homestiri sanatatedespre anticonceptionalesfatul mediculuieducatie sexualaforumcontact

Test Papanicolau-35

#647 2010-08-20 14:30:37

moksha
Hero member
Inregistrat: 2009-12-19

Re: Test Papanicolau

Kristinik13 a scris:

Buna ziua, anul trecut am fost diagnosticata cu carcinom la col uterin, am facut o operatie de conizatie care nu a fost eficienta deoarece la test au aparut iar celulele respective, apoi am fost la euroclinic si m-am operat iar la paroscop si mi-a scos colul si ganglionii, biopsia a iesit favorabila de aceasta data. A trecut aproape un an de atunci si mi-am facut de 3 ori testul papanicolau care a iesit bine, satisfacator. Intrebarea mea este urmatoarea: daca as avea virusul HPV ar iesi la papanicolau sau trebuie sa fac test separat?

am o intrebare care poate parea idioata, imi cer scuze. dar daca ti-au scos colul cum iti mai faci papanicolaul? nu ai suferit si o histerectomie subtotala?

in orice caz, la pap se poate evidentia o modificare nespecifica ce sugereaza hpv. aproape 100 la suta din cazurile de carcinom de col uterin au hpv prezent, deci nu cred ca mai are vreun rost sa faci analiza separata pentru hpv.

sanatate.

#648 2010-08-20 15:39:51

Kristinik13
Membru
Inregistrat: 2010-08-20

Merci de raspuns, operatia pe care am avut-o la profesorul Bratila de la Euroclinic este una practicata doar de dansul si se pare ca se mai poate face papanicolau. Din moment ce am facut 2 la Euroclinic si una la Sanador. As mai avea o intrebare. Prietenul meu este "acuzat" de fosta lui prietena ca i-ar fi dat acest virus pt ca ei i-a aparut la testul hpv. Eu sunt de aproape un an cu el si in acest timp mi-am facut analizele si dupa cum am zis mi-au iesit ok. Ar putea avea el virusul? Cum ar putea face un test ceva sa afle daca are sau nu.
Multumesc de promptitudine.

#649 2010-08-20 15:55:25

moksha
Hero member

Kristinik13 a scris:

Merci de raspuns, operatia pe care am avut-o la profesorul Bratila de la Euroclinic este una practicata doar de dansul si se pare ca se mai poate face papanicolau. Din moment ce am facut 2 la Euroclinic si una la Sanador. As mai avea o intrebare. Prietenul meu este "acuzat" de fosta lui prietena ca i-ar fi dat acest virus pt ca ei i-a aparut la testul hpv. Eu sunt de aproape un an cu el si in acest timp mi-am facut analizele si dupa cum am zis mi-au iesit ok. Ar putea avea el virusul? Cum ar putea face un test ceva sa afle daca are sau nu.
Multumesc de promptitudine.

Inteleg, nu imi e prea clar, nu imi dau seama exact tehnic ce a facut, dar evident ma depaseste.

Carcinomul de col uterin - nu stiu ce varsta ai tu acum, zic care e regula - e provocat in vasta majoritate a cazurilor de hpv. Dar nu apare peste noapte, necesita in medie 20 de ani ca sa se ajunga aici, evident cu exceptii. Cum ti-am spus, 100% minus un procent infim din cancerele de col uterin prezinta si infectie hpv. Deci tu mai mult decat sigur ai avut o infectie hpv destul de veche, ar fi total atipic ca in doar un an sa fi dezvoltat carcinomul (daca presupunem ca l-ai luat de la fostul tau prieten). Depinde acum si tu stii mai bine cum ai facut analizele si controalele, dar e destul de neobisnuit sa se dezvolte o leziune mai severa in timp atat de scurt. Deci eu as zice ca tu aveai o infectie mai veche cu hpv, din ce imi pot da seama pe un forum.

Mai departe, e foarte probabil ca prietenul tau sa aiba infectia hpv. Asta doar din ratiuni statistice, majoritatea barbatilor prezinta o infectie cu cel putin o tulpina hpv. Pe de alta parte, nu exista un test specific - din ceea ce eu cunosc, a fost la un moment dat cineva pe forum care a spus ca prietenului ei i s-a facut o analiza specifica si m-a uimit, poate revine si iti zice si tie - pentru detectarea infectiei la barbat. Nu exista un ghid si o norma clara, desi logic ar fi sa fie.

