate si un pic as urca zilnic. Personal nu inteleg cum poate un pusti din orasul Brasov de 16 ani sa faca naveta zilnic cu autobuzul ) ca sa vina pe la alt tip si sa stea in fata blocului astuia sa ragaie si sa se hahaie dampulea, sau in scara blocului sa fumeze si sa ragaie cand trec locatarii care platesc 11 milioane pe luna ca sa stea acolo , in loc sa dea jos din burta!!! prin incursiuni zilnice pe ceea ce are nu departe de blocul lui mumasa sau al mumasii aluia la care "face naveta" zilnic cu autobuzul. Well done dudu.f Ar trebui sa fii exemplu. Am vazut spre exemplu, nu stiu daca din pacate sau din fericire, oameni de 70 ani care au mai multa energie decat putoi de nici 20. Word.
I love you. Remember. They cannot take it
- dudu.f
- Sr. member
Foarte ciudat.Am avut impresia ca am scris aici un raspuns dar se pare ca nu l-am mai postat.
@heimdall Multumesc pt sfat. Asa voi face pe viitor.Mi-am dimensionat prost alimentatia din simplu motiv ca inainte cu vreo 2 saptamani am facut Piatra Arsa - Babele - Omu si la un traseu de 7 ore am consumat 4 sanvisuri si cei cu care am fost calculasera ca mergem maxim 8 ore pe zi (16 in total). Pe viitor o sa imi iau mai multa ciocolata si mai multe fructe uscate. Aveam un set de schimb, mai putin pantofi de schimb incaltaminte si bluza.Dar bluza cu orice pret vroiam sa mi-o tin uscata si daca ma prindea ploaia intr-un loc in care nu puteam sa ma adapostesc imi bagam bluza in rucsac si ramaneam in tricou.
@AciDulaSs Sa sti.Ti-as recomanda si tie sa te duci pe acolo daca iti place muntele.
@ani88 Probabil cei din Brasov sunt satui de munte.Eu sunt satul de betoane, zgomot si agitatia orasului si caut sa mai ies in natura.
@annabel Chiar ca e super tare pe acolo.Trebuie sa vezi si tu cu ochii tai.
- heimdall
- Diamond member
- Inregistrat: 2006-11-21
dudu, oricum sa stii ca mi-ai dat idei si vreau sa incerc sa ajung dinspre Nucsoara - Valea Rea, traseu care teoretic se poate face intr-o zi (numai ca nu cred ca o sa ma trezesc eu atat de devreme )
- dudu.f
- Sr. member
Daca nu ma insel e traseul care se face in 4h dar trebuie sa ai o masina de teren cu garda ridicata daca vrei sa il faci pe asta. Dar pentru peisaje mai marfa este recomandat cel prin Balea Lac, care ar fi traseu de 3 zile..
Nu inteleg ce poate fi asa greu cu trezutul dimineata.Pui ceasul sa sune si te trezesti cand il auzi fara ezitare.
- heimdall
- Diamond member
pai eu ma trezesc cum zici tu, dar am o problema sa-l trezesc pe prietenul meu oricum ai dreptate, mai ales daca e noroi si nu poti intra cu masina, n-o sa faci aproape 40km pe jos asta e problema cu fagarasul, accesul... nu prea merge cu ture de o zi-doua ca prin alti munti
Ultima oara a fost editat de heimdall (2012-08-26 10:54:47)
- dudu.f
- Sr. member
Cred ca ai putea sa il faci in 2 zile daca o iei pe Nucsoara - Valea Rea - Moldoveanu si te duci la cabana Podragu.(Atentie la ce ora ajungi aici ca s-ar putea sa dormi in sala de mese) si a 2-a zi te intorci.E traseu cam de 8h pe zi.
