homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Rana pe col

#1 2007-01-25 22:25:10

pacienta
New member
Inregistrat: 2007-01-25

rana pe col

buna seara la toata lumea
am si eu o intrebare, am facut un test papa nicolau si mi s-a pus diagnosticul: HSIL- CIN II, epiteliu pavimentos, atipii marcante si frecvente la nivelul celulelor intermediare, fond inflamator, mi s-a recomandat colposcopia si biopsia, le-am facut pe amandoua, acum astept rezultatul biopsiei. mentionez ca am 34 de ani, credeti ca ar putea fi cancer?
sunt pentru prima data pe acest site, imi pare rau daca am postat gresit mesajul la inceput.

#2 2007-01-25 22:44:38

bubulina
New member

Re: rana pe col

buna pacienta.... si eu sunt noua pe sait
te rog sa-mi zici daca a durut colposcopia si biopsia?

#3 2007-01-25 22:45:54

pacienta
New member

nu, n-a durut aproape deloc. si tu trebuie sa-ti faci biopsie? ai facut papa nicolau?

Ultima oara a fost editat de pacienta (2007-01-25 22:47:20)

#4 2007-01-25 22:47:51

bubulina
New member

mersi mult........ trebuie sa fac si eu dar mor de frica

#5 2007-01-25 22:49:24

pacienta
New member

chiar nu trebuie sa-ti fie frica, nu ai de ce.

Publicitate

loading...

#6 2007-01-25 22:49:36

bubulina
New member

da miam facut in vara si mia iesit cII , nu ma pricep eu bine si mi-a recomandat coplposcopie

#7 2007-01-25 22:54:43

pacienta
New member

eu zic sa mergi sa-ti faci, ca nu doare deloc, mie-mi pare rau ca nu mi-am facut papa nicolau mai demult, acum mi-e frica de ce-ar putea aparea

#8 2007-01-26 13:06:41

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01

pacienta, imi pare rau ca iti dau o veste proasta insa da, ar putea fi cancer. Exista si o veste buna, daca e, e foarte la inceput. Sa asteptam rezultatul la biopsie

Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

#9 2007-01-26 16:42:48

pacienta
New member

multumesc mult pentru raspuns, imi spui te rog cum se citeste rezultatul? e posibil sa fie cancer pt acel  HSIL? pt ca din cate am citit eu la CIN II nu este, sau datorita atipiilor marcate la nivelul celulelor? am citit si aici pe site la cineva ca i s-a pus acest diagnostic, in 5-a parca luna de sarcina, si n-a fost cancer. daca este intr-o faza incipienta este perfect curabil?

Ultima oara a fost editat de pacienta (2007-01-26 16:50:40)

#10 2007-01-28 23:10:11

freedombird
New member
Inregistrat: 2007-01-28

Hello,

navigand pe net, am descoperit multe fete plangandu-se de rana pe col...

Ma intreb ce spun statisticile comparate in timp in acest caz.  Frecventa pare sa creasca, oare din ce cauza?  Mie mi se pare aproape imposibil sa nu faci rana in decursul vietii, tocmai pentru ca e atat de usor: de la o infectie mica insesizabila initial poti ajunge sa dezvolti rana.

De fapt, cred ca raporturile sexuale - protejate sau nu, mai dure sau nu, dar cu siguranta practicate des - sunt factorul cel mai important al cresterii si dezvoltarii ranii.
Am dreptate?

Acum, si eu am descoperit acum o luna rana pe col. Sangeram intre menstruatii, cand faceam sport, dupa o zi obositoare, mers timp indelungat, etc. Doctorul la care am fost m-a speriat foarte tare. Initial, suspecta sarcina ectopica, aveam si anexita atunci, dar nu a fost cazul. Mi-a spus ca rana e destul de intinsa si mi-a facut testul citologic al carui rezultat a iesit bine, se pare: frotiu satisfacator pentru evaluare, moderat inflamator cu aspecte regenerativ-reactive, negativ pentru leziune epiteliala sau maligna.