Fosta lui prietena trebuia - fara sa vreau sa fiu vreo secunda rautacioasa - sa se gandeasca la faptul ca exista hpv si e foarte probabil, repet, din ratiuni statistice, ca barbatul cu care face sex  neprotejat sa il aiba si el si sa o infecteze. Nu mi se pare normal sa reproseze asta acum, dar asta tine evident de relatia dintre ei si problemele lor personale.

Presupunand ca prietenul tau are o infectie cu hpv, e cel mai probabil o alta tulpina decat cea care ti-a provocat tie carcinomul. Analizele pot sa nu arate infectia la un moment dat doar prin pap, ci doar daca o cauti anume (si exista exceptii), asa ca:

1. fosta lui prietena nu poate preciza momentul exact al infectarii
2. nici tu nu poti sa spui ca nu esti infectata daca nu iti faci genotiparea hpv

Dar eu nu cred ca are un rost anume, fara o recomandare ferma a medicului tau, pentru ca ce era mai de speriat, carcinomul, deja s-a petrecut din pacate. Si de acum vei fi sub supraveghere. Ramane la alegerea ta de fapt sa cercetezi mai bine situatia sau sa o lasi asa, consecinta e aceeasi.

Sper ca m-am facut inteleasa, sunt tare obosita si poate nu ma exprim prea coerent.

Sanatate multa iti doresc!

#650 2010-08-20 16:26:09

daenarys
Vizitator

la sanador in bucuresti pot si barbatii sa se testeze de hpv doar ca rezultatele nu sunt sigure 100% din cate am inteles.moksha,eu am am avut o displazie moderata pe col.mi-a fost descoperita la 1 an si ceva dupa debutul vietii sexuale.si atunci si acum am acelasi partener sexual.nu am facut nimi de nici o natura cu un alt barbat si ti-am zis rezultatul biopsiei.eu am ajuns sa cred ca poate m-am infectat altfel cu virusul,la nasterea mea ca si mama are dar nu stim tulpina sau poate altfel desi nu imi dau seama smile

#651 2010-08-20 16:29:15

Kristinik13
Membru
Inregistrat: 2010-08-20

sa fiu mai explicita, acum un an m-am operat, (am 32 de ani) am ajuns sa am carcinom pt ca am avut o rana pe col in urma cu ceva ani pe care nu am tratat-o la timp si asa am ajuns la operatie. Precizez ca atunci nu eram cu actualul prieten ci cu cineva cu care am stat mai multi ani. de aproape un an sunt cu actualu, iar fosta lui prietena zice ca de cand erau impreuna i-a iesit testul pozitiv, ca si-a facut nu stiu cate analize, ceva tratamente iar acum si-a facut iar testul si nu i-a iesit bine. il acuza pe el deoarece sustine ca doar cu el a fost (desi a mai fost cu un barbat inaintea lui) nu stiu ce sa cred. Intr-un fel imi e frica ca dupa cate am tras anul trecut sa nu imi revina boala, mai ales ca poate acum sunt mult mai sensibila dupa operatie. Ultimul examen ginecologic +papanicolau l-am facut acum o luna si jumatate la acelasi medic care m-a operat, am fost din 3 in 3 luni la el. cred ca ar fi aparut ceva la examen daca era sa am ceva, asa cred. merci pt ajutorul acordat.