- katami
- Platinum member
- De la: sapte coline - orasu, nu vinu
- Inregistrat: 2008-01-09
dudu pare rau ca n-am vazut intrebarea ta la timp. mi-ai starnit amintiri faine tare. ati fost si spre caltun/negoiu sau nu? daca nu, recomand pt data viitoare. vistea nu se urca in 4 labe, negoiu si, mai ales, portiunea de dupa (custura saratii), da
insa de acoord cu heim, nu te mai juca sa pleci fara echipament. eu am vazut pe un "turist pasnic" care era s-o miereasca fumos la baza Pietrei Craiului.... pt ca nu avea sf bocanci.... nu-i de gluma.
ati tinut creasta tot traseul (pe la "3 pasi de moarte") sau ati ocolit prin "galeti"? (intreb pt ca io am facut ambele variante, pe cat mi-a placut creasta pe atat mi-am dat duhul prin galeti... trseu care, zica-se, e mai usor )
heim, in fagaras nci nu merita ture de 1-2 zile... e pacat, ti se rupe sufletul sa nu-l faci tot (sau, ma rog, cat mai mult)
LE: da, am vaz acum ca ati tinut creasta, scrisesesi f bine, e mult mai fain asa
Ultima oara a fost editat de katami (2012-08-26 14:25:04)
Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12) Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/
- dudu.f
- Sr. member
- katami
- Platinum member
Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12) Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/
- dudu.f
- Sr. member
Pelerine nu aveam. Aveam o pereche de blugi(blugi pe munte suna cam ciudat dar bagajul l-am facut la 4 dimineata si eram cam rupt de somn) pe care nu i-am folosit si un polar pe care tot in luam pe creasta cand batea vantul si daca ma prindea ploaia nu mai aveam inca un polar si trebuia sa stau in tricou, lucru destul de naspa .
Am prins super vreme..Se vedea tot platoul.Asa sunt eu mai baftos.O sa pun o poza panoramica maine dar nu veau sa imi faca resize la ea forumul.
De baie nu prea fac pt ca nu stiu sa inot dar mi-am bagat picioarele pana la genunghi in lacul Podragu.Am o placere sa imi bag picioarele in toate lacurile de munte pe care intanlesc
- blackberry
- Insomniac member
- De la: Bucureşti
- Inregistrat: 2009-06-23
foarte frumos dudu ma tenteaza si pe mine ideea, nu moldoveanu, as merge pe orice munte. spune-mi si mie, exista vreo organizatie, ceva, nu stiu, vreun grup cu care as putea pleca? nu cunosc pe nimeni pasionat de munte si mi-as dori sa urmez si eu un traseu.
zic hei oooo, uite cum plutesc in alcooooool, sunt usor acum c-am sufletul gol... n-am nevoie de aripi sa zbor
- katami
- Platinum member
blackberry: http://cluburimontane.org/bin/alpinet/s … ategorie=9
http://www.carpati.org/cluburi_montane_frts/cluburi (aici ai pe toata tara, alfabetic, cauti tu bucurestiul)
astia mi-s mie dragi virtual, de pe youtube:
http://anotimpul5.ro/news.php http://club-rv.ro/
dudu, in timp, daca te tii e asta, iti faci si echipament adecvat. dar dupa mine bocancii (buni, nu bit-uri, bocanci tehnici) si o geaca impermeabila sunt un must
- dudu.f
- Sr. member
- heimdall
- Diamond member
dudu, eu zic ca prima pe lista de echipament e o geaca de gore-tex (cel mai bine dublu strat) pe care o poti pune peste un polar sa-ti tina si de vant daca e... nu se poate sa pleci fara ceva de ploaie, merge si pelerina, dar e incomoda, nu e la fel de eficienta, nu respira... o jacheta din asta te tine foarte mult, eu am una de 7-8 ani, e simplu strat si-si face treaba excelent... cu tricou + polar + gore eu merg in 90% din cazuri la munte (daca nu sunt -20 de grade, acolo mai bagi macar un polar) ghetele tot asa, neaparat membrana gore-tex si talpa vibram
© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului
anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|