Vad aici pe forum solutia generala - cautezizarea. Mie medicul nici nu mi-a pomenit de asa ceva. Sa ma bucur sau sa am suspiciuni? Voi ce ziceti, imi trece cu tratamentul prescris?

ca TRATAMENT am primit: COLPOTROPHINE ovule, cate 10 zile in fiecare din cele 3 luni de tratament. Conditia esentiala in timpul  tratamentului: flora normala, adica nici un pic de infectie. Atat.

Am terminat prima luna de tratament. Insa, am observat ca inca mai sangerez uneori si am dureri la contactele sexuale. Nu am infectii. Le previn din timp cu poligynax cand simt orice mic disconfort.

As vrea sa-mi spuna cineva in cunostinta de cauza daca aceste simptome sunt normale in cazul meu (22 ani, 0 luni) si ce sanse sunt ca rana sa se vindece ajutata de tratament?

va multumesc!
sanatate!

#11 2007-01-28 23:11:16

victoria
New member

salut!vreau sa fiu cat mai scurta asa ca incep direct cu diagnosticul:CII intens inflamat. supurativ-eroziv, flora bacteriana mixta gr III, modificari relative ale celulelor exfoliate,rari spori Candida A.D-na care mi-a facut controlul mi-a spus si despre o rana pe col, insa, nu am primit nici un tratament pt nimic!!!!medicul de familie mi-a recomandat gynozol si , evident un nou control! ar putea ovulele sa-mi agraveze rana?as vrea sa merg la un control saptamana viitoare-este grav daca mai aman pana atunci?este cauterizarea singura metoda de a ma vindeca?ce anume ar putea preveni aceasta..caci oricum nu am aflat de la ce s-a produs!
     va multumesc!

Ultima oara a fost editat de victoria (2007-01-28 23:13:12)

#12 2007-01-29 14:17:35

Al Pacino
Administrator

pacienta, iata interpretarea:Displazia moderata (CIN II) intereseaza 2/3 din grosimea epiteliului. Se pot pune in evidenta mitoze tipice si rar atipice. Stratificarea se mentine la suprafata. CIN - cervical intraepithelial neoplasia.
Displazie moderata are corespondent in clasificarea Babes Papanicolau, clasele III-IV.
HSIL inseamna - leziune intraepiteliala scuamoasa cu grad inalt
Nu stiu deci unde ai citit tu ca CIN II nu ar insemna cancer...

freedombird, din ce povestesti inteleg ca tu ai acolo o inflamatie moderata cu tendinta la regenerare spontana...de ce sa fie nevoie de cauterizare? Nu e insa adevarat ca toata lumea face rana pe col dar, e drept ca e un fenomen din ce in ce mai frecvent la generatia tinara din pricina obiceiurilor sexuale si a igienei sexuale improprii. Singerarile intermenstruale nu au neaparat legatura cu o eventuala rana pe col iar durerile la contact sigur nu au legatura cu asa ceva. In sine, la orice virsta, singerarile intermenstruale si durerile la contactul sexual nu sunt normale.

Victoria, ai o inflamatie a colului uterin datorita infectiei vaginale cu mai multe bacterii(asta inseamna flora bacteriana mixta gr.III)...trebuie deci sa faci tratament pentru infectia vaginala(gynozolul prescris de medicul de familie e un inceput bun) si, odata cu rezolvarea infectiei se va rezolva si inflamatia colului. Nu vad de ce ar fi nevoie de cauterizare in cazul tau

#13 2007-01-29 15:04:13

victoria
New member

multumesc mult doctoressa!:)ma bucur ca in sfarsit imi da cineva un sfat bun!!mi-ai luat o piatra de pe suflet!sper doar sa gasesc un medic mai competent de acum inainte!
                    multa sanantate!!!

#14 2007-01-29 17:40:42

plummy
New member
Inregistrat: 2006-12-20

freedombird a scris:

De fapt, cred ca raporturile sexuale - protejate sau nu, mai dure sau nu, dar cu siguranta practicate des - sunt factorul cel mai important al cresterii si dezvoltarii ranii.
Am dreptate?