uite articolul aparut recent la Jurnalul national si a fost dat si un reportaj la stiri:
Profesorul Petre Brătilă: "Există viaţă după cancer"
?n premieră, azi, profesorul doctor Petre Brătilă efectuează o intervenţie chirurgicală prin care o femeie, operată de cancer de col uterin, aduce pe lume o fetiţă, prin operaţie cezariană.
Această sarcină a fost posibilă, ?ntruc?t intervenţia chirurgicală pentru cancer de col uterin, realizată tot de profesorul Brătilă printr-o metodă originală, i-a permis femeii conservarea elementelor necesare procreării.
Mama are 39 de ani, este din Bucureşti şi mai are două fetiţe. Femeia a fost operată ?n 2008 de cancer de col uterin stadiul A1-A2. Spre surprinderea ei, dar şi a medicilor, ea a rămas gravidă şi a dorit să ducă sarcina la termen: "Dacă Dumnezeu mi-a dat acest copil, eu nu-l pot da afară", a spus femeia.
Ea a reuşit să ducă sarcina p?nă la perioada optimă de naştere prin operaţie cezariană.
ELIMINAREA ORGANELOR GENITALE
Pentru cancerul de col uterin operabil, ?n momentul de faţă, ?n Rom?nia şi ?n multe alte ţări, singura soluţie este hirestectomia radicală, care ?nseamnă scoaterea organelor genitale interne, a unei părţi din vagin şi a ganglionilor pelvici. Este una dintre cele mai mari operaţii din ginecologie, care invalidează definitiv femeia (răm?ne fără menstruaţie, fără posibilitatea de a procrea). Incidenţa cancerului de col uterin este foarte mare ?n ţara noastră, situ?ndu-ne pe locul doi ?n Europa.
Astfel, această boală traumatizează puternic femeia ?n general, femeia activă sexual, care doreşte să-şi conserve uterul, statusul hormonal etc. La ?nceputul anilor '50, ?n ţara noastră, profesorul Eugen Aburel a pus la punct o metodă de tratament conservativ, cu păstrarea uterului şi a ovarelor ?n cazul femeii diagnosticate cu cancer de col uterin.
Operaţia se realiza exclusiv pe cale abdominală prin tehnica chirurgicală clasică. Metoda nu a avut o popularitate foarte mare. Dar la mijlocul anilor '90, profesorul doctor Daniel D'Argent, din Lyon, a preluat tehnica rom?nului Aburel - fără a ezita să recunoască acest lucru -, perfecţion?nd-o, ?n sensul că operaţia este efectuată pe cale vaginală, mai puţin invazivă. Mai mult, a adăugat la operaţia ?n sine scoaterea ganglionilor pe cale laparoscopică.
Astfel, metoda D'Argent, const?nd ?n combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginală, oferă un avantaj imens femeii, ?n sensul restabilirii imediate postoperatoriu.
METODA D'ARGENT
?n 2002, profesorul D'Argent a venit ?n Rom?nia şi ?mpreună cu profesorul Brătilă au efectuat la Spitalul Militar Central o intervenţie chirurgicală aplic?nd noua metodă. "Abia ?n 2007, la Spitalul Euroclinic, am putut să folosesc, ?n premieră, această metodă cu echipa mea", spune profesorul Brătilă.
"Din 2007 p?nă acum, aici, prin această metodă, au fost operate 22 de femei sub 37 de ani, rezultatele fiind comunicate at?t pe plan naţional, c?t şi internaţional. ?n lume, de la inventarea acestei metode şi p?nă ?n prezent s-au efectuat ?ntre 800 şi 1.000 de asemenea intervenţii. Tehnica se bucură de o mare popularitate ?n Franţa şi Canada şi este ?n plin proces de extindere ?n SUA, deoarece rezultatele se pot evalua deja, fiind peste 15 ani de c?nd este folosită.
Astfel, prin această operaţie se obţin rezultate similare chirurgiei radicale. Cu avantajul imens că femeia răm?ne femeie, că există viaţă după cancer", precizează profesorul doctor Petre Brătilă.

Ultima oara a fost editat de Kristinik13 (2010-08-20 16:36:28)

Publicitate

loading...

#652 2010-08-20 16:52:14

moksha
Hero member

citisem despre metoda d'argent si stiam despre ea ca mentine uterul si ovarele pe loc, dar colul este totusi scos. de unde si mirarea mea in legatura cu papanicolaul. ai un medic care te urmareste, deci el stie cel mai bine. in privinta hpv, discutia e un pic cum e cu oul si gaina, dar pentru ca vad ca iti provoaca o anxietate, fa testul si gata. iti spun doar ca ai mai mult ca sigur o tulpina prezenta, pentru ca altfel cel mai probabil nu aparea carcinomul, ca e posibil sa iasa testul negativ si asta nu inseamna neaparat ca nu ai fost infectata si ca de fapt chiar daca ai sau nu hpv in momentul de fata nu mai conteaza. oricum un tratament curativ suta la suta nu exista pentru infectie, singura cheie este supravegherea, de care tu ai parte. boala iti va reveni sau nu depinzand de statusul tau imunitar si controalele pe care le faci, nu raportat la partenerul tau actual. faci ceea ce trebuie, mergi si te controlezi, prin urmare esti ok, nu e cazul sa te gandesti tu de unde a capatat infectia fosta prietena etc. in momentul asta si de fapt in orice moment sanatatea ta e cea mai importanta si nu cred ca trebuie sa iti mai amintesc eu ca starea de spirit are o influenta maxima.

daenarys - infectia nu poate fi transmisa in timpul nasterii, dar poate fi transmisa apoi destul de usor prin convietuirea cu mama ta, de unde ai si raspunsul. calea sexuala e recunoscuta ca cea mai frecventa cale de transmitere, dar e destul de greu de separat..pentru ca femeile sunt active sexual de la o varsta incolo, nu mai poti zice da a fost de pe nu stiu ce prosop (dovedit si posibil ca se poate transmite asa in prezenta condiloamelor de exemplu) sau pe cale sexuala. e un cerc vicios.

in legatura cu testul de la sanador, eu am inca rezerve, pentru ca din moment ce nu se practica frecvent de exemplu in state sau in tari mult mai sus ca noi inseamna ca nu e un test standardizat si prin urmare nu e sigur ca da un rezultat corect.

#653 2010-08-20 16:57:01

daenarys
Vizitator

moksha,tocmai din motivele enumerate de tine nu si-a facut sotul testul respectiv.o sa mergem sa facem o peniscopie ca ma gandesc ca nu strica.am tot stat si m-am gandit cum am ajuns la rezultatul biopsiei la doar un an si ceva de activitate sexuala.mai adaug ca tulpina este una cu risc scazut dar mi-a facut probleme cat pt.o viata intreaga din pacate.ok,deci tu crezi ca se poate sa o am din alta parte?intreb,pt ca sincer imi e frica cand ma gandesc c apoate intr-un an jumate hai 2 ani a evoluat asa neutral.

#654 2010-08-20 18:16:52

moksha
Hero member

daenarys a scris:

moksha,tocmai din motivele enumerate de tine nu si-a facut sotul testul respectiv.o sa mergem sa facem o peniscopie ca ma gandesc ca nu strica.am tot stat si m-am gandit cum am ajuns la rezultatul biopsiei la doar un an si ceva de activitate sexuala.mai adaug ca tulpina este una cu risc scazut dar mi-a facut probleme cat pt.o viata intreaga din pacate.ok,deci tu crezi ca se poate sa o am din alta parte?intreb,pt ca sincer imi e frica cand ma gandesc c apoate intr-un an jumate hai 2 ani a evoluat asa neutral.

nu stiu daca are vreun rost sa isi faca sotul tau analize care sunt destul de neplacute, pentru ca pe barbati nu ii afecteaza in vreun fel si tu deja stii ca esti infectata, prin urmare eu as zice ca nu strica, cum ai zis tu, dar nici mari informatii nu iti aduce. adica nu ii vad utilitatea practica.

nu pot sa iti zic de unde ai tulpinuta respectiva....e posibil sa fi evoluat foarte rapid, desi se intampla mai rar, pentru ca esti probabil tanara, celulele au un ritm mai accelerat de diviziune etc. sau poate ai avut un status imunitar cu probleme. pot fi multe situatiile sau la fel de bine poate sa fie tulpina de mult mai mult timp in posesia ta smile

una peste alta nu e motiv de panica. pentru ca daca esti supravegheata constant si ai grija de tine chiar nu e absolut nimic grav. stiu ca te streseaza si iti face probleme si e neplacut, dar mai departe de asta nu e un pericol imens, asta vreau sa zic.