Nu cred asa ceva. Sexul este ceva benefic pentru organism, nicidecum ceva negativ (bine, acum depinde ce intelegi prin prea des: daca vorbim de de 3 ori pe zi, atunci e posibil sa ai dreptate). Iti dau cazul meu de exemplu: eu am avut o rana pe col inca inainte de a imi incepe viata sexuala. Nu cred sa fi crescut de la sex, de vreme ce pana acum un an faceam sex cam o data la doua luni, poate la o luna. Acum fac mai des (de 2-3 ori pe saptamana, de obicei, frecventa care mie mi se pare de departe insuficienta dar asta e). Nu am avut in viata mea o BTS. Si totusi am o rana pe col pe care se pare ca va trebui sa o cauterizez. Mai am o prietena care e casatorita, nu a avut niciun alt barbat in afara de sotul ei si nu au o viata sexuala f intensa, si totusi si ei i-a aparut o rana. Pe cand multe alte prietene pe care le cunosc, cu parteneri multipli si viata sexuala mult mai activa nu au astfel de probleme. Prin asta nu doresc sa spun nicidecum ca abstinenta ar fi un factor favorizant. Dar nici nu cred ca se poate spune ca sexul frecvent ar fi. Dimpotriva sexul frecvent are efecte benefice. Acum insa, ca si cu orice lucru, nu trebuie exagerat.

#15 2007-01-29 18:56:15

pacienta
New member

buna seara tuturor!
eu n-am sangerat niciodata intre menstruatii, viata sexuala mi-am inceput-o la 24 de ani, si n-a fost niciodata prea intensa, asa ca nu stiu ce sa mai cred...
victoria vrei sa spui prin CII, CIN II? si nu ti-a dat nici un tratament?

Ultima oara a fost editat de pacienta (2007-01-29 18:58:57)

#16 2007-01-29 22:23:26

victoria
New member

din cate stiu  eu CII nu este CIN II...CII este clasa doi la papanicolau..adica celule cu modificari atipice benigne (celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, PMN, limfocite, histiocite, etc.)
CII si CIII  sunt echivalente cu CIN I(displazie usoara)se caracterizeaza prin anomalii celulare, localizate in 1/3 profunda a epiteliului. Stratificarea celulara este pastrata si exista mitoze tipice la acest nivel, relativ frecvent.
    La PAP nu au mai existat si alte precizari decat cele citate de mine mai sus. Si da-nu mi-a dat NICI un tratament!
Deaceea voi merge la un alt medic in alta localitate..pt ca nu mai poti avea incredere in nimeni si numai oamenilor pe care ii cunosti le pasa de sorta ta!

#17 2007-01-30 13:56:24

freedombird
New member

pai doctoressa, e posibil ca un medic ginecolog la un control obisnuit sa vada o rana, iar la evaluarea testului PAP sa rezulte o simpla inflamatie? ca mie asa mi-a spus initial - rana, asta a fost si motivul ptr care mi-a recomandat PAP...

multumesc!

#18 2007-01-30 14:05:20

Al Pacino
Administrator

freedombird, medicul vede ca exista o inflamatie a colului, ce si cum e cu ea nu vede. Pentru ca sa inteleaga tot omul si sa nu puna sute de mii de intrebari, spune generic "rana". Testul Papanicolau zice ce si cum si mai departe colposcopia.

pacienta, sa nu confundam clasele cu CIN....ti-am explicat deja cum sta treaba si zau nu am nici un interes sa te mint.

victoria, nu clasele se raporteaza la CIN ci invers....poate ca ti se pare acelasi lucru, insa nu e! Clasic, clasa II e absolut ok. Marea majoritate a femeilor cu viata sexuala activa au clasa II, de la III incolo incep problemele.

Plummy, viata sexuala are mare rol in aparitia leziunilor de col, are dreptate freedombird...nu inseamna insa ca doar ea e singurul factor favorizant. E cert insa ca la femeile abstinente apar mult mai rar leziuni de col

#19 2007-01-30 14:06:14

freedombird
New member

plummy, sunt perioade ale ciclului menstrual in care riscul de a face infectii e crescut, in perioada in care nu esti fertila. De exemplu, glandele secreta mult mai putin lichid lubrifiant decat in cea fertila, ceea ce creste riscul formarii unor mici leziuni in vagin care la randul lor atrag agenti patogeni si hop infectia, mai apoi netratata produce rana...

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.