#655 2010-09-15 17:41:20

azaleea
Membru
Inregistrat: 2010-09-15

Buna.ma poate ajuta cineva cu interpretarea analizei de PAP ca eu nu mai inteleg nimic.Este bun sau nu. Precizez ca am programare la medic abia peste o saptamana si chiar nu mai am rabdare.Rezultatul analizei este:

Prezenta importanta de PMN (polimorfonucleare)
Candida

Observatii

DIAGNOSTIC CITOLOGIC PAP
INFECTIE CU CANDIDA SPP. REEVALUARE DUPA TRATAMENT SPECIFIC

#656 2010-09-15 17:49:16

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21

ai candida (o ciupercuta), nu e nimic grav, dar trebuie sa faci tratament

#657 2010-09-16 09:23:04

azaleea
Membru
Inregistrat: 2010-09-15

multumesc pentru raspuns.Imi faceam probleme deoarece rezultatul nu este incadrat in nicio clasa din cele 5.

#658 2010-09-16 13:57:38

anairam_iram
Membru
Inregistrat: 2010-09-16

buna ziua

acum o luna am facut un RMN si am depistat un miom in peretele anterior al uterului
am fost la ginecolog si mi-a confirmat rezultatul spunandu-mi ca este de nebagat in seama fiind f mic si ca sunt perfect sanatoasa, am facut apoi si un papanicolau iar rezultatul a iesit C3...vreau sa mentionez ca testul a fost dat pt analiza dupa  3 zile, fiind fixat cu fixativ deoarece a trebuit sa aduc trimitere de la medic pt a-l putea face gratuit la spitalul Giulesti..
ginecologul meu mi-a spus sa ma duc sa-l fac din nou
dv ce credeti?e posibil sa iasa modificat din cauza ca a stat prea multe zile pana sa fie dus la analiza?
ms mult

#659 2010-09-20 17:04:41

stressmaxim
Membru
Inregistrat: 2010-09-20

Buna ziua doctoressa smile
Am si eu o intrebare.
Acum 4 luni am facut testul HPV. Odata cu el cei de la biomedica mi-au facut si un Papanicolau pe care nu l-am solicitat.
Raspunsul la HPV a fost negativ.
Problema este ca abia acum, dupa 4 luni mi-a venit rezultatul la Papanicolau si sunt complet derutata:

Scriu numai concluzia finala: inflamatie cu cocobacili, modificari celualre reactive, bacili doderlein, nuclei denudati.
si hiperestrogenism.

Problema este ca de 6 saptamani sunt insarcinata. Nu am mai apucat sa fac testele premergatoare unei sarcini si pe langa asta am mai primit si rezultatul asta care m-a zapacit.

Ce sfat imi dati? E ceva grav inflamatia asta? Poate afecta copilul?

#660 2010-09-22 16:43:25

Burdusica
New member
Inregistrat: 2010-09-22

Buna ziua! Ma numesc Loredana si sunt noua pe forum. Inainte de toate va felicit pentru initiativa acestui forum si indraznesc sa va cer si eu ajutorul in ceea ce ma priveste. Asadar am facut PapTestul acum o luna si astazi mi-a trimis prin fax cumnata mea rezultatul, eu fiind in Italia. Si cum nu mai am rabdare pana saptamana viitoare cand o sa merg la dr. meu de aici, care sper sa inteleaga rezultatul chiar daca e in romaneste, eventual o sa-i traduc eu, as vrea daca puteti sa-mi interpretati dvs rezultatul. Inainte de a-l scrie, va intreb doar ce este bifat trebuie sa iau in considerare sau si ce nu este bifat? Asadar va scriu exact ce-mi scrie pe foaie:
   Status hormonal: * ciclica
   Originea esantionului: * cervicala   vaginala
   Aspectul colului: cu leziuni vizibile  fara leziuni vizibile; nu am nimic bifat
   Tip frotiu:* clasic
                    citologie mediu lichid
   Calitate frotiu: *satisfacator pt evaluare  *celule endocervicale prezente   *absente
                       nesatisfacator pt evaluare   nesatisfacator pt procesare(lama neidentificata etc)
                                                               procesat si examinat,dar nesatisfacator pt evaluare
                                                                           fixare deficitara
                                                                           intindere pe lama
                                                                           frotiu cu hematii si leucocite f frecvente
                                                                           altele
   Rezultat:*negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate
                  Infectii  Trichomonas   Alte modificari non neoplazice   *inflamatorii
                                  *Candida                                    post radio/ chimioterapie
                                   Flora microbiana                         IUD
                                   Actinomyces                               celule glandulare post histerectomie
                                   Virusuri herpes simplex               atrofie
                                   Gardnerella
                                   Alte:
                 Alte                                     celule endometrice pt femei sub 40ani
   Anomalii ale celuleror epiteliale                 Anomalii ale celulelor glandulare
      ASC-US*                                                      Atipii celulare endocervicale NOS
      ASC-H                                                          Atipii celulare endometriale NOS
      LSIL   cu atipii HPV                                        Atipii celulare glandulare NOS
      HSIL   cu suspiciune de invazie                       Atipii celulare endocervicale FN
      Carcinom cu celule scuamoase                       Atipii celulare glandulare FN
                                                                         AIS
                                                                         Adenocarcinom      endocervical
                                                                                                     endomatrial
                                                                                                     extrauterin
                                                                                                     NOS
      Alte neoplasme
   Atitudinea terapeutica se va stabili de catre medicul clinician in context clinic
   *In caz de ASC-US variantele sugerate sunt echivalente si medicul curant va alege recomandarea corespunzatoare
   Sugestiile laboratorului:                        testare HPV
            repetare imediata                        colposcopie
            repetare dupa tratament              biopsie
            repetare la 6-12 luni                    chiuretaj bioptic
            *repetare de rutina
   Observatii: Frotiu cu aspect inflamator posibil pe fondul infectiei micotice.
* inseamna bifat, asa am pe rezultat. In speranta ca am sa primesc un raspuns va multumesc si va doresc toate cele bune! Am scris exact ca pe foaie...

#661 2010-09-24 08:51:39

camysh
Moderator
Inregistrat: 2007-12-08

Burdusica ai warn pt postare multipla. citeste te rog regulamentul si respecta-l.

#662 2010-09-24 13:18:05

Burdusica
New member

camysh a scris:

Burdusica ai warn pt postare multipla. citeste te rog regulamentul si respecta-l.

Imi cer scuze, dar in disperarea de a primi un raspuns urgent, dat fiind faptul ca am zis ca sunt plecata si nu am cu cine vorbi aici, nu am citit regulamentul. Dar si voi puteati fi mai intelegatoare cu mine ca sunt noua pe forum nu sa ma certati grater .Am stat zi si noapte online asteptand un raspuns mai ales ca imi doresc un bebe si eram si in perioada fertila si nu stiam ce sa fac k mi-era teama sa nu am complicatii....Imi cer scuze inca o data si sper totusi sa ma ajutati cu un raspuns la ce v-am rugat!

#663 2010-09-24 13:18:43

mozarella
New member
Inregistrat: 2010-02-16

imi spuneti si mie ce inseamna rezultatul de la pap va rog: "Frotiul comporta celule malpighiene superficiale si intermediare cu modificari reactive citoplasmice- vacuole, granule, minime modificari nucleare si numeroase polimorfonucleare asociate cu o inflamatie nespecificata.
Concluzie: Frotiu negativ pt o leziune intraepiteliala sau maligna.
Modificari reactive non-neoplazice asociate cu inflamatia."
Concluzia a fost aceeasi si data trecuta cand am facut pap si inflamatia la fel si dr a zis ca e ok. As dori sa stiu ce e cu celulele malpighiene , vacuole, granule modificari nucleare etc?

#664 2010-09-24 13:36:54

Burdusica
New member

camysh a scris:

Si plus de asta, nu mai inteleg nimic...In doua locuri se vorbeste de PAP si am crezut ca pot scrie in ambele locuri despre problema mea, dar se pare ca am gresit!!!!!

#665 2010-09-24 17:08:13

gargarita
Moderator
Inregistrat: 2008-01-27

Burdusica, nu conteaza in cate locuri se vorbeste pe un anumit subiect. tu il alegi pe cel unde crezi ca se incadreaza cel mai bine problema ta, postezi acolo si astepti raspuns. regulamentul spune clar ca nu se admit postari multiple. trebuia sa ti se atraga cumva atentia iar regulamentul este pentru toti userii, fie noi, fie vechi smile

Acum

Footer-ul board-ului

© Anticonceptionale.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.